Last news in Fakti

18 Юли, 2021 05:51 3 095 15

Димитър Данчев: БСП ще даде своята подкрепа за съставяне на правителство при ясни приоритети и политики

  • зимитър данчев-
  • бсп-
  • правителство-
  • народно събрание-
  • има такъв народ

По темата с отстраняването на главния прокурор ще има сериозни разделителни линии в 46-то НС, смята социалистът

Димитър Данчев: БСП ще даде своята подкрепа за съставяне на правителство при ясни приоритети и политики - 1
Снимка: БГНЕС

БСП беше не просто един от участниците в протестите миналото лято, а и една от партиите, която най-явно отстояваше исканията на хората, които излязоха да протестират, в това число и вътре в парламента. Ние казахме, че въпросът за отстраняването на главния прокурор е свързан с една по-голяма, цялостна реформа на съдебната система и направихме нашите предложения за такава реформа. Не просто частични мерки като премахване на Специализирания съд и прокуратура, но и ревизия на актовете на главния прокурор, възможността да се разглеждат актовете му, да има контрол върху тях.

"В тези протести БСП имаше ключова роля и ние продължаваме нашата системна и последователна политика. Затова и не приемаме обвиненията, че сме партия на статуквото, а другите новите партии са партиите на протеста.“ Това заяви депутатът от “БСП за България“ Димитър Данчев в ефира на Дарик радио.

В предаването “Седмицата на Дарик“ той заяви, че по темата с отстраняването на главния прокурор ще има сериозни разделителни линии в 46-то НС. „Тази тема постави началото на края на управлението на ГЕРБ и тя не може да бъде пренебрегната и извадена извън скоба, както ИТН в момента се опитват да направят. Съдебната реформа е ключът към установяване на истинската демокрация у нас“, категоричен бе той.

Димитър Данчев обяви, че Националният съвет на партията ще заседава на 25-и юли, когато освен анализ на резултатите на БСП, ще бъде поставена и темата за бъдещето.

„Ако третият мандат ни бъде връчен от президента ще започнем открити и прозрачни разговори с други партии. Ще поставим националните приоритети на масата и ще се опитаме около тях да съберем мнозинство и да представим кабинет.“ Социалистът допълни, че в момента страната има наистина необходимост от съставяне на работещо правителство, а на престоящия НС ще предложат конкретни стъпки за излизане от ситуацията, в която се намира левицата в момента.

„Ние считаме, че да се ходи на нови избори е огромно изпитание за българската държава и за гражданите. Нужни са спешни мерки в редица сектори – здравеопазване, социалната сфера, образованието. Ако получим третия мандат ще се опитаме да гарантираме сигурност на хората и да поставим един нов диалог в парламента, защото при ИТН този диалог е изключен от възможността за намиране на политическо решение“, каза още Данчев.

Той припомни, че макар и в опозиция през последните 4 години, левицата винаги е проявявала държавническо поведение като е подкрепяла редица общонационални каузи. „В политиката трябва да има по-широко мислене, извън дясно-партийния интерес“, допълни социалистът.

„В тази предизборна кампания БСП заложи основно на политиките, свързани с нашата идеология – социалните политики, политиките, свързани с младите хора, с реформата в системата на здравеопазването и образованието, с мерките за подпомагане на икономическото възстановяване в страната и на малките и средни български производители“, каза Димитър Данчев като допълни: „БСП каза, че не е достатъчно ГЕРБ да бъде отстранена от управлението, но и предлагахме конкретни политики за управление на страната и за след свалянето им от власт. Сега виждаме, че голямата криза в българската политика, е че “Има такъв народ“, “Демократична България“ и “Изправи се! Мутри, вън“ нямат такъв ясен план за управлението на страната.“

По думите му в момента България се нуждае от съгласие в парламента и обединение около политически приоритети: „Сега е време за държавническо мислене и ние, от БСП, сме показали многократно, че имаме такова мислене, имаме и подготвени хора, които да реализират държавнически политики.“

Цялостна оценка за работата на служебния кабинет левицата ще даде, когато приключи неговата дейност. „Със сигурност има неща, които започнаха да се правят в рамките на служебното правителство, и които заслужават висока оценка. Вероятно има и други, които не получиха достатъчно бързо развитие.“ По думите му в момента служебният кабинет търпи критики по отношение на забавеното внасяне на Плана за възстановяване и развитие.

Данчев заяви, че БСП ще даде своята подкрепа за съставяне на правителство, само ако има ясни приоритети и политики. „Това, което видяхме на пресконференцията на ИТН беше демонстрация на липса на каквато и да е готовност и нежелание за разговори. “Има такъв народ“ избира подхода на поставяне на ултиматуми и всички бяхме поставени пред свършен факт. С такова поведение, обаче, Слави и партията му рискуват да попаднат в зависимост от задкулисието. Всички мерки и приоритетите, които искат да реализират, трябва да бъдат облечени в законите, това е възможно единствено със задкулисни договорки в парламента.“

Социалистът припомни позицията на БСП, че няма да подкрепят приватизацията на ББР, както и концесионирането на магистралите, и заяви, че предложенията на “Има такъв народ“ не си струват да бъдат подкрепени.

„Подходът, който избра г-н Трифонов не се различава много от модела на управление на г-н Борисов – модел, в който се вижда неуважението на институциите, неспазването на демократичните принципи, неуважение към политическия диалог и изобщо липсата на желание за търсене на национално съгласие по важни за България въпроси“, коментира още Димитър Данчев.

Във връзка с идеята за голямото ляво обединение той заяви, че в политиката не винаги 1+1 прави 2: „През годините БСП търпеше китики, че само ни напускат нови хора, че правят нови формации, и че като най-голямата лява партия в България да обединяваме лявомислещите хора. Този път показахме една висока коалиционна политика, като успяхме да обединим много от тези малки леви формации, които иначе нямат шанс да получат представителство в голямата политика. За съжаление в рамките на предизборната кампания, само за месец, това не успя да бъде ясно разпознато от лявомислещите хора в България“, обясни социалистът.

На финала Димитър Данчев заяви, че България има нужда от модерна лява партия и БСП може да бъде такава.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 5 Отговор
    ВЪН ОЛИГАРСИЕ МУТРИТЕ БОРИСОВСИ ДОГАНОВЦИ ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ
  • 2 Буха ха

    13 16 Отговор
    Каква подкрепа ще давате като никой не ви я иска, освен Тулупа?
  • 3 Дядо курти от село ПипЕрКоВо

    16 7 Отговор
    Оставете служебното правителство
  • 4 Нашия

    12 9 Отговор
    Демек "Дайте некви министерства че трябва да се краде" !!!
  • 5 Шумкар

    7 5 Отговор
    Естествено, че искаме точна и ясна програма:как ще се включим в някоя или няколко далаверки
  • 6 Мунчо Радев

    10 10 Отговор
    БСП умряха... Но още искат кокала
  • 7 Какво доверие за партия с 23% от 48%

    3 2 Отговор
    от 48% гласували гласоподаватели
    Мене не ми дават кредит за да си сменя 30 годишните домашни електроуреди с модерни произведени по нови технологии екологични и енергоспестяващи тия ще дават подкрепа на Сульо и пульо
  • 8 сривате се

    2 6 Отговор
    Вчера един разправяше , че няма да давате , днес ти други ги приказваш , бая усметена работа се оказвате социалистите. Май не знаете какво да правите , само големи приказки .
  • 9 Жоро

    3 4 Отговор
    Димитър Данчев заяви, че България има нужда от модерна лява партия.

    Не съм убеден както и хората които не гласуваха за вас. Как ще ни убедите? Ами квършете малко работа. Само дъръ бъръници и сти като ущипана мома че Никоя партия не иска диалог с вас.
  • 10 БСП...ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    0 4 Отговор
    ДРУГАРЮ, СПУКАХА ВИ ОТ БОЙ МА ИЗБОРИТЕ.....ЗА ТРИ МЕСЕЦА.....ДВА ПЪТИ ВИ ТРЕСНАХА......КОЙ ВЪОБЩЕ ВИ ПИТА ВАС ЗА НЕЩО.......И НИНОВА ДА ПИШЕ ОСТАВКА, ЧЕ СТАНАХТЕ ЗА....СМЯХ
  • 11 Я па тоА

    0 2 Отговор
    Що стоя на слънце на Бузлуджа другарю ? Що бе таварищ?
  • 12 Аз Негодника

    0 2 Отговор
    ТАЗИ ПАРТИЯ СЕ ЗАТРИВА САМА...ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ЛАКОМИЯ И БЕЗПРИЦИПНОСТ...ПРЕЗИДЕНТА РОБОТ...ОТ ПРОРУСКИ СТАНА НАТОВСКИ ЗА НЯКОЛКО НУЛИ В ПОВЕЧЕ В ИДЕОЛИГИЯТА...И ЦЕЛИЯТ МУ МАНДАТ БЕШЕ ДА ПОЛЗВА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ЧАСТНИ И ЛИЧНИ ЦЕЛИ...КАКВО ПОСТИГНАХА...НИЩО...АБСОЛЮТНИ ПОДЛОГИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ОЛИГАРХИЯ...
  • 13 ДРУГАРЮ ДАНЧЕВ

    0 2 Отговор
    ТОЛКОВА БОЙ НЕ СТЕ ЯЛИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ....С ВАШИТЕ МИЖАВИ 36 ДЕПУТАТА СЛУЖИТЕ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПЪЛНЕЖ В ПАРЛАМЕНТА....НЕ ЗНАМ НЯКОЙ ДА ВИ ИСКА ПОДКРЕПА, ЧЕ ДА Я ДАВАТЕ.....СПУКАХА ВИ ОТ БОЙ, ВИЕ ПАК СЕ НАТИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ.......СРАМА НЯМАТЕ ЛИ
  • 14 ДАНЧЕВ, МЛАДО И ЗЕЛЕНО

    0 2 Отговор
    ПЪРВО ИСКАЙТЕ ОСТАВКАТА НА НИНОВА, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВИ ЗАКОПАВА....ПОСЛЕ МИСЛЕТЕ ЗА ПОДКРЕПА И НЕПОДКРЕПА.......ЧЕ С ТИЯ МИЖАВИ ДЕПУТАТИ, НИКОЙ НЕ ВИ БРЪСНЕ ЗА СЛ.......
  • 15 Бай Чобан

    0 2 Отговор
    В предишното народно събрание беше един от най-активните депутати. Но проблема е, че като дойдете на власт, водите по-дясна политика и от десните към обикновения данъкоплатец, а с олигарсите сте като влюбени гогутки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове