20 Юни, 2021 15:30 1 332 20

Росица Матева: В 9 401 секции в страната ще има машинно гласуване

  • росица матева-
  • цик-
  • машинно гласуване

Предстои да определим и секциите в чужбина, в които ще се гласува машинно, както и секциите, в които ще има по две машини, посочи тя

Росица Матева: В 9 401 секции в страната ще има машинно гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Все още не сме определили в колко секции ще се гласува на повече от една машина. Определили сме секциите, в които ще трябва да има машинно гласуване. Това са 9 401 секции в страната. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Предстои да определим и секциите в чужбина, в които ще се гласува машинно, както и секциите, в които ще има по две машини. Чакаме да подпишем договор и за доставката на тези 1500 устройства, за да сме сигурни, че разполагаме с тях и може вече да вземем решение къде да има по повече от 1 устройство. Идеята ни е поне в 700 секции да бъдат поставени по две устройства. В тези секции на предходните избори са гласували повече от 450 избиратели. За да има спокойствието на ЦИК, РИК и избирателите, че ще могат да гласуват в която и част на деня да отидат, без има струпвания и напрежение“, каза тя.

По думите ѝ по първоначални изчисления ще излезе малко по-евтино сегашното закупуване на машините.
„Надявам се и първоначалните изчисления водят към това, че ще бъде малко по-евтино. Цената на устройствата се е повишила след 4 април. Изчислявайки цената, ако разделим сумата, която е платена за устройствата, доставката и софтуера на 9 600, сега ще бъдат малко по-скъпи. Надявам се не толкова, колкото бяха първоначално обявени от „Сиела Норма“.

Тя поясни, че тези машини ще бъдат собственост на държавата така, както тези 9 600, след като бъде платена цената по предходния договор.

„Ние от ЦИК като държавен орган не можем да употребяваме такива квалификации. Проектодоговорът, който беше представен, беше изготвен на базата на предходния договор от 6 февруари и нищо по-различно от този договор не беше включено, с изключение на доставката на устройствата. Този договор, който подписахме в петък, е за техническо обслужване и логистика на машините. Единственият възможен изпълнител на тази поръчка беше „Сиела Норма“, тъй като те все още не са предали всички необходими инструменти, за да се ползва софтуерът за тези устройства и да може да се модифицира само от България, без участието на „Сиела Норма“. Те можеха да откажат участие в тази поръчка. След като заявиха участие, във вторник имахме постигнати договорености по цената и техническите параметри. Останаха единствено клаузите по договора, които в крайна сметка изчистихме“, посочи Матева.

„Няма да сме зависими от един изпълнител. Това е идеята на сключените договори – да може българската държава чрез ЦИК да модифицира сама софтуер за всички видове избори, да преценява и възлага логистиката, транспорта и техническото обслужване на машините на други участници в този процес, които се избират чрез обществена поръчка по прозрачен начин, съобразно Закона за обществените поръчки“, каза още говорителят на ЦИК.

За момента предизборната кампания тече толерантно, нямаме постъпили особено много жалби, посочи говорителят на ЦИК.

„Това, което лично на мен ми се искаше да стане по-бързо и навреме, е да изпратим машини в страната в РИК, за дам могат да се организират демонстрации и пробни гласувания, за да спокойни избирателите които не са гласували до този момент с машина, ще могат да се справят бързо и лесно“, каза тя.

Тя подчерта, че се надява тази седмица това да стане и ще изпратят по три секции във всеки изборен район, за да могат да се проведат тези обучения.

„В доста държави в чужбина ще се гласува с машина. Условието на Изборния кодекс е там, където повече от 300 избиратели са гласували на предходните избори на 4 април, и там, където има подадени повече от 300 заявления за образуване на секция за тези избори, да има поставена машина. Над 300 са секциите, в които трябва да бъде поставена машина, от тези 790. Решението кои ще бъдат секциите ще вземем тепърва“, каза още Матева.

Според нея режимът за гласуване в чужбина е доста либерален.

„Навсякъде в чужбина, когато избирател не е подал заявление да гласува в определена секция, той няма да бъде включен в списъка на тази секция. Той не е длъжен да гласува в секцията, в която е подал заявление. Отивайки да гласува българските граждани в чужбина, ако не е включен в списъка, трябва да попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува в тези избори“, поясни говорителят на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    2 3 Отговор
    говорителката на ЦИК Росица Матева
  • 2 въпрос

    4 2 Отговор
    Аз не разбирам защо пак ще има хартиени бюлетини. За да може пак да се подменя вота ли?

    Коментиран от #9

  • 3 страх и памперс

    4 2 Отговор
    Мафия-статукво=Герб ДПС БСП

    Коментиран от #12

  • 4 ГАДОВЕ,,,КОМПЮТЪРНО?

    1 1 Отговор
    Какво имат лагери и зъбни колела тия машини? ЮЮЮК О М П Ю Т Р И ?!!!-Мафия ГЕРБ ! ДА ВНИМАВАМЕ И СЕГА ЩЕ СИ НАПРАВЯ ЕДНА ТАКАВА ИНИЦИАТИВА ЗА ТОВА КАК СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ НЕЧЕСТНИ ГЛАСУВАНИЯ МАШИНИ!!
  • 5 ОПГ ГЕРБ

    3 2 Отговор
    "нямаме постъпили особено много жалби,..." Е как, бокича още от сега се оправдава за загубата че Румен Радев действа срещу него
  • 6 ннннннннн

    3 1 Отговор
    Дейбъимашините имдеэйбъъъ.
  • 7 зреене

    1 1 Отговор
    Я се Гломбете и папкайте асфалты.
  • 8 На Бойко с 200

    3 2 Отговор
    11 юли
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българка

    3 0 Отговор
    Трябва във всички секции в Турция (те са големи) да има задължително само машинен вот и членове, набл'датели от ДБ, ИТН, ИСМВ

    Коментиран от #17

  • 11 БОРИСОВ МАЧКА НАРА

    1 2 Отговор
    Под бай Ставри. Иска да внесе оплакване че Рашков му спъва купуването на гласове!
  • 12 трайчо от топлофикация

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "страх и памперс":

    След преброяването на вота от турция да не се окаже че статуквото отново е ДПС ГЕРБ и ДБ. Плюс ИТН?

    Коментиран от #16

  • 13 Електронно машинно снабдяване

    3 1 Отговор
    То ще има електронни машини но колко ще гласуват през изборния ден е друг въпрос защо емблемата на ЦИК не е българския герб а карта на България трикольора урна хартиена бюлетина и ръка българската нация техническа нация комунистическа на спечелилите изборите Че с Тито
  • 14 Бюлетин Еджевит

    2 3 Отговор
    Гласоподавателите в Турция могат да осъдят ЦИК в Страстбург за дискриминация защото не е превела текста за избиране на бюлетината в менюто на софтуера на майчиния им език защото по конституция всеки има право да говори на майчиния си език въпреки че официалния език е българския по конституция
  • 15 Гост

    2 1 Отговор
    Не са проблем 9000 секции в България, а 900 секции в чужбина.
  • 16 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "трайчо от топлофикация":

    Да не се окаже, че вотът в Турция вече е преброен и отчетен.
  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Трябва да няма секции там, колежке.
  • 18 Права и задължения на гражданите

    3 1 Отговор
    Сиела Норма нарушава чл.41 от права и задължения на гражданите описани в конституцията трябва да се национализира НОРМА а Сиела да остане да си издава книги
  • 19 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Ако се случи,че изборите са компрометирани...ОТГОВОРНОСТА ЩЕ Е ЛИЧНО НА ПРЕЗИДЕНТА...И ТОЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД ДЪРЖАВАТ И ЗАКОНА...ЗАЩОТО ТОЙ НИ ЗАНИМАВА СЪС ВСИЧКО. САМО НЕ И СЪС ИЗБОРИТЕ. С КОЙТО Е НАТОВАРЕН ПО КОНСТИТУЦИЯ.
  • 20 Joke Байдън

    2 0 Отговор
    Е то с машини и гласуване по пощата Сорос назначи Joke Байдън. Не съм фен на Тръмп, просто това е положението. И Мая предложи гласуване по пощата, машини... то е смешно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове