3 Август, 2021 18:42 2 735 36

И в този парламент депутатите ще взимат големи заплати

  • депутати-
  • парламент-
  • депутатски заплати

На заседанието беше решено и 2/3 от заплатите на депутатите да се превеждат по банков път

И в този парламент депутатите ще взимат големи заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите няма да намаляват заплатите си. Това решиха те на заседание на Временната комисия за изготвяне на правилника на НС.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха месечната заплата на народните представители да стане 1 570 лв. Всички присъстващи народни представители гласуваха с "въздържал се".

Според депутатите трябва да има по-широк дебат по темата.

"Аз не знам дали г-жа Манолова въобще има представа как се определят заплатите в държавната администрация. Заплатата от 1500 лв. трябва да си даваме сметка, че ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация", каза Ива Митева, председател на Народното събрание.

На заседанието беше решено и 2/3 от заплатите на депутатите да се превеждат по банков път.

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова от "Демократична България" посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев от ГЕРБ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването ѝ на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.

Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    4 48 Отговор
    Така и трябва, не може да се излагаме пред Европа като най-големите бедняци с 1500лв. депутатска заплата. Нормалната депутатска заплата е между 6 и 8 хил. лева.

    Коментиран от #6, #11, #13

  • 2 Супер

    23 9 Отговор
    Нека си вземат хората, няма всички да гладуваме Я
  • 3 ЦК на ГЕРБ

    33 2 Отговор
    Душички невинни 🎃😍
  • 4 Dinero

    49 0 Отговор
    Куче кокъл отказва ли ? :)
  • 5 джобни

    32 4 Отговор
    беше съобщено за такива огромни далавери и кражби за милиарди, че това сигурно са ѝм джобните за деня

    Коментиран от #18

  • 6 прав си

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Тя Европа не вижда гладуващия пенсионер, а депутатите. Нека вземат хората
  • 7 Хасан Азис

    35 3 Отговор
    Явно "имат" воля за промяна ?!
  • 8 Браво Браво

    25 3 Отговор
    Нека вземат. Те жени, деца, любовници....,
  • 9 Майна

    23 1 Отговор
    Вижте кой предлагат за министър на ЕНЕРГЕТИКАТА..АЛЕКС. НИКОЛОВ, протеже на Стоян Мавродиев , близък до Брендо...ТОПЛАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ГЕРБ И ПЕЕВСКИ...
  • 10 така така

    30 1 Отговор
    Този парламент няма да е дълъг, така че, НЯМА ДА ВЗИМАТ големи ЗАПЛАТИ.
  • 11 провинциалист

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    В Европа и в Щатите има политици, които отказват възнаграждение. За тях нещо да кажеш?
  • 12 Последния Софиянец

    22 4 Отговор
    Радев вади танковете и към парламента! Пехотата от нас!

    Коментиран от #25

  • 13 Сссс

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    Мантрата на демонкратите от деветдесетте години, :трябват високи заплати, за да не крадат. Заплатите все по високи, а те все повече крадат, демонкрате!

    Коментиран от #31

  • 14 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Като е за пари всички дружно срещу Мая
  • 15 Гост

    27 0 Отговор
    Какъв дълбок дебат бе, б*клуци? Или намаляш, или не, кво ще дебатираш?
  • 16 Боже

    31 1 Отговор
    Всичко е пьлен фалш и демагогия. Разбра се, че за това се борят и всичко друго е популизъм. Няма Слави, няма Маси.
  • 17 Гласуваш не гласуваш се тая

    32 3 Отговор
    Мисля че се убедихте сами и да протестираш и да не протестираш пак се тая...не се ли вдигнат 200 300 000 озверели здрави мъже с брадви булдозери фадроми трактори да се стане революция с избити политици милиционери мутри тарикати играчи олигарси промяна нема да има
  • 18 Не са и жобните им

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "джобни":

    Тея пари забравят че ги имат стоят като колекция по картите и кьошетата грабежите идват от другаде
  • 19 Още ли мислите че

    19 3 Отговор
    Ако всичките си плащаме данъците съвестно бегето ше бъдело швеицария на балканите😂😂😂😂😂😂
  • 20 гост

    15 1 Отговор
    Тази държавна софра , ще е доста сладка ?
  • 21 На политиците като им требват пари

    17 1 Отговор
    Бнб да им напечата не трябва да се вземат от народа под никакъв предлог...как може държавата да проспрерира като ограбваш населението ? Това не е правилно
  • 22 JEFF

    23 1 Отговор
    Как само 2/3 по банков път ? В Европа всички заплати 100 процента се привеждат по банков път.
  • 23 ⚜️Илюминат⚜️

    19 3 Отговор
    Ми намалете само вашите заплати ! Не е нужно да пипате тези на администрацията!!!
  • 24 Киро Тракторa

    17 0 Отговор
    цял ден си чоплят носовете и въртят техния си бизнес ,,, АМИН ,,, да не видят добро от тези пари
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гандалф

    9 1 Отговор
    Що, да не би в следващите да се промени нещо...народните ни избраници ще си гласуват увеличенията..от време на време ще ни хвърлят прах в очите...някои ще се изкаже от трибуната, за намаление на заплатите...което естествено, няма да мине в парламента...
  • 27 Само по това си проличаха че

    8 0 Отговор
    Не мислят за народа! Всички на бесилото! Не ни трябвате! Ей народе дайте да не ги избираме !
  • 28 Ръдулчо

    7 0 Отговор
    Му нали бат Салафчо се кле, че ще ги намали?
  • 29 ***

    0 0 Отговор
    Моря, моря!
  • 30 Дедо

    6 0 Отговор
    И пак същите маскари... Ей прост народ - бедна държава. Пак го излъгаха.
  • 31 Напълно съм съгласен

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сссс":

    Депутатите,не само днешните са като онзи таксиджия,който кандидатствал в МВР,и го назначили като редови катаджия.След три месеца служба,го среща шефа на управлението и му заповядал: Бегом в касата.Не си получавал заплата си три месеца.Заради теб касиерката не може да си приключи тримесечието! - Но господин Началник,тук и заплата ли давате?- А аз мислех,че като ми дадоха картата,пищова и палката- това означава: От тук,се оправяй сам!.
    Та като са толкова честни,защо не приемат за база минималната работна заплата в държавата? Нали Те през МС е определят- а не бизнеса? Но знаят,че при подобен вариант,заплатите на министри,замове,прокуратура,съд,агенции,кметове,областни управи,цялата армия от чантаджии,няма да мръдне с години.А така е перфектно.СРЗ е свинско със зеле! Сготвят го през шест месеца.Виж за онези- навън МРЗ трябва да не мърда.Иначе Крибчо ще ги бие през пръстите.
  • 32 Гошо

    2 0 Отговор
    И децата в детската градина знаят за записните заповеди подписвани от гербадхийските депутати за 200 бинки в евро, схемата е на Цецко!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бойко

    0 0 Отговор
    Мачкай Баце, мачкай Баце, мачкай Баце!
    Тея са лесни за купуване Баце! :))
  • 35 MIG

    2 0 Отговор
    Какава наглост!
    Днес Ива Митева се възмути сама от себе си, че получавала по-висока заплата в парламента като директор на дирекция отколкото като председател на парламента!!!!!!!
    В същото време уволни главния секретар на парламента, който й е плащал тази заплата и пропусна да каже, че само няколко човека от администрацията на НС са имали тези пари. За другите от публична информация, става ясно че съвсем така не са нещата.
    Г-жа Митева днес запази стандарта си на живот, който много други българи никога няма да имат точно заради такива като нея. Даже не щеш по обедняла спрямо чиновническата си позиция! Какво падение! Какъв срам!
  • 36 ANP

    1 0 Отговор
    Подкрепям предишния коментар
    35. Нищо ново! Не искам да коментирам тази госпожа... от Разградско
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове