Last news in Fakti

22 Юли, 2021 07:11 2 422 17

Явор Колев: Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва

  • явор колев-
  • шпионски софтуер

Има българска следа в създаването на толкова полезен софтуер

Явор Колев: Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемът не е самия (шпионски) софтуер, а в това как и от кого се използва. Това заяви пред БНТ експертът по киберсигурност Явор Колев.

Повод за думите му е скандала от последните дни, при който френският президент Еманюел Макрон нареди серия разследвания по случая "Пегас". По данни на френското издание "Льо Монд" един от телефоните на Макрон е в списък на мароканските спецслужби, които са използвали израелския софтуерен продукт за проследяване. "Ако тези факти бъдат потвърдени, това ще бъде много сериозно", се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Според Колев разработката "Пегас" е "мощно оръжие в борбата с киберпрестъпността и тероризма". И това е съвсем законно. А доказателство, че софтуерът работи, е фактът, че е особено широко използван в Мексико за противодействие на наркокартелите.

"Израелските компании не са го продали, за да бъде използван неправомерно и в ущърб на правото, а са го продали, за да може да подпомага борбата с тежката и организирана престъпност", каза Колев. Той даде пример, че една брадва се произвежда, за да сече дърва, но с нея може да се режат и глави.

Механизми за защита има - използване на лицензиран софтуер и антивирусни програми. В случая с Пегас, който в същността си е вирус, няма разработен антивирус. Причината - за всеки конкретен проблем се търси конкретно решение.

Колев е категоричен, че най-опасното е, че се използват легални инструменти, за да бъдат преследвани и подслушвани определени оперативно интересни лица.

Използването на продукта на израелската компания по начина, описан в разкритията на "Форбидън сторис", обаче е престъпление. Според него гаранции за разкриването му е демократичното управление на определена държава. И законите, които съществуват в нея, и правоохранителните органи, които спазват законодателството. Ако те не го спазват, подлежат на наказателна отговорност", каза експертът по киберсигурност Явор Колев.

По повод участие на българска компания в разработката на софтуера Колев каза, че се гордее, че има българска следа в създаването на толкова полезен софтуер.

"Мисля, че това е една достатъчно добра реклама за една такава компания, която на световно ниво произвежда такива инструменти. Пак казвам - това не е престъпен инструмент. Престъпление е използването му по незаконен начин", каза Колев.

Няма тайни в интернет и 100-процентова сигурност, смята експертът и допълва, че всеки потребител трябва да има определена кибер хигиена, заяви Явор Колев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 легенда

    30 6 Отговор
    Яворчо, няма проблем - след последните ти "геройства" те изхвърлиха и държавата не ти плаща заплата. А колко си специалист., всички знаем.
  • 2 Някой

    28 2 Отговор
    Така, де. Ако се използва от вас срещу вашите врагове е добре. Ако е обраъно, обаче, е зле.
    И никакво притеснение за нарушаване на правата на хората.
  • 3 Явор Колев?? Съвпадение или случайност

    16 0 Отговор
    Е, че подобни неща се свързват с Израел!!
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    18 0 Отговор
    Все едно порноактриса да се оплаче, че в осми клас са я цомбили! Ами подслушване и следене е имало и ще има ! Проблема е , че вече се прави масово и данните се архивират! Може и за мен да има такива , но не съм станал известен и не ги изваждат ! Нищо чудно , ако утре стана нужен някому , накой да ми покаже снимки или записи как съм гонил момичетата в коридора на даскалото!
  • 5 куку руку ку

    21 0 Отговор
    Видяхте ли кой е най-големия пират в България? Този, който с наслада разбиваше малки сървърчета по поръчка на "правилните" интернет доставчици.
  • 6 Маринов

    8 2 Отговор
    Неможе всеки да е онлайн,и да прави каквото си иска.А и събирането на информация е по ценно от златото.Затова ви направиха телефони с несменяеми батерии,с по няколко микрофона и камери.Да сте доволни от продукта,и да се превърнете в продукта на някой.Конспираторите ревящи срещу чипове във ваксини са ми най смешни.Защо дас е правят такива глупости,като вие сами давате по 2-3000лв за телефони и разни умни устройства,и се чипирате доброволно.КАкто стария масон в дома ми казва "Щом един план е станал публично известен,той или е изпълнен,или се изпълнява в момента."И да не се смеете на Бойчето защо е с 10 годишен телефон,и аз който съм по краен,и ползвам телефон с монохромен дисплей.
  • 7 Кюлев

    13 0 Отговор
    Все некой ще плати едни пари за базта данни на МВР
  • 8 Харесвам 🎃, само сготвени

    12 1 Отговор
    Типичен милиционер. Освен "от кого", важно е срещу кого се ползва.
  • 9 Някой бивши и настоящи кадри ползват

    6 0 Отговор
    Отдавна информацията, която има в МВР и Службите вършешти тази"работа"!!! Вървят ня колко крачки преди Държавата!! Това е голям Проблем за Държавата!!!
  • 10 пешо

    12 0 Отговор
    "Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва"

    така е. ако се ползва от нашите кучи синове, това е "мощно оръжие". но ако се ползва от други - това е гнусно престъпление.
    циркаджия.
  • 11 ФакТъ

    8 0 Отговор
    Пегас не е от вчера, има го в почти всеки телефон с андроид система. Защо изведнъж стана актуален си е задпараванна политика.
  • 12 Явор Колев?? Проблема е в това кой го

    5 1 Отговор
    Съсдава и след това продава!! Ако НЕЕ съсдаден и продаван, няма да има кой да го"Ползва"!!!?? Еврейска работа!!!
  • 13 Създава

    4 0 Отговор
    Създава
  • 14 Заблуда

    4 0 Отговор
    Пък аз си мислех, че господинът е спициалист по хазарта ...
  • 15 ГАД

    5 0 Отговор
    НАПРОТИВ ПРОБЛЕМЪТ Е ТОЧНО В ШПИОНСКИЯ СОФТУЕР,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ КОГО СЕ ИЗПОЛЗВА,ЗАЩОТО НАРУША ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА ЧВОРЧО...НАГЛЕЦ!
  • 16 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 0 Отговор
    "Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва." Плоблема е във власта и в производителите на устройствата. Много лесно може да се реши проблема, като законово се задължат производителите да монтират 2 обикновенни хардуерни копчета. Едното изключва микрофоните, а другото камерите на устройството. Или 1 копче изключващо двете заедно. И тогава никой няма да може да шпионира. Подобно на копчето при Apple за преминаване в безшумен режим. Но правителствата не са съгласни, защото искат да шпионира всички и всичко. Също така може да се пуснат на пазара телефони без камери. И таблети без камери и микрофони. Хем няма да те шпионират, хем ще са по-евтини.
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Априори ченгетата са морални и хакерският софтуеър е “добър”, а гражданите са лоши и същия софтуеър е “лош”? Интересна интерпретация! Аз си мислех, че целите определят софтуеъра какъв е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове