21 Юли, 2021 07:27 2 725 46

Предлагат Дом паметника на "Бузлуджа" да се опази като културна ценност от Ново време

  • бузлуджа-
  • дом паметник-
  • министерство на културата

Очаква се да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра на културата

Предлагат Дом паметника на "Бузлуджа" да се опази като културна ценност от Ново време - 1
Снимка: БГНЕС

От Министерството на културата изпратиха съобщение във връзка с появили се спекулации в медиите относно статута на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, в които се цитира съобщение на Община Казанлък.

От МК уточняват, че на 19 юли 2021 г. във ведомството се е провело заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е било разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН.

Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането на СЕСОНКЦ, е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа“, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване.

Предложението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра на културата. Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    56 13 Отговор
    Хората от такива паметници пари изкарват, ние обаче освен да се нападаме друго не правим.
    Същото беше с мавзолея. Зор та зор да се бутне. И, бутна се, няма що, голямо браво.
    Абе калпави сме си и това е.
  • 2 ЩО АЗ ДА ПЛАЩАМ

    15 48 Отговор
    ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПАМЕТНИКА НА БСП КОМУНЯГИТЕ.....ТЕ ДА СИ ГО ПОДЪРЖАТ.....ЗА БСТВ, ТВ НА КОМУНЯГИТЕ ИМАТ МИЛИОНИ, А ЗА ПАМЕТНИКА НЯМАТ.....
  • 3 Само казвам

    13 44 Отговор
    Това съоръжение е вече с компрометирана конструкция и е само за събаряне.

    Коментиран от #19

  • 4 Абе културна не знам

    15 26 Отговор
    Но архитектурна ценност по може да кандидатства за рекорд на Гинес за най голямата бира скара на света която води със светло пиво към светло бъдеще кебапчийските котараци а мишлетата си играят на ченгета
  • 5 Onq s konq

    7 37 Отговор
    Идна бонба тряба да са фарли там. Мрасни комонизти. Преди 9ти септемврий немаше бдни и богати. Сички имаха хладилници и тиливизори. И коли. После комонизтити нацинализираха сички тез преродни богадства и ги зеха за тях. И за СССР. И Т Живков разроши много заводи и нямахме японзката технологиа, койат ний бехми саздали. Спирам. Щи пиша по-касно. Получих факз

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Aлфа Вълкът

    23 3 Отговор
    Докато те решат какво да го правят, той ще падне. Добре, че едни американците дадоха $200 000 да го запечатат.
  • 8 ДОКОГА ШЕ НАЛИВАМЕ НАРОДНА

    11 31 Отговор
    ПАРА В ТОВА СРУТИЩЕ....БСП КОМУНЯГИТЕ ДА СИ ГО ПОДЪРЖАТ......
  • 9 Жоро

    8 23 Отговор
    И тука искат да усвоят едни милиарди... Абе Ганьо не се ли усещаш на де дуа ветара...
  • 10 Чухте ли бе?

    11 11 Отговор
    Сичкото антикомунист да застане в стройни редици! Мирно! Хахахаха
  • 11 Коментар

    31 5 Отговор
    Паметника е един от най посещаваните от чуждестранни туристи и от млади хора. Ако работеше щеше да изкарва луди пари. Понеже съм от там много пъти съм се качвал горе и винаги има чужденци. Един път дори говорих с група скандинавци и им казвах за какво е служила "чинията". А те ме попитаха как може държавата да нехае за този паметник който е известен вече във цял свят защото е единственият по рода си. Предложиха да направят дарение за него но не знаех към кой да ги насоча. На първо време Трябва да се укрепи конструкцията най вече тавана и да се изчисти и да се пускат туристи срущу 2 - 3 лв билетче. И така да се реконструира постепенно. Желаещи да го посетят винаги ще има.

    Коментиран от #21, #22

  • 12 сбруя

    25 7 Отговор
    Паметникът на Бузлуджа не е от новото време на джендърство и западни "ценности",а е от старото време. Когато мъжът беше мъж,а жената жена.
  • 13 Мимч

    23 2 Отговор
    Това е паметник и трябва да се ппддържа и да се печелят от него пари.Има много екскурзианти които го посещават.Държавата е дала пари и го е изградила,сега никой неможе да направи такова нещо.Така че това е история и трябва да се сахрани,а ида се посещава...

    Коментиран от #23

  • 14 Една инициатива

    14 2 Отговор
    Стана реалност. От години идват реставратори да
    Подържат стенописите. Сега ще стане с повече пари и ще е една от туристическите атракци на България. Има неща който трябва да се добавят.
  • 15 що за тема

    17 3 Отговор
    а защо изобщо трябва да се дискутира темата за събарянето това е пълен абсурд това е уникален паметник и трябва да се реставрира и стопанисва правилно !!!
  • 16 НАРОДНА ПАРА

    8 15 Отговор
    ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕДОМИСЛИЦИ.......КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА, ЗА КОЯТО ДЪРЖАВАТА ШЕ ПЛАЩА......БСП МИЛИАРДЕРИТЕ ДА СИ ГО ВЗЕМАТ И ДА ПРАВЯТ ОТ НЕГО ПАРИ......ЗАЩО НАРОДА ПАК ДА ПШАЩА ЗА ИЗДРЪЖКАТА НА ППТЕДНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ГИГАНТОМАНИЯ

    Коментиран от #20

  • 17 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 8 Отговор
    МОЖЕМ ДА ГО ВЗЕМЕМ...ПРАВИМ ГО МУЗЕЙ НА УМИРАЩИЯ СОЦ.......ОКОЛО НЕГО ЯКО СКАРА БИРА......
  • 18 ЗА РАВНОВЕСИЕ

    0 11 Отговор
    ДО НЕГО ПРАВИМ БАСТИОН НА БАЦО.......ЧОВЕКЪТ ТРЕСКАЛ НАЙ МНОГО БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 19 Прав си

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само казвам":

    И парижката " Нотр дам" след пожара е с компрометирана конструкция. И е за събаряне. Хи хи хи хи хи
  • 20 споко бе трол

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "НАРОДНА ПАРА":

    Вие троловете и без това не декрарирате доходите от тролене, така че няма да е с твои пари.
  • 21 МДТ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Уважаеми, 2-3 лева, няма да стигнат само за заплата на персонала. Необходима е цялостна бизнес идея. Целта е след като се дадат пари за възтановяване да може обекта да се самоиздържа и бавно да се възтановят направените разходи. При три лева за посещение и само двама души персонал с разходи за заплата заплата по 1500 лева на човек е необходимо да има 1000 продадени билета на месец. Ами за данъци, за подръжка и други. Ако смятате идеята си за добра, защо не направите бизнес план, да вземете заем от бака и да реализирате Вашата идея.
    Успех.
  • 22 Жоро

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Ще се отпуснат едни 300 милиона лева от данакоплатците, после билета ще е 15 лв.. Как може да сте толкова наивни, не ви ли стигна краха на соца, че да разберете, че това е обречено..
  • 23 МДТ

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мимч":

    "ппддържa ..... caхрaни,"

    "a идa ce пoceщaвa..."
    Въпрос: Как, под строй и по партийна заръка ли?

    Коментиран от #30

  • 24 5577

    2 3 Отговор
    Туй ще им е комунистите. Ей ти булка Спасовден
  • 25 НАРОДНА ПАРА

    6 6 Отговор
    ПАК ШЕ ДАВАМЕ ЗА ПОДРЪЖКА НА ПОРЕДНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ЩУРОТИЯ.....ДА СИ ГО ВЗЕМАТ БСП КОМУНЯГИТЕ, ДА СИ ГО ВЪЗСТАНОВЯТ, ДА СИ ИЗКАРВАТ ОТ НЕГО ПАРИ.......ТИЯ ТЕХНИ БСП МИЛИАРДЕРИ ЗА КАКВО СА
  • 26 Съвет

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Onq s konq":

    Я стига глупости и тръгни на курсове по български език,че нещо не те разбираме.

    Коментиран от #38

  • 27 Националист

    8 2 Отговор
    Крайно време беше да се вземе такова решение,но не само за Бузлуджа,но и за останалите РУШАЩИ СЕ БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ.Понеже 12 г.Вожда даваше отпуснатите европари, само за магистрали и паметниците останаха не стопанисвани.

    Коментиран от #42

  • 28 БАЦО

    5 4 Отговор
    СПОМНЯМ СИ ЧЕ ГО ДАДОХ НА БСП ТОЯ ПАМЕТНИК ДА ГО ОПРАВЯТ И СТОПАНИСВАТ....ЕДИН ПИРОН НЕ ЗАБИХА....СВИКНАЛИ СА ДА ХАРЧАТ МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКА ГИГАНТОМАНИЯ.......
    НАРОДА ДА ПЛАЩА ЗА ТЯХНАТА УМРЯЛА ИДЕОЛОГИЯ
  • 29 НИНОВА

    4 2 Отговор
    ЗА БСТВ....ТВ НА КОМУНЯГИТЕ.....ИМА МИЛИОНИ, ЗА ПАМЕТНИКА НЯМА....НЕ НИ СЕ ПРАВИ НА УМРЕЛА ЛИЗИЦА.....И ДАВАЙ Я ТАЯ ОСТАВКА....
  • 30 Така

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "МДТ":

    Виж какво хората си пазят техните паметници от стотици и хиляди години,те са НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО И ОСТАВАТ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА,много лесно е да се руши,трудно е да се създава.Като бутнаха МАВЗОЛЕЯ КАКВО ПОСТИГНАХА, НИЩО,а можеха да печели държавата от него,като ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ?
  • 31 Тракиец

    7 2 Отговор
    Ако го направят тоалетна няма да сбъркат.Каквото са направили комунистите всичко вони.Това е бедата на Българите.Когато безродници диктуват развитието на България.Доказано е ,че комунистите са безродници те пеят интернационала вместо химна и развяват червени знамена.Тези хора нямат родина,те възхваляват СССР която вече я няма и искат да управляват България.
  • 32 МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА

    4 2 Отговор
    ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА...МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА ЗА РЕМОНТА....МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА ЗА ПОДРЪЖКА...И ЗА КАКВО....ЗА ВЪЗХВАЛА НА УМРЕЛИЯ ...СОЦ....БСП КОМУНДЕТАТА, НЕ СА ...ПОЗНАЛИ
  • 33 гого

    2 3 Отговор
    Да така трябва, не трябва да се руши нещо което е изградено с много труд независимо кога и от кой.
  • 34 Васил

    6 2 Отговор
    Пари за такава реставрация лесно ще се намерят. Да спрат пенсиите на жалещите за съдбата на този "паметник" в рамките на две години . След това да им ги възстановят с парите от продадените билети на посетителите .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 АЛО ПРАВИТЕЛСТВОТО

    3 2 Отговор
    ДАВАЙТЕ ГО НА БСП КОМУНДЕТАТА ДА СИ ГО ПОДЪРЖАТ И ДА ПРАВЯТ ОТ НЕГО ПАРИ.....СТИГА СМЕ НАЛИВАЛИ МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА В ИДЕОЛОГИЧЕСКИ БЕЗМИСЛИЦИ
  • 38 Буратино

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Съвет":

    Той само към герберската аудитория се обръща, понеже ....
  • 39 КАШЧЕЙ

    4 1 Отговор
    В събота ще има събор там, не на комсомола, а на хипстери, вегани и т нт, ще има и много музикални изпълнители; Още в наюалото на 90-те можеха да го преформят в съвременен вид, но платените късни антикомунисти, решиха да го оставят да се развали от самосебеси, така и стана - вътре е сметище, наводнено; пътят от Шипка е станал на диканя.. и т нт

    Коментиран от #41

  • 40 Игор

    4 2 Отговор
    Очакваме чуждоземецът от любовното трио - Бъбикян - да боядиса монумента в цветовете на дъгата... за 40-50 милиона ... и готово
  • 41 НЕ ИМ СЕ ДАВА НА БСП КОМУНДЕТАТА

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "КАШЧЕЙ":

    ПАРИ ЗА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ ОТ СОЦА....С ПАРИТЕ ДИ КУПУВАТ ИМПЕКСИ И ХОТЕЛИ ПО ЧУЖБИНА....
  • 42 Пфууу

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Националист":

    Този паметник си го съхранявай ти, мене не ме интересува!
  • 43 303

    0 2 Отговор
    Министъра на културата ако е Саня октопода забрави да го направят в културен център. А този монумент можеше да се реставрира преди години и до сега да си е изплатил инвестицията.

    Коментиран от #44

  • 44 ПРОБЛЕМА Е КОЙ ДА ДАВА ПАРИТЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "303":

    НАРОДА ИЛИ БСП КОМУНДЕТАТА....НА НАРОДА МУ ПИСНА ДА ДАВА МИЛИОНИ ЗА ВЪЗХВАЛА НА УМРЕЛИЯ СОЦ....ДОКОГА
  • 45 petar svilenov

    3 0 Отговор
    В КОЯ ПАРТИЯ СЛЕД БСП ИМА НАЙ-МНОГО БИВШИ КОМУНИСТИ.И НЕ Е ЛИ СМЕШНО ДА СЕ ИЗЯВЯВАТ,КАТО ПРЕРОДИЛИ СЕ АНТИКОМУНИСТИ.
  • 46 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Бъки Бомбата умре ! Пък и този паметник е доста по голям от Мавзолея. Кой ще се ангажира да го бута сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове