Last news in Fakti

24 Юни, 2021 16:15 1 369 20

Новаков: България ще има достъп до 3 млрд. лева

  • андрей новаков-
  • финансиране

В следващия седемгодишен период България ще разполага с европейско финансиране в размер на над 21 млрд. лв. за кохезионна политика

Новаков: България ще има достъп до 3 млрд. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Още през следващата година България ще има достъп до първите средства за инвестиции в проекти за сближаване в размер на 3 млрд. лева. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, след като Европейският парламент прие окончателно правилата за управление на еврофондовете в периода 2021 – 2027 г. Новаков е вносител и преговарящ по правилата за кохезионната политика за всички държави-членки и е първият българин с такава ключова роля откакто страната ни е член на Европейския съюз.

В следващия седемгодишен период България ще разполага с европейско финансиране в размер на над 21 млрд. лв. за кохезионна политика, като това не включва националното съфинансиране.

Средствата ще бъдат разпределени в 10 национални програми и 12 програми за трансгранично и транснационално сътрудничество. По силата на приетия регламент страната ни ще може да инвестира близо 7 млрд. лв. за регионално развитие, 3.9 млрд. лв. за развитие на човешките ресурси, 3.74 млрд. лв. за транспортна инфраструктура, 3.58 млрд. лв. за околна среда, 3.1 млрд. лв. за образование, научни изследвания, иновации и дигитализация, и 2.9 млрд. лв. за конкурентоспособност и иновации в малките и средните предприятия.

„Ако следващото правителство успее да подаде споразумението за партньорство и програмите за одобрение от Европейската комисия през есента, ще имаме работеща кохезионна политика още през първата половина на следващата година“, подчерта Андрей Новаков.

По думите му в следващите седем години ще бъдат въведени ключови изменения в правилата, които да облекчат управлението на инвестициите и да ускорят положителния ефект от тях. Така например за пръв път ще се прилага принципът на единния одит, за да бъдат избегнати множество проверки на един и същи проект и на един и същи бенефициент, а тежестта на проверките ще е съобразена с вида и размера на инвестициите.

Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Освен че работи по Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, той бе докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19. Новаков представлява Европейския парламент в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г. Той е координатор в Комисията по регионално развитие на Европарламента и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    16 3 Отговор
    Това е малка част от шкафа на Бацу хихи
  • 2 Мда

    14 2 Отговор
    Само пари са им в главите на ГЕРБ.
  • 3 гербераст зад всеки храст

    12 2 Отговор
    Важно е Боко да няма достъп, че шкафа му е бездънен!
  • 4 Тошето

    11 2 Отговор
    Дай Боже, ГЕРБ повече да не може да ги крадат!
  • 5 xaxaxaxaxaxa

    9 1 Отговор
    ГЕП-ерастията "усвоиха" по-малко от 50% от средствата за предишния период.
    Естествено "определен кръг фирми"...техни или такива които си плащат рекета!
  • 6 TOTO

    10 0 Отговор
    колко пари за крадене, еза това е борбата
  • 7 Дими

    6 2 Отговор
    Някой знае ли защо в ГЕРБ няма нито един софиянец?
  • 8 Българка

    8 0 Отговор
    Надявам се тези пари да стигнат до всички българи и да се разходват 100% по предназначение, без грабене за чекмеджета и лично обогатяване
  • 9 ХАН КРУМ

    4 1 Отговор
    НОВАКОВ ,НОВАКОВ КАКВО СА 3МИЛИАРДА ЛЕВА, ТА БОЙКО ПО ТОЛКОВА ПЛАЩАШЕ НА ПУТИН ГОДИШНО ОТ НАШИТЕ ПАРИ. КЪДЕ ОТ СЪДА В ЖЕНЕВА ,КЪДЕ ОТ ГАЗОПРОВОДА,А ИНАЧЕ ГОНИЛ РУСКИ ШПИОНИ МОЖЕ БИ ЗАЩОТО СА МУ КОНКУРЕНЦИЯ.ИЗГОНИХА РУСКИ ДИПЛОМАТИ ,ТЕ ПРАТИХА ДРУГИ, АМА ТРИТЕ МИЛЕАРДА СИ ЗАМИНАХА И НИКОЙ НЕ ГИ ВРЪЩА.
  • 10 xaxaxaxaxa

    4 1 Отговор
    "Бългapия e ycвoилa eдвa пoлoвинaтa oт cpeдcтвaтa пo eвpoпeйcĸи фoндoвe, ĸoитo ca пpeдвидeни зa cтpaнaтa в мнoгoгoдишнaтa финaнcoвa paмĸa зa 2014 – 2020 г., зa дa нaмaли иĸoнoмичecĸoтo cи изocтaвaнe oт пo-paзвититe зaпaдни eвpoпeйcĸи иĸoнoмиĸи."

    И още нещо... Този кух ГЕП-ифилистик не уточнява кои средства са кредити и кои не. Хахахахахахахахаха
    Тоест кои са били предвидени за Шиши, кои за Пилето и колко е комисионната на Тиквата за нисколихвени кредити!
  • 11 Българина

    2 1 Отговор
    Пак софиянци ще намажат, провинцията да го ду ха, нито тротоари нито укици останаха слес 1938 г ! Новаков, знаел ли че и на Брюксел им писна да всички пари да отиват в София, след като градът е на 110 пр от средния доход в ЕС? Брюксел ви казва че герб сте за е ба ли провинцията и ви отряза парите за метрото!!! Чакам коментар нещаснико!
  • 12 98765

    5 2 Отговор
    Боклук при това от най мразената партия ГЕРБ и е редно да не ни дразниш с простотията си! Разкажи за кюлчетата, за пачките евра, за кражбата на лихвоточките, за рекета и всичко друго които вие от ГЕРБ - РЕКЕТьОРИ сътворихте през последните над 20 г.! Какво става с балерината Искра Фидосова и другата смрад която съсипа северозапада, ние помним за разлика от вас всичкото лошо което вие сътворихте изроди от ГЕРБ!
  • 13 3.14К

    2 1 Отговор
    Половината материал презентира СВто на герберасткия депутат. Баш ме брига!
  • 14 21 МИЛИАРДА

    6 1 Отговор
    И АКО ВИЕ ВЪРНИТЕ ЗАГРАБЕНОТО
    ПРЕЗ ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ БГ. ЩЕ
    СТАНЕ ШВЕЙЦАРИЯ. МУШИКА.
  • 15 CCR

    5 0 Отговор
    Г-нНоваков,вие си противоречите сам.Вчера казахте, че плана за възстановяване не е предаден, от служебното правителство и няма да има пари отпуснати от ЕК.Сега бързате да се похвалите ,че ще бъдат отпуснати 23 милиарда. Само че вашия ББ няма да може да ги ,,прилапа".
  • 16 Природно чудо

    2 0 Отговор
    Май скоро ще имаш кохезионна политика с родния Пазарджик - натам вървят нещата, специалисте от ЮЗУ!
  • 17 11 юли

    4 1 Отговор
    Долу ГЕРБ
  • 18 11 юли

    5 1 Отговор
    Долу ГЕРБ
  • 19 Доволен от вота

    1 0 Отговор
    Тоз оправи шофьорите, сега само Пари, пари, пари. Нямат усещането че, никой не ги брои за живи вече.
  • 20 евродепутатът от ГЕРБ

    4 0 Отговор
    се е захилил на снимката
    от предстоящата далавера и гимнастиката по която ще бъдат усвоени париците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове