Last news in Fakti

24 Юли, 2021 09:15 7 768 42

Доц. Спасков: В "Пирогов" се уплашиха да не изгубят работата си

  • доцент спасков-
  • пирогов-
  • нзок-
  • проверки

Това, че се правят проверки от НЗОК, не е тормоз, тя трябва да прави проверки, смята бившият директор на спешната болница

Доц. Спасков: В "Пирогов" се уплашиха да не изгубят работата си - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, което се случи като взрив в персонала е, че се стреснаха, че може да си загубят работата, ако се докаже, че съществуват спекулациите в документацията. Съществува текст, според който може да се спре и дейността на болницата. В известна степен е кух закон". Това заяви в "Денят ON AIR" бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков за напрежението сред медицинския персонал в болницата след уволнението на проф. Балтов.

Той да даде пример с друга болница, някоя от окръжните.

"Дейността не може да бъде спряна, защото ако бъде - населението в дадения район няма да получава обслужване. Така че е празна заплаха, че ще бъде спряна. Това, което е неприятното за болниците, е, че Здравната каса е в по-силната позиция, защото е най-големият платец на медицинска услуга", подчерта медикът.

Доц. Спасков коментира и думите на БЛС, че проверките на НЗОК са "административен тормоз от страна на Касата".

"Има известно пресилване. Това, че се правят проверки от НЗОК, не е тормоз, тя трябва да прави проверки", категоричен е той.

Според него цялата развръзка по казуса "Пирогов" ще приключи скоро.

"Ще се направи по-обстойно преглеждане на документите, ще излезе доклад и ще се вземе решение за по-мека санкция, ако е имало нередности и така ще приключи тази история. С едно изключение - вероятността проф. Балтов да се върне е много минимална", смята доцентът.

Той коментира и темата с фиктивния прием в болниците.

"Тези практики принципно съществуват в цялата системата. Москов се опита да предприеме една мярка с т. нар. "пръстови отпечатъци". За да се стигне до това, явно е установил нарушения. Водеше това до много разправии, болниците се пребориха и това отпадна", отбеляза медикът.

Той маркира по-важните промени, които трябва да се случат в здравната система.

"Мерките не трябва да бъдат такива, че да се чака следващият рамков договор. Според мен не се прави така. Може с договаряне на съответните страни. Тогава, когато се подписват договорите за болниците, да не се подписват от Лекарския съюз, тъй като те не носят финансова ангажираност, а от организация на болничните директори. Трябва да бъдат преразгледани и цените на клиничните пътеки. Хем не е хубаво да се правят нарушения, хем е полезно, защото това води до резултат да имаме болница. Затова рамковият договор трябва да се подписа от тези, които ще го изпълняват", смята доц. Спасков.

"Достигнат е пределът на искащите да се ваксинират. Колебаещите се се успокоиха, а ваксинацията е нещо като застраховка за бъдещето. Ще има хора, които ще правят всичко, за да не се ваксинират. Аз се надявам, че хората ще узреят за това, че трябва да се ваксинират", смята бившият директор на спешната помощ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    80 4 Отговор
    При социализма лекарят ЛЕКУВАШЕ! При т.н. "ДЕМОКРАЦИЯ" /КАПИТАЛИЗМА/ Лекарят прави "МЕДИЦИНСКА УСЛУГА" В това е РАЗЛИКАТА!

    Коментиран от #36

  • 2 КОТарАК

    43 2 Отговор
    за спекула да внимават да не изгубят свободата си някои от тях
  • 3 Рошко

    52 2 Отговор
    То да е само пирогов
  • 4 човека го каза

    45 10 Отговор
    , че москов правилно искаше да се въведат пръстови отпечатъци но народа нали е прост скочи , че му нарушавали правата а болниците протестираха , че било ненужно и така им оставиха възможността да крадат.единственото решение е ВСЕКИ да има е-карта...която да се регистрира през четец при всяко ползване на каквата и де е услуга

    Коментиран от #11, #30

  • 5 карамфила

    51 4 Отговор
    Краденето от болници и лекари е национален спорт,някой са на 1 място и са милиардери а някой са на последно със 600 лева заплата.Трябва да се обяви за олимпийски спорт и ние да се състезаваме на международната сцена.

    Коментиран от #10

  • 6 Subaru WRX

    43 2 Отговор
    За злоупотреби и кражби се отива на съд, но не избирателно! Нагладахме се на престъпния модел "Борисов". Повече няма да го допуснем.
  • 7 Закривай

    47 2 Отговор
    Христос е изгонил търговците от храма! Болниците са храм, а лекарите станаха търговци!

    Коментиран от #20

  • 8 Последния Софиянец

    38 3 Отговор
    В четвъртък отидохме на Агора България и що да видим?! Бабичките от ПИК и Стъкитата се маскирали като доктори и излезли пред президентството на протест.Като ни видяха избягаха с двеста и ни показваха средни пръсти и псуваха като хамали.Мислех че няма накъде повече да изпаднат,ама можело.
  • 9 Кръчмар

    7 36 Отговор
    По повод на ваксинацията: Да тя не е задължителна, но ПРЕДПАЗВА! Ваксините за безплатни, но лечението е ТРУДНО ,СКЪПО И ЕВЕНТУАЛНО С ФАТАЛЕН КРАЙ! Предлагам: Този който е ваксиниран и се разболее да бъде лекуван БЕЗПЛАТНО! Този който откаже за ЗАПЛАЩА ПОНЕ 50% ОТ ЛЕЧЕНИЕТО СИ! По-добре така отколкото да се дават по 50 лв. за ваксинация. /Идеята търпи критики и развитие/

    Коментиран от #27, #29, #31, #40

  • 10 не бе

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "карамфила":

    народа ни трябва да участва в състезение по стригане на овце. мисля , че ще заемем първо , второ и трето място без усилие . тарикати винаги ще има щом балъците си траят
  • 11 нашия

    37 3 Отговор

    До коментар #4 от "човека го каза":

    единственото решение е здравеопазването да НЕ Е търговска дейност.....

    Коментиран от #14

  • 12 Нарушения

    34 1 Отговор
    Тормоз е да те проверяват??? А не е ли тормоз тогава да си плащаме здравни осигуровки? Щом ние плащаме, искаме някой да проверява за какво плащаме. Всички доктори до един си признаха, че са вършели нарушения. Единственият въпрос е дали користно или с благородна цел. Да нарушението с благородна цел е по-добро от користното, но си е нарушение. Протестите трябваше да бъдат за да не правят нарушения а не след това.

    Коментиран от #24

  • 13 Дърт

    10 17 Отговор
    червен лисунгер ! И той се яви с интерпретациите си ! Аман от вас !
  • 14 и как

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "нашия":

    точно ще оптимизираш здравеопазването ако не е търговска дейност ? кое ще принуди болничните директори да не разхищават и да не назначават излишен персонал . при идеални хора си прав но всички трябва да са съвестни но ние не сме. човек внимава само когато му бръкнат в джоба. просто системата трябва да се реформира

    Коментиран от #16

  • 15 Сссс

    43 3 Отговор
    Не са се уплашили, че ще загубят работата си, а че спира възможността за източване на НЗОК. Всички дофтори там имат частна практика.
  • 16 нашия

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "и как":

    не бери грижа има начин за контрол....като се почне още от образованието им/което е безплатно/ и се стигне до агенция за държавен контрол....има как

    Коментиран от #17

  • 17 ха ха

    9 9 Отговор

    До коментар #16 от "нашия":

    държавен служител ще контролира държавни болници....та нали сега НЗОК УЖ контролира болниците и резултата е НИКАКЪВ ! аз ти обяснявам, че хората не са съветсни ти ми говориш за безплатно образование ??? понеже живея в чужбина тук без е-карта НИКОЙ не те приема за каквито и да са болнични услуги !! чисти и просто е ....няма как да надпишат прости защото картата с чипа трябва да мине през четеца . айде пак да измисляме топлата вода според теб

    Коментиран от #22

  • 18 Мечо Пух

    25 2 Отговор
    За този тип "дейност" на болниците може много да се пише и говори, но това едва ли ще оправи нещата там! Докато болниците се водят "търговски дружества" все така ще бъде! Докато здравето на хората се счита за стока, нещата няма да се оправят! Мдаа, капитализъм, сестри и братя...
  • 19 1618

    26 3 Отговор
    Професор Балтов беше протеже на Борисов и също като цялото обкръжение на Борисов мислеше, че може да краде безнаказано с благословията на Борисов! Да, ама не!Не само , че ще бъде уволнен, но и ще бъде съден!
  • 20 карамфила

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Закривай":

    На сергиите на пазара има всякакви зеленчуци и плодове,домати,краставици,банани,чесън а сега и здраве.
  • 21 СРАМОТА

    20 2 Отговор
    Г-Н СПАСКОВ, КАЗУСА "ПИРОГОВ" НЕ Е ОТ ВЧЕРА, А Е ОТ КАКТО ГЕРБ Е НА ВЛАСТ И Е СРАМОТА И БЕЗОБРАЗИЕ ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ЛЕКАРИТЕ В МОМЕНТА. ПИРОГОВ ТОЧИ НЗОК, Г-Н СПАСКОВ!
    В КРАЯ НА 2014 ГОД. Г-Н СПАСКОВ ИМАХ ПРОБЛЕМ С ПИРОНА, КОЙТО МИ БЕШЕ ОТ 2003 ГОД. В КРАКА. ХОДИХ ПРИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР И ТОЙ МИ ДАДЕ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ТРАВМАТОЛОГ, КОЙТО МЕ ПРАТИ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ, Т.Е. ДА МИ БЪДАТ ИЗВАДЕНИ ПИРОНИТЕ ОТ КОЛЯНОТО И ГЛЕЗЕНА. АЗ ИСКАХ ПИРОНИТЕ ДА МИ БЪДАТ ИЗВАДЕНИ ОТ ХИРУРГА В "ПИРОГОВ", КОЙТО МЕ ОПЕРИРА И ГИ ПОСТАВИ 2003 ГОД., ТОЙ СЕ СЪГЛАСИ.
    ОТИДОХ В "ПИРОГОВ", ЛЕКАРЯ КОЙТО МЕ ОПЕРИРА 2003 Г. МИ ИЗВАДИ ПИРОНА ОТ ГЛЕЗЕНА, А ОТ КОЛЯНОТО НЕ, ДАДЕ МИ 1 МЕСЕЦ БОЛНИЧНИ И МЕ ИЗПРАТИ ДА СИ ХОДЯ В КЪЩИ. СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВЪРНА В "ПИРОГОВ" ЗА ДА СИ ПОЛУЧА ЕПИКРИЗАТА ОТ ТРАВМАТОЛОГИЯТА В ПИРОГОВ СРЕЩУ ПОДПИС. ТАКА И НАПРАВИХ, НО ЗАЕДНО С ЕПИКРИЗАТА МИ ДАДОХА И ДА ПОДПИША ДОКУМЕНТИ, ЧЕ СЪМ ЛЕЖАЛА 5 ДНИ В БОЛНИЦАТА. КАЗАХ НА ГОСПОЖАТА, КОЯТО БЕШЕ НА ГИШЕТО, ЧЕ АЗ НЕ СЪМ ЛЕЖАЛА НИТО ДЕН В "ПИРОГОВ", НО ТЯ МИ КАЗА, ЧЕ ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО КЛИНИЧНА ПЪТЕКА И КРАЙ.
    ПОДПИСАХ, ЗАЩОТО ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПОЛУЧА ЕПИКРИЗАТА, А И ЗАЩОТО НЯМА ДА ТРЪГНА ДА СЕ БИЯ, А ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ БЯХ И С ТРАВМИРАН КРАК И СЕ ПРИБРАХ В КЪЩИ. 1 МЕСЕЦ СЛЕД ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПРОДЪЛЖА БОЛНИЧНИЯ, ЗАЩОТО ОЩЕ НЕ БЕШЕ МИ ЗАЗДРАВЯЛ КРАКА И СЕ ВЪРНАХ ПРИ ПЪРВИЯ ТРАВМАТОЛОГ С ЕПИКРИЗАТА И ТОЙ КАТО Я ПРОЧЕТЕ МИ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА, ЗАЩО НЕ МИ Е ИЗВАДЕН И ПИРОНА И ОТ КОЛЯНОТО И АЗ МУ ОБЯСНИХ, ЧЕ АЗ СЪЩИ

    Коментиран от #23

  • 22 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    обременено ти е мисленето с наслоявани с години мантри и предубеждения,а освен това чети по внимателно ...да пиша нещо за НЗОК ????......като контролен орган
  • 23 СРАМОТА

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "СРАМОТА":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

    Я ВЪПРОС ГО ЗАДАДОХ ПРИ ВАДЕНЕТО НА ПИРОНА ОТ ГЛЕЗЕНА И ЧЕ ТРАВМАТОЛОГА ОТ "ПИРОГОВ" МИ ОТГОВОРИ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗВАДЕН НА ПО-КЪСЕН ЕТАП. ОСТАНА УЧУДЕН, НО ФАКТА СИ Е ФАКТ. ЕТО ТАКА ДЕЙСТВАТ ДОКТОРИТЕ ОТ "ПИРОГОВ" И ПО ТОЗИ НАЧИН ИЗТОЧВАТ НЗОК. И ДА НЕ ЛЪЖАТ ДОКТОРИТЕ ОТ ПИРОГОВ И СТАЧКУВАТ, ЗАЩОТО С КОЛКОТО ХОРА СЪМ РАЗГОВАРЯЛ, ВСИЧКИТЕ ПОТВЪРЖДАВАТ ИЗТОЧВАНЕТО НА НЗОК ОТ ПИРОГОВ И ДАВАТ ПРИМЕРИ. СРАМ И ПОЗОР ЗА РЪКОВОДСТВОТО НА ТАЗИ БОЛНИЦА! ВСИЧКИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ, ЗАЩОТО ТОВА КОЕТО СА ИЗТОЧИЛИ СА ПАРИТЕ НА ХОРАТА, КОИТО СА ИМ УДЪРЖАНИ ОТ ЗАПЛАТИ И СЛЕД ТОВА ГИ КАРАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ОТНОВО УСЛУГИТЕ, ЗАЩОТО НЗОК НЯМА СРЕДСТВА ДА ИМ ПОЕМЕ РАЗХОДИТЕ. ПОЗОР!
  • 24 Pilot

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нарушения":

    Нарушаването на закона не може да се закриля и оправдава. Ако сегашните разпоредби не вършат работа да излезнат и да протестират за да бъдат променени , но ако са надписвали пътеки да си понесат наказанията . Ами утре ще те срещне някой на улуцата и ще те ограби и ще каже ами имам дете болно и ….. ти ще го оправдаеш а ?

    Коментиран от #35

  • 25 Pilot

    13 2 Отговор
    Нали този същия Балтов пътуваше с тулупа, и имаха 12 години , защо не промениха начина на финансиране ? ЗАЩОТО ТАКА НАЙ-ЛЕСНО СЕ КРАДЕ , А ПАРИТЕ ИДВАТ ОТ НАС !!!
  • 26 4888

    11 2 Отговор
    На протеста видях няколко емблематични корупционни фигури/ проф. Енчев, д-р Данов/ и няколко секретарки ангажирани с писането на фалшиви документи и нито един почтен гражданин!
  • 27 Пореден гений

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кръчмар":

    Публикувано във факти.бг: Предлагам: Този който е ваксиниран и се разболее...

    Повече няма какво да се каже.
  • 28 Трол2

    1 3 Отговор
    ябе хора, ми то няма лекари-
  • 29 Ковидманяк

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кръчмар":

    Забранявам да ме "лекуват" от Ковид!Оставете ме на мира!Няма да се ваксинирам под никакъв предлог!Ще водя съдебни дела до дупка, ако не се получи, ще лъжа,ще мамя,ще плащам, ще корумпирам и пак няма да се ваксинирам!Казах!
  • 30 истината

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "човека го каза":

    Въведените от Москов пръстови отпечатъци бяха пълна глупост. Трябваше да се въведат здравни карти във вид на банковите с чип и снимка, както е в Германия. И вместо пръстов отпечатък, в устройството се поставя картата, без нея не могат да изтетлят нищо от Здравната каса.

    Коментиран от #42

  • 31 kkk

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кръчмар":

    И от какво точно "предпазва" тая съмнителна ваксина? По цял свят и за всички "ваксини" се твърди от отговорните хора нещо простичко:

    -"ваксината" предпазва от тежко изкарване на болестта, тоест НЕ ПРЕДПАЗВА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ и всеки ваксиниран фактически разнася безпрепятствено вируса навсякъде.

    Аз като роден по комунизЪмЪ съм ваксиниран за куп неща и нито един от моите набори след ваксина не се е разболявал примерно от "лека форма на варицела". Ваксиниран означава да НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАМ ИЗОБЩО, ако ще го караме тъпият вирус "по-леко" значи тоя вирус е на ниво ПРОСТ СЕЗОНЕН ГРИП и не заслужава внимание изобщо...

    Коментиран от #34

  • 32 Недоволна

    10 1 Отговор
    Да се въведе или държавна работа или частна практика.Докато лекарите са и на двете места, няма да престанат кражбите.Нека да се проучат практиките от другите страни в Европа.Законите в здравеопазването са такива, че предполагат голямо крадене и се формира "мафията на докторите".
  • 33 chi

    2 1 Отговор
    Не за работата, за заплатите си се притесняват!
  • 34 Лъжеш

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "kkk":

    Смяяяях, за варицела няма ваксина. Варицела кара всеки човек в България който има деца. Пример аз карах като малък, жена ми не. Сина ми се разболя, жена ми хвана от него. Дъщеря ми се разболя, не зарази никого понежа аз, жена ми и сина ми сме го карали.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Нарушения

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Pilot":

    Очевидно не ги оправдавам и казвам, че протестите трябваше да са преди да извършат нарушенията. Ако е имало нужда от пост ковид пътека, тогава дори и НЗОК да се противи щеше да бъде ясно. Сега от нищото изникват и казват да вършихме нарушения понеже след Ковид има усложнения и ние харчим пари които задлъжняват болницата.
  • 36 фурми 2020

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Лекари станали бизнесмени..вървят по едни пътеки,които драматично се размиванат с тези на пациенти..За едно кихане искат такса..ей така да има..плащаш осигуровки ,но влезеш ли в тази прокълната система..пак вадиш пара..а резултата е видим..най изчезваща нация..за 30 години успяхме да направим това което не успяха през турското робство..да затрият България..
  • 37 По наше време

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Лъжеш":

    може и да е нямало ваксина срещу варицела, но, изглежда, вече има. Напиши "варицела ваксина" в търсачката и чети.
  • 38 999

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Лъжеш":

    има ваксина срещу варицела –напоследък
  • 39 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    НЕ ИНТЕРВЮИРАЙТЕ ТЪПИ ПОЛУУМРЕЛЯЦИ !!! КОЛКОТО И ДА СИ СПАСКОВ --ИЗРАЗА " АКО " НЕ ТИ ПОДХОЖДА !!!!!!!!!!!!!
  • 40 На кратко

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кръчмар":

    Ти как разбра, че ваксината предпазва?И на теб ли да вярвам или на хора работещи в компаниите производителки, които ми казват да не се ваксинирам А?Кръчмарсио дрънкане.
  • 41 Николов

    1 0 Отговор
    краде се яко и източва здравната каса да направят едни изледвания в Пирогов ме накараха да подпиша че ще лежа 3 дни в болницата да свият едни пари
  • 42 M@ngal

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "истината":

    А,недей така,кой ще обгрижва медицински тъмнолилавите гласоподаватели,та те са милион и половина,вече! Мафията с белите престилки,обслужват безплатно чандалите и техните господари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове