21 Юли, 2021 09:45 2 401 26

Кирил Петков: Надявам се да се излъчи стабилно правителство

  • кирил петков-
  • правителство

Той обяви, че не е получил покана да участва в него

Кирил Петков: Надявам се да се излъчи стабилно правителство - 1
Снимка: БГНЕС

"Надявам се да видим, че НС ще излъчи стабилно правителство. Казвам го като гражданин. Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство.", това заяви пред Нова тв служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Според него, не е добре да има трети път избори тъй като и резултатите едва ли ще са съвсем различни. "Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна - хем ревизия, хем прозрачност, хем надежда на всички, които искат да видят България да се движи в различна посока", допълни той и отчете, че има набрана скорост, проектите се движат така и ако тази политика се продължи, за малко време ще има добри резултати.

Кирил Петков обяви, че няма покана за участие в бъдещото правителство. "За мен беше чест да работя за българското общество и не бих избягал, ако имах възможност да продължа в това си качество, ако мога да работя както досега - с пълна свобода на действие, прозрачност. Президентът Радев нито веднъж не ни се обади по телефона за да ни каже да направим нещо.", обясни той и коментира, че се е изненадал от размера на раздаваните пари и начина, по който те са давани. За пример даде 630 милион, които са отишли в проекти в язовирите, както и строежа на правителствен комплекс за над 180 милиона. По думите му, той се строи в държавна сграда с държавни пари по време на пандемия.

Според Петков е недопустимо да строим небостъргач, който да се пълни с държавни служители по време на пандемия. Според него, не е ясно дали там няма да се пълнят министерства, тъй като до този момент държавните служители са в центъра на София. По думите му проектът за строителство на правителствения комплекс в "София Тех Парк" трябва да бъде спрян, авече са дадени 180 милиона авансово.

"По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: "Ако можете проектирайте си го, построете си го и надзора да е ваш", обясни Петков.

По думите му от "Държавната консолидационна компания" са дадени към "Монтажи" 180 милиона, а от "Монтажи" към външна фирма са дадени авансово 70 милиона.

"Следващата седмица викам тази външна фирма да се разберем как да го спрем и да не загуби държавата много. Самият проект е безумен – да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители. Големите пари са се плащали по време на пандемията", коментира служебният министър.

Кирил Петков коментира и ББР: "Два от кредитите са с около 100 млн. всеки е с много ниски лихви за много време и една огромна главница се плаща накрая." По думите му, не е сигурно дали тази главница изобщо ще се плати." Според него търговска банка няма да се види да дава такъв кредит.

Служебният министър коментира и Планът за възстановяване. По думите му има увеличение на парите за бизнеса като има отделена част за дялови инвестиции в иновативни компании.

"Когато го заварихме, беше на 100% грантове, а сега вкарахме дялови и дългови инструменти, заедно с Европейската инвестиционна банка, част от тези пари ще се помагат на едни фирми, които като връщат ще се помогнат на други фирми.", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюнчу

    10 7 Отговор
    Аз пък се надявам да се оправят нещата в Европата, че да се връщам там. Тукашният цирк ми омръзна . 30 години все едни и същи тъпи номера.

    Коментиран от #7

  • 2 БСП и ГЕРБ

    17 3 Отговор
    Респект!
  • 3 Последния Софиянец

    18 5 Отговор
    Служебното правителство за постоянно с премиер нашия Кирчо от протеста.

    Коментиран от #18, #22

  • 4 гост

    5 16 Отговор
    Още един дето се надявал,абе хора тези неща с надежди не стават ,работа трябва да се направи,не надежди.
  • 5 плюс минус

    31 0 Отговор
    За два месеца служeбнoтo прaвитeлcтвo имaшe пoвeчe плюcoвe oт минуcи.
    Oщe прeди дeceтинa гoдини ББ трябвaшe дa взeмe урoк кaк дa ce държи и кaквo дa прaви кaтo прeмиeр, а не да подхвърля милиони и милиарди от нашите пари през прозореца на джипката към свои хора без търгове и управлението му да бъде един неуправляем хаос.
    Дали ИТН ще състави правителство? Какво и с кого?
    Да ръководиш държава не е като да правиш мухлясало двайсетгодишно шоу.

    Коментиран от #10

  • 6 Стига де

    33 4 Отговор
    Надяваме се ти да си министър-председател, ама най-добре да е Стефан Янев , а вие с Асен да продължите да си вършите перфектната работа.

    Коментиран от #11, #17

  • 7 Хубава работа

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мюмюнчу":

    И защо се върна като ще си вървиш пак! Нещо не ми се връзва в поста ти. То пък една Европа! Обиколих я цялата - цигания!

    Коментиран от #25

  • 8 КАШЧЕЙ

    4 2 Отговор
    Айде обяснете , как си го представяте това "Стабилно" правителство?? Да се прегърнат братски всички партии, които до вчера се плюха и да си разделят държавната баница, а?

    Коментиран от #13

  • 9 3443

    4 5 Отговор
    Кире, все едно днес присъствам на партийно събрание на др. Живков, къде насила ни изкарваха от стаите да слушаме, тезите на др. Живков. Нищо общо с ЕС. БМБ в Народното не се вижда. И ние не искахме да ходим, но ще ви уволним ни казваха др. Комунисти. Човек трябва да спазва законите на страната. Щото ги спазвахме и днес с екмет и таратор сме. Качамак качемак днеска ядох утре пак другаря Живков. Ядохте кебапчета по живков, а днес ХАПЧЕТА

    Коментиран от #12

  • 10 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "плюс минус":

    ИТН нямат кадри.Промъкват се при тях бивши царисти и гербави.Да издигнат Служебното правителство.
  • 11 Юлия

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стига де":

    Точно това мнение мислех да изразя:))Доволна съм, че има и друг който мисли по този начин!!!
  • 12 Какъв

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "3443":

    БМБ търсиш в залата. Той се отказа да бъде депутат. Останалото, което си написал са пълни глупости!
  • 13 Не става

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "КАШЧЕЙ":

    дума за коалиция в парламента, а за правителство.
  • 14 Пинокио

    1 5 Отговор
    Каква е тази опорка “Радев не ми е звънял”? Досега трябваше да е разбрал, че началник му е Янев. Той дали му е звънял? И тоя ни взе за прости.

    Коментиран от #20

  • 15 Реалист

    1 3 Отговор
    Нема шанс. Ще си останеш министър до пенсия или до гроб, което настъпи първо. Язък ти за Харвард-а
  • 16 Редови Гражданин

    2 0 Отговор
    Правителството няма да е стабилно ако има министър на ман гали те.
  • 17 мдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стига де":

    Чалгарите няма да го допуснат това, нали и те трябва да се облажат по някакъв начин.
  • 18 днес

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Мноооого реклама, много нещо, да каже от къде се купуват дипломите!!!!
  • 19 хихиХО

    3 0 Отговор
    Ако с надежда ставаше - ехееей :) Това звучи малко като 'надей се, к-ре, на пияна жена' хахахаха
  • 20 тц не

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пинокио":

    Не е опорка, а си е баш истината. Зад Янев стои Радев, така че е съвсем логично.
  • 21 Ооо

    1 0 Отговор
    този които ни буха с бухалките си ги подменя с нови .
  • 22 Дада

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Прав сте
  • 23 Бабаян

    2 0 Отговор
    Не си поканен, разбира се. Гледах те в шоуто на Слави - ами завистливичко се държа водещият. Как да те покани - възпитан си, образован, преуспял, с диплома от един от най-елитните университети, семейство, деца, добър външен вид. Все дразнещи неща :)
  • 24 Haffi

    1 0 Отговор
    Адмирации
  • 25 може но

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хубава работа":

    То "цигания" в европата, ама като нашата никъде другаде няма - и в съседските балкански страни, и те бедни, ама пак доста по-прилично изглеждат отколкото у нас.
  • 26 служебното

    1 0 Отговор
    Да остава да работи това сужебно правителство и толкова. Тези хора са професионалисти, а не калинки в услуга на мафията. Хайде, тези от ИТН да скочат на мутрата си кукловод и да вземат та наистина да станат партия на протеста, а не както са сега партия на мутрите. И да подкрепят всички служебното правителство и да си караме работата в позла на държавата, поне на 45%, а не в полза на мафията на 100%, както за последните 12 години под крилото на "бащицата" Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове