5 48968

5 август 1998 г. Умира Тодор Живков

 • тодор живков-
 • умира-
 • българия

Същият ден премиерът Иван Костов обяви, че сменя парите

5 август 1998 г. Умира Тодор Живков - 1
Снимка: Архив

На 5 август 1998 г. умира Тодор Живков. Същият ден властта обяви, че сменя парите.

Той е председател на Държавния съвет на НРБ (1971-1989), първи секретар (от 1954 г.) и ген.секретар (1981-1989) на ЦК на БКП. С решение на ЦК на БКП е изваден от състава на ЦК на БКП (8 декември 1989 г.); изключен от БКП (13 декември 1989 г.).

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, за жилища, коли и др. Осъден да върне на държавата 21 010 380 лв.

На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Богдан Велински

  27 111 Отговор
  Отвратителен необразован дебил!

  Коментиран от #9, #26, #29, #34, #63

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Е и

  8 22 Отговор
  Върнали ги ?
 • 4 Баба Зоя

  46 24 Отговор
  Дошъл Брежнев в България на посещение и рекъл на Тодор Живков: - Товарищ Тодор, в България имате много плодорна почва - ще садите праз! - Какво ще го правим толкова тоя праз, Леонид Илич? - Той не е за вас, ще го давате на румънците. - А какво ще ни дават те в замяна? - Те ще ви дават дачии! - Супер сте го измислили, Леонид Илич! - Ама дачиите не са за вас. Те са за китайците! - А те какво ще ни дават? - Ориз! - Чудесно сте го измислили! - Ама и оризът не е за вас. Той е за японците! - А какво ще ни дават японците на нас? - Те ще ви дават тойоти! - Аууу прекрасно! Вие сте гении, товарищ Брежнев! - Ама и тойотите не са за вас. Тях ще ги давате на нас! - А вие какво ще ни давате в замяна? Брежнев отговорил: - Семето за праза...

  Коментиран от #6, #8, #11, #64

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Сссс

  78 8 Отговор

  До коментар #1 от "Богдан Велински":

  Така ли? Да кажеш нещо за "образованите" дебили управляващи ни вече 32 години? За последния дебил ще говориш ли? Това което построи ТЖ по размери и качество може да се сравни само с количеството откраднато и некачествени построено то от "образованите" в кражбите.

  Коментиран от #13, #19

 • 10 Бат Бойку

  22 26 Отговор
  - Дядо, сега ли се живее по-добре, или при Тодор Живков? - При Тодор Живков! - А защо, бе дядо? - При Тодор Живков още ми ставаше...
 • 11 324

  64 6 Отговор

  До коментар #4 от "Баба Зоя":

  Сега краварите и семето за праз не дават, а като дойде някой най долен администратор от САЩ продажните нови политици за погалване по главата България продават.
 • 12 Радо

  73 9 Отговор
  Тия дебили, които ни управляват вече повече от 30г., още не могат да откраднат и унищожат всичко, което бай Тодора е построил и създал.

  Коментиран от #17

 • 13 Ак Неделчев

  29 5 Отговор

  До коментар #9 от "Сссс":

  Я кажи къде са " образованите ",че да ги поканим в този " високо-интелигентен форум " ???

  Коментиран от #18

 • 14 Аха

  38 1 Отговор
  Значи да очакваме толупа да върне 10те милиарда раздадени на приятелите мутри
 • 15 ДС активист

  10 7 Отговор
  А бе друго си беше при другаря Живков...Бях доволен от народната власт... а и сега не се оплаквам.
 • 16 Радио Келто

  17 17 Отговор
  Мнозина сега си спомнят с носталгия по ония времена. Не беше умен Живков, но беше хитър. Късата клечка на неговото управление беше голямото кланяне към Съветския съюз.
 • 17 Памперс

  1 9 Отговор

  До коментар #12 от "Радо":

  Ко каза?
 • 18 Сссс

  46 3 Отговор

  До коментар #13 от "Ак Неделчев":

  Колко се извървяха и продължават в НС! А двама от най "образованите" са лидери на 2 най големи партии. За мен лично ТЖ беше по образован от Толупа и чалгаря. Тези двамата трудно може някои да ги бие по простотия.

  Коментиран от #20, #21

 • 19 Богдан Велински

  13 51 Отговор

  До коментар #9 от "Сссс":

  Другите не ги знам! Напуснах България по времето на Живков. Толкова противни ми бяха комунистите и Тодор Живков, че бягах, бягах, бягах, та се спрях чак отвъд Атлантическия океан. Един път дойдох на гости, беше през 1995, и като видях какво ви е построил Живков с неговите другари-комунисти, пак побягнах, и повече не съм гостувал в България. Затова и другите след него не ги зная

  Коментиран от #22, #36, #50

 • 20 Ура другари

  27 4 Отговор

  До коментар #18 от "Сссс":

  Да живее вечната и нерушима дружба между НРБ и СССР

  Коментиран от #23

 • 21 простено ти е

  8 27 Отговор

  До коментар #18 от "Сссс":

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...

  Коментиран от #24

 • 22 Сссс

  39 9 Отговор

  До коментар #19 от "Богдан Велински":

  Стои си отвъд океана, не те каним! Не казваш отвъд кой океан си, но ако си отвъд атлантика внимавай, че там куршумената демокрация не подбира.
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Сссс

  28 5 Отговор

  До коментар #21 от "простено ти е":

  По добре коминисти пред изгъзици те на еврогейските чиновници. Ама тебе може и да те устройва не казваш кой пол 5 или 35!

  Коментиран от #25

 • 25 Богдан Велински

  6 29 Отговор

  До коментар #24 от "Сссс":

  Ти по-добре се върни в училище, за да се научиш да пишеш. Поне българското писмо да научиш! Вижда се, че за повече дарба нямаш. Ти да нямаш роднинска връзка с Тодор Живков? И на него, спомням си, му куцаше образованието.

  Коментиран от #27

 • 26 ГХЧ

  35 3 Отговор

  До коментар #1 от "Богдан Велински":

  Със всичките недъзи , кусури , партийни секретари , и силно ограничена частна инициатива , дефицити на стоки , опашки по магазините , трудно пробиващи си път модернизации , и иновации , чакане за автомобили с години , за жилища . Безспорно е , че това е било времето в което за последен път сме били държава, защото няколко са основополагащите фактори , които превръщат територията в държава. Борба за пазарите със собствени стоки, на местните , и в международен план . Своите стратегически суровини , се преработват до готова продукция . Банките и банковият капитал да работи за икономиката. Възпитанието , образованието , създаването на високо-квалифицирани кадри и специалисти. Национална сигурност , демография армия, полиция . Социализма , колкото и да е бил уродлив , защитаваше тези няколко стълба на държавността. За това времето в което е управлявал Тодор Живков , и последното време в което сме били държава. Вчера полицията задържа един авто-апаш , който краде необезпокояван вече 30 години . Задържаха го за да си плати , да го пуснат отново да краде . Трябва ли да считам това за държава ? И не става въпрос за комунизъм , или капитализъм , котката бяла ли е или е черна , а дали хваща мишки .
 • 27 Сссс

  25 5 Отговор

  До коментар #25 от "Богдан Велински":

  Гледай в своята паница не в чуждата! Демонкрацията отвъд Атлантика наложена у нас ме направи комунист без никога да съм имал общо с партийни функционери
 • 28 Хайван Костофф

  38 8 Отговор
  Ще произнасяте името му и ще ревете!!!! Вечна Слава за Държавника Тодор Христов Живков!!!

  Коментиран от #41

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 От Полша

  33 7 Отговор
  В Полша още милеят за българските цигари, българското вино, българските домати, българското сирене и др.

  Коментиран от #51

 • 31 За да правиш надстройка дълго време ...

  3 2 Отговор
  Трябва солидна база като СССР преди 1989 затова и ТъЖъ беше толкова години член първи ама руснаците като видяха как соц страните не могат да произвеждат електроника и стоки и мразят СССР направиха Пренареждането на Горбачов сега соц страните да в ЕСЕСЕСЕIIR и ситуацията е същата само че срещу европейските институции когато в Куба победила революцията руснаците отишли при Кастро и го попитали какво иска от всяка соц страна и Кастро казал какво иска от всяка соц страна и от България поискал пропагандатори и както се знае от историята императора е предаден от най близките си като неговите охранители които са работили за западни служби
 • 32 Софиянец

  4 22 Отговор
  Грешката беше че не ги застигна съдбата на чаушеско и компания. Нямаше да шукнат и за 32 години щяхме да сме се оправили. Вече е късно а отговорността е на онова поколение.

  Коментиран от #35

 • 33 Националист

  41 9 Отговор
  Рано или късно името на Тодор Живков ще бъде вписано със златни букви в българската история. Това беше последният националист, който управляваше България. Не се е кланял на СССР . България просто беше член на СИВ и Варшавския договор. Сегашните "политици" са много повече г.золизци на запада, отколкото той беше на СССР. Реши проблемите със Сърбия, ребългаризира Родопите, опита се да изгони турците, накара цингарите да работят, българите имаха национално самочувствие и, да, България наистина изнасяше компютри за Германия и Холандия. Поне до 1985 нивото на развитие на технологиите в тази сфера у нас беше на световно ниво. Това са истини! И няма никакво значение, че е бил комунист. Бог да го прости Тодор Живков!

  Коментиран от #52, #54, #60, #61

 • 34 Личи си!

  11 0 Отговор

  До коментар #1 от "Богдан Велински":

  От коментара ти кой е необразования!
 • 35 Националист до #39

  10 7 Отговор

  До коментар #32 от "Софиянец":

  Явно си зомби от Дб. В Румъния като убиха Чаушеску какво стана? Най- бедната и обезлюдена държава в ЕС. Само нашите медии го хвалят, защото целта е да досмачкат самочувствието на българина. Всъщност, Румъния е много по-зле от нас. 8 милиона румънци ги няма в родината си и реалните доходи са 75 % от нашите, при по-високи разходи. Това е положението. Пък вие вярвайте на прокоБиев!

  Коментиран от #37

 • 36 Хаха

  21 2 Отговор

  До коментар #19 от "Богдан Велински":

  Имаш си причини да не харесваш предишния строй. Проблемът обаче е, че сегашния се оказа по-лош от предишния за повечето българи и рай за разбойниците. И не му се вижда края, ама и той ще дойде.
 • 37 Вервам

  8 6 Отговор

  До коментар #35 от "Националист до #39":

  На очите си - как бедните румънци идват на нашето море, а ние не сме се запътили към тяхното.

  Коментиран от #38

 • 38 Националист до #39

  14 4 Отговор

  До коментар #37 от "Вервам":

  Ами иди го виж тяхното "море". Там нещата са застинали в 1986 год. Тук е в пъти по-хубаво. Затова идват. При това идва средната им класа. Да не би ние да не ходим в Гърция, Турция или Хърватия?
 • 39 100

  4 10 Отговор
  Селски тарикат.
 • 40 Aлфа Вълкът

  3 10 Отговор
  Коментарът е излишен! 🏳️‍🌈👨‍❤️‍👨👨‍👨‍👧👬🔞<p style="text-align: center;"><iframe width="300" height="170" src="https://www.youtube.com/embed/IDSNb-TF4Ac" frameborder="0"></iframe></p>

  Коментиран от #53

 • 41 Реви ти!

  5 11 Отговор

  До коментар #28 от "Хайван Костофф":

  Нито ще му произнасям името, нито ще рева. Култът към личността е кретения останала от онова време, чиито плодове берем и до днес - толкова години подриване на демокрацията, заради иди0тите, готови да цункат тиквения г*з.
 • 42 Ммм...да

  23 6 Отговор
  Бай Тошо мислеше за народа.Днешните нищожества ,само да си пълнят джоба !
 • 43 Павел пенев

  23 3 Отговор
  Излишно е да дрънкате глупостите против Тодор Живков. До сега няма друг партиен и държавен ръководител у нас с постигнати реални успехи като него в икономическия, ,културния, социалния и спортен живот на страната. В България имаше ниска престъпност и се живееше спокойно и сигурно,за това се казваше че *Комунист,това звучи гордо*. Хайде кажете същото за демократите,които оплячкосаха държавата,възрастните хора оскотяха а младите бяха опростачени и наркоманизирани. Личности със замъци в чужбина като Борисов,Плевналиев и Станишев социализма не допущаше.

  Коментиран от #45

 • 44 Анонимен

  2 1 Отговор

  До коментар #8 от "Дядо Либен":

  Забрави коронавируса
 • 45 Сър Пичук

  2 14 Отговор

  До коментар #43 от "Павел пенев":

  Че иди в затвора, бе! И там няма да ти крадат колата, няма да ти разбиват жилището, ще имаш сигурна храна и покрив. Ще живееш спокойно!
 • 46 😢😢😢

  12 5 Отговор
  Да почива в мир! Всички сте грешни пред него!
 • 47 Сър Пичук

  8 8 Отговор
  Този уж беше беден като църковна мишка и ходел с кърпени чорапи, а сиа му и внучката му с имения в Бояна. И това е, което знаем, а което не знаем?!?!

  Коментиран от #48

 • 48 ха ха ха

  13 1 Отговор

  До коментар #47 от "Сър Пичук":

  Квот не знаеш, ще си го представиш... завистта има невъобразими способности 🤣🤣🤣

  Коментиран от #55

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Гост

  7 3 Отговор

  До коментар #19 от "Богдан Велински":

  Тога си стой там и бачка за капиталистите ,за да можеш да живееш и децата ти давлезат в колеж , а там яко служат за учение ,здраве , за къща . Сти си там и бачкай до с ърт .
 • 51 Има ги в лидъл

  0 7 Отговор

  До коментар #30 от "От Полша":

  Купи си,като ти е толкова мъчно.
 • 52 Тра ла ла

  17 1 Отговор

  До коментар #33 от "Националист":

  Много добре постнато и вярно. Когато през 1990г. бях за първи път в Германия - ФРГ, ми направи впечатление, че най - скъпото сирене в магазина беше българското овче сирене - булгарише шафе кезе. Струваше 16 марки/кг. Продукцията на "Елтос" се продаваше в магазините редом с тази на "Бош". Има много неща да се изговорят на тази тема. А пропагандата до ден днешен упорито твърди за "некачествените" български "боклуци".
 • 53 КОМУНИСТИЧЕСКИ

  2 6 Отговор

  До коментар #40 от "Aлфа Вълкът":

  ИЗВРАЩЕНИЯ......НА НАЙ ВИСОКО НИВО
 • 54 WTF

  4 11 Отговор

  До коментар #33 от "Националист":

  Я пак. България изнасяла компютри? Ти добре ли си бе пич? А кой е искал да ни набута в сесесерето? А по леко с лъжите.

  Коментиран от #58

 • 55 Един

  2 1 Отговор

  До коментар #48 от "ха ха ха":

  Верно е, има за какво да им завижда. То са едни милиони, милиарди....

  Коментиран от #59

 • 56 Магистрат

  4 3 Отговор
  Още му търсим милиардите и нищо не можем да открием.
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 До wtf #54

  8 3 Отговор

  До коментар #54 от "WTF":

  А кой ни набута при англосаксонските хиени? Навремето бяхме сред най- интелигентните нации в света. Днес сме сред най-нискоинтелигентните. Пишещите коментари по сайтовете са ярко доказателство
 • 59 Сър Пичук

  5 4 Отговор

  До коментар #55 от "Един":

  Грешка! Не завиждам нито на тогавашните, нито на днешните "политици" и техните издънки, антуражи и съучастници. Презирам ги и не пропускам случай да разобличавам гнусните им лъжи.
 • 60 евалаа

  3 0 Отговор

  До коментар #33 от "Националист":

  евалла батка за написаното

 • 61 Хайл

  7 3 Отговор

  До коментар #33 от "Националист":

  Светла Му памет на Живков,последния истински БЪЛГАРИН УПРАВЛЯВАЛ БЪЛГАРИЯ СЪС СЪРЦЕ И УМ,Поклон пред делото на Живков,а всички след него си ги описал много правилно.

  Коментиран от #62

 • 62 Kузя

  1 3 Отговор

  До коментар #61 от "Хайл":

  Маината му на правешкия циганин, да гори в ада дано, а вие диваци много има още да живеете като скотове до де ви е мъчно за него......
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 ВЕЛИСЛАВ

  0 0 Отговор

  До коментар #4 от "Баба Зоя":

  ТЪПО
 • 65 Нане

  2 1 Отговор
  бай Тодор строй 45 години Костов го разруши за 3 ма ощи има
 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Курти

  2 0 Отговор
  Велик българин.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.