Last news in Fakti

8 Юли, 2021 14:34 2 083 11

Пенсионерите, получавали помощи за отопление, могат да разчитат на тях и тази зима

  • пенсионери-
  • гълъб донев-
  • отопление

Министърът на труда коментира още, че служебното правителство ще предложи проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще включва поне два варианта

Пенсионерите, получавали помощи за отопление, могат да разчитат на тях и тази зима - 1
Снимка: БГНЕС

Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лева, която се плаща на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти.

Той добави, че се очаква през предстоящия зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се увеличат, а общият брой на хората и семействата, които ползват този вид подкрепа да е около 230 000. Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, каза Гълъб Донев.

Министърът на труда коментира още, че служебното правителство ще предложи проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще включва поне два варианта, за да може следващото Народното събрание да реши какъв подход да избере. Целта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при спазване на принципите на социалното осигуряване, обясни Гълъб Донев.

Единият вариант е пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 или 2019 г. Другата възможност е да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, за да се запази връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. С нарастването на този процент се дава по-добра мотивация за гражданите да участват и спазват принципите на социалното осигуряване, подчерта министър Донев.

Всяко друго решение - с проста математика и вкарване на числа в размерите на пенсии, води до демотивация и създаване на напрежение между самите пенсионери. Вариантът, който аз експертно ще подкрепя е този, който ще обхване всички български пенсионери, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калинка с бузи

    6 0 Отговор
    Мършави срещу охранени,битката не е биткойн,по-сериозна е,или-или..
  • 2 таню

    7 0 Отговор
    едва ли има и 3000 хиляди души у нас, които да са действително наясно за какво точно се дават пари от държавния републикански бюджет и как се използват. удивителна е и незаинтересоваността и апатията на мнозинството от българските граждани по тези въпроси, като се има предвид, че именно те са най-засегнатите в случая.

    дори на някой случаен гражданин по някакво чудо, случайно да му хрумне да потърси някъде из интернет републиканския бюджет и с очите си да види черно на бяло какви са всичките му разходи, много трудно ще му е да го направи.

    но дори и да се случи второ чудо и да намери истинския бюджет едва ли ще може да разбере точно за какво се дават пари.
    това е наистина уникална ситуация. нашият държавен бюджет е строго пазена държавна тайна.

    и това при положение, че даваме милиони за обществена телевизия и сайтове на министерства, включително сайт на министерство на финансите. ( където, всъщност е публикуван републиканския бюджет )

    да не говорим, че е абсолютно изключена каквато и да е възможност някакъв си обикновен гражданин да изкаже мнение, евентуално несъгласие, с определен разход от бюджета, евентуално в някакъв форум към сайта, на който е публикуван бюджета. това е абсолютно немислимо и невъзможно.

    наистина сме велика демокрация. най-великата имитационна демокрация.
  • 3 Страх и памперс

    7 0 Отговор
    На 11 юли ще празнуваме освобождението на България от Герберско робство. Да живее България! Никога вече Герб ДПС Патриоти БСП=мафия-статукво.

    Коментиран от #6

  • 4 алабала

    6 0 Отговор
    Пенсиите трябва да се преизчислят без разни гимнастики и излишни думи. От 12 год. пенсиите не са актуализирани, а от август спирате и 50 лв. Не трябва да се спират 50-те лв., докато не се актуализират пенсиите. Сега вадите от джоба си разни фокуси като 1,3 ставало 1, 35 и какви ли не алабализми. Стига протакане!
  • 5 лъжец е тоя

    5 0 Отговор
    С конкур по популизъм, тъпотия и наглост ли ги избират всички социални министри. Този ужасно ме дразни в последно време с опашатите си лъжи.
    Този ще се окаже по-голям манипулатор и лъжец и от изпечената лъжкиня Сачева.
    Подготвял преизчисление на пенсиите , но само с увеличение на коефициента за трудов стаж и заблуждава обществеността , че това било много справедлив начин и щяло да стимулира младите да се осигуряват. И как бе другару ще ги стимулира да се осигуряват на реален доход, като ти говориш за преизчисляване само на база трудов стаж без да зачиташ основното перо при което се изчислява пенсията ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД. Цялата му идея е да вкара мизерните 50 лв. законно в пенсиите , но не и да ги преизчисли реално спрямо осигурителния доход и трудовия стаж - както си му е реда. Отново искат да увеличат най ниските пенсии, за сметка на средните , които 13 години вече са орязвани. При увеличението от 2021 година дадоха на най-ниските пенсии 20 % увеличение от 01.01.2021 г. и 4,8 % на средните пенсии от 01,01,2021 г. На най-високите пенсии ( тавана) също вдигнаха с 20 %.
  • 6 подмяна е

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Страх и памперс":

    Това е добре което пишеш, но ако ще получим нещо като този Гълъб - благодаря. Абсолютно никаква разлика от лъжкинята Сачева. Все ми е тая Гълъб ли ще се казва или Деница.
    Пенсиите трябва да се преизчислят реално на база осигурителен доход и стаж, както е формулата за определяне на пенсията , а не да се измислят разни гимнастики за сметка на средните пенсии отново да се всига минималната, но държавата само да лапа осигуровките на хората.
  • 7 браво

    2 2 Отговор
    Давай Те и напред...

    Коментиран от #9

  • 8 къш

    2 0 Отговор
    Къде е кака Корни да реагира на това последно извращение с пенсионерите. Или и тя е на мнение , че тази гимнастика за вкарване официално в пенсиите на измислените 50 лв. от Борисов, намащи нищо общо с внесените осигуровки за пенсии ще се нарича преизчисление на пенсиите?
    Никой няма право да отнема или да дава на когото си иска суми към пенсията. Ако искат да подпомагат ниските пенсии за целта си има социално осигуряване, където да си докажат доходите ,а не на ниските пенсии постоянно да додават за сметка на другите. Има хора , които умишлено са укривали доходи и не са се осигурявали на по високо и сега държавата отново ги стимулира - такива са много голяма част населението в курортните ни селища , които се издържат основно от наеми, внасят минимални осигуровки и сега си имат доходи и от наемите и държавата вдига основно техните пенсии.
    Гълъба да си вдига гълъбите и да не извращава пенсионната система. Достатъчен ни беше Борисов и кашата която забърка с пенсиите и подаръците си.
  • 9 кое напред

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "браво":

    Съжалявам , но аз ви сложих минуса.
    Това не за поздравления , нито е напред , а е същото от старото.
    Просто името Деница Сачева е заменено с Гълъб Донев, а целта е отново лъжи и прецакване на пенсионерите.
  • 10 алабала

    4 0 Отговор
    Всички социални министри се огъват и правят чупки, когато се заговори за актуализация на пенсиите. Измисляте си разни варианти, за да мине време в обсъждания, обмисляния... с думи прости- отлагане на нещата във времето. От 12 год. няма актуализация. Вижте какво се случва с цените през последните 4-5 месеца, а вие не реагирате с адекватни действия!
  • 11 Селянин

    0 1 Отговор
    При комуниста всичко свършва само работата не свършва при герб имаше пари кога ги откраднахте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове