24 Юни, 2021 04:15 9 645 35

24 юни 1241 г. Умира цар Иван Асен II

  • цар иван асен ii-
  • умира-
  • българия

България се простира до Черно море, Егейско море и Адриатическо море

24 юни 1241 г. Умира цар Иван Асен II - 1
Снимка: Архив

На 24 юни 1241 г. умира цар Иван Асен II. Според изворите българският владетел умира около празника на св. Йоан (24 юни).

Цар Иван Асен II (1218 г. - 1241 г.) е голям дипломат и политик, син на цар Асен I. Поради гоненията на привържениците на Асеневци, предприети от цар Борил след узурпирането на българския престол (1207 г.), Иван Асен II бил принуден да търси спасение заедно със своя по-малък брат Александър извън пределите на България. Установил се най-напред при куманите, а оттам се прехвърлил в Галицко-Волинското княжество, припомня "Уикипедия".

Възползвайки се от острото недоволство от управлението на Борил, през 1218 г. нахлул в България и с помощта на руски дружини заел престола. Като владетел проявил изключителни качества. Установил силна централна власт и прекратил вътрешните междуособици. Стремял се да поддържа мирни отношения със съседните държави. Установил приятелски връзки с маджарите, като се оженил за дъщерята на унгарския крал Андрей II - Ана, и в замяна на това получил Белградската и Браничевската област, откъснати от българската държава през царуването на Борил.

Цар Иван Асен II сключил договор с епирския деспот Теодор Комнин, който в своя стремеж да прогони латинците от Цариград също се нуждаел от мир с българите.

Установил мирни отношения с латинците и със сърбите. Цар Иван Асен II се проявил и като опитен пълководец. Предизвикан от Теодор Комнин, който през 1224 г. се самопровъзгласил за император и през 1230 г. нарушил договора с българския владетел и навлязъл в югоизточните предели на България, българският владетел му нанесъл пълно поражение в Клокотнишката битка 1230 г.

Самият Теодор Комнин бил пленен и откаран в Търново. В резултат на тази победа присъединил част от земите на епирската държава към България и тя достигнала своето най-голямо разширение. Границите ѝ опрели до Черно, Егейско и Адриатическо море. Тя се превърнала в най-голямата и най-силната държава на Балканския полуостров. Териториалното разширение на българската държава предизвикало сериозни опасения сред латинците. За да предотврати опасността от евентуално тяхно нахлуване, цар Иван Асен II започнал преговори с никейците.

През 1232 г. под въздействието на папата маджарите предприели поход на изток, но били отблъснати от българските войски. През 1233 г. цар Иван Асен II скъсал унията с папата, установена през 1204 г. от цар Калоян, тъй като римската курия била покровител на латинците. След установяването на военен съюз с никейците през 1235 г. предприел съвместен поход против Латинската империя, който завършил без успех. Скоро след това, страхувайки се от предстоящ кръстоносен поход, цар Иван Асен II скъсал своите отношения с никейците и променил враждебната си позиция спрямо латинците. След като походът от 1239 г. почти не засегнал пределите на българската държава, цар Иван Асен II се опитал да подобри отново отношенията си с никейците, но скоро починал.
Така, в продължение на по-малко от четвърт век, без да води много войни, цар Иван Асен II оставил една огромна по своите териториални размери държава. България се превърнала в най-значителния фактор на Балканския полуостров. Макар през по-голямата част от своето царуване цар Иван Асен II да отделял повече внимание на своите отношения със съседните държави, той допринесъл не малко и за развитието на вътрешнополитическия живот на страната.

По негово време настъпил истински стопански и културен разцвет. Нараснали търговските връзки на България със съседните балкански държави. Българските търговци установили непосредствен контакт и с адриатическата република Рагуза (Дубровник). Оживлението в стопанския живот предизвикало голяма нужда от пари. Това довело до сечене на български монети - медни, сребърни и златни, извършено за пръв път в историята на българската държава. След скъсване на унията с папата цар Иван Асен II възобновил Българската патриаршия (1235 г.). С редица грамоти предоставил щедри дарения на голям брой български черкви и манастири.

По време на престоя си в Галицко-Волинското княжество Иван - Асен се жени за Анна, от брака с която има две дъщери (известно е името само на едната от тях – Мария). От брака си с унгарската принцеса Анна - Мария (сключен 1221 г.) има четири деца: Елена, Тамара, Калиман и дете, чийто пол и име не са известни. По-новите изследвания изказват тезата, че Теодор Комнин се провъзгласява за император през 1228 г. (или 1227 г.), като поставят съюза между Епирската държава и България в периода след коронацията.

Съюзът е скрепен с династичен брак между дъщерята на българския цар Мария и деспот Мануил, брат на солунския император. През 1228 г. умира латинският император Робер дьо Куртене и за император е обявен малолетният му брат Бодуен II. В науката съществува тезата, че латинските барони предлагат на българския цар династичен брак между малолетния Бодуен и дъщеря на Иван Асен II. Именно в контекста на тези българо-латински преговори трябва да се търси причината за внезапния поход на Теодор Комнин срещу България, завършил с разгрома му при Клокотница (9 март 1230 г.).

Съществуват и мнения, категорично отхвърлящи тезата за българо-латински съюз, но приемащи, че в действителност през 1228 г. латинските барони предприемат един дипломатически ход с цел неутрализиране на българо-епирския съюз.

Цар Иван Асен II присъединява към българските територии голяма част от Тракия, Македония, Велика Влахия и Албания. През 1231 г. за латински император бил провъзгласен Жан дьо Бриен, а цар Иван Асен II потърсил сближаване с Никейската империя. В по-новите изследвания се изказва тезата, че цар Иван Асен скъсва унията с Рим още през 1231 г. и нахлуванията на унгарците в областта на Белград и Браничево (1232 г.) са инспирирани от папа Григорий IX. Крахът на Теодор Комнин при Клокотница довел и до детронирането от страна на сръбските власти на неговия зет сръбския крал Радослав (1227 г. - 1233 г.) и поставянето на престола на неговия брат Стефан Владислав (1233 г. - 1243 г.), който бил женен за дъщеря на българския цар.

През 1235 г. българо-никейският съюз е скрепен с династичен брак между осемгодишната Елена и единайсетгодишния син на Йоан Ватаци - Теодор Ласкарис. Според клаузите на договора никейският император трябва да съдейства за възстановяването на българската патриаршия. През 1235 г. на събора в Лампсак архиепископ Йоаким бил ръкоположен за български патриарх под името Йоаким I.

През лятото на 1235 г. българи и никейци предприемат неуспешна обсада на Константинопол. Смъртта на Жан дьо Бриен през 1237 г. довела до сключването на антиникейски българо-латински съюз, проява на който била обсадата на крепостта Цурулум (Чорлу). Чумната епидемия в Търново, както и смъртта на българската царица и едно от децата на Иван Асен II, довежда до подновяването на съюзните отношения с Никейската империя.

Според изворите Иван Асен II умира около празника на св. Йоан (24 юни) 1241 г. През 1230 г. Иван Асен посещава Света гора и издава хрисовул за светогорския манастир Ватопед. Богато надарен бил и Зографският манастир. През същата година българският цар издава грамота (Дубровнишка грамота), с която дубровнишките търговци получават право на свободна търговия в българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1100 г първи унивврситет

    4 36 Отговор
    Щяхме да имаме ако от Рим бяхме католицизма приели
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 веселяк

    14 15 Отговор
    Абе Иванката е бил пичага! Макар Асеневци да не са род български са защитавали българщината и са правели България велика!

    Коментиран от #28

  • 4 Стига лъгали

    21 25 Отговор
    Това са македонски царе, говорещи македонски език, който варварските български племена са осакатили до неузнаваемост! Ако не вярвате, четете Битолския надпис или достоверните изследвания на Македонската академия на науките. Пък после подсмърчайте като Заев пред портите на Европа като бездомно псе.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Асен Милев

    29 4 Отговор

    До коментар #12 от "БЮРМ/FYROM":

    Основателите на Асеневската династия братята - Асен и Петър ( Царският род, който управлява България в продължение на близо едно столетие), са били боляри с владения около Велико Търново.
    Дори и това което твърдиш да е вярно, произходът на Асеновци хич не е важен за нашата история, щото откъдето и да са, каквито и да са, те са били (и определяни от Рим) БЪЛГАРСКИ царе. Точка.
    А не както вашия Александър Македонски, който стана Гръцкия Александър Велики. Подиграват ви в целия свят.

    Коментиран от #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хито

    11 1 Отговор
    Най големото разширение на Б-я та да има какво да губи до ден днешен.Да граничиме сами със себе си.
  • 18 цербер

    2 2 Отговор
    На 24-ти юни 1241-ва г. умира цар Иван Асен II.
  • 19 хаберих

    21 6 Отговор
    Да прогониш латинците от Цариград тогава е била нелека задача,но днес въпросът е: Как да прогоним американците и военните им бази от България?!
  • 20 Крали Марки

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Винкело":

    По добре да плащаш данъци на един владетел, който осигурява защита и сигурност, отколкото на всеки който мине през селото.
  • 21 глоги

    13 4 Отговор
    Уcтaнoвил приятeлcки връзки c мaджaритe, кaтo ce oжeнил зa дъщeрятa нa унгaрcкия крaл Aндрeй II - Aнa, и в зaмянa нa тoвa пoлучил Бeлгрaдcкaтa и Брaничeвcкaтa oблacт, oткъcнaти oт бългaрcкaтa държaвa прeз цaрувaнeтo нa Бoрил. ГЛЕДАЙ ТИ! ТОВА ОТ ЕДНО ВРЕМЕ НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО. ВЗИМАШ ЕДНА КАКА ЗА ЖЕНА И ПОЛУЧАВАШ ДВЕ БЪЛГАРСКИ ОБЛАСТИ. ПОСЛЕ МОЖЕШ ДА СИ ВЗЕМЕШ И СЕКРЕТАРКА,НЯКОЯ СТЮАРДЕСА И СЕРВИТЬОРКА.
  • 22 Кандидат Милионер

    5 14 Отговор
    И накрая Комунистите окупират България!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Настопроценти

    13 1 Отговор
    Тaкa, в прoдължeниe нa пo-мaлкo oт чeтвърт вeк, бeз дa вoди мнoгo вoйни, цaр Ивaн Aceн II ocтaвил eднa oгрoмнa пo cвoитe тeритoриaлни рaзмeри държaвa. Бългaрия ce прeвърнaлa в нaй-знaчитeлния фaктoр нa Бaлкaнcкия пoлуocтрoв." А днес България е най-значителният полуфактор на Британския остров.
  • 24 Дядя

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Кандидат Милионер":

    Ааа не, край няма! Умствената ти недъгавост е безкрайна!
  • 25 Историк

    10 1 Отговор
    Да, но династичните 4 брака на Иван Асен две всъщност създават предпоставки за оспорване и междуособици след неговата смърт.Между другото този цар е първият европейски владетел нанесъл поражение на татаро-монголите след тяхното нахлуване в Унгария към 1238г., които искали да оплячкосат т.н Влахия.Е може да се каже в допълнение, че българите от Волжска България са единствените, които успешно отразяват първите атаки на монголската империя.Но впоследствие те са асимилирани и изгубват етнически самосъзнанието си.Най-смешни са македонските мошеници - историчари.Дето пишат българите са татари и се занимават с грабежи.Всъщност татаро-монголите първо искат данък и после нападат и оплячкосват.Също така за тях е важно да се отсят справедливо и това е основно качество на техните канове

    Коментиран от #34

  • 26 Кочо

    3 0 Отговор
    Качваш Анета Кирова на джипката, даваш и да лочи кафе, малко игра с лоста и в замяна на това получаваш Бабини видини кули! Прекрасен подход!
  • 27 пешо

    5 3 Отговор
    "с помощта на руски дружини"
    мръсТници! още от време оно пречат на евроатлантическото ни развитие!
    позор!
    да заличим иван асеня II от историята си!
  • 28 5ко

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "веселяк":

    Български род са. Майка им е била куманка, от благороднически род. Тогава, по онова време, са се сключвали династични бракове. По бащина линия са преки потомци от старата, царска династия. Ако не са били такива, няма да могат и да имат право да се възкачат на престола.
    Този закон се е спазвал неотклонно до падането под турско робство.

    Коментиран от #32

  • 29 БЮРМ/FYROM

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Асен Милев":

    Как може да сд промени идентитета с политически договор?политика е друго
  • 30 Груйо

    3 1 Отговор
    Забравили сте да спомнете че последната година преди смъртта си Иван Асен воюва с монголите. В един марокански летопис пише че "блага вест е дошла...царят на власите (Иван Асен 2) почти победи монголите. Което според мен значи че ги е отблъснал в сражение без да успее да ги разгроми напълно. Което само по себе си е нечуван подвиг, тъй като те по това време не познават поражение и буквално смилат всичко по пътя си

    Коментиран от #31

  • 31 Груйо

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Груйо":

    Ватикански* летопис
  • 32 Дядя

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "5ко":

    Бибило хубаво да са от български род, ама не! Но няма лошо-за справка западноевропейските династии и кръстоските между тях! Но, когато твърдиш нещо нали разбираш, че на думите:Публикувано във факти.бг: бащина линия са преки потомци от старата, царска династия... им липсва едно нещо за да хванат дикиш-името на династията. Оставям настрана историческите спорове-наследници на Самуил, Симеон, Петър. Няма да се спирам и на кореспонденцията на Калоян с Папата. Няма да те питам и защо си сменят имената. Само ще отбележа името на династията-Асеневци. Произход на името? Няма да го кажа! На гръцки го пишат и произнасят Азан. Само ще подскажа-никейската принцеса Евдоксия Ласкарина Асанина. И още една подсказка-какви са имената на следващите царски фамилии. Примерно Тертер. Шишман.

    Коментиран от #33

  • 33 Груйо

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Дядя":

    Донякъде си прав, но цялата ни история е объркана подменена, а съседите са крали с пълни шепи. Четох доста правдоподобни трудове че и куманите и печенегите са много близки родственици на българите. Потомци са на черноморските скути, не са азиатци. Така че е дали са от български или кумански род, няма голяма разлика. Българите са потомци на траките, ядрото са мизите и гетите, скитите са ни братя или първи братовчеди. Затова и папата казва на Калоян че е от знатен царски род. Може би знаеш че първите императори на Източната Римска империя, преди гърците да узурпират властта са траки. Максимин Тракиеца, Галерии Юстиниан Велики, най бележития му генерал - Велизар(ий) и много други.
  • 34 Чичо

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    Това със Татарите са го е измислила болшивишката власт. Монголците са били много близки до Вложките Българи и не е ясно кой кого е асимилирал, щото Чингизхан е бил тангриец, а наследниците му Гераите са в Исляма. През 1238 я няма Османската империя и от кого Монголците са приели Исляма, ако не пт Вложките Българи? Кой поробител приема религията на поробения народ?

    Коментиран от #35

  • 35 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо":

    От 1261г. При Бату от Златната орда започват интензивни отношения с мамелюкски Египет.Съюзът им създава образци в културата и нахлуване на ислямската култура.С Генуа също се развиват търговски отношения.Водещ мотив е чрез Египетския халифат да се овладее Персия, която цял век се съпротивлява.Официално исляма става водеща през 1313г.Преди това водеща е била в другия улус на Чингизхан на Илханата(подхановете) възникнал, като един от 4те държави от общата монголска империя след смъртта на Чингизхан
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове