Last news in Fakti

24 Юни, 2021 13:19 4 563 31

Министърът на отбраната: Черната кутия е намерена на дълбочина от над 70 метра

  • черна кутия-
  • миг-29-
  • майор валентин терзиев-
  • георги панайотов

Черната кутия в момента се намира на борда на кораб на българския военноморски флот. Тя ще бъде транспортирана до военна база "Граф Игнатиево", за да могат да бъдат взети данните от нея

Министърът на отбраната: Черната кутия е намерена на дълбочина от над 70 метра - 1
Снимка: БГНЕС

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е била намерена на повече от 70 метра дълбочина в Черно море. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов на извънреден брифинг пред медиите. Данните от нея ще бъдат разчетени до края на деня, но те няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи.

Черната кутия в момента се намира на борда на кораб на българския военноморски флот. Тя ще бъде транспортирана до военна база "Граф Игнатиево", за да могат да бъдат взети данните от нея.

"Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, която всъщност събира информацията, е здрава и дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня", коментира Панайотов.

От черната кутия ще може да бъде получена информация за всички параметри на полета, режима на двигателя, скоростта, височината и траекторията на самолета, както и в какво състояние са били средствата за управление.

"За всичко ще получим информация, стига вътрешната обвивка да не е увредена", увери министърът, който призова да се оставят настрана спекулациите.

"Ще се установят фактите и тогава обществото ще бъде информирано за причините за инцидента. Разследването трябва да продължи 30 работни дни", каза още Панайотов.

Военният министър благодари на всички, участвали в търсенето, защото кутията е много малка и е било като "търсене на игла в купа сено".

В операцията по търсенето участваха минен ловец "Цибър" и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма "Хидроремонт".

Панайотов отново изказа съболезнования на съпругата на загиналия летец майор Терзиев и повтори, че изпитва искрено съчувствие към болката ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА ЩЕ СА НАЙ ЧАКАНИТЕ ЗАПИСИ

    11 15 Отговор
    ИНТЕРЕСНО АКО СА В ИЗПРАВНОСТ НА РУСКИ МАГНЕТОФОН ЛИ ЩЕ БЪДАТ ПУСКАНИ В БГ.ЕФИР!?НАЖМИТЕ КНОПКУ😀

    Коментиран от #7, #10, #18

  • 2 Последния Софиянец

    38 6 Отговор
    А на бас,че е повредена!
  • 3 Харизан

    31 6 Отговор
    и да намерите черната кутия , нищо няма да разберете от нея , нищо не става от вас , вие сте циркаджии ,паразити на държавна хранилка , харчите излишни народни пари
  • 4 Ох, милият

    21 3 Отговор
    Тъй се беше задъхал, сякаш той е 'далдисвал' на 80м. Кофти пост - да коментираш неща, за които и на теб' не ти казват. Но за 30 работни дни, все ще измислят няколко версии /с резервните/.
  • 5 Да, бе

    26 1 Отговор
    Та, министъра го каза - горната обвивка е повредена, за вътрешната се надяваме да не е. И предупреди, че кутиите, били два вида. Едните издържали, а другите не. Нашата (май :-) е от вторият вид.
  • 6 Тошко

    8 0 Отговор
    А бе важното е да не направим така, че някой военен да му поискат оставка точно преди изборите за главнокомандващ на въоръжените сили на държавата!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 !!!?

    12 1 Отговор
    "Черната кутия" на българската армия е намерена на дъното на Черно море ! Сега ще чакаме да се установи, че тя не дава категорични доказателства за вината на генералите, които са на власт !!!?

    Коментиран от #9

  • 9 ОхлюФ

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Тъжно ти е за Тиквуний ли? Ми вземи си го в къщи!

    Коментиран от #23

  • 10 УДРИ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТОВА ЩЕ СА НАЙ ЧАКАНИТЕ ЗАПИСИ":

    ЦЕЛЪ ЗАХВАТЕНА!
  • 11 Атлантик Оушън

    1 13 Отговор
    За съжаление данните от кутията ще бъдат използвани за анти-НАТО-вска пропаганда. Вода в мелницата на Рашка.
  • 12 Перо

    13 0 Отговор
    Ако не е повредена кутията,увисват некадърниците от командния пункт,организаторите на учението и отговорниците за мишените! Разследваните сами ще се контролират!

    Коментиран от #15

  • 13 Българин

    13 0 Отговор
    След като някои хора ( няма да споменавам кои) казаха че разполагаме с техника която стига до 250 метра дълбочина само трябва да бъде извикана нещо много бързо се изнамери преди това едно шикалкавене няма как да се работи над 70 метра еее наслушахме се от всички на врели некипели
  • 14 choko

    3 0 Отговор
    То дали изобщо ще има инфо. в нея?!
  • 15 Ако е повредена,

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    пак увисват. Ще трябва да кажат в следствие на какво е увредена кутията, конструирана с цел да "оцелее", когато всичко друго е разрушено. Ако е вярно написаното в Уикипедия, една изправна кутия би трябвало да издържи до 6000 м. под вода, на температура - дори при 1100 градуса трябва да издържи около 1 час.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Биде

    9 0 Отговор
    Дааааааа!Почна да се шуми и кутията взе, че се намери!По това което четох за качествата на които трябва да отговоря трябва да внесе някаква яснота, но при отварянето трябва да има независим експерт, иначе няма смисъл!
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОВА ЩЕ СА НАЙ ЧАКАНИТЕ ЗАПИСИ":

    Руснаците знаят как да е разчетат, не бери грижа. Ама няма да им я дадат. За кутията на сваления от Турция руски СУ-27 през 2015 г., руснаците поканиха международни експерти да присъстват на отварянето и разчитането на черната кутия! И нашите трябва да направят така, за да няма съмнение, че са скрили нещо!
  • 19 Любител

    2 5 Отговор
    Ако я разчетат ще стане ясно ,че е пилотска грешка. Не засягам професионализма на пилота ,а обстоятелствата плюс факта ,че не е бил добре отпочинал преди полета поради служебните си задължения.

    Коментиран от #31

  • 20 Пандора

    6 3 Отговор
    Не отваряйте кутията на Пандора. Ще разберете много интересни неща.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Додо

    8 0 Отговор
    Какво значи ,, над 70 метра"? Седемдесет и един метър? Или седемдесет и девет метра и двайсет сантиметра?Или на Българската армия ролетката мери до седемдесет метра и другото отгоре е ,,над 70 метра"...

    Коментиран от #29

  • 23 Какво

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ОхлюФ":

    общо има написаното от теб с темата,троле ? И пред смъртта на един наш воин нямате срама! Хайде взимай си лъжещия министър у вас.
  • 24 Започва

    8 1 Отговор
    голямото манипулиране на данните. На точно този министър вяра не може да се има.
  • 25 Пипо

    3 0 Отговор
    Стига сте съчувствали пред обектива на камерата.
    Направете го като хората-отидете при вдовицата,погледнете я в очите и и го кажете,,уважаеми, смели "генерали и контраадмирали.
  • 26 !!!?

    8 2 Отговор
    Генералите доказаха, че са некадърни за управление - след тях само разруха, както на армията, така и на държавата !!!?
  • 27 койчо

    4 0 Отговор
    Да се обзаложим,че ще разкажат история подобна на музикалния видеоклип crazi frog от преди дванадесет години.

  • 28 Маde in Bg

    6 0 Отговор
    Партньори от НАТО ,защо не помогнаха ,а по принцип си врът носовете където трябва и не трябва! Нали сме партньори уж!

    Коментиран от #30

  • 29 ivan

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Додо":

    просто натъртват на 70м все едно е на 200м хората намират на километри
  • 30 Арто

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Маde in Bg":

    Помогнаха,снощи я доставиха в морето и дадоха точните координати ,за да я намерят.
  • 31 Професионалист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Любител":

    ВИНАГИ Е ПИЛОТСКА ГРЕШКА!!! Ако НЕ ОБВИНИШ ПИЛОТА, ТИ ОБВИНЯВАШ ЦЯЛАТА ИНДУСТРИЯ!!! маниш ма? Така както унас винаги шофьорите са виновни - карат с несъобразена скорост, разбираш ли - карал със 100 на магистралата, минал през дупка, пръснала му се гумата - еееми със 100 - така става, ко като е магистрала, нали? аре бегай у уево, картоф!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове