29 Юни, 2021 11:05 2 807 26

Изплащането на осъвременените пенсии ще започне на 7 юли

  • нои-
  • пенсии-
  • пенсионери

За дванадесети месец подред към тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 50 лева

Изплащането на осъвременените пенсии ще започне на 7 юли - 1
Снимка: НОИ

Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде в периода между 7 юли (сряда) и 20 юли (вторник), съобщиха от Националния осигурителен институт. За дванадесети месец подред към тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 50 лева, която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавката са предвидени допълнителни 104 милиона лева, които са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

През месец юли ще се изплати осъвремененият по „швейцарското правило“ размер на трудовите пенсии. Осъвременяването се извършва с 5 на сто върху действителния или запазения размер на пенсиите към 30 юни 2021 г., без изплащаните към тях добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния вид, той се приравнява на минималния размер, а когато е над максималния – се ограничава до него.

През 2021 г. по изключение повишаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите видове пенсии за трудова дейност, се извърши шест месеца по рано – от 1 януари вместо обичайното от 1 юли. Тъй като не е предвидено минималният размер на трудовите пенсии да се увеличи повторно през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надхвърлят минималния праг за съответния вид, ще продължат да се изплащат в същия размер. Аналогично е положението и за пенсиите, приравнени на максималния размер. От 1 юли е увеличен с 5 на сто и размерът на социалната пенсия за старост, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от размера на този вид пенсия.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избран от лицата начин - в съответното териториално поделение на НОИ, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    11 39 Отговор
    Браво на фатмако! Осъвремени ми пенсията с 6.73 стотинки. Боко ми даваше 50лв. Гласувам за този който ми даде повече пари, за обещания -- трънки.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 йоан кръстител

    30 14 Отговор
    абе тъпунгер нали и сега ще дават тези 50 лева към пенсиите
    понеже си много герберясал ще те отворя за понятието "фатмак"-това е старшина от комунистическата милиция и пожарна ,та ка ,че тиквун е по-скоро фатмак от Колкото истинският генерал,президента Радев и в армията старшина е равносилно на федфебел.Понеже всички герберясали малоуници сте прости като милиционерски фатмаци и речникът ви е на нивото на столипиновско цигане не знаете за какво говорите .иначе сте чисти и прости като къпани милиционери!
  • 3 хасан

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    aбe тъпунгeр нaли и ceгa щe дaвaт тeзи 50 лeвa към пeнcиитe
    пoнeжe cи мнoгo гeрбeряcaл щe тe oтвoря зa пoнятиeтo "фaтмaк"-тoвa e cтaршинa oт кoмуниcтичecкaтa милиция и пoжaрнa ,тa кa ,чe тиквун e пo-cкoрo фaтмaк oт Кoлкoтo иcтинcкият гeнeрaл,прeзидeнтa Рaдeв и в aрмиятa cтaршинa e рaвнocилнo нa фeдфeбeл.Пoнeжe вcички гeрбeряcaли мaлoуници cтe прocти кaтo милициoнeрcки фaтмaци и рeчникът ви e нa нивoтo нa cтoлипинoвcкo цигaнe нe знaeтe зa кaквo гoвoритe .инaчe cтe чиcти и прocти кaтo къпaни милициoнeри!

    Коментиран от #7

  • 4 Врачка

    27 1 Отговор
    В “белите” демократични и социални държави това не трябва да е новина а просто финансова операция.Но тук се преекспонира грижата за пенсионерите сякаш те са натрапници и паразити и чакат подаяния от милионерите политици заработили до един парите си по нечестен начин взимайки от залъка именно на тези пенсионери.Отврат и популизъм.
  • 5 пак не разбрал

    28 1 Отговор
    Та, кое му е съвременото, на осъвременените пенсии ?
  • 6 Тенчо

    28 1 Отговор
    За една година почти всичко поскъпна с 40 процента а те ни увеличават с 5 и това става голяма новина
  • 7 Българка

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "хасан":

    Това име ти отива много. 50-те лв на Боко ги дават, но идеята е да се спрат, нали са ги осъвременили.
  • 8 Петров

    28 0 Отговор
    И баба ми и дядо ми така.Сега с новото увеличение на пенсиите са решили да отидат за 10 дни на Малдивите, че не са ходили.На Бахамите ходиха с предишното увеличение.
  • 9 баба стойна

    5 12 Отговор
    Бойко дади милярди на нас пенсулнерити а руменчо ми я овеличи с 4 тях лева само.
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    1. Нормално е да не знаеш всичко, колегата ти е обяснил какво е фатмак, дано вече я ползваш правилно! 2. Я ни покажи старата и новата си пенсия , че да видим как 5% са 6 ст. ! 3. Да гласуваш за който дава човече пари, си е купуване на гласове , което по закон е престъпление !

    Коментиран от #13

  • 11 mi6osp

    17 0 Отговор
    Осъвременяването на пенсиите всъщност е годишна корекция по швейцарското правило. Пенсиите са осъвременени за последен път през 2006 г.. Геноцид за пенсионерите.

    Коментиран от #12

  • 12 илийката

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    Комунистите толкова реваха за това швейцарско правило, и сега какво - между 4 и 10лв. увеличение на пенсиите по него. Евала, комунисти, поредната ви лъжа.

    Коментиран от #14

  • 13 Пенсионер

    10 11 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Щом си толкова подробен и явно си набор на новите пари, става въпрос за 6 лева и 73 стотинки. Всичко е купуване на гласове. Проблема е в това, че някои само обещават, а Бойко даваше по нещо РЕАЛНО. Фатмак знам какво е и съм виждал. Прост, зависим от висшестоящите, нагъл сметкаджия, уреждащ на службички жената и родата. Описва перфектно фърчилото президент.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 БАЙ Х@Й 😉

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "илийката":

    Достоен ученик на Буци ‼️‼️‼️ Между 4 и 10 лв са 5% от пенсии между 80 и 200лв‼️‼️‼️ Ама ти откъде да знаеш ‼️‼️‼️ Важното е да НАДПЛЮВАШ ‼️‼️‼️
  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер":

    😀😀😀 значи за 50 , можеш да пишеш ЛЕВА от Борисов , а за 6 пишеш СТОТИНКИ от Президента, нищо че не са от него, а и пропускаш 50-те левчета които не са спрени ‼️ Пропускаш и да кажеш колко са 6,73 като 5% "Х" лв. пенсия‼️ Знаем, че Бойко е давал ! На коя джип, на коя къща .... ‼️

    Коментиран от #17

  • 16 Тредстоун

    3 6 Отговор
    Орките на фатмака не са добавили и една мярка повече от това което на прави ГЕРБ , напротив някои спряха , други ги направиха кредити вместо грандове. Щедро раздават от уж "изтънелия" бюджет. Само проблеми създават навсякъде до където се докоснат тия калинка-еднодневки , протести и искания за оставки на две седмици правителство , смешници неадекватни.
  • 17 Torbalan

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    За две години пенсията от 180 стана 300 при ГЕРБ , ти си смятай процентите.

    Коментиран от #20

  • 18 БАЙ Х@Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер":

    Явно ти си пенсионер, колкото аз съм набор на новите пари, защото аз помня "Зографките", ама ти няма как да взимаш 154лв пенсия и да ти я осъвременен с колкото пишеш ‼️ Ама то е нормално за вас :::: хумана за тинейджъри, пионерче на 27, дете с набор прокурор, чакане с години да се излюпят щъркрлчет , магистрали до Слънцето ....

    Коментиран от #19

  • 19 Пенсионер

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Хаха, ще ми се да си прав и за годините ми, и за парите ми. Нямам представа как и с колко процента пишат, че ще осъвременяват пенсиите. Моята се повишава (осъвременява) с шест лева и седемдесет и три стотинки (пиша ти го така за да разбереш). Колкото и да обещават, тия новите са много по-лакоми и нагли от Бойко.

    Коментиран от #21

  • 20 БАЙ Х@Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Torbalan":

    Коя пенсия ? Защото пенсиите на няколко милиона пенсионери не са нараснали нито с над 60%, нито със 120лв! Да пенсията на невнесли лев в бюджета нараства и вече е почти колкото на позната работила 40 години държавна работа !
  • 21 БАЙ Х@Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пенсионер":

    😀😀😀 стига, че ще надминеш Буци‼️ Не знаеш с колко процента вдигат пенсиите, което знае всеки пенсионер, не си получил новата пенсия, както всеки пенсионер, но знаеш с точност до стотинка колко ще ти нарасне пенсията ‼️ Продължавай, че ми стана интересно

    Коментиран от #23

  • 22 Миньор

    1 0 Отговор
    А има ли начин да се проверяват фалшивите пенсии? Тука един шофьор се хвалил, че взимал миньорска пенсия, без да е работил като миньор! Някой навремето му е подправил документите. И сега взима миньорска пенсия.
  • 23 8397

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    1 юли 2021 г.социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 на 148,71 лева. Като 141.63 *5% =7.0815
    141.63+7.0815=148.7115 или закръглено 148.71.
    По неговия случай на "пенсионер" като ги сметнахме би трябвало да е с пенсия 134.50лв.
    Защото 134.50*5%= 6.725 или закръглено 6.73 лв. увеличение.
    Но той пада под социалната пенсия, което е невъзможно. Или е с мин. пенсия 300 лв. или с по-горе социалната пенсия.

    Коментиран от #24

  • 24 Пенсионер

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "8397":

    Вие двамата кога за последно ходихте в пенсионното? Ще бъда възможно кратък. Накараха ни да подадем документи за преизчисляване и осъвременяване на пенсията. За месец април взех 817 лева и 10 стотинки, без тия 50лв от Бойко. За юни са ми превели 823 лева и 83 стотинки без да броим 50 лв от Бойко. Както казваш, отидох и попитах , защо, колко, как? Отговора беше това е , пак нещо отгоре ще вземеш, има хора които и това няма да получат. Дано станете пенсионери и ще разберете какво и как става. Бойко или който и да е на негово място дава, но администрацията си е същата като през комунизма. Правете ми сметки на пенсията колкото искате, аз на картата си вярвам.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 8665

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пенсионер":

    Е аз за разликаот Вас съм с мин.пенсия. Изчисленията ги направихме на база Вашите 6лв.73 ст.
  • 26 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пенсионер":

    🤔🤔🤔 За месец АПРИЛ* взех 817 лева и 10 стотинки, без тия 50лв от Бойко. За ЮНИ* са ми превели 823 лева и 83 стотинки 🤔🤔🤔 АЙДЕ СЕГА СЕДНИ И БААААААВНО ПРОЧЕТИ ЗАГЛАВИЕТО ‼️‼️‼️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове