Last news in Fakti

5 Юли, 2021 10:48 1 328 8

Върнаха окончателно делото "Белене" на прокуратурата

  • делото белене-
  • румен овчаров-
  • петър димитров-
  • мардик папазян-
  • любомир велков

Решението всъщност е потвърждение на решение на първа инстанция

Върнаха окончателно делото "Белене" на прокуратурата - 1
Снимка: БГНЕС

Заради пропуски в обвинителния акт, Апелативният специализиран наказателен съд върна окончателно делото "Белене" на прокуратурата, съобщава в. "Сега".

Решението всъщност е потвърждение на решение на първа инстанция. Специализираната прокуратура го обжалва, но и на втора инстанция специализираното правосъдие не се съгласи, че обвинителният акт е годен да бъде гледан в съдебна зала. Интересното обаче е, че Специализираната прокуратура не обжалва акта, защото го счита за изряден, а защото настоява Софийската градска прокуратура (СГП) да го оправи - първоначално тя внесе обвинението.

Апелативните спецсъдии Георги Ушев (докладчик), Стоян Тонев и Николай Димитров също смятат, че обвинителният акт не отговаря на законовите изисквания и "не покрива минималния задължителен стандарт на описание на престъпленията, в които са обвинени подсъдимите и тяхното участие в тези престъпления". Те обаче са категорични, че делото трябва да се върне на спецобвинението, а не на градската прокуратура.

Обвинителният акт срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков (двамата бяха посочени за основни виновници България да плати 620 млн. евро на Русия заради проекта от Теменужка Петкова, енергиен министър във второто и третото правителство на Бойко Борисов), написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари. Тогава се разбра, че бившият енергиен министър Делян Добрев не влиза в обвинението. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях нищо повече не се чу.

От определенията на двете специнстанции, с които прокуратурата се връща на поправителен, се вижда, че магистратите недоумяват и как така делото хем е внесено за разглеждане в съда, хем продължава да се води разследване срещу Велков, Папазян и Делян Добрев. "Констатирането на висящи обвинения за неизгодна сделка по отношение на обвиняемите Велков и Папазян, както и на такова за безстопанственост за друго лице, което въобще не е било включено в обвинителния акт, също е съществено процесуално нарушение, отстранимо единствено в досъдебната фаза на процеса", обяснява спецапелативният съд.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК.

Спецсъдът обаче констатира, че в обвинителния акт няма каквото и да било описание на конкретни действия на Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът. Такъв пропуск има и при обвинението на Димитров. За Велков и Папазян също липсват конкретни факти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    5 1 Отговор
    В България няма работеща в полза на обществото прокуратура много години. В момента имаме каскетура, която е по-скоро ОПГ. За щетите от Белене трябва да бъдат обвинени Делян Добрев и Теменужка Петкова, а вероятно и Борисов. Нали Баце е вожд на всичко и всички

    Коментиран от #5

  • 2 ффф

    0 2 Отговор
    Простотия до шия. Какви чудеса могат да се направят с инфраструктурата там, площи, складови бази с фотоволтаици отгоре и малка централа за чисто горене на боклуците от Северозапада. А нашите платиха милиарди за реактори, гласуване, одумване, проекти, още много милиарди, и накрая нищо. Това е корупцията в пълната й форма, никакъв резултат, но много милиарди източени и разплатени.
  • 3 Чичо Панчо

    2 0 Отговор
    Каква е тази байганьовска хитрост - връщане на дело....съдът на базата на предоставените му материали решава!! Като не е годно едно обвинение - прекратяване и шут на прокуратурата! Като некадърна! Това връщане е като преиграване на мач, защото единият отбор не бил подготвен и загубил..ами да е бил! Само че когато обвиняемата страна не е подготвена й бият дузпата!! Къде е равнопоставенността - древният принцип на римското право???
  • 4 Рико

    2 0 Отговор
    "Белене" беше спечелен на търг с цена 3.997 милиарда. Да се следят похарчените пари и за всеки цент над тази сума да се търси строга финансова и наказателна отговорност.
  • 5 Балалайка

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Далаверите са правени от Р Овч и Червените русороби а не от Герб и ББ

    Коментиран от #6

  • 6 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Балалайка":

    Само преди няколко години беше случаят с Турция. Москва им строила тръбопровод някакъв за 1 млд, ама той излязал...5млд!? Ще се изплати в задгробния живот. Онези и със задника си лъжат, кой глупак прави договори с тях?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, този воденичен камък ще ни тежи.
    АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
    Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове