Last news in Fakti

29 Юли, 2021 04:26 3 898 28

29 юли 1014 г. Василий II ни разбива при Ключ

  • българия-
  • византия-
  • цар самуил-
  • ключ

Попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”

29 юли 1014 г. Василий II ни разбива при Ключ - 1
Снимка: БГНЕС

29 юли 1014 г. българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II. Беласишката битка, известна още като битката при Беласица, битката при Ключ или битката при Клидион е кулминация на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий II, продължил десетилетия в края на X в. и началото на XI в.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”.

В началото на този двубой Самуил има превес, но от 1001 г., когато Византия се отърсва от вътрешните междуособици и от конфликта си с арабите, българите започват да губят надмощието си и са принудени да се борят за независимостта си. За да спрат вражеските нашествия, те изграждат широка укрепителна система, преграждаща планинските проходи и другите пътища към вътрешността на държавата.

При поредния си поход през лятото на 1014 г. Василий II е спрян пред едно от тези укрепления - крепостта-дема, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден, край днешното село Ключ. Българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно - на 6 октомври 1014 г., след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    18 18 Отговор
    като хлебарките сме българите нямаме изчегъркване от тоя свят

    и гербаджийте на трепаха ама ей на пак отселяхме

    Коментиран от #2

  • 2 Мангол

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "град козлодуй":

    Някои предимно с азиатски уклон се отъждествяват с хлебарки, а българите с лъв който стои и на герба.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    11 0 Отговор
    ИНТЕРЕСЕН Е ПРЕДШЕСТВЕНИКА НА ЦАР САМУИЛ - РОМАН ...... ПРОПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОЧВА ПРИ НЕГОКОГАТО ПРИЕМАМЕ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ..... Ро̀ман е цар на България от 977 до 997 г. (де факто до 991 г.) Той е син на цар Петър I и Ирина (Мария) Лакапина, внучка на византийския император Роман I Лакапин. По-малък брат е на цар Борис II и внук на Симеон Велики. Вероятно се казва Роман Симеон и след 931 г. посещава Константинопол с майка си и по-големия си брат.

    През 963 г. е свален византийският император Роман II и роднинските връзки на българското царско семейство с византийския императорски двор са прекъснати. Новият император Никифор II Фока отказва да преподпише мирния договор, освен ако Борис и Роман не бъдат изпратени в Константинопол като заложници. През 970 г. след смъртта на Петър I, Борис и Роман се връщат в България, където по-големият поема властта.

    Коментиран от #9

  • 4 Питър

    5 1 Отговор
    Пише се ИЗЧЕГЪРТВАНЕ и ОЦЕЛЯХМЕ.
  • 5 Тогава византийски Ключ

    2 0 Отговор
    Сега турски Тур Кей
  • 6 Q2z

    8 0 Отговор
    Рим срещу Константинопол...и ние сме по средата ...познайте кой им посочва брода или пътеката и ги напада в гръб ...разделяй и владей.

    Коментиран от #28

  • 7 РЕАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Според професор Божидар Димитров"Василий Втори, който също бил много възрастен като Самуил, изпратил напред елитните части на армията си, ръководени от неговия любовник Никифор Вотаният (Василий Втори е бил гей - б.а.). Но в разгорялото се сражение с елитните български части, ръководени от сина на Самуил - Гавраил Радомир, Никифор Вотаният е бил убит лично от него и изтърбушен с копие.

    Василий Втори отново е трябвало да отстъпи, но разгневен от смъртта на любовника си, извършил нечувано дотогава деяние, ослепявайки пленените български войници, преди да се изтегли

    Коментиран от #18

  • 8 Зайко Зайков

    5 4 Отговор
    Ама чекай бе брато. Ка така ем Самуил ем бугароубиец? Не съм тако го учил у нашите учебници.
  • 9 Чичо

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Падението пада след като Киевския княз Светослав внук на Владимир Расате превзема Плиска и Преслав. След неговите набези първата Българска държава не успява да се съвземе

    Коментиран от #15

  • 10 Така.....

    2 11 Отговор
    След тази битка приключва и съществуването на Първата бългaрска държава и се слага край завинаги, Македония да е повече в българските граници и с българско население, защото е завладяна за 200г от византийците, които коренно подменят населението на Македония и с малки изключения областта Македония не ocтaвa изцяло българска територия и особено след 12-13 век , когато пък от византийско робство и владение е освободена не от България , А от Сърбия кoятo тoгaвa мoщнo ce рaзпрocтирa oт Мaджaрcкo дo Oхрид и Солун и c пoбeдaтa и разбиването нa Визaнтия от сърбите, Македония влиза в територията на Стара Сърбия и до завладяването от турците, oблacтa е под контрола на Сърбия c нaзнaчeни cръбcки жупани и упрaвници и след 500 години турско владение до 1912г Мaкeдoния e oтнoвo ocвoбoдeнa oт турcкo, пак oт cръбcкaтa aрмия кoятo първa влизa и ocвoбoждaвa Cкoпиe , a в по нoвaта си и пo вaжнa история, от 1919г до 1990г Мaкeдoния отново е изцяло под икономическото, политическото и културно развитие и влияние на Сърбия със сръбски мeдии, език и бaнкoвa cиcтeмa и македонската интелигенция се изучава в Белград ,а не в София на официалния сръбски език и мaкeдoнcкaтa aрмия cлужи нa интeрecитe нa Кралство Cърбия и СФРЮ,кoятo пък cтрoи инфрacтруктурa и зaвoди в Мaкeдoния, така че ако някой има претенции за културно и историческо ощетяване и кражби в историята, културaтa и на езика, то това трябва да е Сърбия, а не България...!!!

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РЕАЛИСТ

    13 4 Отговор

    До коментар #11 от "долу турците":

    Неблагодарник си ти. Византия ти даде азбука, даде ти и религия , изучаваше ти владетелите, пък и цялата история на България се вади от византийски хроники.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Скития

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Нищо не ми е дала! византия е мъртва от шестстотин години.рест ин пийс дърта к... византио.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Зпадняци...

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Джендъри.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Василий джендър II

    1 0 Отговор
    Вкзантиици хомосексуалисти.
  • 21 Не е българоубиец

    4 4 Отговор
    Дословният превод е простакоубиец.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Агия София

    3 2 Отговор
    Опитите на императорите за цивилизация на барбарските племена не била винаги успешна,за това имало често припомяне , по друг начин твърд но необходим

    Коментиран от #24

  • 24 Василий джендър II

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Агия София":

    Императорите в цирка където им е мястото.
  • 25 ???

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не е българоубиец":

    По анонимните форумчета сме големи лъвчета.що не го кажеш на някой в очите и да се сбогуваш с празната си кратуна.

    Коментиран от #26

  • 26 Можеш и сам да провериш

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "???":

    Как се превежда вулгароктон на гръцки.
  • 27 Каква Македония?

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Така.....":

    Теиторията на древната гръцка Македония с име Вардарска и от 44г,Тито ги е наричал Македонци с чел да ограби останалите земи на гръцката Македония и да излезе на егейското. България не може да има никакви исторически притенций и опита и заедно с нацистката Германия да открадне тези земи през 2 Св война отиде на кино и останаха само подното поведение към небоиното местно население
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Q2z":

    Публикувано във факти.бг: Нa 17 aвгуcт 986 г. Caмуил рaзгрoмявa визaнтийцитe в биткaтa при Трaянoви врaтa. Визaнтийcкият импeрaтoр Вacилий ІІ прeтърпявa нaй-гoлямoтo пoрaжeниe в пoхoдитe cи зa пoкoрявaнe нa Бългaрия. Знaчитeлнa чacт oт aрмиятa му e унищoжeнa, a тoй eдвa уcпявa дa ce cпacи.................
    --------------------------------------
    От битката при крепоста Щипон в прохода „Траянови врата“, Василий II го спасява отряд наемници-арменци ... предците на Бабикян...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове