Last news in Fakti

30 Юни, 2021 16:53 1 942 26

Родители защитават екипа на болница "Лозенец"

  • лозенец-
  • доронство-
  • трансплантации-
  • родители-
  • защита-
  • екип

Настояват децата им да продължат лечение в България поради липса на средства това да се случи в чужбина

Родители на трансплантирани деца с отворено писмо до президента, за да защитят екипа на болница „Лозенец“ след информациите за нерегламентирани интервенции в лечебното заведение.

„Първото, което искаме е да не се разтурва екипа на болница „Лозенец“. Ако има злоупотреби, който ги е извършвал, нека бъде наказан. В продължение на 10 г. се подготвя екип и ако ние го унищожим, кой ще помогне на следващото дете“, заявиха в студиото на „Тази сутрин“ родители и близки на трансплантирани деца.

Те допълниха, че искат да защитят нещо, което е единствено по рода си в България.

„Искаме децата да продължават да се лекуват в България, защото не всички имат шанса да отидат в чужбина за трансплантации“, добавиха те.

Те добавиха, че хората от екипа са станали тяхно второ семейство и че идеята за нелегални трансплантации, която се лансира е несериозна.

Обясниха и дългия процес, през който преминават донорът и реципиентът преди операцията: „Първо, трябва да съвпада кръвната група между донора и реципиента, след това започват изследвания за съвместимост, дали донорът е клинично здрав. Процесът се извършва от изключително много специалисти. За да започне трансплантацията, след като приключат всички медицински прегледи, задължително реципиентът и донорът минават през нотариус, където декларират, че са роднини и че са съгласни“.

"Не мога да повярвам, че се е случило нещо такова. Не съм съд, но позавам тези хора като лекари и като хора и умът ми не може да побере, че това е възможно". Идеята за нелегалните трансплантации е някак си несериозна, казват родителите на трансплантираните деца.

Групата на майките на трансплантирани деца във фейсбук нашумя през миналата седмица, когато в десетки емоционални постове, придружени със снимки преди и след операциите, те изразиха подкрепа за лекарите, разчистени от министър Кацаров. Според тях "от години се плюе по болница "Лозенец", а "властимащите се опитват всячески да я унищожат".

Майките са категорични, че ще търсят подкрепа и от президента Румен Радев, до когото ще напишат отворено писмо за проблема, възникнал след намесата на сружебния министър. Те настояват за лична среща с президента.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това че е

    38 2 Отговор
    Помогнал екипът им на децата им, не значи, че не е имало трафик на органи. Така, че да не смесват нещата.
  • 2 несериозна

    22 2 Отговор
    по скоро е престъпна идеята. но затова е виновно ръководството а не самите специалисти. срещу тях няма нищо. стига спекулации. редно е тези които са правили тези чудовищни далавери да си понесат последствията
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алооо

    19 1 Отговор
    Има една много хубава поговорка-Кой каквото е дробил, това ще сърба, и така трябва да бъде.
  • 5 Жан Клод ( с двата ножа)

    12 1 Отговор
    Е да де, да не се разрурва екипа но ако има виновни да се накажат- как така?

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината

    14 1 Отговор
    Задължитела проверка на тия защитници, 100% са "наши" хора и не са чакали ред за трансплантации.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 333333

    11 1 Отговор
    Кажете, колко процента са успешните трансплантации. Да не се окаже, че от 100 има 5 оцелели

    Коментиран от #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Учуден

    13 1 Отговор
    Значи да не се разтурва екипа, но виновните да бъдат наказани??? Е как да ги накажат - да обещаят, че повече няма да правят таки ли? На тия родители да им са трансплантирали мозък на някой идиот??? Истината е, че докато не влязат в затвора с доживотни присъди поне стотина лекари здравната ни система няма да се оправи.

    Коментиран от #12

  • 12 Последния Софиянец

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Учуден":

    Ако твоето дете е в ръцете им,няма ли да излезеш на протест?

    Коментиран от #16

  • 13 Веднага

    10 2 Отговор
    Кошаревски свидетели !
  • 14 милиционер

    8 2 Отговор
    тея пък, кви са !? я, ресто !
  • 15 да бе

    7 2 Отговор
    идеята за нелегални трансплантации, която се лансира била несериозна. Никак не е сериозно да вземаш пачки пари от "роднини", които са от различни краища на света. Как не ви е срам, "защитници". Сега очаквам да се обадят родители, които с години чакат трансплантация за децата си, а тези да отговорят колко са чакали.
  • 16 а ако

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    твоето дете чака от години трансплантация, а друго идва без да чака няма ли да излезеш на протест!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 big

    5 1 Отговор
    Нима всички доктори в тази болница са включени в тази далавера? Ръководството на болницата не извършва пряко лечение, освен на помазани пациенти! Явно герберите мобилизират всичките си симпатизанти или лъжат родителите на тези деца. Действията им са престъпление, но по-голямото престъпление извършват съдиите сега.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Защо е защитата

    0 2 Отговор
    Става дума за родители на деца. За дете може всичко, но има и граница. Нямя нужда от защита при всичко в реда на нещата и морала. И сосъм оствя сянка!
  • 22 Охо Бохо

    3 2 Отговор
    Добре ги надъхва Спасов и останалите доктори!
  • 23 ПСР

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "333333":

    До Вас и до "учуден"-напълно съм съгласен с коментарите Ви.Процентът успеваемост никак не висок.Уви.Второ,това,че има/Слава Богу/,успешни трансплантации при деца,няма нищо общо с търговията,развихрила се с чужденци.Скъпите родители,организирали тази масовка в защита на професора Спасов,все пак да имат предвид,че сигналът тръгва не от властимащите,а от ИНТЕРПОЛ!!!И че,следствие се води по въпроса в Украйна,която няма общо със Стойчо Кацаров!И това ли ви"изглежда някак несериозно"?
  • 24 Ами така,

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Жан Клод ( с двата ножа)":

    при всяко следващо правителство се унищожава всичко постигнато от предходните. Затова държавата е на този хал. Служебното правителство е шампион по унищожаване.

    Коментиран от #25

  • 25 ДиВанче

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами така,":

    Как не го е срам новото правителство така злобно да унищожи прекрасно разработен канал за трафик на органи...
  • 26 Мохито

    0 1 Отговор
    Тези все едно си признаха, че са платили под масата и са се предредили. Истина е, че всеки, който има възможност, ще го направи, ако е въпрос на оцеляване, но все пак не е тяхна работа да се месят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове