Last news in Fakti

4 Юли, 2021 17:05 4 419 35

Новосъздадени фирми са взели авансово милиони от спортното министерство

  • спорт тото-
  • спортно министерство

Това са лъжи, обяви Красен Кралев

Новосъздадени фирми са взели авансово милиони от спортното министерство - 1
Снимка: БГНЕС

В края на миналата година – между Коледа и Нова година, Министерството на спорта е подписало 14 договора за 11.5 млн. лв. по обществени поръчки за физкултурни салони с току-що създадени фирми. Седем от дружествата са на един и същи човек и са регистрирани на общ адрес, а парите са раздадени по вече познатата схема – авансово. Това обяви в интервю за Нова тв служебният спортен министър Андрей Кузманов. По думите му част от тях вече са предадени на компетентните органи.

Досега проверката е установила, че въпросните дружества са били регистрирани през ноември-декември 2020 г. А издадените фактури са с номера 001, т.е. първа фактура. Веднага след сключването на договор с тях министерството подписва и анекс, според който на фирмите се изплащат предварително 100% от предвидените пари. Това се случва без да е представен проект или да има строителни разрешителни.

„Изпълнението ще започне, когато има скица за строеж, а това не се знае кога ще е“, коментира Кузманов. Той каза още, че проверките вървят и до няколко дни ще бъдат съобщени имената на фирмите.

Припомняме, че регионалното министерство също изобличи наличието на съмнителната практика за авансово плащане на огромни суми за дейности, които изобщо не са стартирани. Така за изграждането на 20-километроав отсечка от магистрала „Хемус“, за която няма разрешение за строеж, са платени предварително 84 млн. лв. А 25 фирми са получили авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, само едно от които е направено до момента.

Тези проверки не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът, изтъкна Андрей Кузманов.

Поредна порция лъжи на Кузманов! Това коментира във "Фейсбук" Красен Кралев.
С наближаването на изборите предизборният щаб на Румен Радев започва да се изнервя. Разбраха, че трудно се "изчегъртва" постигнатото в последните три мандата на Бойко Борисов и започват да говорят откровени лъжи. Първо "изчегъртаха" магистрала "Хемус", сега посегнаха на физкултурните салони на децата, ако правилно съм разбрал изявлението на Андрей Кузманов в Нова телевизия.

След избълваната порция лъжи тази сутрин ще си позволя да внеса малко яснота, за да не продължава служебният министър да се излага с изявите си.
Осъзнавам, че трудно ще разбере написаното поради очевидната липса на опит и познания, но все пак ще опитам:

Господин временно изпълняващ длъжността министър, нека ви запозная със следните факти:

1. Тотото има оперативна самостоятелност. Договорът с "Декарт" е от 2011 г. и е сключен след напълно прозрачен търг. Последвалите договори е нормално да бъдат с този, който е създал системата. През 2011 г. едва ли някой е чувал за "Магнитски" в България. Аз съм избран за министър три години по-късно.

2. След като 30 години никой не обърна внимание на спортната инфраструктура в училищата, правителството на ГЕРБ беше първото, което направи нещо по този въпрос. Парите бяха отпуснати в началото на 2020 г. С условието ако не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет.
След одобряването на списъка на училищата от МОН бяха изработени типови проекти на салоните. След това бяха обявени обществените поръчки за строителството.
Съгласно ЗОП в тях могат да участват физически и юридически лица и техни обединения. Тъй като за проектиране и строителство съгласно специализираното законодателство има различен регистрационен режим е позната практика различните дружества да се обединяват. НО СЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ПОРЪЧКАТА, А НЕ ПРЕДИ ТОВА-ПО ЗАКОН! При това положение е нормално фактурата да е с номер 0001.
Интересът не бе голям, но за сметка на това имаше доста обжалвания. По които компетентните органи се произнесоха в полза на ММС.

В края на 2020 г. стана ясно, че неизразходваните средства няма да бъдат отпускани отново за 2021 г. Заради това се взе решение да се използва предвидената от ЗОП възможност за целево отпускане на средства срещу предоставена 100% гаранция. Тя е за целия срок на договора и карат изпълнителят да бърза, защото има повече разходи по такси и премии по това.
След март, когато започнаха да пристигат адаптираните проекти, трябваше да се пусне поръчка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите. За да бъде издадено разрешение за строеж от съответната Община и назначаването на строителен надзор по време на строителството.

ТАКАВА ПОРЪЧКА НЕ Е ОБЯВЕНА И ДО ДНЕС ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ. За мен причината е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото не само че не иска, но и не знае как.

3. Парите на федерациите са отпускат по напълно прозрачна процедура, която е пряко обвързана с техните постижения. Може би Андрей Кузманов е забравил, че в колоезденето има нова федерация и тя няма как да получи "голямо" финансиране. И все пак отпуснахме 200 000 лева за провеждането на обиколката на България, за което бе специално благодарено на ММС на пресконференцията преди началото ѝ. Когато откриваш нещо, което е направено от други, трябва поне да се запознаеш за какво става въпрос. Разбирам болката на президента на модерния петобой, но все пак очаквам толкова дългоочаквания пробив в този традиционен олимпийски спорт, в който в България работят едва 14 клуба.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    95 2 Отговор
    Защо мутропитека, каскета и шиши не са в ПАНДЕЛАТА?
  • 2 смерш

    17 46 Отговор
    Пишман генерала като добър ученик на милиционерското училище,бкп,дс и др.Живков май успешно е приложил схемата на "червените куфарчета"?
  • 3 Крадлев

    93 1 Отговор
    в ареста и пълна ревизия !
  • 4 Маргинал

    89 2 Отговор
    Затвор за Тиквата и всички Тиквеници.
  • 5 горски

    56 2 Отговор
    Схемата е следната...
    Жено, ти ми правиш свирка,пък аз някой ден ще ги я върна....
  • 6 тото2

    55 1 Отговор
    това не пречи на реовните тото баламурници да пускат фишове ще спечелят джакпота :))))) а и редовно търкат билетчета тарикат играчите....защото национална лотария билетите били измама а пък тези на тотализатора били с "истински"печалби...светът ще свърши баламурниците никога!!!
  • 7 фена

    63 0 Отговор
    Къде е Шопара Крадлев да го линчуваме ????
  • 8 Лост

    63 1 Отговор
    Да каже как един стартов пистолет струва 200 000лева.
  • 9 нйко

    70 0 Отговор
    Х О Р А - БЪЛГАРИ . За два месеца се разкриха милиарди раздадени авансово за да си получат кимисионните , а народа мре по села и паланки . А какво ще се разкрие след една година . Не е нормална тази безчовечна алчност и незаинтересованост за деца , старци и народ . СТИГА сме СПАЛИ . НЕКА СЕ СЪБУДИМ и всинца да гласуваме , а след това да контролираме . ДОСТА робство и туранство .
  • 10 Вечен

    34 1 Отговор
    Анатоли Илиев е даже и общински съветник от ГЕРБ,
    а има навика да е със всички .
  • 11 пешо

    32 0 Отговор
    те затова нагласят числата в тиражите да няма печалби да има за крадене .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Behemoth

    0 36 Отговор
    Не близвам ....честен кръст...комунистите искат да съсипят стабилността!Диктатура на Радев!
  • 14 Нагли, още по-нагли

    39 0 Отговор
    И при това, тези наричащи се Граждани за европвйско развитие имат наглостта да гледат хората в очите! Престъпници, които трябва да до последно да бъдат преследвани.
  • 15 Мутренска

    34 0 Отговор
    Работа... , управляващата до края март 21 мафия ограби държавата... Въпроса е защо още са на свобода

    Коментиран от #32

  • 16 Илхан

    30 0 Отговор
    О Боже и тука ли ве мам... герберска на всякъде бъркали и са оцапали тия, наистина трябва да има съд и затвор иначе нищо позитивно няма да се случи в България.

    Коментиран от #18

  • 17 Ю бре

    25 0 Отговор
    Крал Кралев е ОкРАЛ... положението на изпровпдяк.
  • 18 Кючюк Кютюк

    20 0 Отговор

    До коментар #16 от "Илхан":

    То тези пачки у шкафа с гледане не се правят. Трябва си работа, работа, работа..

    Коментиран от #20

  • 19 1111

    26 0 Отговор
    Дори и без разследване мога да ви кажа,че Кралев е крадлив и в дъното на душата си.Самата му физиономия както и тази на Каракачанов издават колко са алчни и крадливи

    Коментиран от #31

  • 20 Илхан

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кючюк Кютюк":

    Да Гепи Гепи Гепи!
  • 21 Абе

    25 0 Отговор
    Някой да помни,чия мила майка беше несменяем шеф на тото- лото, мото, над 20 г.Що джакпоти се удряха! Кара три- четири месеца,на хоризонта нито един късметлия и баммм- 5-6-7 милиона.И все късметлии извън София.И все неизвестни.След това тютюн фабрика, и още 199 други на мамино,сладко детенце.
  • 22 Реалист

    13 0 Отговор
    Живота без пари, всъщнпст не е живот !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ежко

    17 0 Отговор
    Кралев, благодарим ви, а сега -чупката!Как така ще раздаваш пари авансово бе?!?За конкурсите ви -ясни сте!Всичкото е нагласена работа!И къде е гаранцията?Къде е тази 100% гаранция?Един чертеж нямате,ама парите са прибрани?!?Говорите ги едни врели -некипели ,дето при нормална съдебна система до един ще сте по килиите!
  • 25 22 на 11

    13 0 Отговор
    Тоя Крадлев така се е омотал че и оная говорителка не му вярва на обясненията.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Герб- гепи - гроб

    17 0 Отговор
    Вие сте организирана престъпна групировка, БЯХТЕ СЪЗДАДЕНИ САМО ЗА КРАЖБИ И ИЗМАМИ. Вие сте най голямото зло и рекетьори в цялата история на България. ЗАТВОРА ВИ ЗОВЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН БЕЗБОЖНИЦИ ТАКИВА НАГЛИ ЗА СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 28 Реалист

    6 0 Отговор
    Човек , който не е правил подаръци на хора , това е така заради сериозният му недостиг на пари !
  • 29 Сега Кралев...

    8 0 Отговор
    ...ще се ядоса и удари с юмрук по масата,че сакън- никога не е имало таквизи ми ти далавери по негово време...😛😛😛!!!
  • 30 Васил

    11 0 Отговор
    Това са похватите на Герб и диктатора крадене без край.
  • 31 2222

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "1111":

    Обаче нали се сещаш,че Крадлев е давал ,,такса спокойствие" и на шефа си- Борисоффф...!Пък и той какъвто ми е ,срамежливичък"...,как да му откаже....😉😉😉?!?!
  • 32 оня

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мутренска":

    На свобода ще са, докато гешефт-каскетов е на власт:))
  • 33 Споко...!

    9 0 Отговор
    Не се кахърете...!Мотото на ГЕРБ е...-,,Ред в Хаоса"...!Шъ УпраЪт нИщатЪ...😂🤣😛😉!!!
  • 34 договори

    8 0 Отговор
    На тулупа спортист от Варна /бившия министър/ майка му прибра над 250 000 лв за флаери за разяснителна акция за велосипедистите. Резултат, велосипедистите във Варна карат като отвеяни навсякъде, по площади, тротоари, пешеходни пътеки. Да върнат парите сега !
  • 35 chi

    2 0 Отговор
    Затвор за всички крадливи гербаджий!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове