Last news in Fakti

22 Юли, 2021 20:20 5 109 49

Проф. Габровски е подал оставка като заместник-директор на "Пирогов"

  • проф. николай габровски-
  • пирогов-
  • нзок

В „Пирогов“ не става дума за точене на НЗОК, а за административни грешки, категоричен е лекарят

Проф. Габровски е подал оставка като заместник-директор на "Пирогов" - 1
Снимка: БГНЕС

„През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите, по-специално лекарите от „Пирогов“, и министерството на здравеопазването. Създаде се една атмосфера на много голямо напрежение. Мисля дори, че ако следим изказванията, ако следим социалните мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Най-страшното е,. че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край. Това стана до някаква степен на тази среща“.

Това заяви пред бТВ проф. Николай Габровски по повод на срещата между медиците от спешната болница и ръководството на министерството на здравеопазването в сряда. Самият той е бил в доста особена позиция заради позицията си както в БЛС, където е зам.-председател, така и в „Пирогов“.

„Знаете, че нещата в „Пирогов“ започнаха с една проверка и констатация на НЗОК, която установи нарушения за една немалка сума. Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна“, каза Габровски.

„Нещо друго, което е много важно, че тя се отнасяше за един период, през който ние сме се борили с COVID-19. В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано че е осигурена една сума пари, има финансиране, да направим всичко за пациентите – „грижете се за медицинската част, финансовата е осигурена“. Всъщност и тук идва най-важното – „Пирогов“ няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава едни и същи пари през този период от време. като финансиране е осигурено“, заяви Габровски.

„Всяка болница има финансов лимит за своето съществуване и за „Пирогов“ това е около 5 милиона на месец. Така или иначе тук не може да става дума за финансова измама и това залегна в сключеното споразумение (в сряда с министерството на здравеопазването). (…) Втора точка е, че това са административни нарушения, които предстои да бъдат ревизирани и уточнявани колко са реални. Тоест не става дума за точене на касата, а за грешно попълнена документация“, заяви лекарят.

„Третата точка на споразумението засяга това, че медиците от „Пирогов“ са от значение за здравната система, защото се е стигнало дотам, че някои от колегите му са искали болницата да прекрати работа“, разкри Габровски.

По думите му „не малко колеги смятат, че това споразумение не е изчистило името на „Пирогов“. Той е категоричен, че протестът не е в защита на една личност, а на лекарите в спешната болница, които са много засегнати. Случаят е повлиял лошо на реномето на медиците и отново имаме случаи на насилие срещу тях, а само преди няколко месеца хората ги аплодираха, смята неврохирурга.

Самият той лично си е подал оставката като заместник-директор на "Пирогов" преди няколко дни, защото мисли, че е нормално всеки директора сам да избира екипа си, но ще помага на новото ръководство в болницата, които са негови колеги и познава отдавна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    54 8 Отговор
    Сигурен съм, че и той е добър професионалист в сферата си, но това не значи че и той не е слагал двадесетолевки в шкафчето си.

    Коментиран от #5, #15, #24, #30, #40, #47

  • 2 др Гей Билтс

    47 10 Отговор
    Чегъртане здраво ангелите на смъртта. Тоя Пирогов умори маса народ.

    Коментиран от #11

  • 3 Новината

    25 6 Отговор
    е хубава. Той беше ли протестър ?
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    40 6 Отговор
    А бе крадете на поразия.....от "Пирогов" остана само името на иначе единствената в България болница за спешна медицинска помощ.......
  • 5 Ицо

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Всички гоним идеала и мечтата, да можем и ние един ден да слагаме по 500евро банкноти не по 20 лева..
  • 6 Д р Вирхов

    40 5 Отговор
    Герберастките плъхове бягат от титаник.Ами сега откъде ще цуцаш членски внос от бедните лекари бе,експлоататор?
  • 7 5577

    20 12 Отговор
    Абе ФАКТИ. Нещо заобикаляте новината за протеста пред президентството. Какво пише на плакатите на протестиращите. Само за Бойко Борисов пишете. Стига вече с тоя Бойко Борисов. Няма го вече.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 6 Отговор
    имаме си бяла мафия

    Коментиран от #41

  • 9 САНДОКАН

    34 6 Отговор
    Започват да се случват хубави неща,колкото и да не ни се вярваше
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 3 Отговор
    разболееш ли се нямаш ли пари си до том там

    Коментиран от #42

  • 11 Емил

    9 37 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Някой да е заведен насила в Пирогов?! Всеки сам си взима решението, ама на тъпите русофилистици все друг им е виновен! Кой ми с.а в гащите?!

    Коментиран от #16, #17, #35

  • 12 Бочко

    34 6 Отговор
    Административни грешки..с 600 мъртви души и милиони източени и потънали в джобовете??? Така ли? Извинете, сгрешихме... А преди вас сгрешилите - в арестите и съда..
  • 13 Бай Шили

    18 5 Отговор
    Балто, тоя и онези другите директно при бай Сатаври. Оне в Пирогов сами си се аплодираха в почивките.

    Коментиран от #43

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    ромите точат нзон телк кото уж слепит братя от ГРАД ЛЕВСКИ
  • 15 Емил

    9 27 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Стига плюхте, бе! Защо си мислите, че като оплюете някого, ставате по-велики?! Това, че получавате по някоя копейка, за да отричате всичко българско, ще ви излезе през носа - всеки който мрази, род и Родина, баща и майка и се кланя на чужди, рано или късно си плаща!!!

    Коментиран от #36

  • 16 пасрич

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    Ааа, нямам никаква представа кой ти с.а в гащите!
  • 17 Бай Шили

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    За да те лекуват в Пирогов, а не само там не е нужно да ги посещаваш. Личният ти лекар им праща направление и они те лекуват без ти да знаеш. Въвеждане на електронна здравна карта ще спре мушенгиите с източването на НЗОК.

    Коментиран от #20

  • 18 Цоко

    22 3 Отговор
    Откога кражби в особено големи размери са "административни нарушения"?

    Коментиран от #22

  • 19 РАШКО БОЙКОВ

    15 4 Отговор
    Я ПЪК ТИ СМЪКНИ ПРОТИВОГАЗА БЕ , КАКВО СИ СЛОЖИЛ ТОЗ НАМОРНИК КАТО ОВЧАРСКО КУЧЕ ПО ОВЦИТЕ , ЕЕЕЕИИИ , ЕМИ ЩЕ СИ ХОДИШ Я , МАЛКО ЛИ И ТИ ЛАПА МАНГИЗИ ПОКРАЙ БАЛТОВ , АИДЕ ЧУПКА , ЧИБА ОТ ТАМ !!!🇧🇬❤️🇧🇬!.
  • 20 Емил

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Шили":

    Сами си избираш личния лекар! Сега па той виновен!!! Ахмаци!!!

    Коментиран от #38

  • 21 Кацаров

    14 2 Отговор
    Защо спря източванията и кражбите, Бе! Ко ша праим сега... Че ти си бил по чер от дявола, Бе.. Добре е мед лица да се погледнат отстрани!... Иначе, благодаря и хвала на лекарите които ни лекуват, нас и нашите близки!
  • 22 Ще бъда по-точен от теб

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "Цоко":

    Кражбите в особено големи размери сега им викат ГРЕШКИ. Чети изказването на заместник-директора

    Коментиран от #31

  • 23 Неправилно е

    16 1 Отговор
    Всички лекари да се поставят под общ знаменател. Седем до осем процента от тях са не само отлични специалисти но и проявяват голяма човещина към пациентите
  • 24 Шляхтиц

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    На никого не пожелавам да се разболява. Още по-силно пожелавам на посредствени, необразовани, невъзпитани, с нисък коефициент на интелигентност хора непрекъснато да пишат коментари на всякакви теми. Специалисти по всичко, на всяка манджа мерудия. Днес видях какви хора са напълнили Народното Събрание.
    БОЖЕ ОПАЗИ!!!!!! Цял ден гласуваха за някаква комисия при заплата 10 хиляди лева на месец.
  • 25 Габровски казваш Грешно попълнена

    18 3 Отговор
    Документация!!! Не источване на здравна каса??? Смятате хората за Балъци??? Ако едно Физическо лице е грешно попълнило год Декларация за 100лв,а,малка фирма за 1000лв НАП ще им стъжни живота!! Вие, мислите хората, за Идиоти, но не, са,!!! Крадохте, Крадохте!! Много Години!! Не Пирогов а управляващите заедно с теб!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Бялата мафия

    17 2 Отговор
    Е факт.
    Лошото е,че не можем без тях.
    Пример.
    Водя баща си на преглед за болест със сериозна прогноза. На няколко лекари.
    Влизаме в кабинета и всички ме питат, вие какво работите.
    Аз отговарям, че не съм аз пациента. А те, а бе знаем,че не сте вие пациента, ама какво работите....
    Немам думи.

    Коментиран от #37

  • 27 mnbvc

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Габровски казваш Грешно попълнена":

    Не знам крал ли е Балтов но ми харесва че не плачи и обижда като оня ревлю кантарджиев,и сега му остава само едно да си чака реда да изгонят ревлюто /и без това се провали с ваксинацията/и да му заеме мястото
  • 28 МАЙКО МИЛА.

    14 2 Отговор
    АДМИНИСТРАТИВНА ГРЕШКА ЗА
    1 000 000 ЛВ. И ТАКА Е НА ВСЯКЪДЕ.
    ТЕЗИ СИ МИСЛИХА, ЧЕ ЩЕ ВЕКУВАТ.
    МУШЕНИЦИ....
  • 29 Постната пица когато

    5 1 Отговор
    Взе 1,5 млрд левро от НЗОК и ги даде на бюджета га Борисов беше премиер без да е бил в списъка на кандидат депутатите от ГЕРБ на парламентарните избори 2009 след което влезе в парламента и го избраха за министър председател какво стана сезирайте прокурора
  • 30 Д-р Хаус

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Правилно е постъпил Габровски,щото той е един от ортаците на Балтов,ама е излязъл по-хитър!! Оттегля се като чиновник,за да не бъде " изчегъртан"!! И за малоумните вече е ясно,че т.н .КАСОВО осигурителен модел на здравеопазването въведен от зъболекаря Семерджиев е порочен,даващ възможност да се краде и източва Касата " законно"!! Ало, Радев!! НЕЗАБАВНО да се върне ДАНЪЧНО осигурителния модел , който е доказал своята ефективност!!!
  • 31 По точно е

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ще бъда по-точен от теб":

    ГЕРБЕШКИ
  • 32 Лекар Бг от държавна болница

    8 1 Отговор
    Не било " източване на НЗОК" а " административна грешка"??!!Ало, Габровски!! Ти за малоумни ли ни смяташ?? Ама с такива " грешки" си напълнихте гушите с Балтов и ортаците му,дето " протестират" пред Президентството!! И още: Управителят на НЗОК се избира от ПАРЛАМЕНТА!! Затова- беж пред него бе " протестъри"!!!

    Коментиран от #33

  • 33 Депутат

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Лекар Бг от държавна болница":

    Управителят на НЗОК може да бъде уволнен само с гласувано Решение на Парламента!! Схващате ли бе протестиращи тикви???!!
  • 34 Е хубаво

    4 1 Отговор
    де! Нали каза, че сам си е подал оставката, защото всеки нов директор имал правото да си подбере екипа. Хитряга, не мога да му го отрека. В живота е така - фаворитите на един, никога не са фаворити на следващия. Така, като си биеш сам камшика, хем го раздаваш мъжки, хем се спасяваш!
  • 35 Защо бе

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    и ти ли на държавна хранилка? И ти ли крадеш по същия начин или да!
  • 36 Рано или

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    късно / и колкото по-късно, толкова по-лошо/ възмездието настига и крадеца на държавни пари. Да не мислиш, че вождът ти е щастлив човек! Сам като зло куче е той. И това ги чака всички като него, като Балтов /със 100 бона заплата/ и като всички крадливи калинки.
  • 37 Бойко Тиквата

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бялата мафия":

    Що не им каза че бачкаш областен координатор на партията на Тиквата

    Коментиран от #44

  • 38 Ахмакът

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Емил":

    си ти, че не разбра какво ти каза човекът, ама нали си първосигнално дете-гербаджийче как ще разбереш! Ще трябва малко да се пообучиш при "татко" си Тома Биков - новото му име от днес в Парламента!
  • 39 Пеева

    3 1 Отговор
    Административна грешка!! Защото Бойко Борисов не короновани "цар" раздаваше едни пари на брифингите, а после казва на Ангелов и Мутафчийски да намерят начин как да ги вземат от НЗОК и те горките това измислили да правят фалшиви клинични пътеки. Толкова им стигнал акъла. Сега да питат ББ, Ангелов и Мутафчийски, защо неосигуриха веднага пари за обещаното от ББ.
  • 40 Защо ?

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Ти за без пари ли работиш. С квалификацията, която има заслужава да слага повече от двадесетолевки. Много завистливи некадърници има.
  • 41 Защо не

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    пишеш,че благодарение на тази"бяла мафия" си с преувеличен ТЕЛК и неправомерно смучещ от нашите осигуровки?
  • 42 Ами работи

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    и ще имаш,щом не ти стигат парите на Прокопиев за троленето!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами как да им

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Бойко Тиквата":

    каже, като е областен координатор на ДБ,а те са изчегъртани?
  • 45 ФАКТИ

    2 0 Отговор
    ГАБРОВСКИ- КАСАПИН МИЛИОНЕР ОПЕРИРАН ОТ МОРАЛ.
  • 46 Начин

    3 0 Отговор
    да не се кажи истината е ВЪРТИ,СУЧИ и накрая нищо.Истината снощи беше казана при Кулезич.Изгледайте го.А толупа само подтиква протестите на куфара си от задната седалка БАЛТОВ.Искаме да видим от разследващи къщата на БАЛТОВ,сметките му,имотите му тук и в чужбина.КАК живее бялата мафия?????2
  • 47 В грешка сте

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Двадесетачката влиза в джобчето на сестрите.Петарка,за санитарката.Ако е от по скромните.За неговия ранг,се мръщят на две Бай Ганъовки! Ако видиш на какъв автомобил се качва,ще ти увисне ченето.Горе- долу на цената за две панелки.
  • 48 Гошо

    0 0 Отговор
    Не ходете в Пирогов, никой не Ви насилва. Това е перфектна болница за спешна помощ. Пирогов остава, а Вие пътувате през следващ Ковид. Не се отричайте от думите си за Пирогов, дори този министър с отнети права на доктор се отрече, но втори път няма да има колкото и да е прибрал за тези 2 мес и отпреди.
  • 49 Пацо

    0 0 Отговор
    Най циганската болница в София.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове