Last news in Fakti

1 Август, 2021 10:41 2 880 48

Комитова: АПИ е възлагало поръчки, без да може да ги обезпечи финансово

  • комитова-
  • пътища-
  • дупки

Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е шега

Комитова: АПИ е възлагало поръчки, без да може да ги обезпечи финансово - 1
Снимка: БГНЕС

Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е шега. Това е проект, за който два пъти се одобрява поръчка. Аз съм я прекъснала за втори път тази поръчка. Компания твърди, че има специални права да прихваща сигнала от спътниците, които летят над страната ни и чрез специална технология наблюдава състоянието на пътищата. След което, предложението беше, да ни информират къде има дефекти. Обществената поръчка е на стойност 8 милиона лева. Смятам, че няма нужда от подобно нещо. В регионалното министерство ежедневно постъпват сигнали от граждани и от медиите и можем да правим това наблюдение напълно безплатно”. Това заяви пред Нова служебният министър на регионалното развитие архитект Виолета Комитова.

Регионалният министър коментира и обвинението на бившия премиер Бойко Борисов, че финансовият министър е „взел пари от строежа на АМ „Хемус” и ги е написал като излишък”.

По думите ѝ в АПИ е имало пари, които били предвидени за целево изграждане на скоростния път. „По време на служебното правителство бюджета правеше трансформации, за да осигури средства месец по месец за пенсионерите, тъй като беше недопустимо тези надбавки да се спрат. Трябваше да се осигурят и пари за медиците на първа линия. Нямаше възможност да се актуализира бюджета заради липса на НС, се търсеха свободни средства, които към момента не са необходими по тяхното предназначение, за да се решават други социални проблеми. Такъв е случаят с парите, предназначени за АМ „Хемус”. Както вече знаете там има 70 процента предварително дадени пари, а е изпълнено строителство – около 13 на сто. Тоест там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово”.

„При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, които са разделени в две календарни години. Възниква въпросът защо в област, в която имаме нужда от много текущи ремонти на пътища, защо възлагаме толкова много дейности, без да имаме финансиране. Има парадокс при АМ ”Хемус” – там няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9, но сме дали предварително средствата. А при текущите ремонти е точно обратното - има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. С парите от „Хемус” е могло да си осигурим пари за текущите ремонти” посочи регионалният министър.

По думите ѝ всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. "Възлагани са дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задания на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези средства не са разрешени по договора за обществената поръчка", посочи Комитова.

И допълни: "Отговор на въпроса защо е правено това трябва да дадат бившите ръководители на АПИ и регионалното министерство".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОМИТОВА

    13 22 Отговор
    КВО ИЗЛИЗА....ЧЕ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ НИЩО НЕ Е ПЛАТЕНО НА ФИРМИТЕ ????????

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Доня КРАДЛАН

    14 10 Отговор
    Донка Михайлова крадецът кмет на Троян,продаде КАПИНЧО 4 на ДПС там ще правят Дарик,ЧАКАИТЕ ИТН И БСП ДА ВИ ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА КАТО ГЛЕДЪМ ДОНКА МИХАЙЛОВА КАКЪВ ИСКУСЕН КРАДЕЦ Е ПРЕДСТАВЯМ СИ НИНОВА А ДПС ГИ ЗНАМ.
  • 3 Тея па

    28 3 Отговор
    ще гледат магистралите с Гугъл Земя ли, кой ще цъка цял ден да гледа, все пак имаме 500 милиарда км. магистрали. Лелчето секна на едни директори да разделят едни 8 милиона.
  • 4 jorj

    12 35 Отговор
    Един път взели авансово, друг път авансово извършват работа. Нормално! Сега всичката работа се стопира !!! При хора с комунистическо мислене всичко загива.

    Коментиран от #26

  • 5 Излиза, че

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОМИТОВА":

    Таралежа взе парите и се прави на циркаджия.
  • 6 сектант

    29 5 Отговор
    всичко се плаща на БМБ защото той сам с тия 2 ръце строи 500 милиарда км
  • 7 Само

    34 1 Отговор
    мошеници по веригата , заграбили милиарди !
  • 8 Браво Комитова

    40 6 Отговор
    Добър експерт и достоен човек!

    Коментиран от #28

  • 9 ЕВАЛА БОЙКО

    11 13 Отговор
    ПОСТРОИЛ СИ МАГИСТРАЛИ БЕЗ ДА ПЛАТИШ НА ФИРМИТЕ....ХВАЛА ТАКЪВ РЪКОВОДИТЕЛ

    Коментиран от #10

  • 10 Ако беше

    36 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВАЛА БОЙКО":

    се научил да четеш, можеше и да прочетеш, че 70 % от парите за цялата магистрала са платени, ама строителите ги няма! Защо банкянският крадец подари нашите пари и колко се върнаха към него, за тази услуга!

    Коментиран от #16

  • 11 ДА НЕ Е ПЛАТЕНО

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОМИТОВА":

    ЗАЩОТО ИМ СЕ ПЛАЩА НА КРАЯ
    НА ГОДИНАТА. БИБИТКОВА ФОРМА
    НА ЗАПЛАЩАНЕ. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ
    КОЙТО СЕ Е ОТЧЕЛ ЩЕ МУ ДАДЕМ
    КОЙТО НЕ ЩЕ ЧАКА!!!!!! И ПРЕЗ ОКТОМВРИ НОЕМВРИ АКТУАЛИЗАЦИЯ. ЕТО ВДИГАМЕ ДЕФИЦИТА И ЗА ПОСЛУШНИТЕ ЩЕ
    ИМА. ЗАЩО СЕГА НЕ СТАЧКУВАТ???!?
    ЗАБРАНА. ПЪРВО СА СЕ НАГУШКАЛИ
    ПРИ БИБИТКО, ВТОРО : ЗАПОВЕД
    НЕ МРЪНКАЙТЕ ЗАЩОТО ЩЕ НИ ИЗЛЕЗНАТ ОЩЕ ДАЛАВЕРИ.
  • 12 Сатана

    9 3 Отговор
    Абе,не е баш така.Баце е обезпечавал обществени поръчки,които никой не е можел да изпълни.Справка,наредените 34 000 000 000 лв.няколко дена преди падането на диктатора към фирми с различни дейности.
    А мълчанието е оглушително на новите властимащи.
  • 13 ЕВАЛА БАЦО

    0 15 Отговор
    ХВАЛА ТАКЪВ РЪКОВОДИТЕЛ....ДА ТИ ПРАВЯТ МАГИСТРАЛИ БЕЗ ПАРИ...ТАКА КАЗВА ДРУГАРКАТА КОМИТОВА
  • 14 Най големите далавераджии

    4 13 Отговор
    А ти кога ще дадеш отговор, как така с пари по програма за ваканционни къщи си направи два палата, един за теб, друг за дъщеря ти Нали се бориш с корупцията, корумпе селско😂😂😂😂И магистрала Хемус кога ще я строите крадци безобразни.😂😂😂
  • 15 Българка

    20 3 Отговор
    Комитова, Василев и Петков не само осветиха схемите, през които мафията ни ограбва с милиарди, но и предприеха решителни мерки да спрат грабежите. Ако трябва да се пребори решително мафията, трябва да им се спре достъпа до финансови средства. И това го правят от служебното правителство, с изкючение министъра на енергртикаата, земеделието и транспорта. Сега си отговорете защо от ГЕРБ казаха, че няма да присъстват в зала при гласуване кабинет на ИТН? Просто е- осигуряват кабинета на "разбраните" послушни сламени министри на Слави да бъдат избрани. На ход са Мая Манолова и БСП да се определят на чия страна са- на обществото или на задкулисието. Искаме да продължат работа голяма част от доказалите се министри на служебния кабинет. ДПС очевидно ще подкрепят ИТН.
    Кой нареди кабинета на Слави? КОЙ??????????

    Коментиран от #17, #18

  • 16 ВЪЗЛАГАЛИ ПОРЪЧКИ

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "Ако беше":

    БЕЗ ДА ГИ ОБЕЗПЕЧИ ФИНАНСОВО.....ДУМИ НА КОМИТОВА.....ИЗЛИЗА ЧЕ СА РАБОТИЛИ БЕЗ ПАРИ...ЕВАЛА БАЦО, ГОЛЕМ СИ

    Коментиран от #19

  • 17 НИКАКВА ВЛАСТ ЗА БСП КОМУНЯГИТЕ

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    ТВА Е НАЙ ВАЖНОТО....С 36 ДЕПУТАТА ТРЪГНАЛИ ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВАТ.....И НИНОВА ДА Я ПОДАВА ОСТАВКАТА
  • 18 Изложи се

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Ама много! Язък за смислените коментари които пишеше! Втората ти половина от коментара, по нищо не се различава от ниско платен трол, градящ коментар на опорки и жълтини и правещ манипулации! Язък!
  • 19 Е помагаш

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ВЪЗЛАГАЛИ ПОРЪЧКИ":

    ли му, като го хвалиш, че е крадец банкянският глупак? Тоя явно стана толкова пр0ст, че нае деца да го закопаят с простотията си! 😃

    Коментиран от #20

  • 20 КОЙ Е КРАДЕЦ

    2 11 Отговор

    До коментар #19 от "Е помагаш":

    БОЙКО ЛИ...ДЕТО ОТ 12 ГОДИНИ СПУКВА БСП НА ИЗБОРИ....ЩОМ Е КРАДЕЦ....ОСЪДИ ГО.....АМА НЕЩО ТЕ Е ШУБЕ

    Коментиран от #21

  • 21 На какви

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "КОЙ Е КРАДЕЦ":

    избори? Манипулирани ли? Това дечко е измама и лъжа! Ние знаем, че е крадец и лъжец банкянският б0клук! Но дерзай да го казваш и на тия дето не знаят! Ако са останали! 😃

    Коментиран от #30

  • 22 Maf1ata BG

    9 0 Отговор
    Така работи ппГРОБ!
  • 23 да уточним

    2 6 Отговор
    Комитова, апропо ти имаш ли нещо общо с оня комита Глинка Комитова, за когото Илиянчето Й. яко беше лобирала та го натъкмиха баш-бакам и то баш-там, насред НЗОК?
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    АПИ слуги на герб и на БОЙКО БОРИСОВ
    пътищата БОЙКОВИ убиха ХОРА
  • 25 Бриго Бичкията

    6 0 Отговор
    Къде сте видяли поддържан път в България?!?! Дупки, не почистени банкети, канавки, храсти и клони стърчат над пътното платно и понижават видимоста, ръждясали, липсващи и неадекватни знаци и пътна маркировка и т.н и т.н. Пародия, а сао се говори за милиони и поддръжка, къде изчезват тия пари???.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "jorj":

    БОЙКО е крадец лежал е за авто кражби в ЧЕХИЯ затвора в ПРААГА квартал ПАНКРАЦ
    БОЙКО е мутра престъпник сикаджия рекетьор изудвач
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    БОЙКО и мутрите да се замислят съд прощава БОГ не прощава
    ХАМСТЕРА си получи заслуженото
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Суха съчка

    4 1 Отговор
    Магистрала ще има ли някога за Северна България бях на първата копка като ученик няма да я доживея малко надежда се беше появила и тя изчезна.
  • 30 И МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "На какви":

    ЛИ Е МАНИПУЛИРАНО.....БОЙКО ПАК ПРЕГАЗИ....БСП КОМУНЯГИТЕ...ЩО ЛИ

    Коментиран от #31

  • 31 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "И МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ":

    ако беше по голяма или да не се излагаше, като се държиш за палците, щеше да ти е ясно, че машинното гласуване, ограничи до голяма степен купеният вот! Видя се по циганските махали, видя се и по дпс, но няма как да ограничи корпоративният, който ще продължи още известно време да е в полза на банкянският б0клук! Та колко още ще ме питаш детски глупости, за да го очерняш подлеца дето ти плаща? 😃

    Коментиран от #42

  • 32 загадката

    4 1 Отговор
    Най лесно се краде от големите поръчки, затова са платили Хемус предварително. От тези 8,6 милиарда лева дадени напред, всеки българин да си помисли колко са влезли в чекмеджето.А ако не ги плати предварително, крадеца няма да може да вземе, защото след него идва друго правителство и няма да му се отчетат на него. За това е бързал да плати предварително.
  • 33 Казуар

    2 0 Отговор
    Не АПИ е възлагал, а Борисов.
  • 34 Гост

    4 2 Отговор
    Нищо не става от вас. Нещо да сте подобрили живота на Народа? Цените и те тръгнаха. Само приказки.
  • 35 Котарака

    1 0 Отговор
    тя държавата затова е в това състояние , всичко живо Краде на поразия ,, много крадливи милионери станаха в България
  • 36 ПСР

    1 0 Отговор
    70% авансово платени...от нас.13% осъществени....
    Нещо изобщо не съвпада с поредните опашати лъжи на Тупанбаши.Били"гепили"парите за Хемус...Наглост и безочие.
  • 37 Aлфа Вълкът

    1 1 Отговор
    Айде, айде, изтропахте се на метеното. Колко дела ще отнесе държавата заради вас Ганьо идея си няма!
  • 38 сьд

    0 2 Отговор
    ПАРИТЕ СА РАЗДАДЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО за да може после да отидат при вожда като кюлчета и пачки с евраци.ТЕЗИ МАГИСТРАЛИ са златни и налепени с евраци на които пише 500.СЪЩОТО Е И с ДУПКИТЕ.къде е ГЕШЕВ И КОЛЕГИТЕ МУ.

    Коментиран от #41

  • 39 Прилича ми на, един актиор

    1 0 Отговор
    Но не мога да се сетя, кой беше..!
  • 40 Аз,патриотът

    1 0 Отговор
    Каскета какво прави по случая,а те са хиляди,чака да го изхвърлят от канцеларията ли?
  • 41 Бай той

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "сьд":

    Спомняш ли си, че Борисов каза- даваме парите предварително и нарочно за "Хемус", че ще дойдат другарете и магистрала на мук, е така и стана всичко спре.....
  • 42 БСП...ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ами":

    ЧЕ ТО 20 ПЪТИ БАЦО ПРАСКА БСП НА ИЗБОРИ...И ВСЕ КУПЕНИ ИЛИ КОРПОРАТИВНИ ИЗБОРИ....ЩО ЛИ НЕ ТИ ВЕРВАМ...И КВО ЗНАЧИ КОРПОРАТИВЕН ИЗБОР....КАК МОЯ РАБОТОДАТЕЛ ШЕ ВИДИ ЗА КОЙ ГЛАСУВАМ НА МАШИНАТА......

    Коментиран от #46

  • 43 КОМИТОВА, КОЕ Е ВЕРНО

    0 1 Отговор
    ПЛАТЕНИ АВАНСОВО ПОРЪЧКИ ИЛИ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ФИНАНСОВО ПОРЪЧКИ.....МАЙ СЕ ОПЛЕТОХТЕ КАТО ПИЛЕ В КАЛЧИЩА
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Защо се пропуска, че министър Комитова е архитект...? Жената е абсолютно некомпетентна (профанка) по "Пътно строителство"......
    А к`во ще кажете за фондацията на нейния мъж???
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "БСП...ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ":

    като пораснеш, ще разбереш! А може да питаш и банкянският боклук! Ем ти е работодател, не плащащ ти осигуровки и данъци, демек крадящ от народа си, хем има и информация от първо лице, как се купува и продава вот! Питай за да знаеш!
  • 47 Кико

    0 0 Отговор
    Вълчо вика- Изядоха ми овцете! Ще видим и теб,като ти свърши мандата!
  • 48 възпитаник

    0 0 Отговор
    Премиеру с джипа ходеше финансираше и пълнеше чекмеджето със злато и евра ЗАТВОР заМУТРАТА от книгата ШАЙКАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове