Last news in Fakti

29 Юни, 2021 16:46 7 091 84

Конспирации и факти: Защо падна МиГ-ът на майор Терзиев?

  • майор валентин терзиев-
  • миг-29-
  • шабла

Каквато и да е конкретната причина за трагедията, зад нея има и други

Конспирации и факти: Защо падна МиГ-ът на майор Терзиев? - 1
Снимка: Фейсбук

Коментар от Георги А. Ангелов за "Дойче Веле"

Три седмици изминаха от фаталния полет на майор Терзиев. Каквато и да е конкретната причина за трагедията, зад нея има и други. А основната е, че армията на България, член на НАТО, е въоръжена с ръждясала руска техника.

На 9 юни край Шабла падна МиГ-29 на българските ВВС. Пилотът - майор Валентин Терзиев, един от асовете на българските ВВС, официално е обявен за мъртъв. Все още няма официална версия за причините, довели до катастрофата. Черната кутия, информацията в която трябва да даде отговори на всички въпроси около полета, бе извадена от морето едва преди дни и е в лошо техническо състояние. ВВС се обърна към руската корпорация РСК МиГ с въпрос кой всъщност е производителят на кутията, за да бъде помолен за помощ.

Конспирациите

Оттогава в медийния фокус са предимно версиите за падането на самолета. Развихриха се и конспирации, не без любезното съдействие на руските медии. Едната гласи, че МиГ-ът е бил свален от сръбски военни, участвали в учението. Другата конспирация е, че МиГ-ът е бил използван за “мишена” от силите на НАТО.

Няма нито доказателства, нито логика и в двете теории. Дотук е ясно, че пилотът е поразил въздушна мишена, която вероятно е падала с по-висока от планираната скорост. След което е изчезнал от радарите. Губят се 13 секунди от фаталния полет. Но каквато и да е конкретната причина за трагедията, зад нея има и много други. За тях обаче няма медиен интерес, макар че служебният военен министър Георги Панайотов им обръща внимание в медийните си изяви.

Голямата причина

Голямата причина е тази: армията на България, държава-член на НАТО от 2004 година, все още е въоръжена с “ръждясала” руска техника, най-новите образци от която са по-стари дори от средната възраст на армията. При това МиГ-29 е изключително важен за отбраната на България самолет, тъй като с него се охранява въздушното пространство (air policing). Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип. Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз и са една от новите машини в армията - от тях се очаква да останат на въоръжение до края на това десетилетие.

За поддръжката на техниката се разчита на Русия, особено за изтребителната авиация. Но да разчиташ за това на Русия, която навремето сама реши, че НАТО ѝ е враг, е меко казано самоубийствено. Нещо като в сюжета от филма на Чарли Чаплин “Хлапето”, в който осиновеният син на джамджията чупи прозорци в квартала, за да осигури работа на баща си.

Ролята на Русия

Ресурсът на двигателя на МиГ-29 е около 350 часа, след което има нужда от ремонт. А той се извършва само от РСК МиГ. Тоест, и ремонтът, и изчерпването на ресурса на двигателите са в ръцете на Русия. При всяко приближаване на руски военни самолети до въздушните ни граници, български МиГ-ове се вдигат, за да ги пресрещнат. А руските ВВС обичат тази игра. Само в един такъв ден - 31 март 2021, радарите на НАТО са засекли три руски военни самолета близо до съюзническото въздушно пространство над Черно море. Това е предизвикало вдигането във въздуха на изтребители от България, Турция и Румъния, които са проследили руските самолети, докато напуснат зоната.

За периода 2006-2020 година България има сключени договори за поддръжката на МиГ-29 в размер на 275 милиона лева без ДДС. Това обаче не означава, че руският концерн изпълнява ремонтите качествено и в срок. Закъсненията по някои от тях са над една година. ВВС се справят някак си посредством т.нар. канибализъм - тоест, използват части от други самолети.

Резултатите са налице: “Проблемите с поддръжката на авиационната техника и продължаващата тенденция за неизпълнение на летателните часове от летателния състав създават реална заплаха за нивото на безопасност на полетите и способностите за изпълнение на задачите и поетите съюзнически ангажименти, включително и по охрана на въздушното пространство”, пише в публичната част на доклада за отбраната за 2020 година.

Да, българските пилоти летят опасно малко. По неофициална информация дори пилотите, които летят най-много, имат едва по около 35 часа във въздуха на година. Според изискванията на НАТО пилотите трябва да летят средно около 180 часа годишно.

А ангажиментите към НАТО?

България е декларирала, че ще допринася за общата отбрана с air policing на собственото си небе и три батальонни бойни групи. Ангажименти, които не може да изпълни. За първата задача получаваме помощ от различни страни-членки на НАТО, като през миналата година това бяха САЩ.

Изпълнението на втората задача минава през закупуване на нови бронирани машини за пехотата. На финала правителството на Борисов се отказа да довърши точещия се от години проект, защото било скъпо. Според представители на някои от фирмите, участвали в търга, изискванията и структурирането му са показали непознаване на съвременните начини за водене на война. Част от изискванията към машините дори са си противоречали.

“Част от декларираните формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, не са окомплектовани с техника, съвместима със стандартите на НАТО, което може да доведе до отлагане изпълнението на поетите ангажименти по пакета Цели за способностите 2017 на НАТО. Интензивно използваната автомобилна техника е на лимита на своя технически ресурс и по нататъшната ѝ експлоатация крие опасност от произшествия”, пише още в доклада за отбраната. Там се отбелязва също, че въпреки тенденцията към увеличаване на разходите за отбрана, те си остават недостатъчни, за да компенсират натрупаните в последните 30 години дефицити.

С оглед на всичко това може да се заключи, че липсата на инвестиции в отбраната водят до смъртта на хора, които въпреки ежедневната опасност и ниското заплащане поставят дълга към страната си над всичко. Въпросът е дали през всичките тези години забавянето на модернизацията не е било умишлено. Разбира се, никога не бива да се подценяват и човешките глупост и алчност.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    99 11 Отговор
    Не съм чел цялата статия, но от прегледа, който направих, виждам само че Русия е виновна пак...Дойче веле...

    Коментиран от #37, #73

  • 2 Чеко

    60 2 Отговор
    Защо не взеха лентов канел от друг МиГ, за да разчетат кутията ?

    Коментиран от #74

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Софиянец

    8 46 Отговор
    Те нещата от години са ясни. Мацква бави и тенденциозно ремонта.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    38 1 Отговор
    Каква причина може да доведе до изчезване от радара на обект който "се движи с 950км/ч и е на височина 1'200 метра" ????? / думи на министъра/

    Коментиран от #7

  • 6 Вова импеаратор

    9 19 Отговор
    "При всяко приближаване на руски военни самолети до въздушните ни граници, български МиГ-ове се вдигат, за да ги пресрещнат" България няма общи въздушни, или морски граници с България.
  • 7 Не търси под вола теле

    6 18 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Разбил се е в морето, затова е изчезнал от радара.

    Коментиран от #24, #54, #62

  • 8 иван

    34 3 Отговор
    Изключително глупава мазня
  • 9 Последния Софиянец

    46 7 Отговор
    Не падна ,а беше взривен.
  • 10 Отегчен

    39 2 Отговор
    Поредната статия в която се прелива от пусто в празно .

    Коментиран от #13

  • 11 Дойче Вермахт

    27 4 Отговор
    България преди 1944 е имала няколко Месершмита 109 и българските пилоти са правили чудеса от храброст срещу летящите крепости на американци и англичани при бомбандировките над София сегашните политици не купиха самолети а въоръжение Ф16 от Португалия или Юрофайтър от Италия а държаха МИГ 29 за да източват евросредства по програмите за модернизация на българската армия от Европа и НАТО да дават на Русия трябва да се сезира ОЛАФ защо България даде от бюджета 2 млрд на САЩ за самолети които са на хартия

    Коментиран от #15, #21

  • 12 Д Попова

    21 1 Отговор
    Съпруга на загивалия майор Терзиев:
    Трябваха ми две седмици, за да разбера истината за „нещастния инцидент“ с Валентин Терзиев – без записи, без черни кутии, само с лични средства и много ограничено време, и се чудя на МО, БА и в частност ВВС -на вас колко време ви трябва, за да я затриете и потулите.

    Министър Панайотов, това че не е пилотска грешка го знаех още на 9-ти юни, след като се разбра, че няма отказ в техниката. Но, Вие, тогава твърдяхте друго, а и няма гаранция, че сега „палачинката е обърната“, заради медийния и обществен натиск, но докрая на следствието може пак пилотът да е виновен.

    Като дадете орден на м-р Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев – защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение, че осигурява по 12 ч. нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел.

    Да поискате рапорта на зам.-нач. щаба на ВВС Луканов – защо не е отменил стрелбата, а даже е „натискал“ мишената да бъде поразена, защото видите ли ще се изложим и пострадаме, ама кой по-точно и пред кого – пилотът или „пагоните на някой“.

    И накрая: Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело (защото такова ще има), защото всички тези лица са с Ваша протекция и ще бъде ли военна прокуратура независима или Гешев е прокурорът на Борисов, а военна прокуратура е на Ра

    Коментиран от #18, #29, #79

  • 13 Да,да

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Отегчен":

    Трябва да се яде! Може и глупости да пишем!
  • 14 а те така

    32 4 Отговор
    Е "авторчето" е забравило че си е поръчал "курници" от АМЕРИКА, които Индия ги сваля с МИГ 21. Същите по договор с "партньорите" ни АМЕРИКА, я дошли, я не, но ние парите сме им дали. Но "авторчето" за това нищо не знае.
  • 15 Историчка

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дойче Вермахт":

    За сметка на това пилотите на Луфтваффе са си спали спокойно докото Съюзническите ВВС са "демократизирали" Хамбург и Дрезден!

    Коментиран от #23

  • 16 Значи

    7 2 Отговор
    Все пак Русия е виновна знаех си аз а как така разчетоха всичко е най-важните 13 с
    Секунди не можаха да разчетат
    Ако Русия го е свалила с някакво тайно оръжие надявате ли се че ще ни каже като разчета кутията. Най-вероятно ще кажат че повредена необратимо
  • 17 ОТ НАРОДА

    7 8 Отговор
    НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ЕКСПЕРТИ НАЗНАЧЕНИ ОТ РЕЗИДЕНТА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТА ЗАЕДНО С НЕГО.

    Коментиран от #25

  • 18 Д Попова

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Д Попова":

    И накрая:

    Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МИГ29 ( такова ще има), защото всички тези лица са с Ваша протекция и ще бъде ли военна прокуратура независима или Гешев е прокурорът на Борисов, а военна прокуратура е на Радев?

    Не нанасям обвинения, а само задавам въпроси и търся отговори и понесени отговорности, все още.

    Ще ги получа ли и кога, дали ще стане към края на мандата на Президента????

    Кураж на всички действащи летци, и Терзо нямаше да се откаже, ако беше някой друг.
    Но това командване ли искате и така ли искате да продължава? Защото с политически гръб е така.
    Промяната зависи от вас, а не от тях – борете се и не мълчете!

    Да говориш, когато казваш обективната истина не е измяна.

    Измяна е всичко, което в момента се случва в БА, а и в цялото управление на България

    Коментиран от #22, #33, #36, #38, #41, #46

  • 19 Как разбраха,

    18 0 Отговор
    че липсват 13 сек.? Това, струва ми се, води до заключение, че записът е свален и въз основа на това е установено, че една част ОТ ЦЯЛОТО липсва, или е неразбираема, или каквото ще да рече "липсват 13 сек. (Така де, ако едно нещо липсва, т.е. не е налично, то не означава, че някога е съществувало. Затова си мисля, че тези 13 сек. са по-скоро неразбираеми). Какво става с другата, "нелипсваща" част? Липсвал бил кабел, куплунг... Е, как разбрахте, че нещо "липсва" тогава?
  • 20 !!!?

    13 1 Отговор
    Е как няма армията да е в разруха, като некадърните генерали се набиха в политиката, а както се вижда сега и държавата искат да капичнат на дъното на Черно море !!!?
  • 21 По повод

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дойче Вермахт":

    Написаното от теб да кажа че защитниците да нашето небе от американските самолети са дали приблизително 25 жертви. За сравнение само пленените вражески пилоти са приблизително 250 А за загиналите не знам колко са жертвите. Любопитно сравнение може да се направи след като се сравнят тези данни
  • 22 Българка

    21 3 Отговор

    До коментар #18 от "Д Попова":

    Съчувствие към съпругата на загиналия пилот, но има още незададени въпроси:
    – Кой НЕ попита българския народ дали иска РБ да влезе в НАТО?
    – При кое правителство се съсипа военното въоръжение на БА – самолети, танкове и всичко друго?
    – Кое правителство изсипа милиарди наши, народни пари за непроизведени американски самолети, а остави българските пилоти без необходими самолети и летателни часове?
    – Какво правят във времето българските пилоти, когато не летят изискуемия брой летателни часове?
    – Защо мълчахте досега, когато вече е късно и Вашето мълчание се превърна в трагедия?

    Коментиран от #34, #50, #65

  • 23 При тези

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Историчка":

    Бомбандировки луфтвафе то е било обезсилено на 95%
  • 24 БАЙ Х@Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не търси под вола теле":

    Не търся теле, а истината! Без никакъв ориентир тази версия е най-вероятна! Но ти вярваш ли ,че под 1'200м радарите ненадейно губят обектите, че нито един участник в учението не е наблюдавал самолета, че кула РВД граждански полети , няма идея за летящи обекти в района ? Или, че министъра изнася невярна информация?
  • 25 Благодарение

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "ОТ НАРОДА":

    на Николай Копринков и неонациста Пламен Узунов, семейство Деса и Румен Радеви са вече повече от заможни, не само с хавански пури и кубински ром.

    Техните най-върли поддръжници от психодесните умници и красавици ще бъдат стимулирани да гласуват за Триморския масон, ако забогатялото семейство върне в бюджета неправомерно получаваните заплати от палавата Деса, когато се е подвизавала в Щаба на ВВС.
  • 26 Публикувано във Факти:

    3 10 Отговор
    "За поддръжката на техниката се разчита на Русия, особено за изтребителната авиация. Но да разчиташ за това на Русия, която навремето сама реши, че НАТО ѝ е враг, е меко казано самоубийствено.". АМИ И АЗ ТОВА ПОПИТАХ в коментарите към сутрешната статия за поддръжката, ремонта и модернизацията на МиГ-овете - не е ли конфликт на интереси, като държава-член на НАТО да разчитаме на руски самолети и техническа поддръжка от Русия?
  • 27 !!!?

    14 2 Отговор
    Не липсват 13 секунди, а липсват тринадесет години от образованието на генералите които ни управляват сега !!!?
  • 28 ЗАЩО ПАДНА МИГ-29

    7 2 Отговор
    И амерските Ф-35 от 5-то поколение падат: „През 2019 г. Ф-35A, собственост на 302-ра ескадрила на японските сили за самоотбрана, се разби над Тихия океан. Аварията е става на 135 км източно от базата Misawa по време на тренировъчен полет. Загива пилотът на Ф-35A, 41-годишният майор Акиноми Хосоми.
    Японският министър на отбраната Такеши Ивай казва, че техническите характеристики на самолета нямат нищо общо с произшествието, а причината за трагедията е загубата на ориентация от майор Акиноми Хосоми по време на полета.”

    Коментиран от #47

  • 29 Гадев

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Д Попова":

    мълчи като ПУКАЛ и това се очакваше, човек който дава под откос всичко само и само да задържи кокала, човек който въпреки пагоните не проумява какво е човешка почтеност и чест е просто достоен за презрение !

    И този си изтърка коленете от лазене пред Мустафата с надежда да ги поизмие в отново предателските за България Три Морета.

    Жалък, много жалък индивид .
  • 30 hmm

    6 2 Отговор
    Значии на всякъде сравняват Миг-16 с Ф-16 като качества, но ние раждясалите мигове с ф-ки ги заменяме. Не знам кой се навива да става военен пилот в България
  • 31 руските

    1 5 Отговор
    са виновни
  • 32 Сега

    3 3 Отговор
    Всички вече знаем защо падна самолета включително - политици, следователи, псевдо комисари ,които ще ни кажат „истината“ като му дийде времето. Но по-важното е това ,че дори и да знаем истината нямаме право да я кажем!
  • 33 Хунтата

    8 9 Отговор

    До коментар #18 от "Д Попова":

    на зеления чорап трябва да понесе отговорност за некадърното си управление, загубата на един живот за да се издигнат в кариерата други калпаци смотаняци.

    Военната прокуратура ще прекрие инцидента , няма да има виновни, а дано да няма втори мандат и да го разпитват за незаконните неща които върши кРадев и да го арестуват.

    Коментиран от #39

  • 34 Учител

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    А защо летят летци на изтребители на такава възраст - 47 години. В Бундесвера тези летци служат до 41 години, след това възможност минават в транспортната авиация или на друга административна длъжност. Ако няма такава ги пенсионират на41 години с пенсия 2200 евра! При нас придобиват пенсия след 15 години, ама искат да летят за да получават летателни и безплатна храна, вемайки летателни часове на младите си колеги!

    Коментиран от #51

  • 35 big

    18 4 Отговор
    Като инженер мога да кажа, че една техника, която е поддържана в добро техническо състояние, годините не са от такова значение. С други думи, техниката в БА армия, в частност ВВС не е "ръждясала", а самите МИГ 29 са по-добри от бъдещите Ф 16 във всяко отношение - бойно. Вярно, техническото оборудване ще е на по-ниско ниво, но с добра летна подготовка на летците ще се компенсира. Да не забравяме, че в други натовски армии освен тези самолети се ползват и МИГ 21, които са още по-стари. У нас проблема не е в "ръждясалата" техника, а в неспособността на държавата да осигури на летците достатъчно време във въздуха и необходимите боеприпаси за тренировките. Тази неспособност е в резултат на невероятната корупция в държавата и в самото МО. Дори с покупката, ако ги доставят, на Ф 16 нещата ще се влошат още повече: по-скъпа поддръжка, по-скъпи боеприпаси, по-големи изисквания към инфраструктурата, по-голяма зависимост от САЩ - откъде ще дойдат тези 2-3 пъти повече пари?

    Коментиран от #55, #56, #58

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ами прочети

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    я. Не става въпрос за вина или невинност на Русия. А на нашите управляващи.
  • 38 Зара

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Д Попова":

    Искрено съчувствие и състрадание към мъката на достойната жена и съпруга!

    Ние,обикновените хора сме с Вас и искаме наказание за виновните на най-високо ниво!

    Aло, пРезиденте, получихте ли потупване по рамото за евроатлантическата ви преданост и продажност?!

    Омерзена съм!

    Вие не сте по-различен от Паси, Костов и сие безродници и търгаши с интересите и независимостта на България!

    Българите чакаме нов Левски и нов Ботев,за да си отвоюваме чистата и свята република!
  • 39 БАЙ Х@Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хунтата":

    Ходил съм в казарма ( не знам за тебе) и имам само един въпрос ‼️Знаеш ли откога там НЯМА зелени чорапи и потници ?
  • 40 Публикувано във Факти:

    4 1 Отговор
    "Интензивно използваната автомобилна техника е на лимита на своя технически ресурс и по нататъшната ѝ експлоатация крие опасност от произшествия”. АА, ЯСНО за какво са били поръчаните от Каракачанов Аудита и бели тениски.
  • 41 Тодор

    10 9 Отговор

    До коментар #18 от "Д Попова":

    Oня с юмрука и аверите му жертваха майор Терзиев, както оставиха да пребият и осакатят десетки момчета и момичета по време на простестите, излезли да жертват себе си заради тях, подведени, че тези от президентската хунта са достойни хора.

    Е – видя се колко са „достойни“ – скриха се, докато пребиваха хората, крият се и лъжат, докато гинат невинни летци – герои.

    Кураж госпожо, кураж, не сте сама, народът е с вас, а от шапкарите-чантаджии чест и достойнство не очаквайте, още отпреди година и половина лъснаха изцяло, че нямат разлика, всички са еднакви.

    Бог да ви пази, Бог да пази България и истинските българи, защото това ни остава, всичко друго е изгубено вече…
  • 42 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Свалиха го от ПВО то на Румъния,,за да поръчаме още 8 ф 16,Ако няма пари,ще дадат хората на заем .Още 4 учения,и заминаха миг 29..

    Коментиран от #80

  • 43 Илиянка

    3 2 Отговор
    Една жертва е достатъчна, за да дойде правдата, ако се окаже последната капка в чашата, преди да прелее.
  • 44 Техника Руска, да

    12 1 Отговор
    Че е ръждасала е само идиотско изявление на автора. Точното - с изтекъл срок на годност и морялно остаряла, но при съответни планови ремонти и поддръжка - годна. Всичко друго е политика и няма нищо общо с нтехниката А мълвата, георгия пилот е бил "мюре" не се изключва

    Коментиран от #82

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ОЩЕ ВЪПРОСИ

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Д Попова":

    към масона :

    Кое наложи това безпрецедентно коленичене на американския посланик Херо Мустафа на де що имаше министър, шеф на Агенция и политик от близките до теб политически сили?

    Какви договорки, условия и зависимости се съгласи да провеждаш, отстояваш и да прокарваш, наложени ти от американците? И каква е цената? В това число и за теб, господин пРезидент, в личен и кариеристичен план?

    Каква е ползата от „Три морета“, които ще се проведат три дни преди изборите /8-9 юли/? Без общи приказки, обаче?!

    Допустима ли бе цената – живота на загиналия пилот Валентин Терзиев, за да погали егото ви на „натовски генерали“?

    Ти, господин пРезидент, готов ли си да загинеш в името на НАТО?
  • 47 През 2019 г.

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "ЗАЩО ПАДНА МИГ-29":

    има случай с паднал МиГ 29 на Азербайджан - отново при учение през нощта, отново внезапно изчезнал от радара, отново намерен в морето. По това време отново са провеждани и други учения - само че от руснаците.
  • 48 В.В.П.

    3 7 Отговор
    Със ф16,нашите летци ще натрупат огромни нальоти..Новото си е ново..И НАТО ,плаща.бензина и разходите .човекопилоточаснальот.!!!
  • 49 Dedo Spas

    16 2 Отговор
    Всъщност Ф-16 е 2 години по-стар от МиГ-29. Самолетите са направени от леки сплави и не ръждясват. А Миг-29 е с 2 двигателя, може да зависва във въздуха, да излита почти вертикално, да излита и каца на поляна, което го прави доста по-сигурен от Ф-ката. Причината е една - крадлива пасмина навсякъде.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Qqq

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Учител":

    Браво, колега, като коментирахме по другото средство
  • 52 Чертовенски

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Чертовенски":

    Добре, че бързо го избрахме за президент, но и в тази роля той остава главнокомандващ на въоръжените сили и инцидентите продължават.

    И не е само Румен Пилота – назначеният от него служебен премиер също е зелен чорап, но военните продължават да мизерстват и да работят при безобразни условия, със стара техника и при мизерно заплащане.

    Вместо да помогне първо на тях, своите братя по оръжие, някой е зает да чегърта.

    Ако една десета от обвиненията, които афектирано хвърли в пространството съпругата на загиналия майор Терзиев са верни, Радев и Янев би трябвало да си покриват главата с чаршаф от срам щом само доближат човек в униформа.

    Няма как да пропуснем и следното сравнение. Бойко Борисов и някогашната му дясна ръка Цв. Цветанов бяха бивши милиционери от миманса, ама поне се грижеха за своите. За даскалите и за медицинските сестри се правеха на ударени, но за полицайчетата все се намираше някой лев я за кубинки, я за обезщетения при напускане. Даже за кучетата-следотърсачи имаше пържолки, докато пенсионерите хрупат суров лук. Зер – съсловна солидарност.

    А Румен, дето не знае да се погрижи за един файтон пилоти, ние го чакаме да се грижи за нацията.
  • 53 В.В.П.

    2 2 Отговор
    След 20 г ,и ф16 ще паднат,Може и да не дойдат нови,вероятно втора употреба ..От гръцките ВВС..Отремонтирани..Ще доплатим още 1 млд,за мотори и др..екстри ..
  • 54 Сега

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не търси под вола теле":

    Освен наземните се разполагат и мобилни радари за да обхващат по-голям диапазон това са камионите с перки отгоре (казано на по-разбираем език ) които видяхме на брега край морето след инцидента.
  • 55 Не мога да говоря

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "big":

    за положителните или отрицателните качества на МиГ-овете, но в едно си много прав - колкото и да е добра една техника, няма ли добре обучени в експлоатацията ѝ, опитни хора (в случая летци), то от тази техника не може да се очаква, каквото и да било. Даже би могла да е животозастрашаваща.
  • 56 Qqq

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "big":

    Съгласен съм с последното за ефките
  • 57 танкист

    5 4 Отговор
    Освен, че армията на България, член на НАТО, е въоръжена с ръждясала руска техника,комбайнерът Ненчев я разби тотално. Колко е недокомплектът в армията?
  • 58 ССсс

    14 2 Отговор

    До коментар #35 от "big":

    Браво за коментара.Тук има всякакви драскачи и хора които си нямат и на представа какво е бойна техника и какво е учебна бойна техника или при ВВС техника, изпълняваща ежедневен наряд.Някой (иди оти) си мислят че военната техника е като транспортна фирма или гражданска авиация.Няма остаряла техника а още по малко рзждясала.Има несъответваща на днешните стандарти,но ние нямаме такава.Как да обясниш на дилетантите,че преди 90-те години,когато имахме 500 самолета,от тях са летели само определените за наряд 30 а останалите са били в хангари на нула километра.Същата история е и с останалата бойна техника,която е седяла в хангари на нула километра.Някой може ли да си представи,как с 2500 танка се прави учение(толкова имахме преди 90-те).Ами тътена им щеше да се чува в Истанбул.Всички танкове седяха на трупчета а се използваха само учебните машини.Същото е и с останалата техника.Ф 16 са машини от 70 години и каквито и допълнения на им слагат като блок 60,70 или 80 си остават с допотопния един двигател,който лети по бавно от руските бомбардировачи,наречени белите лебеди.Хубаво е всеки да има желание за коментар,но за това се изисква поне малко грамотност.Бойната военна техника няма нищо общо с всякакъв вид гражданска техника.От нея се използва само 1% учебна,а останалата е чисто нова и непокътната,която се използва само при война.

    Коментиран от #64, #66, #76

  • 59 АМОН

    14 1 Отговор
    ЧЕ КРАДОХТЕ КРАДОХТЕ,
    ЧЕ ПЛАЩАХТЕ ЗА САМОЛЕТИ ЧИИТО ЗАВОДИ ОЩЕ НЕ СА ПОСТРОЕНИ СЪЩО Е ФАКТ.

    СЕГА ЩЕ КУПУВАТЕ НЯКАКВИ КОРИТА С ПРОТИВОКОРАБН РАКЕТИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА СЪЩО Е ФАКТ.

    ЗАСРАМЕТЕ СЕ.
  • 60 Скептика

    9 0 Отговор
    Мдаа, Гошко Ангелов се е постарал доста в тази статия, сигурно добре са му платили, а дали това отговаря на истината не е толкова важно
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Дедо ви

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не търси под вола теле":

    Така е, някои приказват глупости, щото не знаят, че от време на време вълните в Черно море надминават 2000 метра.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Сега

    11 0 Отговор

    До коментар #58 от "ССсс":

    Много точен коментар. За всяка машина имаше войници които отговаряха за нея независимо ,че не излиза от хангара, а старшините отговаряха за цели автопаркове.
  • 65 Баня

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Правилният отговор е: БСП
    Направи справка от коя година няма казарма, съответно и редовна армия. Предателите са налице и тяхните подръжници и наследници до сега . ГЕРБ
  • 66 Дедо ви

    14 1 Отговор

    До коментар #58 от "ССсс":

    Аз също се присъединявам към вас. Като инженер в завод за бронетехника често ми се налагаше да обсъждам с руски консултанти някои предложения за изменения по конструкцията и технологията. Изглеждаха твърде консервативни, но казваха: това не е лека кола, за която седмица след като я продадеш започваш да получаваш рекламации. Тази техника след като премине приемните изпитания се консервира и години наред се контролира само качеството на консервацията. Така че едно неудачно изменение на конструкцията ще се прояви чак на бойното поле. Няма модерна и не модерна техника има функционална и нефункционална. Но журналисти, които дори не са ходили в казармата няма откъде да ги знаят тези неща.
  • 67 Vladi

    15 0 Отговор
    Прочетох , че Русия сама решила ,че НАТО и е враг хахаха , а през 1999 Сърбия помолила НАТО да ги бомбандира хахаха идиотче платено
  • 68 Копие

    18 1 Отговор
    ''Cъвeтcкитe МиГ-29, мaкaр и мoрaлнo ocтaрeли, вce пaк прeдcтaвлявaт ceриoзнa зaплaхa зa caмoлeтитe нa прoтивникa, кaтo включитeлнo прeвъзхoждaт и aмeрикaнcкитe изтрeбитeли F-16.'', кaзa Мирocлaв Хeрмaшeвcки, първият пoляк лeтял в Кocмoca. Тoй дoпълни, чe руcкитe caмoлeти нямaт рaвни нa ceбe cи в cвeтa, aкo cтaвa думa зa aвиoникa и aeрoдинaмикa. Cпoрeд нeгo, Руcия cъздaвa иcтинcкo oръжиe зa убийcтвo, дoкaтo Зaпaдът прecлeдвa изключитeлнo търгoвcки цeли при рaзрaбoтвaнeтo нa нoви видoвe oръжия. „Имeннo пoрaди тaзи причинa Пoлшa дoceгa нe ce e oткaзвaлa oт изпoлзвaнeтo нa изтрeбитeлитe МиГ-29 и щe прoдължи дa ги изпoлзвa минимум дo cрeдaтa нa cлeдвaщoтo дeceтилeтиe”, прoгнoзирa пoлcкият кocмoнaвт.Хермашевски е летял и на руските МиГ-29 и на американските F-16.

    Хeрмaшeвcки e лeтял и нa руcкитe МиГ-29 и нa aмeрикaнcкитe F-16.

    Коментиран от #78

  • 69 Vladi

    7 0 Отговор
    Статията е с рейтинг 2.1 по шестобалната система с други думи оценка (слаб 2)
  • 70 Бай Вълчан

    4 0 Отговор
    Като го гледам този човек, ми се струва, че ако не познания в тази област, би следвало да има поне житейски опит. Чудя му се на глупостите, които пише. Вчера същият г-н Михайлов написа, че Сараево е причина за Първата световна война. Ха сега де! Няма стари машини, има добре поддържани и занемарени. Във Варна има една фекалка мерцедес от 1967 година и работи перфектно. Който не вярва, да отиде във ВиК и да я види. Толкоз!
  • 71 Глупава

    7 1 Отговор
    провокативна и пристрастна статия!
  • 72 яко ни лъжат

    8 1 Отговор
    заменяме ръждясалите Миг 29 със супер ръждясалите еф 16
  • 73 Диверсант

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    И аз неможах да я прочета. Само затвърждава съмненията за убийството на един български пилот, за да пожелае опоскана България
    и си купи още Натовска скраб..

    Коментиран от #81

  • 74 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чеко":

    Този миг 29 е единственият на който е монтирана кутия с Украински лентов кабел казаха капацитетите който лъжат като дъ.ти цига.ни и най вече че платката на кутията е с нарушена цялост и за съжеление липсват последните 13 секунди от записа .Естествео точно тези 13 секунди който са били фатални за пилота.Мир на праха му.
  • 75 Нане

    3 0 Отговор
    30 годинишни машини сигур на над 1000 летателни часа. Ще купим по 30 годишен юрнек на 0.00 часа. Натиснаха ни и събухме бельото и ....
  • 76 Запознат

    1 7 Отговор

    До коментар #58 от "ССсс":

    Всъщност и миг 29 е трябвало да бъде с един двигател, но руснаците не разполагат с надежден като американския и за това монтират два!
  • 77 Аlex

    1 1 Отговор
    Както винаги-търсим под вола теле.Първо: кутията не е отворена,а и не се знае дали ще се прочете или чуе нещо-била повредена.Още преди да бъде изваден служебния министър КАЗА,че можело да е повредена.Едно "достойно" предположение!А второто,второто е,че дори нещо да се научи,то,знайте,няма да бъде огласено!Все пак,това са военни въпроси,а и как ще има компрометиране на съответните органи?!Лошото е- отиде си чудесният човек,от там няма връщане!Бог да го прости!
  • 78 До 68

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Копие":

    "Значително превъзхождат Ф-16". Но защо тогава да са "морално остарели"? Има ли дървено желязо? С това противоречие Хермашевски се саморазобличава като лъжец. Той знае че повечето бойни самолети на Полша са американски и че именно те най-вече се използват за бойни дежурства. МиГ-29 имат само спомагателна роля.
  • 79 Няма отказ ли

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Д Попова":

    Откъде жената на летеца е сигурна че няма отказ?Нека Министерството на отбраната да публикува данните за произшествия със съветските самолети вследствие техническа неизправност за последните 10 години например. А защо крият факта че РСК МиГ не изпълнява ремонтите качествено и в срок?
  • 80 ДО 42

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "В.В.П.":

    Признай си че си глупав и невеж.И че самият ти не вярваш на глупостите които си написал. И ще почувстваш как ще ти олекне.
  • 81 Заблуден си

    1 2 Отговор

    До коментар #73 от "Диверсант":

    Колко победи имат съветските(респективно руските) бойни самолети срещу американските в реални бойни действия,като започнем от войната в Корея през 1953 г. до наши дни например? Лесно можеш да провериш и в интернет.Като научиш какви са фактите възможно е нещо да просветне в мозъка ти,промит с лъжлива русофилска пропаганда от нашите рубладжийски историци и средства за масово осведомяване.

    Коментиран от #83

  • 82 Абсурдно е

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Техника Руска, да":

    Даваш бойните си самолети за ремонт на държава,която те е обявила за противник.Закостенелите и фанатични комуняги,вършещи това предателство явно в съзнанието си още живеят 50 г. назад и все така са убедени че България е член на на несъществуващия Варшавски договор,а не на НАТО. Ето тези ортодоксални червени дебили са истинските виновници за смъртта на военния летец. Именно те повече от деситилетие съзнателно бавеха и саботираха преговорите за нови бойни самолети,а през това време Румъния се снабди с две ескадрили Ф-16.
  • 83 Тъпанар

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Заблуден си":

    провери и ще разбереш че от корейската война до сега американските корита са падали като круши в съотношение 9:1
  • 84 Военната

    0 0 Отговор
    Абсолютни глупости! Авио-техниката ни е руска, но точна и поддържана! Как ще се изгуби и няма да следи уредите си пилота това е върха на наглостта! Или целта им е точно такава, да ни убедят че се нуждаем от тяхната, да задлъжнеем и още повече и да ни командват като роботи!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове