Last news in Fakti

6 Юли, 2021 21:51 11 928 35

Правят леко метро във Варна

  • метро-
  • варна

Пълната разработка наа проекта е достъпна в сайта на Община Варна

Правят леко метро във Варна - 1

Обществено обсъждане на проекта за изграждане на градска железница - леко метро във Варна ще се проведе на 8 юли, от 17:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна.

Пълната разработка наа проекта е достъпна в сайта на Община Варна - https://varna.bg/bg/1460. Предпроектните проучвания са извършени от „СПАТО“ ООД. Анализите разглеждат различни варианти на изграждане на железницата, успоредно с разширяването и продължението на бул. „Цар Освободител“ до Летище-Варна, както и до Индустриална зона-Варна.

Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия. Разработката предвижда 7 участъка на трасето на железницата, на които е направен подробен анализ на възможностите за реализация на скоростен екологичен транспорт:

От Летище Варна до бул. „Христо Смирненски“ по бул. „Цар Освободител“. Дължина - 6,635 км, наземно автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености - слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.

От Летище Варна до Индустриална зона Варна. Дължина - 16,618 км, наземно автономно жп трасе, южно от АМ „Хемус“, съгласно ОУП на Аксаково. Особености - незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

От бул. „Христо Смирненски“ до жп гара Варна. Дължина - 4,394 км, подземно железопътно трасе. Особености - силно застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.

От бул. „Христо Смирненски“ до КК „Златни пясъци“. Дължина - 18,019 км, наземно, автономно железопътно трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – смесено застрояване в градската част и незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания на булеварди и улици.

Отклонение от участък 2 от общински път VAR 2021 (/I-2/-Игнатиево) през село Казашко и планиран мост над Варненското езеро, направление - с. Приселци и град Бяла. Дължина – 14,933 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености - незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

Отклонение от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Девня“ по бул. „Република“, дължина - 2,885 км, наземно, автономно жп трасе. Особености - слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

Отклонение от пътен възел до Летище Варна до Аксаково. Дължина - 3,35 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Аксаково. Особености - слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

В предпроектното проучване са представени и общи сведения за леките градски железници в Европа и по света, за градове, които са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна - от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ.

Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 7 Отговор
    Кой палав гений ще налива още бетон по морето, за да Краде.
  • 2 От тежкометрения сектор

    18 2 Отговор
    бря бря ....шуменци пак намазаа
  • 3 Варненец

    32 10 Отговор
    Варненец съм по голяма простотия няма как да се измисли. Не ни трябва железница а хубави булеварди.
  • 4 Гондолиер по Потник

    37 6 Отговор
    Това "метро" е по-скоро трамваии ! Те варненци едно кръгло кръгово не могат да направвт, метро, щели да строят!? Аве я направо канали за гондоли !

    Коментиран от #29

  • 5 Хайде

    46 4 Отговор
    Няма нужда. Варна е пълен батак, начело със надрусаното им кметче и мутрите от тим. За какво е това леко метро тип железница, по добре електрична или скоростен път за летящи коли. Или да закопаят кафявата тръба
  • 6 Джемал Казимов

    17 0 Отговор
    А до Разград туй метро ще се движи ли, или пак през Горна Оряховица до София експрес
  • 7 гост

    25 2 Отговор
    Не разбрах точно каква е разликата между "лека градска железница" и известния на всички трамвай ??? Поне ще е отделена ли по някакъв начин от останалия трафик или пак между колите ще слагат и релси ?

    Коментиран от #10

  • 8 Бойко

    9 28 Отговор
    Баце ще ви построи истинско Метро! За целта - бюлетина номер 5.
    В противен случай, Рашков ще ви построи Метро 2033. :)

    Коментиран от #23

  • 9 леко метро

    14 0 Отговор
    се нарича подземен трамвай които се използва за връзка между отделните метролинии ако между тях няма връзка пълна глупост ако се направи по добре модерна надземна трамвайна линия за да е удобно за хората и по евтино като в Западна Европа
  • 10 Манол

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Трамвай има само в София, демек столиците. В останалите градове се нарича градска железница или леко метро. Образовай се преди да пишеш

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Фен

    6 12 Отговор
    Планират! Няма да стане! Радев ще го изчагърта!
  • 12 коко

    7 0 Отговор
    но бургас ги е изпреварил , ние сме в проект от 1986 год, и ще бъде завършен през 2024 за еврото че там цените са по две и нашият километър е равен на 820 метра
  • 13 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Манол":

    По-голяма простотия и пълен идиот не може да измисли , хахахахх !!! Честно прочете ли поне какво си "написал" ?? Хахахахахх !!
  • 14 Anon

    22 1 Отговор
    Във Варна няма място да паркираш една кола, какво "леко" метро бе :D
  • 15 Koоооооооооооо

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Манол":

    Ню Йорк не е столица и има метро.
  • 16 ШОП

    5 8 Отговор
    Требваше много по рано да се случу! Метро е нужно в Пловдив, Благоевград, Бургас, Велико, Стара Заг и изобщо във всеки малко по голем град. Един два лъча ще са достатъчни за да се освободо напрежението с колите по центровете. А също така и нема всички да завиждат и мразат най заслужилите Българи- Шопите
  • 17 Горе долу

    10 0 Отговор
    Го виждам към 2050 готово

    Коментиран от #19

  • 18 Цеко

    13 0 Отговор
    А канала за кораби от варненския залив до гр.Русе кога ще го завършат! Кога?Ето Реджеп ще копае канал Истанбул,пак ни изпревариха

    Коментиран от #22

  • 19 Бръмммм

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Горе долу":

    Тамън направо Скайнет ще управлява влака
  • 20 Иван Потник

    24 2 Отговор
    Пълни фантасмагории.
    Две години една тръба с л-йнa не могат да оправат. Казаните на Варна преливат и смъpдят, 100млн лв за 5км булевард.
    Тамън за влак метро е времето
  • 21 Менискуса

    16 0 Отговор
    " Правят" е пресилено.
    Това са някакви рисунки като гербаджийските самолети
  • 22 Вълко Червенков

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Цеко":

    Ще направим канала Русе-Варна и софийското море даже дружно да копаем другарки и другари
  • 23 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко":

    Слатинската река наводни и блокира метрото.Не ми се и мисли морето какво ще направи с Бойковото метро във Варна.
  • 24 Люк Скайуокър

    9 0 Отговор
    ...в една много далечна Галактика,през 2056 ще има метро във Варна..
  • 25 Землянин

    9 0 Отговор
    Проверих датата за всеки случай, но гледам не сме първи април...
  • 26 Фен"

    6 1 Отговор
    По високите части става. Но долу край езерния път ще са нужни подводници.
  • 27 Така си е

    4 1 Отговор
    Лекото във Варна, тежкото в София !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 яко ни лъжат

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гондолиер по Потник":

    ВИЕ ВЯРВАТЕ ЛИ ИМ НА ТИЯ КРАДЦИ???? ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ СТРОЯТ ГРАДСКИ СТАДИОН И Е ДО НИКЪДЕ. ЦЯЛАТА ДАЛАВЕРА Е ДА ИЗКУПЯТ ОПРЕДЕЛИНИ МЕСТА УЖ ПО ТРАСЕТО И СЛЕД ВРЕМЕ ОБЩИНАТА ДА ГИ ПРОДАДЕ С ОГРОМНА ПЕЧАЛБА. ТОЗИ ПРОЕКТ БЕШЕ ОТ ЖИВКОВО ВРЕМЕ ЗА ПРЕВОЗ НА ОГРОМНА МАСА РАБОТНИЦИ ДО ДЕВНЯ. НО СЕГА С УНИЩОЖЯВАНЕ НА ИНДУСТРИЯТА ТАЗИ НЕОБХОДИМОСТ ОТПАДНА. А И КОЛКО САМОЛЕТА КАЦАТ ВЪВ ВАРНА????
  • 30 Шумналия

    7 2 Отговор
    И колко платиха "варненци " от цяла България за тази рисунка -проучване на ООД-то ? Щото и нас от Шуменско да ни свържат. Само не искам да влизам в тунел прокопан в подпочвените солени води на Варна . Някъде по- на сухо ще слизам ,че те една овняна тръба не оправиха ,а във водата ще копаят метро. А то картинки имаше и преди години за връзка от летището им до бетонените Зл. пясъци ,но по високото на платото . А , сега пясъците им празни . Щото пари нема за мутрополитически хотелиери и бариери на всякъде.
  • 31 БОКЛУК ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Зловоние: Контейнерите за боклук във Варна преливат
  • 32 Варна

    2 1 Отговор
    Затова трябва си жителство като в София.Селяните пренаселиха хубавия ни град.
  • 33 Абе

    2 1 Отговор
    гагаузите във Варна не разбраха ли, че на 350-хиляден град му е достатъчен трамвай? Какво метро? Много по-важно за Варна е мост на Казашко като част от магистрала Черно море и едновременно с това западен обход на града. И още задължително трябва ново пристанище на юг при нос Иланджик.
  • 34 ало Ваньо

    1 0 Отговор
    да направят първо втория мост да разтоварят трафика герберастите общинари и да си одят
  • 35 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На №32 "Варна"
    Не са Ви виновни селяните ! Причината са корумпираните общинари ,разрешили застрояване извън човешкия разум !!!
    Стари тесни улички с едноетажни къщички сега са от двете страни със сгради от по 4-5-6 етажа, че и без гаражи. Вървиш като в тунел. Где има малко по-вечко място, площ някаква - веднага се застроява !! Има квартали - не може да се диша.......
    Какво са ви виновни селяните? Всички големи градове в РБ са така.... Какво да прави чичо на село Земята продава на "зърнарите"/ като я има - как да я обработва - с нокти ?/, децата му в чужбина, няма работа, няма внуци, няма училище, личният лекар все пак идва един път в седмицата. Някой села имат и старите побелели фелдшери и ....толкова. Магазинът едва крета - трудно си събира вересиите..... Толкова му е и асортимента от стоки. И като е спастрил някой лев селянинът, купува апартамент в големия град. Ама не той е разрешил това варварско застрояване, дори той не е построил жилищният блок на средата на едновремешната градска градинка.........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове