Last news in Fakti

4 Август, 2021 21:05 2 668 35

Предложеният за финансов министър от ИТН: Получихме подкрепа на експертните срещи, ще видим дали е реална

  • финансов министър-
  • итн-
  • пламен данаилов

Стигнахме като извод, че ако може да се говори за различия, те са в нюансите и ще бъдат изглаждани на следващ етап в разговори в парламентарните комисии

Предложеният за финансов министър от ИТН: Получихме подкрепа на експертните срещи, ще видим дали е реална - 1

Приоритетите, които бяха обявени, са съгласувани на експертните срещи, които проведохме с трите партии - "Демократина България, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. Това е програмата, с която ние се явихме на изборите, с която хората ни гласуваха доверие и през последните 3 години с колегите от ИТН сме работили по нейното създаване. Това заяви в студиото на "Още от деня" Пламен Данаилов, предложен от ИТН за министър на финансите.

Срещнахме сериозна подкрепа и много съвпадения, допълни той.

Стигнахме като извод, че ако може да се говори за различия, те са в нюансите и ще бъдат изглаждани на следващ етап в разговори в парламентарните комисии.

Не искам да коментирам премиера Стефан Янев, нашата програма е много явна и ясна, това е програмата, с която ние се явихме на изборите и спечелихме доверието на гражданите като първа политическа сила, допълни Данаилов.

Ние получихме подкрепа на експертните срещи, но дали тя ще се яви реална на гласуването, предстои да видим, категоричен е той.

Предложеният от ИТН за финансов министър заяви, че ако бъде избрано правителство, ще има ревизиране на предложената актуализация на бюджета.

Актуализацията, която внесе служебният кабинет, не беше съгласувана, включително фискалният съвет към парламента я съгласува с особено мнение.

Ще направим ревизия на актуализацията - начинът, по който в момента е представена актуализацията на пенсиите, предполага изключително трудно изплащане на пълния размер. Ще отнеме много месеци ще генерира социално напрежение сред хората, смята Данаилов.

Тъй като парламентът ще работи през август и няма да почива, в рамките на много кратко време ще бъде внесена нова актуализация за създаване на ясни, точно правила, прозрачни за всички и да се знае как се харчат парите.

В България от 2005 г. се говори за въвеждане на програмно бюджетиране - това значи, че финансирането на дадените цели и задачи е обвързано с ясни и прозрачни критерии. Тази прозрачност ще даде възможност на хората да знаят наистина как се харчат парите, подчерта Данаилов.

Според него това, което се предлага от служебния финансов министър Асен Василев, очевидно е по-лява политика.

Нашата политика е насочена към хората, към бизнеса, за да може да се получат достатъчно разумни заплати, да се даде възможност на бизнеса да се развива, да има по-голяма събираемост в бюджета и да може да се плащат достойни пенсии на нашите родители.

Нито сме затваряли врата, нито сме казвали край, повече няма да разговаряме. Най-вероятно, още утре ще продължат разговорите, допълни Данаилов след края на днешното заседание на Националния съвет на БСП.
Склонни сме да ги изслушаме, да чуем точно това, което ги е притеснило, допълни той.

Относно приоритетите в сферата на финансите, Данаилов обясни:

- Позицията на ИТН е да запази 10-процентното данъчно облагане.
- Склонни сме да разговаряме за механизъм за въвеждане на необлагаем минимум
- Едно от основните неща е вече да вървим към вид помощ, който да е капиталова помощ за бизнеса, тоест държавата да може да предостави капитал, а не дълг с лихви, който да плаща
- Мярката 60/40 ще бъде запазена, така че да се съхранят работните места и да се даде реална възможност за тези грантови схеми - ще облекчим процедурата, така че да може бързо и лесно парите да стигнат до нуждаещите се

Относно приемане на еврото Данаилов заяви, че това е доста голям и труден въпрос и той е дали, а не кога да бъде прието еврото.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМЯХ СМЯХ

    35 12 Отговор
    ПЪЛЕН ШУШУМИГАР, ПА И ПАРИТЕ НА НАРОДА ЩЕ МУ ПОВЕРИТЕ !
  • 2 Този не

    30 11 Отговор
    бих го назначила и за портиер на тоалетна, камо ли за финансов министър. Пълен боклук и некадърник. Програмно ще го бюджетиране към изхода на МС.
  • 3 Момчето

    25 8 Отговор
    Не е лошо, едно от малкото свестни там. Не е за министър, няма визия и такава експертиза, но ми се струва интелигентен и с кауза. Жалко, че е употребен от Тошковци Рошльовци.

    Коментиран от #12

  • 4 Последния Софиянец

    24 9 Отговор
    На протеста пред Халите говорих с Христо Иванов.Каза че няма да ги подкрепи.Остава Служебното правителство.

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Я у лево

    28 6 Отговор
    Я у лево бе дилетант.Какво сте работили три години с ИТН като нея я има от няколко месеца.Да разкриваш кражбите било ляво а да приватизираш и малкото останало за грабене било нюанси.У лево и със шнорхели и плавници в канала.Приятно плуване.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАН КРУМ

    22 6 Отговор
    МНОГО, МИ Е ИНТЕРЕСНО СЪЩИТЕ ТЕЗИ РЪКАВЕЛЧОВЦИ,КАКВО ЩЯХА ДА ПРАВЯТ С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД 4 АПРИЛ? СЕГА СЛЕД КАТО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПОРАЗЧИСТИ ТЕРЕНА СЕРИОЗНО,НАДУ ИМ ГАЙДАТА НА ТЕЗИ ПОСЕ..ОВЦИ,ТЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ВГЛЕЖДАТ ЗА ЗАБЕЛЕЖКИ И НЕ ИСКАТ И НА НАДУТА ГАЙДА ДА СВИРЯТ.ТЕЗИ НЕ СА НИ ПОЛЕЗНИ .НИКАКВА ПОДКРЕПА . НОВИ ИЗБОРИ. ИТН ПРИ ГЕРБ И ДПС.
  • 8 На това не

    23 5 Отговор
    му ли се вика конфликт на интереси! Търговският регистър показва, че Пламен Данаилов е собственик в няколко компании - "Локус", "Файнанс Консулт", "Соф прайс консулт".

    Коментиран от #15

  • 9 И ти си една

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    мас....я! Говорил си в мечтите си. Точно пък на тебе ще сподели Христо Иванов какво се случва в момента като вървят толкова задкулисни игри.

    Коментиран от #13

  • 10 Жалко

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    За българският народ. Тези съсипаха държавата. Ще има протест на истински български хора!!! Не на платени от Божков и Прокопоко
  • 11 мдда

    9 5 Отговор
    Нищо не сте получили... Получили сте един ГОЛ Х**. При това голям.
  • 12 Ако е

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Момчето":

    интелигентен как се е оставил Тошко да го употреби. Нещо не ми се връзва.
  • 13 Последния Софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "И ти си една":

    Ще сподели и още как.Не ще да бяга като Тошко по улиците на София.Познава ни на какво сме способни.

    Коментиран от #17

  • 14 Вие

    8 14 Отговор
    сте достойни хора! И това много пречи на задкулисията! Най вероятно ще получите от някъде подкрепа, за да може да ви се крои капата и да ви свалят рейтинга с платени мисирки по медии и сайтове и след това ще направят избори! Позицията на Слави е достойна! Или ще направим правителство и ще премахне задкулисия и корупция или не! Изхождайки от това, коалиции с предатели и подлеци, нямат място! Да плащат на тролове, да се борят по нечестен начин, каквото искат да правят! Ако има пр0ст народ да се връзва, ще се докопат до власт, ще си продължи всичко по старому и народа ще си пати от простотията си! Та каквото стане! Вие ще си останете с високо вдигнати глави!

    Коментиран от #20

  • 15 А той

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "На това не":

    министър ли е? Или кандидат министър?

    Коментиран от #18

  • 16 Кака Мара

    10 3 Отговор
    Тоя дали си вярва като говори ? Ще намали дефицита, ще увеличи заплатите, ще има необлагаем минимум....от небето ли ще падат пачки? Абе я затвори вратата ...отвън
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И като

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "А той":

    депутат няма право! На секундата прекратява всяка извънпарламентарна или извънминистерска задявка с пари. Анадънму?

    Коментиран от #24

  • 19 1618

    10 5 Отговор
    ИТН ca cбирщинa oт лъжци, измaмници и нeкaдърници!Която и да е партия,ако допусне грешка и влезе в капана на предателската партия Има такъв народ със седящ на дивана кукловод зависим от ДПC и ГЕРБ ще падне на дъното заедно с предателската партия! Това е предателството на годината! Народа ще линчува ИТН и всяка партия която го подкрепи!
  • 20 1618

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Вие":

    По тъп коментар не сме чели! Кое е достойното на Станислав Трифонов?- Задкулисните договорки с ДПС и ГЕРБ, реденето на кабинет от дивана,нападките и конфронтацията след договорките с ДПС към Служебното правителство и другите партии,подмяната е предателството на вота към избирателите, предложения с фалшива и преправена автобиография, предложените зависими кандидат министри от ДПС и ГЕРБ, единия масон свързан с Пеевски, другия на правосъдието с похотливия нагон с неграмотните и злобни нападки към опонентите си и така нататък.Наглостта на Трифонов, че щом са гласували за него може да прави каквото си иска и когато си иска от дивана?

    Коментиран от #21

  • 21 Ами прочети

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "1618":

    твоя! Платени смешници на дб! Само това може да правят подлеци и предатели без достойнство! Троли си там копи пейстовете и не ме занимавай с простотията си за жалките монети на прокопиев! Толкова 0тпадък се е навъдил в тази държава, че не е истина просто!
  • 22 2232

    4 3 Отговор
    НЕ СТРУВАТЕ НИЩО, СЛУЖЕБНОТО ВДИГНАХА ЛЕТВАТА, ВИЕ СТЕ ИЗМАМНИЦИ, ВРЪЩАЙТЕ МАНДАТА!
  • 23 Кака Мара

    5 3 Отговор
    Кой клас си завършил, момко? Има такива неграмотници е новото име на партията
  • 24 Има

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "И като":

    срок! Запознай се първо с правилника! И дори и да го е направил, още няма да е отразено! Анадъмо!

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Знам знам

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Има":

    Конституцията въвежда ограничения по отношение на правото на народните представители да заемат други държавни служби или да извършват дейности, които са несъвместими с положението на народен представител. Забраната да се извършва дейност, която е несъвместима с депутатския мандат се отнася и за извършване на частна търговска или стопанска дейност, т.е. дейност, която не е държавна служба (РКС № 5, 1993). Народният представител след избирането си напуска държавната служба, ако заема такава.
  • 27 Няма срок

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Има":

    ВЕДНАГА!

    Коментиран от #28

  • 28 Ако

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Няма срок":

    ти се беше налагало някога да излезеш от дружество, щеше да си наясно колко ВЕДНАГА се случва и колко време отнема! Но важното е да си драскаме!
  • 29 съчувствие

    6 1 Отговор
    Толкова ми е жал за тези министри - едни свити, плахи, треперят да не кажат дума в повече. Такава плотивоположност са на арогантно Слави, Тошко и Филип. Ивайло Вълчев видимо има друго възпитание и е далеч по-умерен и мълчалив. Слави беше различен преди много години. Гледах редовно предаването му, до един момент, когато простащината взе връх и стана неприятно.

    Коментиран от #30

  • 30 Няма нужда

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "съчувствие":

    За този да не ти е жал. Ако видиш в колко фирми е набутан и в далавери, проучи и връзката му с бг представителство на Астра Зенека.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Неграмотник

    2 1 Отговор
    "Стигнахме като извод...." Бооооооже! И тези примати имат претенциите да управляват държавата.
  • 33 минувач

    0 0 Отговор
    Прави ми впечатление яростното плюене и търсене на теле под вола срещу ИТН, въпреки че са първа политическа сила - т.е. избирателите предпочитат тях пред останалите. Явно много пречат на задкулисието, което е впрегнало цялата тролска паплач, мисирките и платените полито-, социо- и всякакви "лОзи" в кампания срещу тях. Да видим какво ще излезе накрая. Но каквото и да е - народът си го заслужава.

    Коментиран от #35

  • 34 mi6osp

    0 0 Отговор
    Илюзия всяка вие оставете .България очаква изчегъртване, вие бягате от него като дявол от тамян. Не уловихте духа на времето, а като патерица на Борисов и Доган изглеждате неактуални.
  • 35 mi6ospш

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "минувач":

    Тъ- цъ. Избирателите видяха в Трифонов революционера и го подкрепиха. А той си е шут - този, на който царят разрешава и шеги с короната, но само толкова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове