Last news in Fakti

15 Юли, 2021 09:48 3 999 27

Ревизоро: Злоупотребите по ОПОС са извършени от фирми, приближени до БСП, ДПС и ГЕРБ

  • опос-
  • злоупотреби-
  • емил димитров - ревизоро

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата

Ревизоро: Злоупотребите по ОПОС са извършени от фирми, приближени до БСП, ДПС и ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ бившият екоминистър Емил Димитров относно проверката за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Разследването започна именно след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов заради водната криза в Перник.

Той уточни, че през цялата 2020 г. е получавал данни за злоупотреби по ОПОС. По отношение на бонусите във ведомството, Димитров обясни, че те се раздават от 2007 г. насам на всяко тримесечие. По думите му „това е димната завеса“.

По думите му група фирми, приближени до БСП, ДПС, ГЕРБ и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП „Околна среда“.

„Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни Димитров.

Бившият екоминистър посочи, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв. „Когато сигналът дойде при мен през януари месец се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци – да си носят последствията“, допълни той.

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата. По думите му Кьовеши ще разследва именно тази схема. Димитров упрекна действията на служебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри.

„Служебният министър, г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика“, коментира бившият екоминистър.

Относно проектокабинета на „Има такъв народ“, Димитров коментира, че липсата на предложение за министър на Околната среда и водите се дължи на отказ на дадено лице. „На пет души от служебния кабинет предлагаха, само един се съгласи. Не са имали име, което да оповестят и затова са го пропуснали“, отбеляза той и допълни, че ресорният министър е важно да има бюджет и опит.

Той уточни, че голяма част от средствата по Плана за възстановяване и развитие са свързани с екология и затова е важно да има компетентен човек начело на ведомството.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    28 1 Отговор
    Все пак някой им е раздал парите.
  • 2 Чип и Дейл

    24 0 Отговор
    При двама министри на МВРО!
  • 3 Ревизия

    24 2 Отговор
    на танцьора !!!
  • 4 гадно

    31 2 Отговор
    Проблема е, че докато гербавите бяха на власт схемите си работеха няма значение към коя партия са фирмите. Сега настава време да се търси сметка затова е тоя рев.
  • 5 В.Г.З.

    33 2 Отговор
    А като беше министър от ГЕРБ,
    що мълчеше като пу+ка?!?
  • 6 пешо

    24 2 Отговор
    а тая каква торна калинка е! дъното, до което стигна територията.
    беше над година министър, какво е направил? освен, че 5(!) пъти е сменял директора на изпълнителната агенция по околна среда, според медиите. може ли да обясни защо?
  • 7 в нормална

    23 2 Отговор
    държава ,крадец като теб димитрф вместо да дава интервюта щеше да е в ареста с аверите си...има време ,ще дойде видовден и за теб!

    Коментиран от #27

  • 8 Who you bol

    6 13 Отговор
    Щом всички политици ревнаха. Значи ИТН са на прав ПЪТ.БОЛИ ЛИ ДА НЯМА ПОСТОВЕ И ПОРЦИИ.
  • 9 Реалиста

    17 1 Отговор
    И тоз е за затвора.
  • 10 mi6osp

    18 1 Отговор
    А министърът само е гпедал, слушкал и Папкал. Ревизоро като министър удвои теглото си.
  • 11 мосв

    15 4 Отговор
    ето го мафиота разрушил и ограбил МОСВ, ..и служебното правителство го знае но някой е разпънал чадъра....и в момента този и компания продължават да рекетират министър Личев.
  • 12 Ъъъ ?

    12 2 Отговор
    Този пък ни лук ял ни лук мирисал . Егати наглия тип .
  • 13 Gowo

    13 0 Отговор
    И защо сега бе уважаеми медии .Защо сега давате гласност на думи изречени преди една година.Тогава се криехте да не би Бацо да ви спретне проверчица.Страх ви беше от главния прокурор
  • 14 гост

    3 7 Отговор
    Май никой не е прочел статията от коментиращите, важното да се изходиш по въпроса.

    Коментиран от #17

  • 15 запознат

    13 1 Отговор
    този осребри за себе си и близки фирми чрез кражби и грабежи над 150 млн само за една година , затвора ще му е малко
  • 16 4932

    13 1 Отговор
    Много честен бил Ревизоро, ти да видиш! Що не подаде сигнали, докато ГЕРБ беше на власт, а?
  • 17 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    изхождането става в тоалетната.... , слушах мафиота по бтв и нищо не каза ,опита се да се оправдае,да прехвърли вина на други ... ноо кражбите са си кражби, ...предупреждавахме мутрите да се спрат повече от година... време е за разплата човеко !
  • 18 Перо

    8 1 Отговор
    Тоя охлюв да не е назначаван за министър от толупа,да се изказва,като ревизор,без нищо да прави за оправяне на дейността на сектора и да отправя хвърчащи обвинения. Той носи главната отговорност за правените далавери по негово време и пълната безстопанственост!
  • 19 ттт

    5 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата."

    Значи наказанието за присвояването на 200 000 000 лева е уволнение. Ако откраднеш една кокошка - затвор. Ами като сте глупави, така е! Не трябва да крадете кокошката, ами да я присвоявате.
  • 20 ттт

    6 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци – да си носят последствията“"

    Доколкото разбирам, лицето Емил Димитров не е изпълнило нарежданието на премиера! Това нехайство ли е било или саботаж?
  • 21 Хе хе

    7 0 Отговор
    ВСИЧКИ ВКУПОМ СА ВИНОВНИ, САМО ИМИЛ НЕ Е. ХМ, ДА НЕ БИ ДА СЕ Е ЗАБЛУДИЛ, А?
  • 22 Територията

    3 0 Отговор
    е обхваната от раковите метастази на мафията.
  • 23 аз съм Веска

    3 0 Отговор
    ТОЧНО ТАКА .КАЗАХА В ЕДНО ПРЕДАВАНЕ ,ЧЕ СХЕМИТЕ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ЕВРО ПАРИ , РАБОТЯТ САМО ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ .
    Е КАК НЕ СЕ НАМЕРИХА МЪЖЕ В ДЪРЖАВАТА , ДА ОТКРИЯТ И РАЗФОРМИРАТ ПРЕСТЪПНИТЕ КРЪГОВЕ .
    ОСТАВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЛКО, И КАК ОТ ТЕЗИ ПАРИ СА СЕ ВРЪЩАЛИ КЪМ ЕВРО АДМИНИСТРАТОРИ . АКО И ТОВА Е ВЪРВЯЛО , КЬОВЕШИ НЯМА РАБОТА ТУК .СХЕМАТА НИ Е ИЗПРАТЕНА , И НАЛОЖЕНА ОТ ЕС !!!! КАКВО ЗА ВРЪЩАНЕ ИМАТ ДА ВЗИМАТ ./ ЩЕ ПИТАМ БОГОМИЛИТЕ /
    А МОЖЕМ ЛИ ДА СИ ПОИСКАМЕ ВЪРНАТОТО КЪМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СХЕМАДЖИИ .ТОВА СА ДЕСЕТИЛЕТИЯ МЕЖДУНАРОДНИ ДЕЛА , И НАКРАЯ БГ ЩЕ ГО ОТНЕСЕ .
    ТРЯБВА ДА ИЗМИСЛИМ КАТО КРЕАТИВЕН НАРОД , ПО- БЪРЗА И РАБОТЕЩА В НАША ПОЛЗА СХЕМА . ХАЙДЕ ДА МИСЛИМ... ЗАЩО НИ Е ДА РАБОТИМ ... ДА РАБОТЯТ МАЙМУНИТЕ .. ЧАКА ГИ ТРУДОВА ЕВОЛЮЦИЯ.БАВНА, ГЛАДНА ,И СЛАБО ПЛАТЕНА .
    ПРИ АЛБИОНА ЖИВЕЯТ ЦАРСКИ , И ЧАКАТ ПРОСТИТЕ ДА ГИ ОБСЛУЖВАТ .
  • 24 ами

    3 0 Отговор
    тoвa прaвитeлcтвo e нecъcтoятeлнo, гeрб бcп дпc ли щe рaзcлeдвaт ceбe cи и зaдкулиcиeтo зaд тях? Тeзи кoитo в злобата си заедно бламираха парламента и oбикaляхa cтудиaтa нa прoдaжнитe тeлeвизии, които заедно ce върнаха в партийния дом пред очите на цялата държава, които почти успяха да наложат феодално-олигархичния строй, които превърнаха парламента в тото за далавери?

    Въпрoca e кoй cтoи зaд итн, oтнoвo зaдкулиcиeтo? Пoрeдния тeхeн прoeкт?
  • 25 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    " ДУМБА - ЛУМБА ШИКАЛКА - НАМА НИЩО ИСТИНСКО " --- ТАРАЛАЛАЛАЛА --ТАРАЛАЛАЛА - ОТ ПЛЕЕЕШИВАТА ГЛАВА !!!!!!!!!!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "в нормална":

    Ако господ е Българин заслужаваме служебното правителство с втори мандат а може би и с трети и да продължат в същият дух до изкореняване на всички грабливи елементи .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове