Last news in Fakti

29 Юли, 2021 14:34 6 386 28

Най-сетне гражданите в Парламента: "БОЕЦ" се срещнаха с депутати за отстраняването на Гешев

  • боец-
  • демократична българия-
  • има такъв народ-
  • ивайло мирчев-
  • доц. атанас славов-
  • иво атанасов-
  • главен прокурор-
  • иван гешев-
  • среща-
  • гражданско общество

"Беше крайно време Парламентът да се отвори за гражданите и да служи на гражданите, а не на корпоративни и олигархични интереси", каза доц. Атанас Славов от ДБ

Най-сетне гражданите в Парламента: "БОЕЦ" се срещнаха с депутати за отстраняването на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Днес представители на гражданско сдружение "БОЕЦ" се срещнаха с народни представители по повод отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор. Срещата се проведе между бойците Анна Бекчиева, Анжела Адамова, Йосиф Деянов и Венелин Божилов, народните представители от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Атанас Славов и депутатът от "Има такъв народ" Иво Атанасов.

Както вчера от ФАКТИ писахме, днес "БОЕЦ" внесоха в Народното събрание свое становище, в което излагат аргументи за негодността на главния прокурор Иван Гешев да изпълнява служебните си задължения. От гражданското сдружение искат да започне процедура по отстраняването на главния прокурор от длъжност на основание чл. 129, aл. 3, т. 5 oт Кoнcтитуциятa нa Рeпубликa Бългaрия.

Там e пocoчeнo, чe глaвният прoкурoр мoжe дa бъдe oтcтрaнeн при „тeжкo нaрушeниe или cиcтeмнo нeизпълнeниe нa cлужeбнитe зaдължeния, кaктo и дeйcтвия, кoитo нaкърнявaт прecтижa нa cъдeбнaтa влacт“. В тaкивa cлучaи „глaвният прoкурoр ce ocвoбoждaвa oт прeзидeнтa нa рeпубликaтa пo прeдлoжeниe и нa eднa чeтвърт oт нaрoднитe прeдcтaвитeли (б.р. 60 нaрoди прeдcтaвитeли), приeтo c мнoзинcтвo двe трeти oт нaрoднитe прeдcтaвитeли (б.р. 160 нaрoдни прeдcтaвитeли)“, гласи ал. 4 от същият този чл. 129. През 2006 година обаче ал. 4 е обявена за противоконституционна от Конституционния съд.

За срещата съобщиха както от "БОЕЦ" в своя публикация във Facebook, така и Ивайло Мирчев от "Демократична България" отново в социалната мрежа.

"Благодаря на гражданско сдружение "БОЕЦ" за направеното предложение. Миналата година бяхме заедно по площадите и по улиците на протеста, много се радвам, че сега сме заедно в Българския парламент. Беше крайно време Парламентът да се отвори за гражданите и да служи на гражданите, а не на корпоративни и олигархични интереси", каза доц. Атанас Славов от "Демократична България" във видео, разпространено от БОЕЦ.

Въпреки че ал. 4 е обявена за противоконституционна доц. Славов, който е конституционалист, обяви следното: "От "Демократична България", а вярвам и от "Има такъв народ", поемаме ангажимент да внесем това искане до Парламента, да го придвижим като инициатива за изслушване на главния прокурор и нещо повече - Парламентът да вземе отношение по изслушването на главния прокурор като му гласува вот на недоверие. Една парламентарна процедура, която досега не е използвана, но има механизъм за това чрез специална декларация, която да направи Народното събрание".

"Ние сме длъжни като граждански представители в Парламента, да поемем тази инициатива", каза още Атанас Славов.

"Моделът "Борисов-Пеевски-Доган" и пазителят на мафията Иван Гешев трябва да бъде разбит, за да можем да живеем в една нормална, демократична, правова държава. От "Има такъв народ" сме последователни в желанието си за съдебна реформа. Тази съдебна реформа при нас е свързана и с конституционни промени, за които проведохме преди два дни разговори с колегите от "Демократична България" и имаме покритие в доста от точките за нея", каза народният представител от "Има такъв народ" Иво Атанасов.

Атанасов каза още, че адмирира инициативата на "БОЕЦ" и изрази становището на ИТН по въпроса. "Не могат да бъдат събрани подписите от 60 народни представители за отстраняването на Иван Гешев. Това е много лесният път. Ние сме обречени да извървим трудния път за отстраняването на този основен политически играч, защото ал. 4 е обявена за противоконституционна. Това обаче е една стъпка, както колегите казаха, за възможност за изслушване на главния прокурор", каза той.

"Проблемът не е да бъде подменена една фигура с друга. Проблемът е кардинално да бъде разбит този модел", каза още Атанасов.

"Съпротивителните сили срещу отстраняването на Гешев тук в Парламента са много силни", коментира народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев. "Отстраняването на Гешев за нас е най-важният приоритет, ние няма да спрем пред нищо. Тъй като години наред ние сме били заедно в тази битка, вие знаете, че, казвайки това, аз имам точно това предвид - няма какво да ни спре", обърна се той към представители на "БОЕЦ".

"Затова сме тук. Гешев ще бъде отстранен", категоричен беше Мирчев. "По заявките на партиите, не би трябвало теоретично да има проблем Гешев да бъде отстранен, но както виждате нещата не са с такава скорост. Нашата цел е предизборните заявки, включително на БСП, да превърнем в действия. Действието е само едно - отстраняване на Гешев, и както казаха колегите - невъзможност да се роди нов Гешев", каза още Ивайло Мирчев. "В момента ни трябва много силен граждански натиск отвън, ако някой не си спази обещание", допълни той.

Цялото видео, публикувано от "БОЕЦ", можете да видите по-долу:


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 9 Отговор
    Сбъдна ни се мечтата да влезем в парламента без бой
  • 2 Тая с розовото

    8 6 Отговор
    е много секси прабългарка.Ако я набарам и ще изпепелим масата.И диванчето ще пусне пламъци..

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Тая с розовото":

    При нас на площада жените са огън.И най хубавите.
  • 4 А дано

    3 10 Отговор
    Но надали.
  • 5 069

    14 5 Отговор
    Една норма, въведена оригинално от самата Конситуция и ВНС по-късно се обявява за противоконституционна. Не че явно е такава, а на някого не е била удобна и е суспендирана по поръчка. Братиньо оправя веднага работата. И това ако не е поредният абсурд в държавата Абсурдистан, само за да се вкоренят и окопаят още по-здраво.
  • 6 Хм...

    18 3 Отговор
    "През 2006 година обаче ал. 4 (ОТ КОНСТИТУЦИЯТА на Република България) е обявена за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА от Конституционния съд." 🤨🤔 Интересен случай. Може ли по същата логика цялата Конституция да бъде обявена за противоконституционна някой ден?

    Коментиран от #10, #11

  • 7 чушки

    19 7 Отговор
    Къща в Барселона,апартаменти,вили тераси,веранди,асансьори,ферарита,пачки и кюлчета,по 5000 лева на кекструженички И Т.Н. Накрая за пенсионерите и бедните работещи-по една филия с мас.

    Коментиран от #9, #16

  • 8 влък

    6 4 Отговор
    А може ли по същата логика браковете през Соца да бъдат обявени за невалидни?
  • 9 Това

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "чушки":

    звучи като песен на Ицо Хазарта 😆
  • 10 069

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хм...":

    Явно може, и то по абсолютно същата логика. Накрая този псевдоконституционен съд ще му се наложи и той да се самообяви за противоконституционен, за да може абсурдът да е пълен.
  • 11 7272

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хм...":

    Търновската конституция е била действаща много кратко време. Може да бъде суспендирана и сегашната. Като хипотеза- да.
  • 12 Българка

    15 3 Отговор
    "Мoдeлът "Бoриcoв-Пeeвcки-Дoгaн" и пaзитeлят нa мaфиятa Ивaн Гeшeв трябвa дa бъдe рaзбит, зa дa мoжeм дa живeeм в eднa нoрмaлнa, дeмoкрaтичнa, прaвoвa държaвa. "
    Гражданското общество преди повече от 1 година пакетира Борисов, Пеевски, Гешев с искане "Оставка и затвор!" Ако бързо не се отстрани Гешев, нищо няма да помръдне към по-добро. Всеки депутат и партия, които се определят за промяна и законност, трябва да подкрепят в зала оставката на Гешев
  • 13 666

    9 16 Отговор
    Тия "бойци" ако се гръмнат сами ще направят голяма услуга на обществото. Няма да слушаме безумните им брътвежи. 🦧🦧🦧🦧🦧
  • 14 гост

    9 14 Отговор
    Докато прокуратурата гледаше как Баневи режат предприятия за скрап; как Ветко и Маринели купуват хотели за милиони и събират пачки в кутии; как Божков не плаща данъци; как Бобокови внасят боклуци от Европа... от Боец не виждаха проблем. Когато на посочените им се потърси отговорност, рязко се сетиха, че Прокуратурата не работи, а адвокатите на Божков и братя Галеви станаха народни представители, и искат да се уволни обвинителят на клиентите им.
    Не знам как може да се очаква, че по този начин ще се пребори престъпността и ще има върховенство на закона. Надявам се протестиращите да са по-умни и да знаят какво правят, но по-скоро народа за пореден път ще настъпва мотиката за да разбере, че от това боли.

    Коментиран от #19, #23

  • 15 Питам Факти

    5 12 Отговор
    Боец ли представлява гражданите? С Кофти ми е Манолова не могат да си разделят тез граждани ве,голяма чест за нас!
  • 16 Фес

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "чушки":

    А на тебе само мас…
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 3 Отговор
    ГЕШЕВ трябва да бъде остранен съден затворен
  • 18 Българин

    5 3 Отговор
    Само дето депутатите отдавна са забравили, че протестите бяха срещу щатско-турските слуги Гешев и Борисов
    .
    А иначе всички претендират, че са от "партии на Протеста".
  • 19 Въпрос

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    А защо Гешев не потърси отговори от останалите приватизационни фондове, които " режеха предприятия на скраб " , а се нахвърли на политически неудобните ?
  • 20 Адвокатъ

    8 1 Отговор
    Що за безумие? Конституционният съд обявява член от Конституцията за противоконституционен!?!?

    Коментиран от #21

  • 21 ...и то

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Адвокатъ":

    най-вероятно по силата на същата тази Конституция. Пълен абсурд. Остава само Конституционният съд да обяви сам себе си за противоконституционен...
  • 22 Браво на БОЕЦ !

    6 1 Отговор
    Гешев в затворец !
  • 23 Хахаха

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Много добре и точно написано. Но т.нар. "протестиращи", както вече знае всяко дете от детска градина нагоре, са платени. Дали са умни няма да коментирам, но допускам, че може да има и такива сред тях.
  • 24 Дебелият

    3 4 Отговор
    Гешев скоро началник охрана на Росенец.Лошо,че там домузът е забранен.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Alex

    0 0 Отговор
    Ми с кой ще се биете,бе,мамини бойци?!Вие даже нямате никакви,ама никакви аргументи против Гешев.Ясно е на вас защо ви се иска да няма главен прокурор-да си правите каквото си искате,да рушите безнаказано държавна собственост,ваши хора да не носят наказателна отговорност,а МВР да ви бъде подчинена институция.С една дума- въвеждане на анархия!Не знам дали ще ви се случи?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове