28 Юни, 2021 20:19 7 143 30

Как Столична община бяга от отговорност за Самоковско шосе - Галина Бел пред ФАКТИ

  • самоковско шосе-
  • столична община-
  • бягане от отговорност-
  • сдружение за развитие на панчарево и кокаляне-
  • галина бел-
  • йорданка фандъкова

Гражданите на район "Панчарево" са възмутени от нехайството на Столична община и са готови на общ протест със свои съмишленици от други квартали на София

Как Столична община бяга от отговорност за Самоковско шосе - Галина Бел пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС/АРХИВ, протест на Самоковско шосе

Управлението на Столична община от години е потресаващо слабо за стандартите, които се налагат в градовете от повечето страни членки на Европейския съюз. Този факт е всеизвестен и извън София и изненадани няма (разбирайте - знаем си ги нашите), но казуси като този със занемаряването на Самоковско шосе буквално вадят от релси гражданите на столицата.

Посредством кореспонденция между СО и район "Панчарево" става ясно, че подопечната на Йорданка Фандъкова голяма община иска да избяга от отговорността си за Самоковско шосе, прехвърляйки я на районната община, тоест на район "Панчарево", която разполага с "трохи" за ремонт на инфраструктура.

За този цинизъм на Фандъковата администрация ни алармира г-жа Галина Бел, председател на "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне", с която от ФАКТИ разговаряхме по този проблем, който, разбира се, далеч не е единствен за район "Панчарево". Само обсъждайки този, става дума за още няколко наболели такива, които са ненормални за държава член на Европейския съюз.

"Ние като гражданска организация вече 4 години се борим за решаването на многобройните проблеми на Панчарево и Кокаляне – един от които е лошото състояние на Самоковско шосе в отсечката, която обслужва двете села. Изписахме много писма, проведохме и доста срещи със Столична община и АПИ, организирахме протести, писахме и до медии. Във времето чухме много обещания и се поеха много ангажименти, но до този момент няма никакви действия. На последната среща с АПИ през юни 2020 година присъстваше и представител на Софийска вода, защото трябваше да се уточни в какъв срок могат да бъдат подменени около 1 километър водопроводни тръби, за да може да започне рехабилитацията на пътя. Оказа, че са им необходими 2 години, което на практика означава, че рехабилитация може да започне едва през 2023 година, и то ако се намери финансиране. Дотук добре, но Столична община междувременно е длъжна да се грижи пътят да бъде ремонтиран и поддържан в добро състояние, което е правила и досега. Тази година обаче не са извършвани никакви ремонтни дейности, пътят е в много лошо състояние, което застрашава всички преминаващи по него, включително и автобусите на градския транспорт", разказа Галина Бел пред медията ни.

"От Сдружението пуснахме запитване до районния кмет г-н Гюров - кога се планува това да бъде свършено. От отговора, който получихме, с изненада научихме, че Йорданка Фандъкова и подопечният ѝ заместник-кмет г-н Джоргов изведнъж са решили, че район Панчарево трябва да поеме този ремонт. Както е известно на всички, средствата, които се отпускат на всички райони кметове в София, са меко казано мизерни и са крайно недостатъчни за ремонти на улици и тротоари, въпреки обещанията на кмета Фандъкова за повече инвестиции в кварталите. Район Панчарево е най-големият район в София и 33% от цялата площ на града. В него има 10 големи села, чиито улици и тротоари трябва да бъдат поддържани и ремонтирани с 800 000 лева, които са отпуснати от Столична община за 2021 година. Като ги разделим на 10 се получават 80 000 лева на село. С тази сума не може да бъде качествено ремонтирана дори една улица, а г-жа Фандъкова очаква от района да ремонтира и безобразно разбитата отсечка от 6 километра на Самоковско шосе. Освен това нека не забравяме, че в нашия район има големи села като Лозен, Бистрица, Казичене, Панчарево, Герман. Улиците буквално се разпадат, защото никога няма достатъчно средства за ремонти и поддръжка вече десетилетия", добави председателят на "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне"

"Знаете, че район Панчарево е изключително атрактивен поради местоположението и природните си дадености. Тук се дават разрешителни за строеж и се строи с големи темпове, жителите се увеличават, въпреки липсата на канализация и адекватна инфраструктура, а Столична община и в частност кметът на София Фандъкова се държат така, сякаш този район не съществува. Тя самата е от Самоков и вероятно често ползва Самоковско шосе, когато посещава родния си край и се чудим как не ѝ прави впечатление колко опасен е той?!", констатира Галина Бел.

"Смятаме, че прехвърлянето на отговорности и измъкването от отговорност на г-жа Фандъкова и Столична община са абсолютно недопустими и е крайно време да се вземат сериозни мерки за подобряване на инфраструктурата във всички райони на София. Време е да бъдат подсигурени удобно и бързо придвижване на софиянци до работните им места - така както е в нормалните държави, защото ние сме тези, които осигуряват средства в бюджета, който трябва да се грижи за удобството на гражданите. Вече текат разговори с активни жители от други квартали (б.р. респективно други райони) на София и ако не се вземат мерки, Йорданка Фандъкова да очаква големи протести пред сградата на Столична община още през есента с искане за оставка! Това безхаберие във всички сфери не се търпи вече! Не искаме повече да слушаме обещания, искаме реални действия и европейска столица, която да е удобна, чиста и достъпна за всички! Очакваме също в най-скоро време отсечката на Самоковско шосе от Горубляне до края на Кокаляне да бъде ремонтирана, тъй като тя не обслужва само двете села, но и всички, които идват да отдъхват тук през уикендите и почивните дни. На една от срещите ни с г-жа Фандъкова през 2019 година тя обеща, че ще направи всичко възможно след приключване на ремонта на Южната дъга тази рехабилитация да бъде започната и ние очакваме този ангажимент да бъде изпълнен!", заяви още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    20 5 Отговор
    БОЦИ пускай ги по дългата магистрала
  • 2 Емил

    4 13 Отговор
    Галина бланка!
  • 3 Емил

    3 13 Отговор
    Галина бланка!
  • 4 Последния софиянец

    8 45 Отговор
    ББ изгради инфраструктура на цялата страна какво недоволство прибирайте се и си гледайте европейско

    Коментиран от #6, #7

  • 5 така е

    32 4 Отговор
    няма боко,няма фандъкова,а тази ФАНДЪКОВА,дето всички я хвалеха,са и до там нещата и ремонтите,и не съжалявайте,че ремонт фандък-ремонт доживот
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    31 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    500 000 000км път.От Земята до Сатурн.

    Коментиран от #9

  • 8 Бойко Разбойко

    31 4 Отговор
    Абе какво Панчарево,аз стигнах вече до Сириус.

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алф

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Шанопано":

    Мелмак се взриви.Сори!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бриго Бичкията

    30 0 Отговор
    И Орландовци трябва да се присъедини към този протест, Бул. Първа Българска Армия е пълна трагедия, да не споменавам от колко десетки години.

    Коментиран от #22

  • 13 ДА ПИТАТ

    9 33 Отговор
    НА РАДЕВ ЕКСПЕРТИТЕ ЗАЩО БАВЯТ НЕЩАТА УМИШЛЕНО. НАЛИ ТЕ КОМАНДВАТ СЕГА.
  • 14 БСП най крадливата партия

    10 39 Отговор
    Умишлено се стопира всичко, саботаж, от страна Радев и мисирките му. Предизборна пропаганда.
  • 15 Просто човек

    35 2 Отговор
    Оставка на циганската кметица!
  • 16 ПАНЧАРЕЦ

    6 29 Отговор
    ТИЯ ГИ НЕ ПОЗНАВАМ НЕ СА ОТ СЕЛОТО, ТОВА СА НА МАЯ МАНОЛОВА МАСКАРИТЕ ОТ ПРОТЕСТА.
  • 17 !!!?

    10 29 Отговор
    Ха ! Тези още се молят на Бойко да се грижи за тях и не са разбрали, че некадърни военни ги управляват !!!?
  • 18 Ю.кортес

    32 8 Отговор
    В София са нужни предсрочни избори за кмет защото положението е нетърпимо.

    Коментиран от #19

  • 19 мдда

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ю.кортес":

    Единственият град който не се наводни... а в Русе и Котел сигурно е търпимо?
  • 20 МЪ ко мЪ интерва

    3 4 Отговор
    Ейййй, стига занимавате цяла България
  • 21 БКП=герп=сдс

    9 1 Отговор
    Това е от "хубавото" управление на мутрите от герп.
  • 22 Пепи

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бриго Бичкията":

    Също Рожен, Нешо Бончев, Ломско шосе, Околовръстен път при Овча Купел.......
  • 23 Пепи

    10 1 Отговор
    Що е път според Столична община? - Съвкупност от кръпки.
  • 24 wgwgg

    7 0 Отговор
    Бойко сигурно би отговорил на лозунга от снимката, юе трасето е прекалено късо и лесно и няма далавера!!
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 13 Отговор
    Не разбрах защо тези "протестъри" чакат друг да финансира и ремонтира 6 километровата отсечка в техния район...Явно разчитат на това, че пътят е важен и лесно могат да го блокират и изнудват...Пък и по-лесно е друг да се нагърби с ремонта, а те само да хейтват от страни.
  • 26 Анджело

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко Разбойко":

    Само до там ли бе? Тва са полвин милиард километра асфалт все пак
  • 27 Бръм

    3 0 Отговор
    Може да се включат и кварталите от Руски паметник до Княжево - бул. Борис 3 не е виждал ремонт от десетилетия. Уж щяха да го оправят заедно с трамвайните линии, заедно с ремонта на Красно село, а то.....окопи. Като гледам изпълнението на "ремонта" се убеждавам, че в обществените поръчки не се търси качество/време/цена, а най-гъзоръкият възможен изпълнител. Фандъкова разчита, че римските пътища ще удържат и тоя мандат, но за ширналите се окопи услужливо затваря очи.
  • 28 kjh

    0 1 Отговор
    Кажи честно, че в плаката имат правописна грешка............
  • 29 Перо

    4 0 Отговор
    Дебели подкупи се дават за разрешителни за строеж,а не за инфраструктура,където корупцията е друга и се размива!
  • 30 гг панч

    2 0 Отговор
    Миналата година кмета на район Панчарево с 600000 лв. направи 2 тротоара. Какво по тези тротоари струваше толкова пари? Къде са парите и защо всеки мълчи? Защо Галинка се прави, че не знае за това?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове