4 45223

Донев: Социалната пенсия ще скочи с 14.3%, минималната с 13.3%, таван от 1 500 лв за максималната

 • гълъб донев-
 • министър-
 • пенсии

Няма да се увеличи дефицитът в НОИ, ако се спазват принципите, и по този начин ще се гарантира стабилност на системата, смята социалният министър

Донев: Социалната пенсия ще скочи с 14.3%, минималната с 13.3%, таван от 1 500 лв за максималната - 1
Снимка: БГНЕС

Философията на преизчисление на пенсиите, предложена от служебното правителство, е много проста - спазване на принципите на социалното осигуряване и запазване на модела такъв, какъвто той е разработен още през 1999-2000 г. Това каза пред БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той поясни, че колкото по-голям е доходът, върху който сме се осигурявали, колкото по-дълъг е периодът на осигуряване, толкова по-висока ще бъде пенсията, която ще получаваме.

"Затова предложихме да се увеличи коефициентът за осигурителен стаж, така че да може участието в осигуряването да бъде отчетено и да носи много по-голям доход, отколкото моделът, който се предлага за преизчисляване при средноосигурителен доход, защото лицата, които попаднат по този модел, няма да имат принос към него", каза Гълъб Донев.

Социалният министър обясни, че средният процент за страната ще бъде 12.5. Социалната пенсия ще нарасне с 14.3%, минималната пенсия ще нарасне с 13.3%, съответно с по-малък процент ще нарасне максималната пенсия, която ще бъде ограничена с таван до 1 500 лв.

С модела, който предлагат, почти запазват размера на трансфера от държавния бюджет към ДОО за тази и следващата година.

Министър Донев увери, че няма да се увеличи дефицитът в НОИ, ако се спазват принципите, и по този начин ще се гарантира стабилност на системата и постепенно намаляване на необходимия дял от държавния бюджет.

"Не познавам лично посочената за министър на труда и социалната политика, чувал съм за нея задочно за работата ѝ в БАН", каза за номинираната от "Има такъв народ" Теодора Пенева служебният социален министър и изрази надежда всеки един от предложените да е професионалист в своята област.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Фаро

  33 6 Отговор
  Минималната пенсия по стаж трябва да е 700лв.Това са 300 евро крайно ниско за европейска страна.Пореднито увеличение е поредната подигравка

  Коментиран от #3

 • 2 Д. Петров

  4 18 Отговор
  Няма и нужда да я познаваш! Както е ненужно, да разпространяваш и лъжите си!

  Коментиран от #9

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Един шофьор

  14 24 Отговор
  Тези дето ще взимат по 1500 лв какви са да не пикаят олио?

  Коментиран от #12

 • 5 Милион

  28 2 Отговор
  и половина у нас живеят под прага на бедността. Десет години властта не пипна пенсиите. Румъния увеличи пенсиите с 40%, а минималната раб заплата стана 472 евро. Там борбата с кражбите е корупцията е истинска и ефективна. Тук всичко е симулация. Можем само да й дишаме праха на нашата съседка. И " нещастните" гърци са много по- добре.
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Дърт пръч

  33 1 Отговор
  Страшно нещо е генетиката. Няма нито един депутат, чийто син да работи като заварчик
 • 9 Не не са лъжи

  9 3 Отговор

  До коментар #2 от "Д. Петров":

  А много точно о професионално предложение. Адмирации за гълъб Донев !
 • 10 Шумкар

  13 2 Отговор
  Тоя "скок" на социалната пенсия е точно....16 лв. А чИстито

  Коментиран от #11

 • 11 пенсионер

  9 3 Отговор

  До коментар #10 от "Шумкар":

  ако цял живот си бил "в шумата", какво повече искаш !?
 • 12 ...

  15 3 Отговор

  До коментар #4 от "Един шофьор":

  Получавали са висока заплата, без пликове под масата, и са плащали осигуровките за пенсията на баба ти...

  Коментиран от #14, #18

 • 13 Широко разтворен

  14 2 Отговор
  Аха,200лв пенсия,28 лв увеличение.Като махнат 50лева,и пенсията ми смело ще се увеличи с минус 22лева!!!Инфлация200процента!!!Найз а?
 • 14 Един шофьор

  9 6 Отговор

  До коментар #12 от "...":

  Всеки който работи и има осигуровки трябва да получи пенсия от 500 лв и нагоре. Един метач също трябва да получи хубава пенсия , защото и без тях не може , а 90 % от тези дето взимат тавана са били директори и партийни секретари.
 • 15 Абе дончев

  9 8 Отговор
  Стига с тази кампания на Радев. Обещават майка си и баща си а щом ви назначи Радев отрязахте всички помощи за бизнеса, само 50-те лв. за пенсиите още ги давате защото зеления чорап е в предизборна кампания. Оср.... те всичко, изтървахте цените, изпуснахте ковида, мигранти се разхождат и ни обещавате светло бъдеще и големи пенсии. Наглеци, ако евентуално увеличите пенсиите ще ги завещаете на някои след вас да ги плаща, стар трик. Важното е сега да се обещава, но каквото и да обещават аз и близките ми хора и приятели обещаваме че за този тип няма да гласуваме, по никакъв начин.

  Коментиран от #19

 • 16 Шаран БГ

  4 1 Отговор
  Поздрави за всички пенсионери с " увеличени" пенсии !! За да понесат по-леко увеличенията нека слушат Тони Димитрова с песента "Обещания".......
 • 17 Казуар

  5 2 Отговор
  Пенсионерите в България са 2.08 милиона а работещите са около 3 милиона. Тогава как може в България пенсиите да са добри, или популистите просто вдигат шум. Или 1.5 пенсионера да взимат еднакви пенсии.
 • 18 2525

  7 2 Отговор

  До коментар #12 от "...":

  Тия с високите пенсии не са изкарвали заплатите си с пот на челото. Това са хора по министерства, шефове на банки, разни комисийки, фондации, асосиации, военни, които на война не са ходили. Единици са били миньори или подобни.
 • 19 2525

  3 0 Отговор

  До коментар #15 от "Абе дончев":

  Че откога частен бизнес се храни от държавата? Покрай пандемията се научихте да сте на държавна издръжка.
 • 20 питащ

  3 1 Отговор
  Защо с различни проценти ще се увеличават някои пенсии и то на едни от най-незаслужилите , с най - нисък осигурителен приход. Сещайте се на кого. По този начин правите уравниловка, което е недопустимо по закон. Но ти си толкова самонадеян, че няма накъде по вече. Ти си срам за служебното правителство. Махай се веднага от там.
 • 21 ПЕНКО

  2 0 Отговор
  ИМАМ ДОСТА ГОДИНИ ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД ----КАК ЩЕ БЪДЕ ПРЕИЗЧИСЛЕНА ПЕНСИЯТА МИ !?!?!?!?
 • 22 дядо ти

  1 0 Отговор
  Най много напират тези, които не се наядоха, с високите пенсии, ами ние с средните трева да пасем, две увеличения не ни дадоха. Пoд дaвлeниeтo нa ВМРO се нaруши пeнcиoнният мoдeл.Вдигнaха минимaлнaтa пeнcия нa 300 лeвa бeз дa прeизчиcлитe ocтaнaлитe пeнcии cъc cъщия прoцeнт.Минимaлнaтa пeнcия oт 1 юли 2017 гoдинa дo ceгa e вдигнaтa c цeли 86%,a ocтaнaлитe пeнcии зa трудoв cтaж и възрacт бeшe вдигнaтa oт тoгaвa дo ceгa c eдвa 18,8%.Кaрaкaчaнoв нaруши пeнcиoнният мoдeл и ни излъгa нac пeнcиoнeритe c трудoв cтaж 40 и пoвeчe гoдини.Ниe пeнcиoнeритe нe мoжeм дa му гo прocтим.Cкoрo щe ce увeри,чe нe мoжe дa ce лъжaт бългaрcкитe избирaтeлитe.Трябвa зaдължитeлнo дa имa прeизчиcлявaнe нa вcички пeнcии преди 2020 г. cъc cрeднo ocигуритeлния дoхoд зa 2020 гoдинa.Трябвa дa ce възcтaнoви пeнcиoнния мoдeл ,кoйтo нaрушихa ВМРO.Нe мoжe минимaлнaтa пeнcия oт юли 2017 гoдинa дa cкoчи c цeли 86%,a ocтaнaлитe пeнcии caмo c 18,8%.Тoвa трябвa дa бъдe зaлoжeнo oщe тaзи eceн зa бюджeт 2022 гoдинa. „Има един-единствен верен подход – пенсиите всяка година да бъдат осъвременявани, което ще рече да бъдат преизчислявани с ръста на осигурителния доход. Абсолютно всички пенсии, не да се прави на 20 години един път. Това осъвременяване, което не се случва, е най-голямото изкривяване на осигурителната система“.
 • 23 Шаран БГ

  0 0 Отговор
  Това са празни приказки - приказки на вятъра !! След като се направи актуализация на бюджета, и депутатите след дълги прения решат, че не може да има никакво увеличение на пенсиите, и махнат и "бойковите " 50 лева, старите хора има да се облизват в магазините пред витрините със еко-продукти ... И хайде пак на киселото мляко - много е полезно !!! " Изхвърлят " се много отговорни хора, без да мислят - например М.Манолова. Най-обичам "средните" оценки и "средните " пенсии. Защото , който получава до 400-450 лева ,на практика ще получи намаление, а увеличение ще има за тези, които са над тези цифри. Естествено по-ниските ще имат "леко" увеличение / за да не мрънкат/ , а над 800 лева ще почувстват осезателно увеличението .........ако го има въобще и изобщо !!!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.