Last news in Fakti

20 Юни, 2021 15:40 7 608 18

Ексдепутатка осъди КПКОНПИ за 20 хил. лева

  • кпконпи-
  • теодора дренска-
  • обезщетение

По друго дело са присъдени 50 хил. лв. обезщетение

Ексдепутатка осъди КПКОНПИ за 20 хил. лева - 1
Снимка: parliament.bg

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е осъдена да плаща солидни обезщетения по Закона за отговорността на държавата, показват съдебните регистри. Антикорупицонната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, е осъден от хора, срещу които е водила безуспешно дела за конфискация. Сред тях е Теодора Дренска, която беше депутат от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание, съобщи "Сега".

Делото е приключило на първа инстанция с осъждането на КПКОНПИ за 37 хил. лв. То е спечелено от Цанко Дренски, съпругата му Теодора Дренска и майка му. Тяхното имущество е било блокирано в продължение на 5 години по искане на комисията заради дело срещу Дренски, по което в крайна сметка той не е осъден. Съдът обяснява, че когато срещу някого бъде образувано дело, комисията трябва да провери имуществото му. Но в нейните правомощия е да "извърши адекватен и съобразен с фактите и доказателствата анализ на имущественото състояние на лицето и свързаните с него правни субекти". Само така може да прецени дали да поиска налагане на обезпечителни мерки.

Най-голяма част от обезщетението по това дело срещу КПКОНПИ е присъдено на Дренска - 20 000 лева. Според градския съд обвинението спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечителни мерки са се отразили върху личния, обществения и професионалния живот, чувствата, честа и достойнството ѝ, върху възможностите ѝ за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист.

"При определени професии (магистрати, адвокати, военни и др.) очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. За Дренска като народен представител и адвокат незаконното обвинение спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечения по късно са имали по-силно негативно отражение върху неимуществената ѝ сфера. Не без значение е и фактът, че запорите са били и медийно отразени", обяснява съдът.

По друго дело са присъдени 50 хил. лв. обезщетение. То е заради производство по конфискация, стартирало през 2007 г., след като В.К. е осъден през 2003 г. за незаконно държане на една ловна пушка "ИЖ-18" и боеприпаси. Така на В.К. и семейството му са възбранени имоти, запорирани са превозни средства и пари по сметки и дружествени дялове във фирми. През 2015 г. комисията сама се отказва от иска за отнемане и делото за конфискация е прекратено. Наложените възбрани и запори са вдигнати. Съдът, който гледа делото за обезщетението, припомня, че преценката на комисията, че има незаконно имущество за конфискуване, е била неправилна, щом искът ѝ е оттеглен. Затова и действията на комисията се приемат за незаконни и жертвите им трябва да бъдат овъзмездени. Решението е на Софийския градски съд и КПКОНПИ има право да го обжалва на още две инстанции.

Решението по трето дело е окончателно. По него комисията е осъдена да плати 30 хил. лв. обезщетение на семейство, срещу което КПКОНПИ е водила и загубила дело за конфискация. Имуществото на това семейство е било блокирано 3 години и половина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КлекналдаСере

    48 32 Отговор
    КНОПИ не са си давали зор на делото щом тая пача е осъдила Държавата а ние ще платим сметката както винаги.
  • 2 Българка

    130 3 Отговор
    Обезщетенията да ги плащат ЛИЧНО служителите на КНКОНПИ, начело със Сотир Цацаров

    Коментиран от #10

  • 3 цербер

    38 1 Отговор
    Aнтикoрупицoннaтa кoмиcия,която е ръкoвoдeнa oт Coтир Цaцaрoв, e ocъдeна oт хoрa, cрeщу кoитo са вoдени бeзуcпeшнo дeлa зa кoнфиcкaция на имущества. Cрeд тях e и Тeoдoрa Дрeнcкa, кoятo бeшe дeпутaтка oт НДCВ в 39-oтo и 40-тoтo Нaрoднo cъбрaниe-cъoбщи вестник "Ceгa".
  • 4 лоза

    70 2 Отговор
    Не плаща Цацарувко,а отново редовите българи. Гушко си взима многохилядната заплатка.
  • 5 смерш

    78 2 Отговор
    А на самия цацаров кой ще наложи запор след като той лично в ефир най безпардонно заяви че съпругата му е продала тяхна недвижима собственост на фиктивна цена с цел "спестяване"на данъци!
    Я Факти ако обича да сезира Рашков и НАП по този повод!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Затвор за

    39 3 Отговор
    Корумпирсните до кога ще им пащаме за техните грешки ит умишлени
  • 8 Комунисти

    40 3 Отговор
    Комунистът Цацаров ли ще плаща? Или както винаги - некадърниците са невинни, да плащат баламите!? Сотир да вземе една мотика и да придобива нова професия - дано там е по професионален. Защото тука е на ниво кръжочник, комуто държавата плаща часовете по трудово.

    Коментиран от #18

  • 9 ха-ха

    40 1 Отговор
    Не стига че, КПКОНПИ, не можаха да вкарат ѝ 5лв. в хазната, сега ще трябва да им плащаме некадърноста. Ама, не луд , който яде баницата :-) :-)
  • 10 Made in Bg

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Така е! Не съм длъжен да плащам на държавна агенция ,която вместо да ме защитава като съвестен гражданин ,тя ме обира с неадекватни действия! Да ни връщат парите и подмяна на неадекватните служители на тази агенция!
  • 11 Виктор браво

    4 2 Отговор
    За сметка на заплатата ив!
  • 12 Кокошката

    20 3 Отговор
    За притежание на ловна пушка са му разказали играта на човека - това е типична мутренска държава.
    За кокошка - няма прошка. А за "хората на Магнитски" с милиони - няма закони.
  • 13 Иван

    12 2 Отговор
    Откъде ще вземе сега пари за да плати трябва да се приспадне от заплатите на всички съдии и прокурори нали така ще бъде демократично
  • 14 ГЕРБ=БСП=ДПС

    17 2 Отговор
    От заплатите на шефа и участващите в комисията на КПКОНПИ. Да вземе парите, а не от държавата/от всички нас/. А то каква излиза. Хем плащаме огромните заплати на работещите в КПКОНПИ. След това плащаме и огромни обезщетения заради безобразията, които са "изработили".


    Да я закриват тази КПКОНПИ, хем нищо не вършат. Шиши, Черепа, Тиквата, Влади Горанов, хидролога собственик на ТЕЦ, Митьо Очите ... нищо не им е взето. Хем им плащаме огромни заплати на КПКОНПИ. И не стига това, ами и плащаме обезщетения заради безобразията вършени от КПКОНПИ.
  • 15 Верно ли

    13 2 Отговор
    И на Асансьора, и на ГешеФта, и на Цацата ние ще им плащаме за зулумите!
  • 16 КРОКОДИЛА

    2 2 Отговор
    КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ..............
  • 17 инчхай

    6 1 Отговор
    Сега тюфлека цацарков да плаща,а не пак народа-СЪД ЗА МАФИЯТА
  • 18 Цапаш думата комунисти с Цацаров.

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комунисти":

    Цапаш думата комунисти с Цацаров.Цацата никога не бил комунист! И ако го определяш като лош, това показва, че комунист не е най- лошото, има и по -лошо, цаца например.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове