7 15640

Близки и колеги се сбогуват с майор Валентин Терзиев

 • валентин терзиев-
 • майор валентин терзиев

Траурната церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" ще се състои в поделението, където са базирани изтребителите МиГ-29

Близки и колеги се сбогуват с майор Валентин Терзиев - 1

Авиобаза "Граф Игнатиево" ще се сбогува днес с майор Валентин Терзиев.

Траурната церемония ще се състои в поделението, където са базирани изтребителите МиГ-29. На нея ще присъстват пилотите, личния състав на авиобазата, семейството и роднините на военния летец. На прощалния ритуал няма да бъдат допуснати външни хора и медии.

Възпоменанието на майор Валентин Терзиев ще бъде следобед в родния му Асеновград.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Спасов

  61 0 Отговор
  Бог да го прости момчето!
 • 2 Ха ха ха

  51 1 Отговор
  мойте искрени съболезнования !
 • 3 КОЛЬО ПОМЕН

  55 1 Отговор
  ПОРЕДНАТА НЕВИННА ЖЕРТВА, ОТ БЕЗУМНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА! БОГ ДА ГО ПРОСТИ!
 • 4 САТЪРА НА ХАНА

  26 2 Отговор
  ДАНО СА НАМЕРИЛИ МАТЕРИАЛ ЗА ПОГРЕБЕНИЕ ...... ПО МОЕ ВРЕМЕ НА ПИЛОТ НА МИГ-23 ОТ ЧЕШНИГИРОВО НАМЕРИХМЕ САМО ЕДНА КИТКА
 • 5 вхбйнкмл;

  24 1 Отговор
  Бог да го прости майор Терзиев! Останало ли е от него нещо, което да погребат?

  Коментиран от #28

 • 6 Без значение

  52 1 Отговор
  А казват времето лекува, но знайте, това не е така. Ще идва сутрин изгрева, а Неговия глас, прегръдка и усмивка - Не! Ще слагаш прибори на масата - за Него, а те ще останат непокътнати, не! Ще гледаш в очите на детето и ще виждаш неговите, но не и него, не! Ще гледаш как расте, но Татко няма да го види, не! Ще срещаш делници и празници и болката ще те яде! Почивай в мир сред звездите майор Терзиев и нека Бог да бди над твоето дете!

 • 7 летец пилот

  47 0 Отговор
  Почивай в мир,колега! Дано да си на по-добро място от тук!
 • 8 Диверсант

  13 0 Отговор
  ............🌷🌹
 • 9 Поп Кръстю

  18 0 Отговор
  Малко след полунощ на 9 юни майор Терзиев излита с МиГ-29 за нощна стрелба срещу подвижна светеща мишена. В подобни стрелби, участват два или три самолета. Единият пуска мишената и заснема какво се случва. Вторият трябва да порази мишената, а третият е наблюдаващ, спасителен и насочващ. Ако нещо не е наред, той предупреждава атакуващия самолет да не открива огън. Мишена СПМ-100 е запусната от около 7500 метра височина, а диапазона определен, в който мишената трябва да бъде поразена от самолета е от 7000 до 5000 метра. Порвоначалната скорост на мишената е била 480 км/ч, а след това е започнала да ускорява, и надвишава максималната допустимата скорост от 550 км/ч., вероятно, проблем с парашута. При захода за стрелба, Терзиев вижда, че мишената се снижава с голяма скорост, накланя носа на самолете и започва прихващане на целта с голям ъгъл на спускане.

  Коментиран от #32

 • 10 Поп Кръстю

  29 4 Отговор
  От момента за разпознаване и прихващане, минават около 8 до 12 секунди, мишената пада до критичните 4000 м. височина. Терзиев изтрелва една от двете ракети. За времето от изстрелване до поразяване на целта минават няколко секунди а мишената през това време пада до 3000 м. Някой от разположените на брега ЗРК волно или неволно е поставен в автоматичен режим, което означава, че на височина около 3000 м. на мишената, системата се задейства автоматично и изстрелва ракета земя- въздух, към целта. В същото време Терзиев унищожава мишената и докладва; "Стрелбата е успешна, целта е поразена, излизам от атака”. Светещата мишена изчезва от радарите, а изстреляната ракета от сушата земя- въздух насочвана от сензори, които засичат инфрачервено излъчване прихваща температурното излъчване от двигателите на изстребителя. Мишената вече е майор Терзиев. На височина 1200 м. около 20 км. навътре в морето близо до Шабла, в 00:45 ч. самолета е ударен, разпада се във въздуха и изчезва от радарите, това обяснява и големият периметър на разпръснатите отломки.

  Коментиран от #26, #36

 • 11 Летец

  2 13 Отговор
  Ако има " накланяне " носа на самолета" и " голям ъгъл" на спускане,значи грешката е на пилота??!!!

  Коментиран от #13

 • 12 ДОЧЕВ

  19 0 Отговор
  Един човек не може да умре,щом с обич във душите ни живее.... Сърцето му,когато тъжно спре,със спомените светли,пак ни грее.... Светла ти памет майоре......ПОКЛОН......
 • 13 ГОСТ

  18 1 Отговор

  До коментар #11 от "Летец":

  Вината е изцяло на РВД Ръководител полети,че не е прекратил мисията,когато е видял проблема с падащата мишена на радара.....
 • 14 !!!?

  14 3 Отговор
  А военната хунта защо мълчи !!!?

  Коментиран от #29

 • 15 Парашутист

  13 2 Отговор
  А оставката кога?
 • 16 Тони

  6 5 Отговор
  Напълни всички чекмеджета и гардероби с пачки и кюлчета, а за ремонт на самолетите - няма.
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Стефан

  9 7 Отговор
  Каракачанов и Борисов трябва да бъдат изправени на съд.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Валентин

  14 2 Отговор
  Бил е просто мишена - жертвен агнец.
 • 21 Заимов

  9 1 Отговор
  И никъде нито дума за целта на занятието - сваляне от американците на руски самолет в условия близки до бойните.Ама нали сме братя.
 • 22 Сега

  7 0 Отговор
  Значи излиза ,че мишената се вижда, самолета се вижда всичко се вижда на радарите само изстреляната ракета не се вижда! Аз смятам ,че опитен пилот като Терзиев няма да се остави да бъде повлечен заедно със самолета ,дори и той да е част от неговия живот. Но това са само хипотези. На нас ни остава да слушаме и вярваме на това което ни се казва.
 • 23 Аз, врачанката

  5 5 Отговор
  И от мен най-искрени съболезнования на близките му! По-горе някой беше писал,че Каракачанов и Борисов,трябва да бъдат дадени под съд и това е самата истина,но нещо ме навежда на исълта,че ще отърват кожата. Мое мнение е,че в България закони няма.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Съчинил

  0 5 Отговор

  До коментар #10 от "Поп Кръстю":

  си добро художествено четиво, но за истински събития не става! Убягват ти факти, че щеше да има съобщение за прихващане, че 1 км2 е нищо площ за движещ се самолет с 900км на над 1000 м. височина! И куп още факти, които не потвърждаващи подобни версии!

  Коментиран от #31

 • 27 електрошок

  6 0 Отговор
  Радиолокаторист:Напълно съм съгласен с написаното от поп Кръстю.
 • 28 АМОН

  9 0 Отговор

  До коментар #5 от "вхбйнкмл;":

  ОСТАНАЛ Е ДУХЪТ МУ, КОЙТО НЯМА ДА НАМЕРИ ПОКОЙ ДОКАТО ТЕЗИ КОИТО ИЗВЪРШИХА ТОВА ПЪКЛЕНО ДЕЛО НЕ БЪДАТ ВЪЗМЕЗДЕНИ. КОЙ ВЗРИВИ САМОЛЕТА И МАЙОР ТЕРЗИЕВ Е ВЪПРОС НА КОЙТО НЯМА ОТГОВОР. МНОГО ХОРА ЗНАЯТ ИСТИНАТА НО МЪЛЧАТ ПРИКРИВАЙКИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И УБИЙЦИТЕ НА МАЙОР ТЕРЗИЕВ. ВЗРИВЪТ Е БИЛ ТОЛКОВА МОЩЕН, ЧЕ ДОРИ И ОТ ДВИГАТЕЛИТЕ НЕ Е ОСТАНАЛО НИЩО. ЩЕ КАЖЕ ЛИ РАДЕВ ИСТИНАТА ПРЕД КОЛЕГИТЕ СИ ИЛИ ЩЕ МЪЛЧИ КАТО РИБА?!!
 • 29 Щото

  1 0 Отговор

  До коментар #14 от "!!!?":

  нямаше иначе да се изакаш като онуй глупавато от Банкя! Надявам се ти олекна или като онова недоразумение още простотия напъва да избие! Бог да прости пилота! Пилотите са смели и достойни мъже с чест!
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Поп Кръстю

  5 0 Отговор

  До коментар #26 от "Съчинил":

  На мен, предполагам и на други хора ще им бъде интересно да напишеш твоята версия. Може би си по–навътре в нещата, за което ти благодаря предварително.

  Коментиран от #34

 • 32 АМОН

  3 2 Отговор

  До коментар #9 от "Поп Кръстю":

  ПОПЕ, От което пишеш поражда въпроси за другите ДВА САМОЛЕТА. КОЙ Е ПИЛОТА НА САМОЛЕТА ИЗСТРЕЛЯЛ РАКЕТАТА - МИШЕНА , чийто парашут се отваря. Да отбележим, че тазо РАКЕТА - МИШЕНА снабдена с парашут е с действащ двогател който работи и след отварянето на парашута с обратна на падането тяга. Да отлежим и кой е производителя на тази РАКЕТА - МИШЕНА . Идва реч за създаденат ав НИТИ РАКЕТА - мишена СПМ - 100 НЕ ДОПУСКАШ ЛИ ВЕРСИЯТА СЛЕД ВСИЧКИ ТЕЗИ ПОРАЖЕНИЯ ПО САМОЛЕТА РАКЕТАТА - МИШЕНА ДА Е ТАЗИ КОЯТО ДА Е БИЛА НА САМОЛЕТА НА ТЕРЗИЕВ И СЕ Е ВЗРИВИРА ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕТО. ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ПИЛОТА НА ВТОРИЯТ САМОЛЕТ ЗНАЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА , НО МУ Е НАРЕДЕНО ДА МЪЛЧИ.

  Коментиран от #35


 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Истината

  2 1 Отговор

  До коментар #31 от "Поп Кръстю":

  е, че каквото и да напишем, ще са само догадки и предположения! Има твърде много неща, които не знаем, не сме чули и не сме видели, за да извадим правилните заключения! Коментара ми се отнасяше към теб, единствено, че не отчиташ факти, които не потвърждават твоята версия! А нагаждането им, не би довело до някаква истинност и полза! Едно такова събитие, винаги е поредица от неща които са се случили! Едно нещо в тази поредица да го няма и би се прекъснала веригата и не би се случило това!
 • 35 Поп Кръстю

  3 0 Отговор

  До коментар #32 от "АМОН":

  Не твърдя, че това, което съм написал е на 100 процента вярно. За взрив на ракетата от самолета вероятността е малка. Изгледал съм много клипове, в които ракетата се откача от крилото но не се запуска двигателя, което също може да извади самолета от строя. За военните това щеше да е добро оправдание.

  Коментиран от #40

 • 36 бил е мишена

  6 3 Отговор

  До коментар #10 от "Поп Кръстю":

  въпроса е КОЕ ЗРК СЕ Е ЗАДЕЙСТВАЛО???? НАШЕ ИЛИ НА САЩ БЛИЗО ДО ШАБЛА???? ЗАЩО НЕ ТЪРСЯТ ДВИГАТЕЛИТЕ И ТЯЛОТО НА ПИЛОТА????? ОСТАВИХА ГО ДА ГО ЯДАТ РИБИТЕ.
 • 37 12345

  7 1 Отговор
  Сащ взривиха самолета.Истината е налице.Трябва смелост да се признае.При тъпите сащ смелост няма , има подлост, убийсва ,жертва на които стана нашия пилот.Да се свика международна група разследващи:Русия, Франция ,Италия ,Испания Гърция Турция.Тази група да бъде от специалисти и юристи ,занимаващи се с подобни ,казуси ,където виновните сащ трябва да отговорят.НАТО/САЩ и Американските бази да бъдат премахнати от нашите летища.Сащ съсипаха българската авиация и българската армия.Къде сте Г-н Президент, Румен Радев и Временното Правителство?!Не се страхувайте!Лошото ,което причиниха сащ на нашия пилот и го убиха е сторено.Поне истината да излезе наяве.Това искаме всички българи.
 • 38 Сега

  4 0 Отговор
  Семейството искаше последните 13 секунди ,като вероятно в този диапазон се съдържа и заповедта КАТАПУЛТИРАЙ ! Но дали катапулта е бил активен това го знае черната кутия и записите от радара които ние никога няма да чуем.
 • 39 ПЕНКО

  1 0 Отговор
  ЧИЧО МИ КИРО БЕ ПИЛОТ И ВОЕНЕН И ЦИВИЛЕН !!! ПРЕ 1978Г . ГО СВАЛИХА ИЗРАЕЛЦИТЕ С РАКЕТА !!! САМОЛЕТЪТ БЕ ПЪТНИЧЕСКИ ТУ-154 /СЪС ЗАПОВЕД ДА НЕ СЕ ПОДЧИНИ НА ЕВРЕИТЕ- КОМАНДИРЪТ БЕ ДРУГ -НО ЗАГИНА И ЩУРМАНЪТ / !!!!!!!! ПОВЕЧЕ УБИТИ ЕВРЕИ - ПО ДОБРЕ ЗА СВЕТА - НО ГЛАВНО БАНКЕРИ -ДОЛАРОВИСТИ !!!!!!!!!
 • 40 Сега

  1 0 Отговор

  До коментар #35 от "Поп Кръстю":

  Ако се откачи ракетата и не се запусне двигателя тя ще изостане от самолета , а има и време предвидено тя да се отдалечи от самолета преди да се активира с цел да се избегне самоубийство! Когато е на крилото тя не е активна!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове