Last news in Fakti

30 Юли, 2021 14:09 2 284 41

Петър Витанов: Ваксинацията трябва да се ускори

  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия-
  • ваксини

Необходима е мащабна информационна кампания

Петър Витанов: Ваксинацията трябва да се ускори - 1
Снимка: БГНЕС

Няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от ваксинацията, а процесът в България трябва спешно да бъде ускорен. Това каза пред БНР Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
България продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой ваксинирани - едва 17%. А тази седмица председателят на Европейската комисия съобщи, че до края на юли ще бъде постигната поставената цел - 70 % от европейците да бъдат ваксинирани поне с една доза.

„За съжаление България изостава фатално от този график. При нас са поставени два пъти по-малко ваксини отколкото дори в Румъния, която е на предпоследно място“, каза Витанов, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

„Още в началото на годината някои държави подходиха отговорно и направиха ясен план за действие – посочиха приоритетни групи, като възрастните хора и тези с хронични заболявания бяха първи. У нас се действаше хаотично и резултатът е налице“, добави Витанов.

Според него е тревожно недоверието на хората към ваксините, както и усещането, че заразата си е тръгнала и няма да се върне.

„Ваксините спасяват човешки живот и за момента няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от тях. Хроничното недоверие на българите към властта и нейните послания, допълнително беше подхранено от денонощните брифинги на правителството, което излъчваше всеки път различни сигнали“, каза евродепутатът.

Служебният здравен министър също не прави достатъчно, за да ускори процеса, смята Петър Витанов.

„Необходима е мащабна информационна кампания, както и вероятно да се вземат непопулярни мерки, които да вкарат и задължителен елемент за някои групи – медицински лица, работещите в сектора на образованието, услугите, търговията. Това вероятно няма да донесе политически дивиденти, защото както у нас, така и в цяла Европа има много сериозни антиваксърски настроения. Но това ще спаси много хора, ще предотврати ново затваряне на държавата, икономиката ще продължи да функционира, ще се ускори възстановяването“, каза още Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    72 3 Отговор
    Предател и сребролюбец!

    Коментиран от #12

  • 2 ВИТАН

    65 4 Отговор
    ОТ КОГА ИЗМИСЛЕН МАТЕМАТИК СТАНА ВИРУСОЛОГ И ВЗЕ ДА РАЗБИРА ОТ ЛЕКАРСТВА И ВАКСИНИ САТАНИСТИ БЕЗРОДНИ В АДА ЩЕ ГОРИТЕ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!ПАРИТЕ ОСТАВАТ ТУК НА ЗЕМЯТА!

    Коментиран от #32

  • 3 Време е

    47 2 Отговор
    Витанката да срещне всевишния и за това ще благодарите на медиите които го направиха толкова обичан. Не мога да разбера как все още не е в болница смазан от бой
  • 4 Ааааааа

    46 2 Отговор
    Яка пара лапа тоя мошеник .Това е всеки ден неговото.
  • 5 Рошко

    36 2 Отговор
    Ускорявай си я, ако знавл колко мераклии имаш само да те зърнат
  • 6 Учуден

    40 0 Отговор
    "България продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой ваксинирани - едва 17%."...Току що пуснаха статия за Чехия, че са ваксинирани 14%, все си мисля, че 14 е по малко от 17...тоя да не е роднина на гадателя Витанов

    Коментиран от #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 вяра

    26 0 Отговор
    Този е друг витанов, ама все тая
  • 9 Витанов,

    36 0 Отговор
    пътя към ада е постлан с добри намерения! Който гроб копае другиму,сам попада в него! Ваксините за "ковид"грипа не са решение.
  • 10 добре де

    19 0 Отговор
    Ей са , само да патентовам една шевна машина като ваксинационна и ги почваме.
  • 11 8234

    35 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ваксините спасяват човешки живот
    Това не се отнася за БИОПРОДУКТИТЕ - както пише в информираното съгласие.
  • 12 всъщност

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пурко":

    Трябва да се направи списък на всички като тоя дето агитират усилено хората да се ваксинират, и по някое време(което ще настъпи скоро)да им се потърси сметка, ама не с празни приказки а по законите на джунглата(в каквато се е превърнал света)!
  • 13 asd

    28 0 Отговор
    Витанов, къде живееш бе?
  • 14 провинциалист

    31 0 Отговор
    „Вaкcинитe cпacявaт чoвeшки живoт и зa мoмeнтa нямa пo-eфeктивнo прoтивoдeйcтвиe cрeщу СОVID-19 oт тях.“ Да, ама не! “Тeрaпиятa c хипeримуннaтa кръвнa плaзмa cтрувa мнoгo мaлкo, пoчти нищo, лeкувa бързo и cигурнo, нe прoизвeждa пeчaлби, кaмo ли – милиaрди.” - Д-р Джузепе Ди Донно, убит от ваксина.
  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    30 0 Отговор
    Математик да ни обяснява за вируси е като мамолог да ни обяснява за Млечния път и други галактики!
  • 16 МАКЕ ВИ ЕЙ

    33 0 Отговор
    Който се притеснява да си бие там 3-4-5 доза и да не занимава останалите.
  • 17 Мат

    19 0 Отговор
    Сега ударих една сметка имам 17% ваксинирани с завършен цикъл
    или 991535 души. В националния статистически институт дават че в българия от над 15 години има 5 917 534 души. Интересно ми е що не дава над 18 ми от 15 до 19 са 314238. И като сметнеш излиза че с тия от 15 до 19 и останалите това са 16,76%
    Отделно имаме още 17.2% или 1022453 със 1 доза. Аз лично познавам само 2 ма ваксинирани и дватамата са малко перкохахо.. От къде се вадят тия числа накрая ще излезе че сме ваксинирани всички а до болница не сме стигали
  • 18 Матей

    36 0 Отговор
    Ваксинацията трябва да се прекрати.Самият факт ,че въпреки малкия брой ваксинирани и се установи пълно спокойствие,показва,че това не е заслуга на ваксините.Тук се заговори усилено за нов делта-вариант,който ще се разпространи масово есента.И какво да направят хората при такова чрезвичайно обстоятелство,да се подредят чинно в очереди и да се бодат безогледно,от хронични заболявания и здравословно състояние?В някои страни процента ваксъри се постигна подавляващ и въпреки това имат и много болни.Значи ваксините не помагат съществено,само създават илюзия за защитеност и необосновани привилегии.

    Коментиран от #24

  • 19 ежко

    22 0 Отговор
    Поредният идиот се изказа!Витанов, ваксинирай се 10 пъти и бъди неуязвим, но за "задължителен елемент" не смей да отваряш и дума!Фигуративно казано, ако тези 83% отказващи да се ваксинират грабнат сопите, не знам накъде ще драснете....
  • 20 Споко

    17 1 Отговор
    В България си имаме много вицове за бай Ганьо как винаги натхитрява Американеца Германеца Французина и тн бас цепя че и сега с ваксината ще ги натхитри няма нищо случайно
  • 21 !!!!

    20 0 Отговор
    Витанов да се ваксинира колкото си иска. Хората да не са гoведа та да им ускоряваш ваксинацията и да решаваш вместо тях. Тоя психопат плаче за бой.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ха ха ха

    13 1 Отговор
    Ей ся, веднага... тичкам ша знайш 😂🤣🤣
  • 24 321

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Матей":

    Напълно си прав! Само, че търсиш логиката по грешен път! Целта е ясна- съкращаване на населението, айде сега се замисли не са ли логични всички действия в тази посока!? Не искам да съм лош пророк, но първата работа на новото правителство ще е да внесе проект за вавеждане на задължителна ваксинация! Стойте та гледайте и продължавайте да търсите логиката в това, че мислят само за нашето здраве и добруване!
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Общ брой поставени дози
    2 001 777
    Поставени нови дози (14 дни)
    Няма данни
    Напълно ваксинирани хора
    984 573
    % от населението: 14,1% това са данни за Нашата земя от СЗО.Омръзна ми да повтарям!Всеки ще срещне НЕщото!И Ваксиниран с една1две и повече дози...Някой няма дори да разберат,че нещото е било до тях.И аз съм му мераклия на този.....И щабаджиите съм ги закачил,не се забравят.....Дразнете пък после ще се чудите и оправдавате.....
  • 26 Факти

    16 0 Отговор
    Как бих го нашарил тоя с всички "ваксини ".....
  • 27 Аз ше се ваксиниргам когато

    9 2 Отговор
    Получа 1 милион евро кеш в торбичка и безплатна ел кола по мой избор чисто нова иначе нема се ваксинирам😂😂😂😂това е моето изискване
  • 28 Радев

    15 1 Отговор
    Ще се ваксинирам. Довечера. С 3 дози анасонлийка.
  • 29 Hoho Boho

    15 0 Отговор
    България е на пОследно място по ваксинации и затова сме с най-малко нови случаи на заразени с COVID-19.
    Тоя какво иска?
    Да минем в тъмночервената зона по заразени, както е при гърците - отличници по ваксиниране?
    Борисоф не можа да ни умори, но такива агитатори като него ще ни видят сметката.
    ТРЯБВА ДА НАСТОЯВАМЕ ДА СПРАТ РЕКЛАМИТЕ НА ВАКСИНИТЕ!
  • 30 Да бе да ама

    15 0 Отговор
    Витанов, Витанов, ако ние българите бяхме задружни такива като тебе отдавна да бяха издухани ...
  • 31 дидо

    13 0 Отговор
    необходима е мащабна революция и мащабно увесване на такива социалисти и други подгласници на сатаната
  • 32 Hoho Boho

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВИТАН":

    Тоя не е оня, ама е от същата мафия...
  • 33 Бонговец

    7 0 Отговор
    Д. Г. Д, Витанов
  • 34 Hoho Boho

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    А в Индия ваксинираните с две дози са 7%
    и там индийският /делта/ вирус е напът да изчезне.
    Графика в Гугъл -
    "коронавирус индия"
  • 35 А без тоз

    8 0 Отговор
    Николай Витанов математика не е ли брат на Петър Витанов-ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент? Те и двамата почнаха в хор да пеят.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 НаукатаЕслънце

    4 1 Отговор
    Льольо, поне процента да ти беше верен:
    напълно ваксинирани = 14.27%
    Частично ваксинирани = 0.44%
    Общо = 14.71%
    : ourworldindata.org/covid-vaccinations
    Сега дали там цифрите са верни - не знам, но предполагам че са даже леко надолу.
  • 38 yordan

    4 0 Отговор
    АБРАКАДАБРА ДОЙДЕ .ОЩЕ ЕДНО БОСТАНСКО ПЛАШИЛО.АМА ПИЙТЕ ГИ ТЕЯ ХАПОВЕ,КАЗВАШЕ ЕДИН ПРОФЕСОР
  • 39 П Витанов?? Всички ли сте психари с

    3 0 Отговор
    Тази Фамилия!! Кой си ти, на какъв се вживявашЧокундур!! ??
  • 40 6Х6

    1 0 Отговор
    Отвсякъде ни натискат да се съгласим информирано, да поемем отговорност и да се ваксинираме. Ама като съм с две дози неизвестна субстанция и сега казват, че това не е достатъчно, се чувствам леко прецакан. Първо можеше с една доза, сега три не стигат. Пълна анархия.
  • 41 поредният

    0 0 Отговор
    специалист по нищо, даващ мнение за ваксини и обществено здраве