Last news in Fakti

5 Юли, 2021 15:16 4 375 45

Прокуратурата ще разследва Ахмед Доган покрай сделката за ТЕЦ "Варна"

  • ахмед доган-
  • тец варна-
  • студен резерв

От държавното обвинение са дали указания за разпит на собствениците на „Сигда“ ООД, както и на представител на ръководството на ЧЕЗ в България

Прокуратурата ще разследва Ахмед Доган покрай сделката за ТЕЦ "Варна" - 1
Снимка: БГНЕС

След жалба на Антикорупционния фонд (АКФ) и сенаторът в Чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт, Апелативна прокуратура София (АП) отмени отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да се разследва продажбата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД на фирма, контролирана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщиха от неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Апелативна прокуратура постановява, че проверката на СГП е непълна и не е „даден отговор на всички изложени данни в сигнала на Вагенкнехт“. АП отменя постановлението за отказ за разследване на СГП като „неправилно и незаконосъобразно“ и връща преписката на СГП за изпълнение на дадените указания.

„Постановлението на Апелативна прокуратура потвърждава изложените в жалбата АКФ доводи, че СГП практически е неглижирала данните за сериозни нередности при продажбата, експлоатацията и осигуряването на студен резерв в случая ТЕЦ „Варна“, заявява адв. Лора Георгиева от АКФ.

Първият сигнал до прокуратурата на АКФ и инж. Вагенкнехт е от ноември 2019 г. и алармира за съмнителни обстоятелства около продадената в края на 2017 г. „ТЕЦ Варна“ ЕАД. Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на малката фирма „Сигда“ ООД, собственост на децата на Данаил Папазов (министър на транспорта в правителството на Орешарски) без никакъв предишен опит в енергетиката. ЧЕЗ, инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продава на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличности и прилежащо пристанище със стратегическо значение - „Пристанище ТЕЦ Езерово“. Официалната причина за подозрително ниската продажна цена е лошото техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми.

Три месеца след продажбата, ТЕЦ "Варна" като с магия решава екологичните проблеми, които стоят в основата на спирането и продажбата ѝ. По публичните твърдения на ръководството ѝ тя вече притежава едни от най-добрите екологични показатели сред електроцентралите в България. В същото време, съгласно тръжна документация от 2019 г., изготвена от ръководството, най-модерният блок на централата е определен като „неуправляем“. Светкавично след смяната на собствеността, е започната и пристанищна дейност, като през август 2018 г. „Пристанище ТЕЦ "Езерово“ е лицензирано и функциониращо пристанище.

Месеци след продажбата, свързаната с бившия транспортен министър и дългогодишен шеф на Пристанище Варна Данаил Папазов фирма „Сигда“ ООД, е придобита от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. На 07.08.2018 г. Ахмед Доган придобива 70% от капитала на „Сигда“ ООД срещу неизвестна цена. Малко след това топлоцентралата започва да получава милиони лева от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

Видно и от Постановлението на Апелативна прокуратура, през 2016 г. и 2017 г. няколко проверки на място от Агенцията по приватизация, министърът на околната среда и водите, и министърът на енергетиката са установили, че към този момент централата не работи и не са предприети действия за екологизацията ѝ. В същото време, екологизацията на централата, в съответствие с европейското и национално законодателство е била задължително условие за експлоатацията ѝ.

Въпреки тези факти, изложени в сигнала на АКФ и сенатор Вагенкнехт, СГП отказва да започне разследване и заключава, че няма дори и съмнения за извършени престъпления. По подобен начин прокуратурата заключава, че няма данни за пране на пари, тъй като по справка на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) няма данни за трансфери между свързани лица при придобиване на „ТЕЦ Варна“ ЕАД. Няма данни ДАНС да е извършила проверка на сделката между ЧЕЗ и „Сигда“, нито на следващите сделки няколко месеца по-късно, при които г-н Ахмед Доган придобива 70 % от „Сигда“ ООД, при положение, че участващите в тези сделки лица безспорно са свързани лица помежду си.

В постановлението си АП потвърждава, че постановлението на по-долната инстанция оставя множество ключови неизяснени въпроси:

- Какво е техническото състояние на ТЕЦ „Варна“ преди и след продажбата от ЧЕЗ на „Сигда“ ООД? Функционирала ли е централата и произвеждала ли е електричество? Ако да, на какво основание и с какво гориво? Бил ли е решен проблемът с покриването на екологичните норми, кога и по какъв начин?

- Спазвала ли е централата задълженията си по договора за студен резерв с българската държава, по който само за 2018 г. е получила най-малко 28 млн. лева?
- Налице ли са данни за трансфер на значителни средства между свързани лица при сключване на сделката между ЧЕЗ и „Сигда“?

- Раздавани ли са дивиденти на акционерите на ТЕЦ „Варна“ за 2017 г., на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните данъци?

- Продали ли са Станислав Папазов и Ивелина Папазова дялове от капитала на „Сигда“ООД на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на каква стойност? При продажбата налични ли са документи, удостоверяващи произхода на средства за придобиването на съответните дялове?

Апелативната прокуратура е дала указания за разпит на собствениците на „Сигда“ ООД, както и на представител на ръководството на ЧЕЗ в България.

„Постановлението на АП за връщането на преписката по случая ТЕЦ „Варна“ в СГП отваря възможност българските граждани да получат отказаното им до този момент реално разследване на случай на съмнения за сериозни злоупотреби, свързани с евентуално укриване на данъци и пране на пари, при това с участие на видни политически личности като д-р Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки родственици“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

„Ще следим внимателно институционалните действия на Софийска градска прокуратура оттук нататък и ще направим всичко по силите ни тази възможност да не бъде за пореден път пропусната.“


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    55 3 Отговор
    Това няма как да стане! Коя прокуратура? Каскета пудел на кой ли не да разследва Доган ефенди. Виц!
  • 2 БЯЛО

    52 0 Отговор
    Сега ще изчистят всичко.То проверките за това се правят

    Коментиран от #9

  • 3 Смях в залата

    62 1 Отговор
    Прокурора на Доган ще разследва Доган.

    Коментиран от #24

  • 4 Eхеейй

    33 7 Отговор
    НЕ МОЖЕ НИКОИ ДА РАЗСЛЕДВА АХМЕТ ДОГАН НЕЗНАЯТ ЛИ ЧЕ ТОЙ Е ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ...

    Коментиран от #40

  • 5 Анализатор

    51 1 Отговор
    Тази прокуратура-каскетура ще протака разследването с десетилетия, за да се забрави случая. И забележете, започват разследване едва след като и чешки депутат подава сигнал!
    Пълна декаскетизация на прокуратурата!
  • 6 Болшевик

    11 12 Отговор
    Да живее вечната и нерушима ,българо-съветска дружба,гарант за просперитета на България !...
  • 7 БОЛШЕВИК

    31 2 Отговор
    Амед Доан трябва да се разследва за много работи, да видим за това какво ще направят! Няма ли присъда конфискация и пращана в затвор, значи всичко е мижи да те лажем!
  • 8 Баба Зоя

    39 1 Отговор
    Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката.
    Той ни пееше по митингите:
    - „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.”
    И ние спахме. А те не спаха...

    Коментиран от #12

  • 9 Верно ли

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "БЯЛО":

    Не е сигурно - в АП има сериозни прокурори, не е като в СГП пълно с калинки.
  • 10 ежко

    19 0 Отговор
    Така стават работите тук -ако собствеността е на правилният човек -тя работи,а ако не е -гонят те като новобранец по устав!
  • 11 XYZ

    22 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: СГП практически е неглижирала данните за сериозни нередности при продажбата, експлоатацията и осигуряването на студен резерв в случая ТЕЦ „Варна“
    Не, не са некадърни, просто са послушни!
    Чудя се, когато някой съзнателно не изпълнява служебните си задължения добросъвестно и професионално какво следва в реалния живот - УВОЛНЕНИЕ!
    А какво следва в Борисовата и Гешевата реалност - ПОВИШЕНИЕ!
  • 12 Дядо Либен

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Зоя":

    Баба чака пред кабинета на кардиолога. Излиза лекарят и пита:
    - Вие за ЕКГ бяхте, нали?
    - Не, не, аз съм за БСП ДПС КГБ.
  • 13 Българка

    34 2 Отговор
    Обществото очаква агентът на ДС Доган, участникът във Възродителния процес, рекетьора от ДПС и разпределител на порции сред обръчите от фирми да бъде РАЗСЛЕДВАН ЗА ДОХОДИ, ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ, извършени престъпления. Очакваме да върне заграбеното на законния му притежател- българите. Очакваме най-после да се сложи край на безобразията в Росенец- незаконните постройки да се съборят. Докато Доган е над закона заедно с Гешев, никога няма да се спре корупцията и задкулисието!
  • 14 гробищв

    16 2 Отговор
    прах в очите , защото наближава да ги махат и да имат алиби да кажат , че ето ние вършим нещо пък те видиш ли ни махат ...
  • 15 Зорница

    22 15 Отговор
    Бягайте от България който както и където може.Работила съм в България 20 години като последната ми заплата беше 540 лева.От една година съм в Испания ,получавам чисти 1400 € на месец.Храните са по евтини отколкото в България,всичко е перфектно.Сега и дъщеря ми ще дойде при мен а сина ми е тук от два месеца и разнася пратки с микробус в Амазон.И мъжа ми ще дойде и ще наемем цял апартамент.Пропиляха ни живота, България никога няма да се оправи не им вярвайте не виждате ли че всичко е театър.Който и да е на власт положението в страната няма да се подобри.

    Коментиран от #31, #38

  • 16 Рошко

    13 3 Отговор
    Това пак трябва да е някакъв виц
  • 17 Дани

    12 2 Отговор
    Ти да видиш,наистина ни имате,или наистина сме,, БАЛЪЦИ""
  • 18 Коя прокуратура? Гешовската ли?

    13 2 Отговор
    Глупости на таркалета. Всичко е фарс.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Има ли още наивници...

    23 0 Отговор
    ...които да твърдят,че продаването на безценица на ТЕЦ-Варна на почетният председател на ДПС,-Ахмед Доган е станало без знанието и нареждането на Борисов...?!?!И второто- как така му бе даден на Доган-,,Студеният Резерв",отнемайки го от Държавната ТЕЦ-2...?!?!
  • 21 айййй

    11 0 Отговор
    лицето И.Г ли разследва. Пощуряха някои от вицове днес.
  • 22 Много

    5 2 Отговор
    Виц много нещо кой ще се разправя с Дуганчо ойде коня у реката българино.Прост народ слаба държава.За съжаление.

    Коментиран от #27

  • 23 Тодор Живков

    8 2 Отговор
    Поредното цирково изпълнение нищо няма да стане това и децата го знаят.
  • 24 Гешев

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смях в залата":

    Мижи да те лажем.

    Коментиран от #25

  • 25 Хаха хаха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гешев":

    Гешев ще разследва Доган,
    както разследва Борисов за пачките и кючетата!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не си прав

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Много":

    Не простият народ е виновен за слабата държава!
    Прости държавници - слаба държава!
    Борисов и Гешев са прости милиционери от школата в Симеоново, нали?

    Само не казвай, че народът е виновен, щомси ги избира!
    Колкото ги избира народът в ГДР, КНДР и в Русия, нали?

    В България изборът изобщо не зависи от преференциите, а зависи от това, дали предварително си поставен на "избираемо място", нали?
    Т.е. в избирателният кодекс отново е възпроизведен старият комунистически член Първи, за ръководните поли на Партиите!
  • 28 Студеното

    5 1 Отговор
    Не се хабете, той е невинен! И т.н. прокуратура е свободна!
  • 29 Стършел

    8 0 Отговор
    А за "Цанков камък" нещо?!?!?!? И за още хиляди подобни сделки?!? Ако отрежат финансите на мафията ще се спихне като такава,. Ама да не стане като - "Надай се.... на пияна жена"
  • 30 Истина

    9 0 Отговор
    Не се заблуждавайте че ще стане нещо прави се за да се узаконят далаверите на Докан и МУТРАТА
  • 31 Дърво без корен

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Зорница":

    Отиваш там от където аз се връщам. Избягах от Испания, никога повече там. От родната България няма по-хубаво. Проблема не се решава като избягаш, а трябва де се бориш.

    Коментиран от #41

  • 32 Българин

    11 0 Отговор
    Почетен крадец агент Сава.
  • 33 Петров

    9 0 Отговор
    Ха, ха, прах в очите на слепите.
    Та нали именно Пеевски (Доган) и Банкянският им слуга назначиха Гешев.
  • 34 МнениЕ

    8 0 Отговор
    Докато ЗЛОТО не е зад решетките, думите и действията са празни.
  • 35 Скорпи

    7 0 Отговор
    Смях в залата...
  • 36 Наблюдател

    4 0 Отговор
    СГП е поредната структура занимаваща се единствено със закрила на мафията и осигоряваща необходимия и комфорт!
  • 37 тиквата

    4 0 Отговор
    лъже турците а пък и тиквата му даде теца вземайте му всичко
  • 38 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Зорница":

    Абсолютно вярно, за жалост е самата истина, който каквото ще да говори колко е прекрасно тук...
  • 39 Trrty

    3 0 Отговор
    Никога повече Герп и бсп
  • 40 Георги!

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Eхеейй":

    И без разследване е ясна далаверата на мехмеди дуганя и хиените от ДС около него!На дъното на всички кражби в държавата ни са комунистите от ДС.Обикновени бандите няма как да бъдат допуснати от същите!
  • 41 Тити Намазов

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дърво без корен":

    Виж какво население ще живее в България след 10,20 или 25 години, ще останат ли българи?
  • 42 ХаХаХа

    4 0 Отговор
    Да видя да не вярвам. Прпкуратурата разследва Ахмед Демир Доган. Че то е все вдно Доган да разследва себе си. Прпкуратурата му е частно предприятие, негово скромно бизнес кръгче.
  • 43 ХаХаХа

    2 0 Отговор
    Да видя да не вярвам. Прпкуратурата разследва Ахмед Демир Доган. Че то е все вдно Доган да разследва себе си. Прпкуратурата му е частно предприятие, негово скромно бизнес кръгче.
  • 44 😁😁😁

    1 1 Отговор
    Моля ви се....доктор Ахмед Демир Доган нека бъдем точни!
  • 45 не вервам

    1 0 Отговор
    а дано ама надали
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове