Last news in Fakti

24 Юни, 2021 07:09 2 245 16

МОН предлага критерии, по които ВУЗ да стават изследователски университети

  • мон-
  • висши учебни заведения

Стойностите по конкретните показатели ще се изчисляват в точки по определена формула

МОН предлага критерии, по които ВУЗ да стават изследователски университети - 1

Висшите училища у нас ще могат да кандидатстват за статут на изследователски университети пред междуведомствена комисия по показатели, които Министерството на образованието и науката предлага за одобрение на Министерския съвет.

Изследователските университети ще получават допълнително целево финансиране за развитие на научната си дейност, предаде БНР.

Научни резултати, видими в международните бази данни Scopos и/или Web of science, развитие на научния капацитет на академичния състав, обществено и икономическо въздействие - това са трите основни групи показатели, по които висшите училища ще могат да кандидатстват за статут на изследователски университети, ако кабинетът приеме методиката, разработена от МОН и публикувана за обществено обсъждане.

Стойностите по конкретните показатели ще се изчисляват в точки по определена формула.

Оценката на кандидатите ще се извършва от междуведомствена комисия, създадена от просветния министър. В нея ще има представители на МОН, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, на Държавната агенция за научни изследвания, на Съвета на ректорите.

Списъкът с изследователските университети ще се актуализира всяка година като висше училище, което отговаря на критериите, ще се включва в него за срок от 4 години с възможност за удължаване при изпълнени критерии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МУНЧО ЛИ ШЕ

    5 1 Отговор
    ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ИЗПЪЛНЯВА КРИТЕРИИТЕ
  • 2 Немлад учЕн

    6 6 Отговор
    Браво!
    Една правилна стъпка в посока премахване на недоразумението БАН.
    Би трябвало дейността на институтите към БАН също да се оценява според резултатите в Skopos и т.н.
    Би било интересно да се публикува информацията за тези резултати за да види българския народ за какво плаща стотици милиони всяка година.
  • 3 пълен крах

    11 1 Отговор
    Българската наука и висше образование са в крах. Един даскал в килийно училище получава по-голяма заплата от тази на доцент в университета. Предстои пенсиониране на голяма от истинските- ВАК-овските профосоро, друга част се стяга за Терминал 2
  • 4 колапс

    9 0 Отговор
    Университетите са в колапс. Няма пари, мизерия, имитация на преподаване, слаби студенти, никакви стимули. Изходът е: напускане на професори и доценти! И това благодарение на гербераста- министър Игнатов от пърото герберастко правителствно. То наложи за за развитие на академичния състав.
  • 5 даскали

    10 1 Отговор
    Герберастите унищожиха науката. Те са прости хора и това искаха. Сега даскалите са с по-високи заплати от професорите. И гласуват за ГЕРБ
  • 6 Scopus

    4 0 Отговор
    Се пише, а не Scopos

    Коментиран от #13

  • 7 плюс минус

    7 0 Отговор
    И университетите, и БАН имат своето място в различните области на научните изследвания. Техните работа и резултати не се измерват в грам, стотинка, сантиметър. Наистина има учени, замръзнали в едно научно изследване, но повечето от тях постигат добри резултати. Лошото е, че финансирането в заплати и изследвания все още са в долната граница на заплащане. Все още един университетски преподавател, дори и след увеличението, е наравно с учител, въпреки че освен че преподава на студенти, има и научни изследвания. МОН имаше добри финансови ресурси за изследвания, но доста голяма част от тях отиваха при "наши хора".

    Коментиран от #14

  • 8 Малинова

    3 0 Отговор
    Това означава спад на качеството на обучението, особено във филологии те, където се става доктор с има няма сто до двеста стр.с приложението. Докато в Бан излизат качествени разработки, но кой има там пари да си плаща.
  • 9 Василев

    2 3 Отговор
    По добре да помислят върху т нар бързо израстване на кадрите и то непременно за три години, защото резултатите въъ ВУЗ сега са плачевни.
  • 10 Каква стана тя

    6 0 Отговор
    В България няма наука, защото държавата е овладяна от простаци и крадци. Дават се на хартия едни 10 мил на година, които отиват в библиотекарския и подобни. Това е 0,0001% от бвп, 30 000 пъти по-ниско от нормалното. Мин на образованието е за закриване заедно с кокошките и петлите обитатели. Университетите са пълни с доносници, агенти разбирате ли...??? Нивото е потресаващо. Такава простотия няма никъде, дори мигрантите заобикалят и бягат обратно към Африка. А заплатите са супер, с 2 лв над минималната, важно е чекмеджета да е пълно и прасетата да спят доволно.
  • 11 Иванов

    6 1 Отговор
    Пълна глупост са както изследователските университети, една идея на С. Дянков, заимствана отвън, така и точкуването и още повече бързиъе процедури и то нрпфеменно за три години. Вижте с само как се става асистент и доктор в СУ.... Всичко е формално,а куриозите зачестиха.
  • 12 Госあ

    6 1 Отговор
    Айде по англосаксонската система. Много искат Българска Академия на Науките да бъде ликвидирана. А с нея немедлено и българската наука. Чорапа е по иновациите и стартъпите. Тея козяци трябва да бъдат разкарани час по скоро.
  • 13 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Scopus":

    Хахахаха нема значение, той и мунчо не знае, но повтаря като папагал.
  • 14 Немлад учЕн

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "плюс минус":

    Има учени, които работят, но има и други, които си живуркат и си чукат частпром зад стените на БАН. Наскоро чух за един, който станал доктор със статии отпреди повече от 20г, като някои са в съавторство с по 25 души!
    Трябва да се направи независим одит и да се отсее зърното от плявата. Със спестените пари, на истински работещите, заплатите могат да се вдигнат повече от два пъти.
  • 15 България

    5 1 Отговор
    не е сред 14-те европейски държави, които във вторник подписаха декларация срещу приетия в Унгария закон, забраняващ разпространението на информация в училищата, отнасяща се ЛГБТ, както и обсъждането на теми, свързани с хомосексуалността и смяната на пола сред непълнолетни.
    (Т.е. законът забраняващ демоцидната политика на правителството)

    В декларацията, инициирана от Белгия, се заявява, че унгарският закон е „флагрантна дискриминация“, основана на сексуална ориентация и полова идентичност и представлява ограничаване на свободите, които трябва да бъдат осъдени.

    Тези ....... забравят че тук СТАВА ВЪПРОС ЗА ДЕЦА, не за възрастни.

    Децата трябва да бъдат предпазени от всякакви попълзновения на дълбинната държава (хазарската мафия) - цигари, алкохол, проституция, наркомания.

    И сега идва това „ново“ кандардисване, белким децата си сменят пола. И като го сменят, какво – не могат да имат техни деца!

    Нещата биха могли значително да се опростят, ако всички участващи правителства сменят пола на децата си и по този начин дадат пример на останалите.
  • 16 Агамемнон

    0 0 Отговор
    Тотална корупция и мръсен бизнес с дипломи, академични титли , крадене пари, злоупотреба с власт и всячески долни комунистиески извращения скрити зад чадъра на МОН и зад Академичната АВТОКЕФАЛНОСТ на ПЪЛНА СВОБОДИЯ , арогантност, беззаконие и шуробаджанащина ! КАКВА НАУКА ОТ ПРОСТАЦИ БЕ ХОРА? Това са държавните хранилки на изродите дето съсипаха България , опорочиха образованието и отвратиха децата ни !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове