Last news in Fakti

3 Юли, 2021 09:29 3 288 26

Хаос след въвеждането на е-рецептурната книжка

  • лекарства-
  • рецептурни книжки

66-годишната жена е платила лекарствата на редовната цена и не е използвала отстъпката, която й се полага с рецептурна книжка

Хаос след въвеждането на е-рецептурната книжка - 1
Снимка: БГНЕС

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка. Пациенти не успяха да си вземат лекарствата по Здравна каса заради проблеми със системата. А програмите на лекари и фармацевти все още не са съвсем подготвени за електронната рецептурна книжка, предаде БНТ. Личните лекари трябва да генерират електронни книжки на почти 2 милиона и 60 хиляди хронично болни.

Хартиената рецептурна книжка на Йорданка Дойчинова от вчера е невалидна. Така единствената възможност да получи лекарствата си по Здравна каса е електронната рецептурна книжка. Личният ѝ лекар я генерирал в системата, но две аптеки отказали да ѝ дадат лекарствата.

"Как аптекарите да ми дадат лекарствата, като то въобще не възприема книжката. Платих си на ръка кеш и си взех лекарствата, защото няма как да не ги пия, казва Йорданка.

66-годишната жена е платила лекарствата на редовната цена и не е използвала отстъпката, която ѝ се полага с рецептурна книжка.

Даниела от вчера обикаля между педиатъра на детето си и Столичната здравна каса, за да се сдобие с електронна рецептурна книжка и протокол, с които да купи по-евтино специално мляко за бебето.

"Бебето, ако трябваше да яде само това мляко, щеше да е умряло от глад. Вчера не знаеха нищо. Вчера всичко беше ново, личната ми лекарка, педиатърката на детето не знаеше нищо", казва Даниела.

Здравната каса изпратила на личните лекари и аптеките инструкциите за работа с е-рецептурната книжка броени часове преди старта на системата.

"Не само ние, но и Здравната каса не е подготвена достатъчно добре. И това, което се случва, е индикатор. Нашите софтуери имат нужда от малко доработка още", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Има проблеми с връзката, има проблеми с комуникацията. Това е безкрайно изпитание на нервите и на психическата устойчивост на всички общопрактикуващи лекари. А за пациентите е едно късане на нерви", смята д-р Гергана Николова.

От Здравната каса дават срок до 15 юли за отстраняване на всички технически проблеми в системата. До тогава няма да бъдат глобявани лекари или аптеки, които не издават електронни рецептурни книжки, въпреки че процесът по издаването им започна от 1 юли. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени.

След като заработи нормално системата, е-рецептурната книжка ще спести време и разходки на хронично болните.

"Няма да се налага да прави заверки или да свърши книжката, да ходи да купува нова, да ходи после да заверява отново", допълва д-р Николова.

Хартиените книжки ще важат за всички електронни предписания издадени преди 1 юли и за всички хартиени рецепти, издадени преди първи юни.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ, КВО СТАВА

    6 28 Отговор
    НАЛИ СТЕ КОМПЕТЕНТНИ ....ИЛИ ПАК БАЦО ВИ Е ВИНОВЕН.....

    Коментиран от #11, #22, #23

  • 2 ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР

    5 5 Отговор
    И ТИ НИ ОПРАВЯШ....ЕЛЕКТРОННО
  • 3 2loop

    27 2 Отговор
    Още дълго ще берем ядове след 10 години герберщина
  • 4 хах

    19 0 Отговор
    Е два пъти отлагат срока, не се ли синхронизираха вече...или нарочно се прави сечено?
  • 5 мислещ

    14 3 Отговор
    Добре де, досега защо никой не каза, че изобщо е нужна и електронна рецептурна книжка? Говореше се само за електронни рецепти, сега изведнъж трябвало и електронни рецептурни, чак като вече влязоха в сила?
  • 6 moiraine

    14 0 Отговор
    Българийо, истинското ти име е тотален хаос!
  • 7 гост

    4 22 Отговор
    Ааа,не така ,няма такова нещо като хаос,президента казва ,че служебното правителство се справя блестящо(вероятно е блестящо за неговите цели).Не може то да е виновно,вероятно Борисов и бившите му министри ходят през нощта в министерския съвет управляват на тъмно и правят хаоса.

    Коментиран от #14

  • 8 big

    21 1 Отговор
    Какво се учудвате? Герберска му работа, от: крадене, далавери и недомислици, друго не може да се очаква. Отново БМБ ще се "изходи", че затова е виновен Радев и служебното правителство.

    Коментиран от #9

  • 9 мислещ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "big":

    Радев не е виновен, но за Кацаров не съм сигурен; като се има предвид, че е Ботокса-2.

    Коментиран от #15

  • 10 Информацията

    7 0 Отговор
    За тези електронни книжки и електронни рецепти бяха няколко е-мейла от здравната каса и това е! Чукай си след това главата кое как е и защо не работи! Толкова много бюрокрация, поучения, плашене наказания от хора, които и идея си нямат за работата която се върши, че пациенти, болни, хора с проблеми, ами за тях просто няма време, кой го интересува?! Важното е да се отчете нужното по програмата и здравната каса да е доволна!
  • 11 Е баце... ни такова таковата

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    Е баце ни подготви за 11 години и електронно и сега за месец ще му берем плодовете ....

    Коментиран от #19

  • 12 JEFF

    9 0 Отговор
    В Европа електронните рецепти са факт от поне десетина години. Бях в Европа , когато ги въведоха и никога е нямало проблеми. В която и аптека да отидеш изпълняват рецептата.
  • 13 ГЕРБ

    1 12 Отговор
    На Радев бандитското правителство така работи
  • 14 Извинете

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    -здравната каса към служебното правителство ли я броите? Защото тя е институцията, занимаваща се с рецептурните книжки, лекарства за хронично болни и подобни...
  • 15 big

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "мислещ":

    И защо? Тази система от електронни рецепти се изгражда от много години, вече няколко пъти се отлага заради различни причини, които нямат нищо общо с наречения от теб Ботокс-2! Просто много недомислици от Боковите калинки ще излизат наяве още доста дълго време!

    Коментиран от #18

  • 16 читателка

    3 4 Отговор
    Чак пък хаос...При мен на 9 юли всичко беше безпроблемно,лекарството ми е седмично,програмата нямала въведена опция за 4 таблетки,аптекарката се консултира с лекарката,и понеже и двете имаха желание работата да стане,след точно 5 минути бях готова...Не знам субективни ли са проблемите...Но не е хаос!

    Коментиран от #17, #20

  • 17 читателка

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "читателка":

    грешка-на 9 ЮНИ....
  • 18 Мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "big":

    Ами най-малкото можеше да се поинтересува за тези недоразумения и да стопира прехода докато не се оправят проблемите.

    Коментиран от #25

  • 19 ЧЕ ТОЕЛЕКТРОНИТЕ ЗДРАВНИ

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Е баце... ни такова таковата":

    КНИЖКИ СА ОТ НОВА ГОДИНА.....ВИЕ МОЖЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ ЕДВАМ ГИ ПУСНАХТЕ....И НОВИ ПРОБЛЕМИ
  • 20 233666

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "читателка":

    Аптекарката се консултилара с лекарката хаха за това няма да се оправим с толко тъпотия
  • 21 Политолог

    0 5 Отговор
    На комунягите от служебното правителство ще са виновни сега : Борисов, САЩ и четирите годишни времена.
    Некадърен министър на здравеопазването, цял жвот не е излекувал и един пациент. Занимавал се с "научна" работа
  • 22 Слушай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    Примитив! Каква връзка има Президент Радев и служебното правителство,със този хаос? За месец да изчистят кашата на НЗОК,която са забъркали Боко и Сие.Огромна част от фармацевтите ги устройва предишната система.Защото през нея закрепостяваха всички клиенти,със рец.книжки.От първо лице го знам.Веднъж като си закупил определени лекарства от дадена аптека,те закрепостяват към тях.Отидеш ли при друг- връща те.Това е негласно споразумение между аптеките според мен.Дотолкова изнагляха,че изискват и спазване на дата,към предишната покупка.Ако закъснееш дори пет дни в същия месец,рецептата изгаря.Не можеш и да купиш преди датата.Така едновременно си гарантират продажбите на лекарства( планиране на доставки) и определена група гарантирани клиенти,която е многбройна.Наложи ми се,да дойда от провинцията чак до София,за да изпълня рецепта за мен и съпругата в аптека,към която съм" закрепостен" от години.В местната аптека ми казват: Купете си на пазарни цени.Иначе не можем да изпълним рецепта.Зсдължктелно там,където сте взели предишния месец.От 4 бр лекарства,трябва да платя над 180 лв по пазарна цена.Само едното е 68 лв,а със рец книжка -2 лева.Не говори първосигнално,само защото не харесваш Радев.Утре може да се окажеш и ти" закрепостен"
  • 23 Мдааа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    И тази каша е създадена от герб !!! за 11 години не може да ви оправят простотиите поне още 2-3 години
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 big

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мислещ":

    Явно не си бил на ръководна длъжност или ако си бил, не си обмислял нещата внимателно. Министъра, сам по себе си не може да провери всичко, което се върши в министерството, дори да иска. За съжаление има твърде много объркани неща със системата по всички етажи и направления. Това, което излиза на бял свят е твърде малко и то не най-фрапиращите неща, да не забравяме, че болшинството хора извършващи проверките и контрола са назначени от ГЕРБ.

    Коментиран от #26

  • 26 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "big":

    .... скромно ще добавя: Не трябва НЗОК да е монополист..Трябва да има и втора Здравна каса...а иначе го-ната ги надроби еднокнижника, но сега Радев и Путин са виновни за калинката на винету.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове