21 Юли, 2021 23:10 1 577 16

Зарков: Работещата формула е почтеност, политическа воля и компетентност

  • крум зарков-
  • бсп

БСП е отворена за разговори, но не може да гарантира безусловна подкрепа

Зарков: Работещата формула е почтеност, политическа воля и компетентност - 1
Снимка: БСП

Вторият доклад на Eвропейската комисия за състоянието на върховенството на закона си е критичен сам по себе си, но ние в България свикнахме да получаваме остри и критични доклади, които практически от години ни казват едно и също. Това е втори доклад, но в частта за България се повтарят констатациите от първия. Припомнят се отново въпросите за отговорността и начина на търсене на отговорност на главния прокурор, за състава и начина на функциониране на ВСС, за липсата на осъдителни присъди и особено в частта корупция по високите етажи на властта, за непрозрачността пи медийната собственост, и за лошите практики, които се наблюдават в българското законодателство. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков в ефира на радио “Фокус“.

По думите му в момента всички гледат дали ще се състави правителство, но е не по-малко важно да дали новото мнозинство ще съумее да реи тези проблеми по начин, по който те да не бъдат описани в следващ европейски доклад или в закон, като “Магнитски“.

Крум Зарков смята, че вместо да чакат докладите от Брюксел, отговорните трябва да чуят какво им говорят българските граждани: „За ниското им доверие в независимостта в съдебната система, за ниския рейтинг на ключови институции, за общото недоверие към институциите в България“, посочи социалистът. „Формулата е следната – почтеннст, политическа воля и компетентност. Надявам се това събрание да е на висотата на тези изисквания“, каза още той.

По отношение на правомощията на главния прокурор проблемите не опират до конституцията, смята Крум Зарков. „Ние вече поне 2 Народни събрания обясняваме от БСП, че голямата власт на прокуратурата идва от две неща. Едното е фактическото състояние, което позволява на главния прокурор да има доминираща функция в прокурорската колегия на ВСС, и другото от факта, че решението дали да се повдигне дадено обвинение е изцяло затворено в прокуратурата“, обясни той.

„До Конституцията може да се стигне само, когато бъде направено всичко от долните нива до нея, и това бъде предшествано един достатъчно спокоен и задълбочен дебат“, добави социалистът.

„Ние сме готови и отново ще внесем нашите предложения на масата така, както сме го правили и преди. Ще разгледаме ако има и други предложения. Влизаме в този дебат с усещането, че има работа, която трябва да се свърши“, коментира социалистът във връзка с предстоящите разговори на формациите.

На въпроса какво очаква от 46-ия парламент, Крум Зарков отговори: „Имам надежда, че този парламент ще просъществува по-дълго време, защото има много сериозни работи за вършене сега. Задълбочаването на политическата криза с още едни избори към момента не ми се струва особено добър вариант“, каза социалистът, според когото в момента България е изправена пред много важни въпроси: „Единият е свързан с това как изразходваме парите си, а именно, че е необходима актуализация на бюджета, която да преопредели приоритетите. От друга страна все още не сме подали Националния план за възстановяване и устойчивост, което трябва да стане възможно най-скоро“, категоричен е той.

Крум Зарков смята, че има шанс да се сформира редовно правителство, тъй като ИТН е променил тона и подхода си. „За сега не съм чул да има покана за разговори към БСП, но днес от всички групи чух думите “диалог“ и “разговор“ – думи, които в предишния парламент не се чуваха въобще. За нас като политическа група е важно да се започне разговор за политики преди да се мине за разговор за личностите, които ще ги изпълняват.“ Социалистът допълни, че левицата е отворена за разговори, но не може да гарантира безусловна подкрепа.

„В документ, който Националния съвет на БСП прие като условия още при предишното НС за евентуална подкрепа говорехме за разграждане на порочния модел на управление, проявление на които много ясно показа и служебният кабинет“, припомни Зарков.

По думите му България има нужда от силна лява партия и такава може и трябва да бъде Българската социалистическа партия. Затова на предстоящия пленум на левицата ще се вземат необходимите поуки и промени. „БСП е стожер на парламентарната форма на управление, която гарантира свобода на политическата форма на управление в България“, каза на финала Крум Зарков.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 5 Отговор
    Каква промяна с БСП?

    Коментиран от #2, #11

  • 2 мучо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    а радев и неговия служебен, дето все ни ги натякваш, от кои са

    Коментиран от #10, #14

  • 3 Аз се чудя защо

    5 0 Отговор
    За кокошка няма прошка а за милиони няма закони а то за разделените гласоподаватели няма прошка а за коалиралите се партии няма закони на пеЧелившите Че сТиТото
  • 4 само истина

    4 2 Отговор
    Зарков: Работещата формула е - Сега превода -Задкулисни схеми,политически игри ,тотална некомпетентност , никакъв професионализъм.хора хванати от улицата и така.
  • 5 марони

    4 5 Отговор
    На думи,цена нямаш!Но по делата им ще ги познаете-както пише в Библията!А ние делата ви бесепарски ги знаем и помним добре!

    Коментиран от #12

  • 6 Desi и ПКП

    3 2 Отговор
    Хайде по-леко с морала. Този не знае колко уши има на главата си, ама вече и ни нарежда. Ще се изядете за пари и власт. И вие лъжете като предишните.
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 3 Отговор
    Бесепара още ли не си го разбрал в съвременният свят няма "леви" и "десни" партии. Това е било преди 150 години, по времето на прадедо ти Карл Маркс. Днес всички депутати у нас са алчни ... за по-големи заплати. И всички партии от статуквото са корумпирани и БСП, и ГЕРБ, и ДПС, и ДСБ са партии, зад които надничат разни олигарси като Гергов, Домусчиев-Златев, Пеевски, Прокопиев... Може би и зад партиите на Мая Манолова и Слави Трифонов също надничат олигарси. Истината винаги излиза на яве. Партия се прави с пари, затова цървуланковците у нас си нямат своя партия и гласуват за БСП, ДПС и ГЕРБ.

    Зарков не те ли е срам, като менте социалист да си поддръжник на сегашната пенсионна система, при която разликата между минимална и максимална пенсия е 4,7 пъти. Това е огромно неравенство. В "капиталистическа" Швейцария разликата между минимална и максимална пенсия е 2 пъти. Предлагам ви на бесепарите, като ще се борите с неравенството в България. Да почнете от огромното неравенство при българските пенсионери. Намалете разликата между минимална и максимална пенсия поне на 3 пъти, от сегашните 4,7 пъти разлика.
  • 8 така така

    5 1 Отговор
    Работещата формула е... без БСП.
  • 9 Един умен

    4 2 Отговор
    и образован млад мъж в БСП, който не се поколеба да поиска оставката на Нинова след 4-ти април и отказа да е зам.председател на групата, докато не се срещне с избирателите си в Русе, защото обмисля напускането си в парламента. Човек с прекрасни родители, уважавани в България и срещу, които никой не е казал лоша дума. Акто такъв човек поведе тази партия, може БСП да се измъкне от дупката.
  • 10 Радев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "мучо":

    и БСП! Живееш четири години назад!
  • 11 С Крум Зарков

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    може, ама Нинова се е вкопчила в поста. Иначе ще изхвърчи от Парламента по нейните правила, които наложи.
  • 12 Това се

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "марони":

    отнася до БСП, но не и за Крум Зарков.
  • 13 123

    1 2 Отговор
    То докладите за България са едни и същи всяка година от 31 години, и повечето то тези години управляваща е БСП, та сега пак големи приказки, и нищо свършено. като започнете да правите тогава ще се види какво искате, за сега всичко е подмяна.
  • 14 123

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "мучо":

    На Радев правителството е от ДС, на Борисов е от народната милиция.
  • 15 Студопор

    0 2 Отговор
    Крум Зарков... Не мога...! 😂 Имаше такъв скеч едно време за Крум Зарков Прпрункьов. Тоя явно са го кръстили на вица... 😂😂😂
  • 16 Ицо

    1 2 Отговор
    Честита Ви перестройка от 1989г.Другите бивши соц.страни направиха веднага реформи-Проф.Балцерович в Полша и отидоха на светлинни години от нас.Ние след 30г.още говорим за реформи,като най обичащи великият Съветски съюз си направихме перестройка по руски модел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове