21 Юли, 2021 15:02 6 345 221

ДОМ: Решението за "Бузлуджа" е гавра с паметта на избитите от комунистите

  • иван сотиров-
  • бузлуджа

Тази инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове

ДОМ: Решението за "Бузлуджа" е гавра с паметта на избитите от комунистите - 1
Снимка: БГНЕС

Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента „Дом-паметник на БКП“ ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки. Позорно ще е за Вас като министър и за Министерския съвет на България, ако направите тази стъпка за превръщането на нашата родина в комунистическия резерват на евроатлантическия свят!

Това се казва в открито писмо до министъра на културата от сдружението „Достойнство, отговорност, морал“ (ДОМ).

Тази инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на този най-голям идеологически монумент на комунистическия режим у нас и негов зловещ символ, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на престъпния комунистически режим.

Ето и цялата декларация:

О Т К Р И Т О П И С М О
От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ ДОМ
Г-н Министър,

Дълбоко сме възмутени от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монумента „Дом-паметник на БКП“ на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата. Тази инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на този най-голям идеологически монумент на комунистическия режим у нас и негов зловещ символ, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на престъпния комунистически режим.

Припомняме, че през 2000 г. е приет закон по силата на който комунистическият режим от 09 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. Припомняме, че на 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на Република България подкрепи "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма. 23 август е обявен за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. Обръщаме внимание и на разпоредбите на чл.108 от Наказателния кодекс, според които пропагандирането /в случая популяризиране на символите/ на фашистки и други антидемократични идеологии, се смята за престъпление.

Г-н Министър,
Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента „Дом-паметник на БКП“ ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки. Позорно ще е за Вас като министър и за Министерския съвет на България, ако направите тази стъпка за превръщането на нашата родина в комунистическия резерват на евроатлантическия свят!
София, Председател на Управителния съвет:
21 юли 2021 г. Иван Сотиров


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    155 30 Отговор
    В България никога не е имало комунизъм.Комунизъм значи липса на пари и частна собственост.А българите бяха пълни с имоти и пари,особено партийците.Те направиха преврата на 10 ти ноември за да могат спокойно да си харчат парите.

    Коментиран от #94, #110

  • 2 ФАШИСТ

    177 40 Отговор
    ЩО Е ТО НЕКОМУНИСТ-ЧИСТ ФАШИСТ!ЗАЩОТО КОМУНИЗМА БЕШЕ СЪЗДАДЕН В ОТПОР НА ФАШИЗМА ИМПЕРИАЛИЗМА И КАПИТАЛИМА,ОТ ТРУДОВИТЕ ХОРА С ЕДНА ЦЕЛ ЗА ПОВЕЧЕ ПРАВА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ!А СЛЕД 1989Г.ВИ ОТНЕХА ПРАВАТА ПОД ФАЛШИВИЯ ТЕРМИН ДЕМОКРАЦИЯ А СЕГА ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТЕ СВОБОДНИ!

    Коментиран от #13, #161, #189

  • 3 Дългият

    151 28 Отговор
    а антифашистите избити без съд и присъда?

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Нето

    166 8 Отговор
    Концлагерите в Германия са запазени и печелят пари от туристи........ех тези глупави германци

    Коментиран от #22, #106

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хъхъ

    140 10 Отговор
    "Иван Сотиров"

    Червен Ванъо, омръзна ни от седерастките ви глупости.
  • 8 София

    25 136 Отговор
    Има решение от 1993 г. на Общински съвет- София за събаряне на тотема на руския окупатор до Орлов мост. До ден днешен това решение не е изпълнено. Живеем в комунистическа територия, член на ЕС и НАТО.

    Коментиран от #18, #51, #109, #147

  • 9 ИНЖ

    19 106 Отговор
    А защо не се обяви на търг!? Ако го купи някой - да си го поддържа. Ако не - да се ликвидира и толкоз. Какъв паметник, каква култура!?
  • 10 русенец

    139 17 Отговор
    Във Франция, Италия, Белгия има паметници на Ленин. Те никога не са били комунистически държави. Народ, който разрушава паметници губи памет и със сигурност повтаря историята си. Иначе проблемът на България не е Бузлуджа, а прекалено многото сдружения, НПО-та и прочие, които мътят водата и съзнанието на хората, защото по своят генезис те са болшевишки формирования!

    Коментиран от #84

  • 11 Механик

    135 12 Отговор
    Паметника на американските летци е гавра с паметта на избитите цивилни граждани на София.
    Кво ше кажете, а, евро-мисирки?
    п.п.
    Това "сдружение" кой го е легитимирал да се обажда и дава акъли? Кой им плаща запалтите на тия и какво правят, че да получават заплати?

    Коментиран от #87, #155

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А избитите от Стамболово време

    93 6 Отговор
    до 09-09-1944 на чия сметка да ги пишем?

    Коментиран от #143

  • 15 Солженицин

    19 82 Отговор
    Руският мислител Александър Солженицин, посрещнат лично от Путин след като е изгонен преди това от СССР казва следното:
    "Съжителството с комунизма на една и съща ,планета е невъзможно. Или ще се разпространи, подобно на рак, за да унищожи човечеството, или в противен случай човечеството ще трябва да се освободи от комунизма (и дори тогава щ"е се сблъска с продължително лечение на метастазите).

    * * *

    Социализмът от всякакъв вид води до пълното унищожение на човешкия дух.

    Коментиран от #23, #95, #149, #208

  • 16 Бесен Язовец

    94 10 Отговор
    А с памртника ма амерскуте летци в центъра на София е гавра с паметта на 3500 убити софиянци оериода 1941- 1944г.Паметната плоча на фашистите пред НДК е гавра с паметта на избитите антифашиси и деца на партизани!
  • 17 анти антифа

    20 85 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    Кои са тия антифашисти?
    Митко Палалузов!? Хахахах

    Коментиран от #36, #37, #42, #163

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Snake

    101 10 Отговор
    Че е имало Белене, концлагери, всички знаем.
    Но защо не споменавате, че през лошия социализъм сме имали космонавти, войска, техника за всичко и всички, семейства, пари в джобовете, къщи, време за себе си и т.н.
    И сме нямали просяци, ровещи по кофите, някакъв да краде каквото и да е, без да се отчита и да дава от краденото на народа, мутри, нападащи когото и да е, педофили не са можели да ходят свободно и да отвличат и насилват деца и т.н., и т.н.
  • 20 Отряд,, Чавдар "

    93 11 Отговор
    На скверната плоча пред НДК виси имато на порутчик Йорданов убиеца на 18 души от с.Ястребино от които 6 деца! Фашистите искате да реабилитирате фашиските слуги осъдени от Народния съд 1947г!!!
  • 21 Шарко

    88 4 Отговор
    Сградата била представител на антидемократична идеология - дайте да я съборим. А дворците във Версай дали са представители на демократични идеологии. В България сме най-добри в бутането, в строителството сме по-слаби, особенно последните години....

    Коментиран от #27

  • 22 това

    9 61 Отговор

    До коментар #4 от "Нето":

    е друго искат да покажат на света колко лош е бил Хитлер което не е вярно нали бяха на със него сега се отричат а комунягите са друго те са изроди избили милиони тези в България дори не се наричат българи а южнославянски македонци
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИСТИНАТА

    13 34 Отговор

    До коментар #12 от "потребител":

    Да протестират пред безотговорните си родители, оставили ги безпризорни!
    Въпреки, че е нямало все още закон за защита на децата,
    родителите им са морално отговорни за възпитанието и за постъпките им, нали?

    Коментиран от #73

  • 25 На мен ми харесва

    71 7 Отговор
    паметника.Едно от малкото неща оставили отпечатъка на Тодор Живков и Людмила.Величествен е.От далече те впечатлява.Привлича окото .Жалко,че никой не го подържа.

    Коментиран от #39

  • 26 Има нещо

    15 68 Отговор
    сбъркано в тази територия. Само комунисти я населяват, ама не искат да се махат от ЕС и да ходят в Русия.

    Коментиран от #152, #221

  • 27 Хаха хаха ха

    32 7 Отговор

    До коментар #21 от "Шарко":

    Версай на коя партия са били, че не се сещам?

    Коментиран от #187

  • 28 Идиот

    26 1 Отговор
    Върви на паметника на Тасладжа и попитай какво е ставало там, гьотверен!
  • 29 Бесен Язовец

    53 6 Отговор
    А бе фашисти я се освестете искате да кажете, че периода 1944-1989 г в НРБ не е имало престъпления и, че всички в от ТВОто на о. Персин и о. Щурчето, Скръвена, Ловеч и Централния в София... са били репресирани или политически ли?
  • 30 ДаЗдраПерМа

    5 14 Отговор
    Jason Statham къде ще наказва лошите, съседния връо Бедек окензан от крави, нека подкарат туристи и да ни върнат парите за онези марки които преди 45г купувахме за да го построят.
  • 31 olo

    8 2 Отговор
    Д/иванега/ О/т/ М/аалата/
  • 32 Бай Тошо влашкия циганин

    8 43 Отговор
    Аз съм влашки циганин и син на цар Фердинанд и мразя българите и България да върнем комунизъма

    Коментиран от #38

  • 33 Андро

    31 16 Отговор
    А македонските семейства избити от българските фашистки ловни дружини

    Коментиран от #130

  • 34 Я мирно бе,мисирки

    51 7 Отговор
    Чинията дразни само тези с пълните чинии! Ма.....та ви крадлива! Деветият ден на септември беше вашия Видовден!
  • 35 Професора

    50 7 Отговор
    На тоя само като му видиш плебейската соросоидна слугинска мутра и ти става ясен що за развалена стока е!!!
  • 36 Откъде се

    54 11 Отговор

    До коментар #17 от "анти антифа":

    извъдихте и народихте такива ненормалници, бе! Коя майка ви роди, че нищо не знаете за историята на България. Цяла поколение израснахте без ценностна система. Проклет да е Петър Младенов, че не пусна танковете и оня потурчен българин с феса, Евгений Михайлов!

    Коментиран от #40, #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 кака

    31 4 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Тошо влашкия циганин":

    мери си температурата и провери имаш ли вкус и мирис
  • 39 А пък на мен

    12 54 Отговор

    До коментар #25 от "На мен ми харесва":

    Не ми харесва чинията!
    Да отлита на небето при Живков и Людмила!
    Всичко което ви напомня за социалистическият концлагер НРБ,
    ме отвращава!

    Коментиран от #61, #96

  • 40 анти антифа

    10 53 Отговор

    До коментар #36 от "Откъде се":

    Как 30 години не измряхте бе, гнусни червени тулупи, как не ви умори Ковид!
    С удоволствие бих ти помогнал да идеш в светлото бъдеще много бързо, на теб и на много други!

    Коментиран от #69, #153, #200

  • 41 анти антифа

    13 46 Отговор
    Ей, комуняги, един ден ще си платите за всичко, за всичките убийства и кражби, запомнете го!

    Коментиран от #82, #190

  • 42 Само питам

    12 39 Отговор

    До коментар #17 от "анти антифа":

    Абе този Митко Палаузов не беше ли малолетен?
    Какво прави в шумака?
    Какви са тези безотговорни родители?

    Коментиран от #46

  • 43 анти антифа

    11 43 Отговор
    Чинията може много лесно да отлети с взрив в основите. Като гледам, така и ще стане, защото скапаните комунисти не искат да умират, за съжаление.
  • 44 Бонд

    39 6 Отговор
    Много е готино на Бузлуджа, хора от цял свят идват да го видят. И според мен да се възстанови не значи че жалеем по комунизма, обеката е интересен сам за себе си. Тъпо е как комунистите стъпкват архитектурата и обектите от царско време, така както в днешно време изоставяме и не ни пука за рушащи се соц. "бижута". Така мисля аз.

    Коментиран от #57

  • 45 КАК ОТ КЪДЕ

    46 12 Отговор

    До коментар #36 от "Откъде се":

    НАСЛЕДНИЦИ НА ФАШИСТИ ТЯХНИТЕ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА ФАШИСТИ ТЕ ДЕРИБЕЙСТВАТ ВЕЧЕ 32 ГОДНИ !ОТКРАДНАХА ЗАВОДИТЕ ПОД ФАЛШИВИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРМИН ПРИВАТИЗАЦИЯ НАПРАВИХА СИ БАНКИ И СЕГА ТЕ З ВАШИТЕ ПАРИ ВИ РАЗДАВАТ КРЕДИТИ И НЯМА ЕДИН ЗАВОД САМО МАГАЗИНИ ПОКУПКО ПРОДАЖБА И ТУК ТАМ МАЛКА ФАБРИЧКА ТАКИВА БЕЗРОДНИЦИ ПЛЮЯТ КОМУНИЗМА И РУСИЯ ДЕЦА НА ФАШИСТИ И ВНУЦИ НА ФАШИСТИ!

    Коментиран от #48

  • 46 анти антифа

    13 48 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    Художествена измислица, както и митовете за ястребинчетата!?
    Червените сатрапи избиха 40-50 хиляди българи без съд и присъда, въдвориха в лагерите поне 500 000 и сега нагли!
    Соца крашна 3 пъти, накрая ограбиха България и сега искат да има плащаме за скапания паметник!???
  • 47 Гоям Слон

    38 1 Отговор
    А, ама тази територия днес е евроатлантическа площадка, преди това е била част от соцлагера, а преди него част от приятелите на Хитлер. Преди него част от Османската империя... Можем ли и трябва ли да живеем постоянно в нечия угода? Правилно са отбелязали преди мен за паметника на американските пилоти. За паметта на тези хора нещо? За паметта на всички изклани по турско време? Престанете вече. Историята е история не за да се забравя, а за да се помни. Реставрирайте Бузлуджа. Направете я музей на комунизма. Ще е оригинално. Ще се помни. Така, както трябва да бъде. Стига с тоя евроатлантизъм. Утре може и да го няма. И какво ще правим тогава?
  • 48 анти антифа

    16 39 Отговор

    До коментар #45 от "КАК ОТ КЪДЕ":

    Напротив другарю, точно наследниците на комунистите сега са милионери, БСП, Агенти на Държавна сигурност, УБО, 1 главно, 6-то и други!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Тези хора ограбиха България и народа, те фалираха държавата!!!!!!
    Недей да лъжеш другарю, защото доказателствата са налице!!!!!!

    Коментиран от #111

  • 49 нямам име

    35 10 Отговор
    Разрушете Бузлуджа и направете паметник на избитите от фашистката власт в България БЪЛГАРСКИ ДЕЦА. И те ли са комунисти ?
    Хора, съвсем изперкахте.

    Коментиран от #53

  • 50 chi

    38 4 Отговор
    А за избитите от демокрацията кой ще се застъпи?
  • 51 Софиянеца

    37 10 Отговор

    До коментар #8 от "София":

    Ще срутите паметника на Червената армия ама ше ви срутиме префи това мизерния животец мазни гниdи!

    Коментиран от #56, #59

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 хахаха

    29 6 Отговор
    тоя прошляк откъде ги измисли тия "стотици хиляди избити"? да уточни поне колко стотин - 300, 400...900...а може би хиляда милиона са избитите...както е казал един известен философ още в 30-те години - бобедата на социализма в световен мащаб е неизбежна...и тоя филисиф не е комунист, а ...изумително! - антикомунист...:)))
  • 55 хахаха

    17 3 Отговор
    тоя прошляк откъде ги измисли тия "стотици хиляди избити"? да уточни поне колко стотин - 300, 400...900...а може би хиляда милиона са избитите...както е казал един известен философ още в 30-те години - бобедата на социализма в световен мащаб е неизбежна...и тоя филисиф не е комунист, а ...изумително! - антикомунист...:)))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Карл Маркс

    36 3 Отговор

    До коментар #44 от "Бонд":

    Кое са стъпкали социалистите бе я първо научи разликата между социализъм и комунизъм после изказвай мнение. Социалистите поддържаха всички имоти от царско време двореца на жълтите павета и вилите всичките седят непокътнати дори конюшните седят!
  • 58 Съдията Дред

    34 0 Отговор
    Тия е време да се усетят, че омръзнаха на всички с опитите да са някакъв морален коректив. Защото не са ! Както пише Оруел - "Който владее миналото, владее настоящето. Който владее настоящето, владее бъдещето !".
  • 59 анти антифа

    7 32 Отговор

    До коментар #51 от "Софиянеца":

    Айде да видим как ще стане, дядка, сега Червената армия няма да дойде, бъди сигурен.
  • 60 Обединен

    32 8 Отговор
    А хилядите избити от фашиските престъпници жени, деца ,възрастни хора,мъже и хилядите опожарени жилища .Какво ще кажеш за това Господинов.

    Коментиран от #71

  • 61 ХХХХ

    21 3 Отговор

    До коментар #39 от "А пък на мен":

    И кое точно беше концлагер?

    Аде стига глупави лозунги.
  • 62 Асан Триногата

    21 5 Отговор
    Уччилатото гейче е много красиво!Ако е надиплил евраци-да свирка,нема да остане разочарован от 23 смвото ми мажество!

    Коментиран от #78

  • 63 анти антифа

    6 35 Отговор
    Ще срутим паметника на окупаторите, този на Червената армия и чинията, тези символи на червените убийци трябва да бъдат заличени от аналите на историята!

    Коментиран от #93, #202

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Александров

    10 4 Отговор
    Бузлуджа ще е космодрумът на БГ.....От там Славчо от Учиндол ще изстреля БГ ракета с космонавтите: ББ,"ТКП" и пишманмакедонецът ЗЗ.........
  • 66 Българин

    31 4 Отговор
    Спрете да триете историята си ! България беше на 6 място на олимпийски игри 92г. Изведе футбола до 4-ти в света през 94-та. Спорт имаше в училищата. А сега? Безплатно лечение. А сега? Със злоба нищо няма да постигнете.
    Ха сега купете още 8 самолета.
  • 67 Бивш левскар

    12 3 Отговор
    Ега ти и палячовците.
  • 68 Айде, бе

    29 6 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТ Е":

    Абе те и на червената армия влезла тука на 9 викат окупатори, ама историците знаят накъде се насочва да ни предпази от истински окупатори дето чакат отвъд турската граница, а народа знае как е посрещната тук и не само от евреите, които без нея и държава нямаше да имат, а и Естония, Латвия и Литва без Русия щяха да са прегазани от Хитлер като половин Европа и пак Ссср щеше да ги спасява като полските резили:))
  • 69 Не кълни

    20 5 Отговор

    До коментар #40 от "анти антифа":

    че като те изпраска Ковид ще пищиш, че здравната система никаква я няма. За твое сведение никога не съм бил член на тази партия, но знам историята на България, а ти си следдесетоноемврийче, което хал-хабер няма от това, което е било. Затова сте толкова необразовани и изчанчени.

    Коментиран от #92

  • 70 Тъпу тролче

    25 2 Отговор
    Ами дайте да съборим и унищожим всичко строено през соца, като НДК, партийните домове и т.н, че да няма гавра с репресираните от онази власт!
  • 71 анти антифа

    7 29 Отговор

    До коментар #60 от "Обединен":

    Стига лъга бе, червенушко, типично за вас комунетата е да лъжете!
    България е била една от водещите икономики 30-те години, а благодарение на доброто си управление става и най-голямата на Балканите, на Три морета!!!!!!
    Даже и евреите не са били избити!!!!!!!!!!!!
  • 72 Запасняк

    18 7 Отговор
    Червената армия, съюзник на САЩ идва да ни освободи от дебилните Борис 3, Филов и царски генерали, обявили война на САЩ без те да са ни обявили!

    Коментиран от #220

  • 73 Ти сигурен

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    ли си, че изобщо имат родители!
  • 74 Бай...

    25 2 Отговор
    На вр. Св. Никола е паметника на загиналите Опълченци и Руски войни. На Бузлуджа е на загиналите антифашисти(от моето семейство са трима)! Ами създайте фонд за събиране на средства и постройте два пъти, ако искате по-голям и помпозен паметник на загиналите анти комунисти!
  • 75 djemmil

    7 2 Отговор
    ТАМ Е И МЕСТОТО ДАСЕ СЛОЖИ ПАМЕТНА ПЛЧА НА НА ПОЛЕТИК КОИТО 30 ГОДИНИ ДАРЖАВАТА МУ ПЛАЩА ОХРАНАТА
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Александров

    8 3 Отговор

    До коментар #62 от "Асан Триногата":

    мАжество не се пише с А.....научи първо граматиката- после се перчи с мАжеството си.....ако и "то" е като "граматиката ти"......ясна работа.....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 А кой

    24 2 Отговор

    До коментар #53 от "анти антифа":

    изби 6-те ястребинчета! Деца, ейййй, деца!

    Коментиран от #97

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Люси

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Лъжеш!
  • 85 Мюмюн

    9 2 Отговор
    Идин пат патувахми с мойто фамилиа да киризим целата наша рудина ут край ду край. Минахми през шипка балкан и чаветата ми викат:Абе, тейко-да отивами да скивами ко туй там на другиа баир, мяза на нещу ут друга планета! Отидохми и зяпами туй паметник-па баш голяма рабута бе, хиляди оки бетон и колку жилязу отишло за строежа...викам на наследницити си: А бе, пишлигари таквиз, скивати ли как кумунистити са строили туй, а как сига бурисоф строеши аутомагистрали-хващати ли разликата, а? Чаветата ми мигат на парцали и малчат кат шумкар на разпит. Тай чи- убаво би било да запазят туй мономент , да гу римонтира бригада наши спициалисти-роми, да гу буядисат, да светни кат ауспаруховия мост нощем и гледай сеир-ут джапан и китай ша идват будалити да зяпат и снимат. А ут Холивуд и Боливуд ша снимат филми на туй чудо.
  • 86 Янка партизанка

    25 3 Отговор
    И този плъшок е от една черга със Соломон Паси,
    който би продал майка си и баща си за . . . зелени "гущери" !
  • 87 Шорош

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Не ги оставям гладни
  • 88 Просто човек

    16 1 Отговор
    Аполитичен съм, но нали вече с декларация на НС обявиха режима за мракобесен и си посипаха главите с пепел. Какво още и след колко време да се прави? Ми то всичко е разсипано, а в учебниците комунизъм е мръсна дума. Успокойте се вече, г-да и дами неолиберали, спрете се!
  • 89 Дан

    16 2 Отговор
    Страхът от миналото идва от безсилието да го заменим с по-добро.
    Не видях тези яростни ,,антикомунисти" да протестират пред задокеанското посолство,когато Мусака обяви,че ще дарят 65 000 $ за реставрация на мозайките на Бузлуджа.
  • 90 Мим

    19 3 Отговор
    Вашто ддружение е Ппунта Мара.Вие сте антибългари.Какви локуми ми разтягате за комунизъм за анти и така н.и т.н.Това е паметник на България.Кой го е създал няма значение.Това принадлежи на България и като такъв трябва да се погрижим да се запази и да напомня на поколенията за миналото ни.Между другото от него може и да се печели от екскурзианти туристи и всички които го посещават.Вие не мислите ,а само дрънкати глупости.. Трябва вас да ви забранят със закон.....
  • 91 Пея

    6 2 Отговор

    До коментар #80 от "анти антифа":

    Що, ще го намушкан ли?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Факти

    11 2 Отговор

    До коментар #63 от "анти антифа":

    Пиян ли си или луд
  • 94 Абе лальоооооо Бойко и другите от

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Шайката тогава бяха ЧАВДАРЧЕТА И ПИОНЕРЧЕТА .....ЧИЙ ПАРИ ХАРЧАТ СЯ А А А?!?! СЕГА ОТКРАДНАТИТЕ ЯСНО ЛИЙ.
  • 95 Българин

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Солженицин":

    Глупав си.
  • 96 Че ти

    15 2 Отговор

    До коментар #39 от "А пък на мен":

    пък кога живя при социализма, какво знаеш за Людмила Живкова, а и за "чинията"!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Пази Боже сляпо

    17 2 Отговор
    Кой евроатлантически свят бе цъкльо,този който е забогатял от робския труд , грабежите и убийствата в колониите им ли?Ние отдавна сме заприличали на индианците в Америка,че даже и по-зле,а тоя ще ми говори за резерват.
  • 99 Избитите

    14 6 Отговор
    В края на 1944 година са само от явление и8ттфашисти и техни помагачи. България А и не само тя е била длъжна да направи това по решение на страните победителки тука имало съюзна контролна комисия която е следила всичко това да се извърши. В тази комисия имало представители на САЩ Англия Франция Съветския съюз.

    Коментиран от #166, #177

  • 100 В Сивушка , Андрешко, Бялата лястовичка

    10 0 Отговор
    Къде е моралът ?
  • 101 Сиганин

    7 10 Отговор
    Туй бг племе по просто и от нашето мечтае само за комунизъма дето го няма
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 анти антифа

    5 19 Отговор

    До коментар #82 от "ХХХХ":

    Ами, кой го е строил тоя скапан паметник бе!?
    Нали партийците СЪБИРАХА пари от хората, за да построят тоя бетонен грозил, който за нищо не става!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    А сега децата на ПАРТИЙЦИТЕ искат МИЛИОНИ да го ремонтират, от данъкоплатците, като мен!!!!!!!!!!!
    Да викам УРА ли???????

    Коментиран от #117

  • 106 Анон

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Нето":

    Лагерите нямат статут на културни паметници.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 К Георгиев

    20 3 Отговор
    Защо тези които толкова плюят срещу комунизма мълчат за "ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА" от 1934г. Защо мълчат за начина на потушаване на първото в света антифашистко въстание -1923г. Правителствените войски , шпицкомандите и четите избиват хиляди без съд и присъда и то не само комунисти но и земеделци дори и такива които не са участвали. По този повод Антон Страшимиров пише " Така клаха народа си както и турчин не го е клал". А чешмата в Лудогорието на тримата атентатори на гара Буново и да не изброявам още. А спомняте ли си докато бяхте в управлението на кого искахте паметник на шипка да направите? - СЮЛЕЙМАН ПАША и на турските орди.

    Коментиран от #114

  • 109 ежко

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "София":

    Това,че сме член на ЕС и НАТО не е аргумент да се събаря каквото и да е!Също така това не е компетенцията на СОС,Проведете си допитване до всички софианци и в зависимост от резултата, може да се предприемат някакви действия.
    Не в ЕС,не в НАТО ,ами и щат на САЩ
    да станем, пак няма да се научите що е демокрация и как работи това нещо!

    Коментиран от #171

  • 110 Да дааа

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Истиските комунисти една ликвидираха а живите с идеали за комунизъм не очастваха в управлението на страната 44-89година..Истинските комунисти не навиждаха БКП другарите който окупира власта след 1944г.
  • 111 ХХХХ

    16 5 Отговор

    До коментар #48 от "анти антифа":

    НАСЛЕДНИЦИТЕ на комунистите са сега милионери?

    Иди си изпий хапчетата.

    Познавам доста наследници на истенски комунисти и мога да ти кажа, че нито един не е милионер.

    Виж от наследници на бивши партийни функционери милионери бол.

    Ако приемаш истенски комунисти за партици си в голяма грешка.

    Съседа ми на село, който беше основател на секцията на БКП в село през 1938 г. е лежал в затвора преди 9.9.1944 и след него.
    През 1955. напуска БКП и защото се напълва с партийци наричайки ги предатели.

    Коментиран от #116

  • 112 Fate

    12 2 Отговор
    А жертвите на демократичният колониализъм ?!
    Само демократично самозапалилитисе са сигуно 5 пъти повече от реалните жертви на комунизма
  • 113 оня

    15 3 Отговор
    Защо трябва да се руши? Концлагерите на Хитлер да не би да са разрушени? Музеите пазят историята:)) Или вече нямаме нужда от такава? Може би елементарните хора няма да ме разберат:))
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Д О М е НАГЛОСТ

    14 3 Отговор
    Д О М е днешният ГЕРБ и подгластници ! Криминалният Капитализъм ! ОТНОВО е нужен Род Фронт , О Ф Народна Власт и Нар. СЪД !
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 ХХХХ

    14 0 Отговор

    До коментар #105 от "анти антифа":

    Строен е от войници основно(може би родители на твои близки и познати.

    По решение на ПАРТИЕН конгрес.
    И правилно си казал партийци, а не комунисти.

    За викане Ура в НИКАКЪВ случай

    Паметника трябва да стои за да НАПОМНЯ за това което не трябва да се повтаря.

    Факт е, че конструкцията му е достъчно различна за да се откроява.

    Коментиран от #127

  • 118 Легионер

    0 15 Отговор
    Никога вече комунистически терор !!!
    Знаете ли какво е последното изречение от речта на Рейгън пред сената --Е.ете си майката комунисти...

    Коментиран от #195

  • 119 на прсетата

    5 8 Отговор
    Какви стотици хиляди бе, абдал с абдал?!?!?!?

    Милиони са избити в Белене.
  • 120 Шматка

    12 0 Отговор

    До коментар #116 от "анти антифа":

    Не думай бре! Искаш да утрепеш бащицата от Банкя ли? И герп да останат без половината депутати? Малиииии...

    Коментиран от #140

  • 121 османлииге

    12 1 Отговор
    след като се появяват на Балканите унищожават вековни държави, култури, традиции и морални ценности съществували тук и разрушават поголовно паметници, храмове, дворци и градове, за да се забрави, какво е било преди появата им....не са сътворили нищо, а ни натикаха в каменната ера? тия новите соросоиди и неолиберали искат да сторят същото и да ни върнат още 500 години назад, за да прощарат техните ценности и идиогизми!
  • 122 Та вие днес Унищожихте НАРОДА

    9 1 Отговор
    На ПОЛОВИНА ! И на туй МОРАЛ му викат ? Тоз Морал Не е Наш ! И това ще доведе до " Коч Маньовър " .
  • 123 Gюбре смешно

    7 2 Отговор

    До коментар #116 от "анти антифа":

    ще изрина с цялата ти семка воняща!
  • 124 ХХХХ

    7 1 Отговор

    До коментар #116 от "анти антифа":

    До девето коляно?

    Ми вземи провери собствените си роднини до девето коляно и изпълни предложението си спрямо тях и тогава го давай на другите.
  • 125 ГруЮ

    9 2 Отговор
    Странно, преседателят на сдружението „Достойнство, отговорност, морал“ предлага само ….разрушение, унищожение и заличаване.
  • 126 Комунистите са били много мили хора !

    6 5 Отговор
    Щом тази ПАПЛАЧ до днес е оцеляла !
  • 127 анти антифа

    3 11 Отговор

    До коментар #117 от "ХХХХ":

    Паметникът е строен с пари от цялото население, събирали са данък паметник!!!!!!!!
    Паметникът струва милиарди!
    Изордите, вместо да построят пътища, сгради са вкарали милиарди в един бетон на върха!
    Това е изключително скъпоструващо съоръжение и също толкова безмислено!!!!!!!

    Коментиран от #138

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Професора

    10 1 Отговор

    До коментар #114 от "анти антифа":

    Ти си абс неграмотник контра преврата е Септември месец, а преврата срещу Стамболийски 9 Юни. Това в Света Неделя е данък за убийствата от Септември 1923г - 1925г който данък трябваше да го платят изедниците на Царя със закъснение!

    Коментиран от #135

  • 130 Да бе

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Андро":

    Какво ловиш риба в мътна вода?
    Какви македонски семейства?
    Репресираните са българите в македония.
  • 131 При Комунизма не сме Воювали !

    8 1 Отговор
    А при Фашизма в Световне войни в Афганистан , Близкия Изток и в Черно море сме МЪРСУВАЛИ ! Морал - да се Я деш майката !
  • 132 САМО ПИТАМ

    9 2 Отговор
    ЗАЩО ПРИЕМАМЕ ИТАЛИАНСКИ БОКЛУЦИ , КАТО ТУК СИ ИМАМЕ ДОСТАТЪЧНО /като този/ СИН БОКЛУК , И ДОКОГА ЩЕ ГИ ПРЕСЛЕДВА ТОЗИ КОМУТИЗЪМ / щото друго не им раждат простите кратуни/ НО ВИЖДАМЕ ЧЕ ФАЙТОНА СЪС СИН ОТПАДЪК ПОСТОЯННО СЕ ОПРАЗВА.......И НОРМАЛНО ....???????????!!!!!!
  • 133 АУУУУУ

    2 8 Отговор
    СЪБАРЯЙ ...... А НЕЕЕЕ ПО-ДОБРЕ АРМИЯТА ДА ПОТРЕНИРА С ОРЪДИЯТА ....ХА ХА ХА

    Коментиран от #162

  • 134 Иван Сотиров и ти си един от мишоците

    8 0 Отговор
    Които, направихте хилядите"заменки," по систевата"аз на тебе, ти на мене" в СОС!!! Никой не мечтае за Социализъм и Комунизъм!! Какъв Евроатлантицески свят, 31 год държавата е крадохо, такива, като теб, Бивши Ченгета, СИК ВИС Аполо и Болтън ТИМ, Мафията на ГЕРБ!! Много от Бившето СД С Меркантили., и Доносници. Държавата е на дъното в Калта на ЕС!! Мафиотското управление и Крадене нее Евроатлантицески свят Сотиров!
  • 135 анти антифа

    2 11 Отговор

    До коментар #129 от "Професора":

    14 юни 1923 е убит Стамболийски, след това е въстанието на БЗНС. Комунягите се мъчат да се включат, но организацията е слаба.
    Кой плаща данъка бе, деца, жени и военни!!!!!!!
    Те ли са виновни, че сте апаши и мандраджии?

    Коментиран от #192

  • 136 Дъръбъръ

    8 1 Отговор
    Капиталистите и фашистите са избили много повече,но вечно реват.Затова хора с античовешко мислене правещи бизнес с цел робство,ваксини с цел геноцид и престъпници трябва да бъдат ликвидирани по бързата процедура
  • 137 К Георгиев

    9 1 Отговор

    До коментар #114 от "анти антифа":

    Първо надали си на моите години , образование и инте...... .Не съм си позволил до сега никого да обидя , но прекаляваш . Ако претендираш за интелект ще прочетеш колко коментара са срещу подобно поведение и мнение относно времето преди 1989г. Друго ако не виж си минусите ако можеш ги преброй . За разлика от теб аз стоя с името си , а не се крия зад някакви си никове.

    Коментиран от #151

  • 138 Северозапад

    12 2 Отговор

    До коментар #127 от "анти антифа":

    Да? А трите милиарда за самолети на хартия откъде са, не са ли пак от нашия джоб? А 3.5 млрд, с които платихме за КТБ откъде са? А трите милиарда да стиропор? Колкото до Бузлуджа - през август м.г. там беше комисия от ЮНЕСКО и препоръчаха паметникът да се възстанови!
  • 139 Към 134. Системата, Евроатлантически

    0 0 Отговор
    Към 134
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Без " Коч Маньовар "

    1 1 Отговор
    Няма да излезем на Права Улица !
  • 142 АЗ КРУМ

    12 0 Отговор
    Глупак...търсещ известност...това са паметници които трябва да се пазят за идните поколения...и на нацисти и на комунисти...такива са били времената..римляните като са избили толкова роби,дай да сринат колизеума.....аман от идиоти
  • 143 Сбогом сссре

    1 12 Отговор

    До коментар #14 от "А избитите от Стамболово време":

    Добрия комунист е мъртвия.Най-великият министър председател е Стефан Стамболов който извади България от орбитата на руския окупатор.

    Коментиран от #214

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 коко секса

    8 0 Отговор
    Какъв идеологически монумент бе откачалки?Хората ходят на ЛЕТЯЩАТА ЧИНИЯ!!И то от цял свят..аман .Дано го стегнат да го направят нещо.
  • 146 АЗ КРУМ

    8 0 Отговор
    Глупак...търсещ известност...това са паметници които трябва да се пазят за идните поколения...и на нацисти и на комунисти...такива са били времената..римляните като са избили толкова роби,дай да сринат колизеума.....аман от идиоти
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Уса

    9 3 Отговор
    Плямпайте и злобейте,но ако не беше социализма всички щяхте да се тикате по квартири.Извоювахме си капитализма хайде сега изплащайте всичко на десеторни цени и вашите деца да заборчават

    Коментиран от #156

  • 149 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Солженицин":

    Ама отиде Солженицин мед да яде,но усети жилото на капитализма и се върна в Русия.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Механик

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "анти антифа":

    Виж сега. Ако чакаш да измрем, много има да чакаш. Ако ти не си живял по онова време и само слушаш какво ти казва дядо си, дето крал кокошки и лежал в затвора, па сега се изкарварепресиран, то ние сме живели тогава и знаем какво сме загубили с демокрацията.
    Колкото до това, дето ще ме пращаш на онзи свят, то няма проблем.
    гр. Плевен
    ж-к "Сторгозия", бл.43, вх. "Б", ап. 18
    Казвам се Марин Димитров.
    Ще ме познаеш лесно.Висок съм 193 и тежа 90кг. Симпатяга съм.
    Заповядай да ме пращаш там дето щеше да ме пращаш!

    Коментиран от #170

  • 154 Пико

    10 1 Отговор
    Тези като Ив.Сотиров са за съжаление.Това са хора за психиатър .Той е от най- дървените комунисти ,но с обратен знак.По нищо поведението на едните не се различава от това на другите.- само в идеологията и взаимното избиване.Ако сме исторически коректни за появата на радикални социалисти/комунисти/са виновни такива с разбиранията на Ив.Сориров,докарали хората до съпротива с крайни средства вместо да им отхлабят примката за по добър живот.Конкретно за Б-я да си спомним гладните бунтовете в Добруджа,войнишкото въстание и др. подобни които бързо са си намерили предводители.Сега на това му викаме протести и не сме толкова радикални.
  • 155 Който и да съм

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Ти откъде падаш, бе?
    Колкото ти имаш право да се обаждаш, толкова и те!
    Освен това за какви заплати бълнуваш?
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ бяха избити на 9 9 1944 ГОДИНА

    Коментиран от #165

  • 159 Страничен

    2 7 Отговор
    Поредният комунистически позор! Взривяване и заличаване на всичко свързано с комундетата!
  • 160 Глупости

    9 0 Отговор
    Защо всичко се избива на политика. Сградата е уникална и има потенциал за туризъм. В този вид ходят много хора включително и чужденци да я видят като архитектура и останалите мозайки. А иначе може и да се направи експозиция за жертвите и т.н.
    Но най-глупавото е да се остави да се саморазруши...
  • 161 Тредстоун

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "ФАШИСТ":

    Абсолютни глупости. Дивия комунизъм няма нищо общо с правата на трудещите се , той си е чиста проба диктатура. Там кадето е минал само глад и мизерия , сравни северна и южна корея , гдр и фрг , мерцедес и вартбург , просто няма смисъл ....

    Коментиран от #184

  • 162 Баууууу

    3 1 Отговор

    До коментар #133 от "АУУУУУ":

    Ти още жертви ли искаш от страна на "либералните" ни войници?Нали ще се изтрепят от некадърност.
  • 163 Грегор

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "анти антифа":

    А кои са интелектуалци (цвета) убити след 1944г слугите на немските фрицове в България ли хахаха хохохо...
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 българин

    3 7 Отговор

    До коментар #99 от "Избитите":

    Нищо не знаеш!
    В никоя страна след ВСВ няма такъв съд , с толкова осъдени на смърт и толкова избити без съд и присъда!

    Коментиран от #188

  • 167 Хаха

    5 2 Отговор
    От къде ги вадят тия цифри стотици хиляди избити?Нека първо разберем,кои стоят зад тази измишльотина ДОМ?Да не се окажат фирми източващи ддс и други благини близки до комунистите фашисти,защото така са се омешали здраво.Бойко комуниста сам открадна 8 милиарда а за 5000 лупкаше мата харита.Дай боже всекиму
  • 168 НАРОДА сам трябва да Реши

    0 0 Отговор
    Проблема си а не да търси " Кой Шъ Упрай , положението " ! Изборите само удължават АГОНИЯТА ! Нужна е " Мотиката " и Троскута - през корен !.
  • 169 анти антифа

    0 5 Отговор
    Колеги не се сърдете морала ми е нулев и душата ми по наследство вони на селски нужник. Съдба какво да правя.
  • 170 анти антифа

    1 6 Отговор

    До коментар #153 от "Механик":

    Надявам се да ти дойда на гости един ден!

    Коментиран от #193

  • 171 БГ логика

    1 4 Отговор

    До коментар #109 от "ежко":

    Първо,през 1993г. не бяхме член на ЕС и НАТО. Второ, по твоята логика, Мавзолея точно по какъв принцип беше бутнат?

    Коментиран от #179, #191

  • 172 Трезво мислещ българин

    4 7 Отговор
    Аз имам предложение. Нека дарим монумента на другаря Бойко Рашков. Така хем ще закръглим имотите му на 20 ,хем ще попадне в ръцете на заслужил комунист.

    Коментиран от #210

  • 173 no name no face no number

    8 1 Отговор
    Стига глупости, неможе да бутате всичко и да се опитеате да заличите една успешна епоха на България. А избитите са били онези които е трябвало да бъдат както при така нареченият фашизъм.Така, че айде стига с тая манджа и оставете паметниците на мира.
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Домакин

    12 0 Отговор
    Има паметник на летците бомбардирали България. Защо да няма паметник на комунизма. Това е история.
  • 176 Коо

    3 2 Отговор
    Да я превърнат в летяща чиния цял свят ще идва да се снима с нея
  • 177 точно

    11 1 Отговор

    До коментар #99 от "Избитите":

    Народният съд се провежда по настояване на "съюзниците", така както и в цяла Европа по аналогия с Нюрнбергския съд. Инструкцията и изискването е изрично "да бъдат съдени и ОСЪДЕНИ", т.е. постановява се предварително задължението да има осъдителни присъди. Кой какви цели си е поставил не е толкова сложно да се прецени и не го правете едностранчиво. Цитирането на изтъркани клишета е най-малко в полза на България, а по-скоро е за да поддържа блатото размътено.
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Евгени Бакърджиев

    10 1 Отговор

    До коментар #171 от "БГ логика":

    Сега се варя на тих огън в Ада заради мавзолея и парите които откраднахме с Костов компаня ми прави в казана Александър Бошков!
  • 180 МОРАЛ !? С КЪЩИ ЗА Гости с пари

    8 0 Отговор
    От Хазната а Народа - Да ПОСТИ !
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 тнт

    7 1 Отговор

    До коментар #164 от "анти антифа":

    Подводничарите са 3 групи, които акостират на българския бряг на 11 август 1941 г. при устието на река Камчия. Командири на групи са Съби Димитров, Цвятко Радойнов и Аврам Стоянов. Групата на Иван Винаров трябва да достигне до България през Иран и Турция.

    Въпреки тайната подготовка на акцията, тя става известна на германското разузнаване още през юли и информацията е предадена на българските власти. От прехвърлените в страната 56 души 13 са убити, 28 са заловени, а останалите успяват да се укрият.[1]Акцията не среща подкрепа сред българското население, което активно участва в залавянето на диверсантите. Част от тях загиват, съдбата на 1 участник е неизвестна[4], др.
    Нито аз ,нито някой от рода ми от село,но ти че си пълно зеро на всички стана ясно тук!
  • 183 Бах

    14 4 Отговор
    Не се притеснявайте . Паметникът на Бузлуджа ще си остане за веки веков и никога няма да бъде съборен . След време историята ще се пренапише за да се знаят постиженията на България след 9 Xl 44 г. А това че комунистите са ликвидирали разни отрепки веобще не е от значение . Така е било в цяла Европа тогава . Абсолютно безмилостно е да се събарят каквито и да е паметници . Все едно Италия да събори Колизеума , щото техните управници са избили и подчинили целият свят през този период на историята . Така че който иска да се събори Бузлуджа да пие една студена вода и да свиква с реалностите .
  • 184 Карло Ангелов

    12 1 Отговор

    До коментар #161 от "Тредстоун":

    Да сравняваме, щом искаш. Не ГДР с ГФР и пр и пр.
    А България с България.
    Да вметна само - през 1940 70% от населението е селско.
    Та да сравняваме.

    Народно събрание на Царство България.
    Из изказване на Серафим Георгиев на 12.03.1940.

     19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи;
     селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви.
     57 % от домакинствата нямат кладенци;
     17,4 % от тях нямат клозети.
     20 % от домакинствата нямат кревати, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души.
     28,5 % от домакинствата нямат маса, а 36 % нямат стол.
     28 % от домакинствата нямат печка.
     36 % от тях нямат юрган.
     46,5 % нямат дюшеци, а 34 % нямат никаква постеля.
     Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф.
     Измиването на тялото през зимата е непознато.
     Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир.

    Коментиран от #194

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Евроатлантизъм:Борисов, Цветанов,

    10 1 Отговор
    Пасито, Елена Гепи, АЛ, Йо, Г Марков, Инджев, все Видни Евроантлантици!! Не се виждат Почтени хора!!
  • 187 А имаш ли

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хаха хаха ха":

    в черепната кухина , с какво да се досещаш?
  • 188 Само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #166 от "българин":

    Сигурен ли си? Я провери в Италия,Франция какво се е случило.Я виж поляците какви ги вършат след войната.Но първо завърши средното,защото явно си тинейджър,а учението е нещо което утре ще ти помогне да не ставаш за смях.
  • 189 big

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ФАШИСТ":

    Да, не знаех, че Ницше е живял и писал през 16 век, дори по-рано т.к. утопичната идея за комунизма се е родила и описана тогава в една книга "Градът на слънцето"! В случай, че има някой, който да се заинтересува за автора, чичко Гугъл дава отговори. Само ме боли, че има толкова глупаци и тук и в управлението на държавата, които използват без да знаят и разбират глупостите, които говорят!
  • 190 Пази се

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "анти антифа":

    ще спукаш жлъчката. Абе, що не се запалиш в знак на протест?
  • 191 ежко

    10 2 Отговор

    До коментар #171 от "БГ логика":

    Мавзолея беше бутнат на принципа, Евгени Бакърьдиев да си начеше егото.Не нещо нито демократично, нито редно,но като не правиш нищо смислено,то поне трябва да правиш нещо показно.Това направи и Бакърджиев -събори Мавзолея и си натъпка джобовите с кинти.Толкова от него!А в БГ примери за незакони действия без последствия -колкото щеш!Борисов прибира в реп. бюджет резерва на здравната каза,ВАС осъжда ,че акта е незаконен и...Борисов нищо не връща обратно.
    Абе прости ли са тези германци -хем имат закон забраняващ нацизма,хем не си бутат концлагерите, а го направиха музеи....
  • 192 Ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #135 от "анти антифа":

    Момченце,запознат ли си какво е било отношението на БЗНС към комунистите при управлението на Стамболийски?Как да защитят комунистите човек,който вижда в тях само врагове.Друго вече е Септември 1923-та.Народа вече се вдига единен срещу настъпващия фашизъм.

    Коментиран от #198

  • 193 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #170 от "анти антифа":

    Като пораснеш ли?Хрупай мюсли до тогава.
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #118 от "Легионер":

    Я марш в Афганистан да береш мак,наемнико.
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 100pera

    5 1 Отговор
    Е, за кво е този шум? Като гледам какво стана през годините на демокрацията, някоя сграда като я обяват за паметник на културата и след 5 години вече е паднала сама или в краен случай изгаря, "подпалена от клошари". Същото ще стане и с Бузлуджа. АКО я обяват за паметник на културата.
    Вместо да пишат декларации, тези от ДОМ щом са толкова възмутени, начело с другаря Сотиров да вземат по една кирка или голям чук и да тръгват към Бузлуджа. Да се понапрегнат малко и да я бутнат сградата още преди да са взели решение.
    Декларация... Смешници.
  • 200 no name no face no number

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "анти антифа":

    Как да измрат като сега се раждат бе неандерталецо капиталистически. На тях е бъдещето не на джендърите
  • 201 !!!?

    3 4 Отговор
    В България освен диктатура на пролетариата друг фашизъм не е имало !!!?
  • 202 свидетел

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "анти антифа":

    Забрави да завършиш заканата с "Хайл Хитлер". Прав беше онзи с деветдесетте процента. Много помия се лее в земята Българска.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Marinov

    5 3 Отговор
    Господине,
    Заявено от вас "...стотиците хиляди избити... от комунистическия режим..." Не ИСТИНА а ПОДЛА Ваша ФАСМАГОРИЯ и ДОЛНОПРОБНА МАНИПУЛАЦИЯ !!!
    БОЖЕ Спаси България от ИБРИКЧИИ, МАНИПОЛАТОРИ и ХАМЕЛЕОНИ!
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Рико

    3 4 Отговор
    Г-н Сотиров, във всяко село има паметник на главорезите шумкари. На избитите по границата не само имената не знаем, броя им не знаем. Дори и не се говори за тях. А иначе има Благоевград, Велинград, Димитровград ...

    Коментиран от #209

  • 207 да се

    3 6 Отговор
    заколи цялата комунистическа сган
  • 208 Поп Андрей

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Солженицин":

    Тези от ДОМ, ако имат достойнство по-добре да замълчат, защото тия, които режеха глави и ги носеха забити на колове не бяха комунистите, а едни други от кафявия цвят на нацията.

    Коментиран от #211

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Поп Андрей

    3 1 Отговор

    До коментар #172 от "Трезво мислещ българин":

    Ако беше трезво мислещ, какъвто се пишеш, трябваше да знаеш, че ако имаше повече като Бойко Рашков сега България щеше да е много по-добре.
  • 211 sbs no КОМУНИСТ

    1 6 Отговор

    До коментар #208 от "Поп Андрей":

    НЕ СВЕТОТАТСТВАЙ С БОЖИИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ---АКО БЕШЕ ПОП ПРИ КОМУНИЗМА --ИЛИ -ЩЕШЕ ДА СИ ХРАНА НА ПРАСЕТАТА В БЕЛЕНЕ --ИЛИ ЩЕЩЕ ДА ИЗПОЛЗВАШ ЕЗИКА СИ ДА БЛИЖЕШ ДУ---ПЕ---ТА -ПРОЧЕТИ -КОЛКО БОЖИ СЛУЖИТЕЛИ ИМА ИЗБИТИ -В РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ---ПРОЧЕТИ КНИГАТА /ОРЛИТЕ НА СТРАНДЖА/ --ПИСАНА ОТ КОМУНИСТИ ВЪВ ВЪЗХВАЛА -НА АТАНАС ПРЕМЯНОВ И ТОДОР ГРУДЕВ ---РАЗБОЙНИЧЕСКА ЧЕТА -ПОД ЗАКРИЛАТА НА БКП
    --КОЛКО ХОРА СА УБИЛИ --КОЛКО ЗЛАТО ОТКРАДНАЛИ --КОЕТО ОЩЕ ИМАНЯРИТЕ ГО ТЪРСЯТ -ТАКА ЧЕ НЕ ГОВОРИ ЗА ДОСТОЙНСТО ----НЯМАШ ПРАВО -ОВЕН АКО НЕ СИ ИЛИТЕРАТ
  • 212 Гост

    5 2 Отговор
    Аз съм съгласен да бъде разрушен паметникът на Бузлуджа, само при положение, че всички подписали този пасквил бъдат в това време вътре; а също така да има и публика, която в случай, че някой се опитва да излезе да го връщат обратно вътре с камъни.
  • 213 хахаха

    4 1 Отговор
    Да се направят списъци на всички фашисти като тези и да се раздадат на населението, което знае какво да направи с тях, когато дойде времето на възмездието. Тогава ще са искали да не са се раждали.
  • 214 Мухаа,хаа!

    5 1 Отговор

    До коментар #143 от "Сбогом сссре":

    Най добрият министър председател,бил Стамболов? Най големия мушенгия по онова време.Крал и с г,за си. Първообраз на црън Ванчо.Ненапразно е негов Кумир! Дори паметник му постави,на съсечената чутура.Я отвори кореспонденцията между негови съратници от онова време.Много известни имена.Та ще видиш,колко е бил велик! Изкупувал имоти във столицата,Филибето и Русе на килограм.Затова уважавам Ванче Михайлов.- клъц,клъц!
  • 215 Абе този

    3 1 Отговор
    и онзи- Малкия Мук,все едно от един мамул са правени.
  • 216 бум бум

    2 3 Отговор
    Трябва да последва съдбата на мавзолея за да не разделя нацията
  • 217 От черен гарван, то друг цвят нема

    2 0 Отговор
    Гавра? А избитите преди да са избивали комунистите? Оставете костите и на едните и на другите на покой.
  • 218 А гаврата

    2 1 Отговор
    с хилядите комунисти антифашисти? ДОМ има ли позиция по този въпрос?
  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Резервист

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Запасняк":

    Ми... той Борис 3 умира година по-рано, ама кат си рекъл...
  • 221 Има ли нещо?

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Има нещо":

    Могат да се махнат от ЕСССР нарочените за "комунисти" от неокомунисти като тебе и без да напускат България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове