Last news in Fakti

23 Юни, 2021 06:41 5 326 37

Определят новия размер на социалната пенсия

  • социална пенсия-
  • правителство-
  • заседание

Сега тя е 141,63 лв., а от 1 юли ще бъде 148,71 лв.

Определят новия размер на социалната пенсия - 1
Снимка: БГНЕС

Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи юли тази година ще определи служебното правителство на днешното си заседание, предаде БНР.

Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност.

Сега социалната пенсия за старост е в размер 141,63 лева, а от 1 юли ще бъде 148,71 лева. Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя от социалната за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, а именно добавката за чужда помощ и тази за ветераните от войните.

Общо увеличение ще получат 128 хиляди пенсионери. Необходимите средства са по 640 милиона месечно и са планирани и заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    52 6 Отговор
    Да си пенсионер на социалната пенсия е равно на бавна и мъчителна смърт!

    Коментиран от #19

  • 2 Оцелял ембрион

    34 9 Отговор
    Как при социализъма имаше народни пенсии сега за хора без достатъчен трудов стаж 148 лева какво са виновни хората че да ги управлявали некадърни номенклатури щом не могат да дават сносни пенсии на хора с недостатъчен трудов стаж значи не могат да осигурят средства за новородени българчета т което следва че държавата е ялова мащеха
  • 3 Фаро

    31 3 Отговор
    С толкова и тиквата увеличаваше,кога ще стигнем бедните в Европа,никога
  • 4 12345

    36 2 Отговор
    Тия от ЕС защо ли си траят за тия пенсии.В Европа не е така.
  • 5 Трай дъще за хубост

    12 3 Отговор
    Който си трайка оцелява
  • 6 Made in Bg

    24 3 Отговор
    Няма и 150лв. 75 евра ! Смях и подигравка! То пенсионираш ли се на такава пенсия по добре да си теглиш куршума,обесиш ,скочиш от високо и......!
  • 7 Гражданинът

    22 14 Отговор
    Социалната пенсия е за хора,които не са внасяли нищо в държавата,т.е цял живот по гръб ,докато ти си се бъхтал или хора ,които са заобикаляли системата работейки без договор.Това разбира се са най-честите случаи.Та колко казвате да им се даде от вашите пари?
  • 8 Търновска конституция

    16 11 Отговор
    Когато ти влезе ялова мащеха в къщата след 1944 година и изгони майка с две деца от къщата и започне да коли беси бие псува и глоби народ поробен така ще е
  • 9 Селяк

    25 2 Отговор
    Еххх, майка ми има 38г трудов стаж и като се пенсионира и дадоха 300лв! Не получава никакви привилегий или допълнителни за празници както останалите, защото за да получиш трябва да получаваш минимум пенсия от 300.01лв. Та, тези 50лв дето ги даваха за Великден - на нея и бяха отказани. Те ги давали на пенсионерите с по-големи пенсии. Факт, дори имам официален отговор от НОИ по-случая! Ето това е дами и господа! Ако си мислите, че вашето положение ще бъде по-различно се лъжете! Стойте си пред компютрите, коментирайте и си трайкайте!

    Коментиран от #23

  • 10 chi

    17 0 Отговор
    Лицемери!
  • 11 Лечител

    18 2 Отговор
    Ами ей затва бабите отглеждат марихуана на село. И ги съдят като "нарко лаборатория". Абе оставете хората да си изкарват поминъка, легализирайте тревата - най обикновена билка.

    Коментиран от #20

  • 12 пешо

    12 7 Отговор
    като нямат стаж , няма пенсия , имам един съсед на 46 год. няма и 10год. стаж , той не искал да работи за 700лв. заплата .

    Коментиран от #16, #29

  • 13 Въпрос

    16 0 Отговор
    Защо се подгривате с хората ве??? Това пари ли са? Защо ВИЕ костюмарчета не оцелявате с това? Позор!
  • 14 123

    10 3 Отговор
    така наречените гаражни майстори , цял живот работят , нищо не внасят след това искат големи пенсии , така не става .
  • 15 Нищо неразбиращ

    13 1 Отговор
    Тази невероятна новина ми даде оговор който беше зададен от Паисий Хилендарски:О неразумний ,поради защо се срамиш да се наречеш българин?Ето това е поредната причина-75€ това е подигравка.Дано Господ да помогне на тези които се нуждаят поне със здраве.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 SAAB

    9 0 Отговор
    По расъда от патладжан се харчат повече пари .....срамота !
  • 18 Мирослав

    6 0 Отговор
    Глупости на търкалета. 640 милиона месечно разделени на 128 000 пенсионери прави по 5000 лв на пенсионер на месец. "Журналисти"...
  • 19 Мирослав

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    Пенсионер на социална пенсия е човек, който никога не се е осигурявал за пенсия, човек, който няма никакъв принос към пенсионната система и само ползва наготово. Това изобщо не е пенсия, а вид социална помощ. По принцип изобщо не трябва да има нищо общо с пенсионно-осигурителната система. Но ако това се направи ще лъсне една категория от хора, които никога не са работили и не са се осигурявали, а получават наготово средства от държавата. Затова са го кръстили "пенсия" и са го набутали в пенсионното осигуряване.
  • 20 Мирослав

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Лечител":

    Легализират ли я, цената и вче съвсем няма да е такава, каквато е сега. Ще стане равна на цената на обикновеното сено. Та тогава трудно някой ще си изкарва поминъка с нея. наркотиците са скъпи, докато са забранени.
  • 21 пенсионер

    8 0 Отговор
    А кога ще преизчислят пенсиите на пенсионерите, работили по 35- 40 години, пенсионирали се след 1999 година? Подигравка са техните пенсии, защото са си внасяли осигуровките през целия си трудов стаж.

    Коментиран от #24

  • 22 бгфр

    6 1 Отговор
    Позор! Седем лева ще им дадат и даже седнали да изчисляват мизерните 7 лв.!!! Това 3,5€.
  • 23 бгфр

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селяк":

    На Великден даваха по 120 лв. на някои хора, а не по 50 лв. А майка ти получава 50 лв. от август миналата година до юли сега. И сега ще спрат 50-те лв., заради ''голямото'' увеличение от 5%. И повече нищо няма да дадат новите.
  • 24 бгфр

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "пенсионер":

    Чакай преизчисление на пенсиите на марта у сряда.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДЖОТО

    9 1 Отговор
    НЕ МОЖЕ ПРИ ТРУДОВ СТАЖ-43ГОДИНИ ДА ПОЛУЧАВАШ 315ЛВ.!?!?
  • 27 Де Пич

    7 3 Отговор
    Видно от положителните лайкове на негативните коментари за пореден път се уверявам ,че лентяите тук са болшинство.Заслужавате си социала...и нищо повече!...А ние да поработим и днес,че да имате поне за хляб.
  • 28 Баба Гицка

    3 0 Отговор
    Пенсиите на ветераните от войните ще се повишат???? А на пришълците от Марс и Венера няма ли да вдигнат пенсиите? Каква дискриминация!
  • 29 Баба Гицка

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    А Станишев и Нинова, и другите около тях, колко стаж имат? Нямат и въпросните 10 години! Такива са десетки хиляди - не работят, а вземат огромни заплати и пенсиите ще си им повече от "достойни".

    Коментиран от #33

  • 30 Иванов

    5 2 Отговор
    А с какво сте допринесли,колко трудов стаж имате.Не може цял живот на чужд
    гръб
  • 31 един от многото

    6 0 Отговор
    Дали социална или нормална пенсия , все тая! В България пенсиите са символични , затова е по важно , колко време ще получаваш пенсия , а не колко!
  • 32 МАНУШ

    3 0 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИ,
    УВЕЛИЧЕТЕ ПЕНСИИТЕ НА ХОРАТА СЪС СТАЖ,КОЙТО Е ПЛАЩАЛ 40 Г. НА ДЪРЖАВАТА.ДЪРЖИТЕ ГИ НА НЯКАКЪВ МИНИМУМ .ИДВАТ ИЗБОРИ.КАКВИ СА ТЕЗИ 5 ПРОЦЕНТА .ЗА ЕДНО КИЛО СИРЕНЕ.
  • 33 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Баба Гицка":

    така е , то затова за хората който заслужават пари няма .
  • 34 Президента

    3 2 Отговор
    5 лева заради изборите, след изборите няма да има пари /и да има, те са за мен, не за вас/ и ще обявя мораториум. Освен това няма аз да съм виновен, а тези от ГЕРБ. Така че сега си трайте и се радвайте на тези 5 лева.
  • 35 Рая

    1 1 Отговор
    С цели седем лева..!!! Браво!И какво можеш да си купиш със 7 лв. при настоящата инфлация !?!?!?
  • 36 Пенсионер

    1 2 Отговор
    Не е важно дали имаш 30 - 40г. трудов стаж.Важно е на какви пари са те осигурявали през тези години
  • 37 име

    2 0 Отговор
    Няма пенсионери на соц. пенсия. Това са хора които или не са работили, или не са се осигурявали. Не е редно те да взимат 150лв при положение, че нищо не са внесли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове