Last news in Fakti

5 Август, 2021 16:11 2 621 30

България разполага само с един хеликоптер за горски пожари

  • пожар-
  • хеликоптер-
  • мерки

Нови мерки срещу огнената стихия

България разполага само с един хеликоптер за горски пожари - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев не изключи вероятността България да потърси чрез европейския механизъм помощ за справяне с пожарите в страната. В парламента министър-председателят заяви, че в момента страната ни разполага с един хеликоптер за гасене на горски пожари, а до десет дни ще има на разположение още два хеликоптера.

Според Янев най-добрият вариант е да се направи нова държавна структура за извънредни ситуации.

„Дадохме си обаче сметка, че нашият период на действие и времето, с което разполагаме, не е достатъчно да се аргументира един такъв пълен проект в цялата му същност и поради тази причина се ограничихме само около медицинските хеликоптери. Ако нещата се обърнат и станат по-тревожни, ние ще трябва по европейски механизъм да искаме помощ от друга държава с летателна техника, защото нашата е недостатъчна и разчитаме на нашите огнеборци на място, които са по земята, разбира се, от състава на Министерство на вътрешните работи“, заяви служебният премиер.

На среща с президента утре премиерът и ресорните министри ще обсъждат готовността за справяне със евентуална четвърта вълна на коронавируса.

Премиерът Янев увери, че ваксини има за всички, но мотивационните кампании не дават резултати:

„Няколко пъти министър Кацаров имаше възможност да покаже основните аспекти на този план, а именно готовността, нарастването, специализацията, ако щете на отделни отделения или болници при необходимост и всичко останало“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    9 2 Отговор
    Това е армейски хеликоптер с незначителни изменения за да може да носи вода. Тия какво искат да кажат, че имаме само един годен хеликоптер ли, ако е така това е друг въпрос.

    Коментиран от #24

  • 2 ЧИТАТЕЛ

    15 2 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕКТАТА ГРОБ Е ТАКА,НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИМАТ ПО ДЕСЕТ АПАРТАМЕНТА И ВИЛИ,А ВЪРХОВНИЯ ЖРЕЦ БОЮ ДО СКОРО ИМАШЕ КЪЩА И В ИСПАНИЯ.

    Коментиран от #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И тоз ви е много

    14 0 Отговор
    Важното е да има 1 милион държавна администрация еничари де пазят крадците шапкари с безброи звезди и нито 1 битка и сичкото тва струва милиарди месечно обаче 100 200 мил за неколко хуликоптера са препъни камъка и се пари нема когато става дума за народа и територията
  • 5 Браво ГЕРБ!

    16 1 Отговор
    За сметка на това имаме договор за въображаеми Фъ-16 боклук 70, които сме предплатили на 100%!
  • 6 Ганчо е доволен по морето пари пръска

    12 0 Отговор
    Да ама имаме най-много и най луксозни служебни автомобили за общини,депутати и още към 200 служби занимаващи се предимно с корупция и кражби
  • 7 Бай Шили

    13 0 Отговор
    Абе пратете Бойко Таралежа да гаси пожара, та белким не са върне повече.
  • 8 Торбалан

    12 0 Отговор
    поръча самолети за маса пари , и на снимка няма да ги видите !
  • 9 Сатана

    13 0 Отговор
    Може да е само един хеликоптер, но пък НС има автопарк като на султана на Бруней.
  • 10 Големанов

    4 1 Отговор
    Да се купят или пригодят самолети -амфибии със резервоари.!!!!!
  • 11 Centyrion

    6 0 Отговор
    България разполага с един хеликоптер за пожари,щото разполага с крадци и хайдути от 30 г насам.Трябват няколко машини и самолети включително.Могат да се купят две машини Ил 76 ,може и два три канадски самолета.А ма ние сме от НАТО и купихме за 2 милиарда безполезни самолети на чертежи.3982
  • 12 А КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА

    1 10 Отговор
    КЪДЕ Е РАДЕВ И КАБИНЕТА МУ, КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА, ЗАЩО НЕ СА ПО МЕСТА КЪДЕТО БЕДСВАТ ХОТА, ЗАЩО СЕ СКРИХА, КЪДЕ Е ЩАБА С ЕКПЕРТИТЕ МУ, БЪЛГАРИЯ ИЗГОРЯ, НЕЩАСТНИЩИ АЗ ЩЕ ВИ КАЖА РАДЕВ Е В АВСТРИЯ НА ОПЕРА С ДЕСА ДОКАТО ГОРИ ДЪРЖАВАТА, ТОВА СА ТЕ ЕДНО НОЩО, ГОЛЯМО НИЩО.

    Коментиран от #17, #20

  • 13 Ердо

    6 0 Отговор
    помоли Путин за помощ.А там е наистина страшно.Вовата разпореди на Тяхната МЧС,и изпрати уникална машина- хидроплан.Зарежда буквално в движение за три минути, двадесет тона вода.От всеки видоизточник директно,и без проблем излита от водата.Такъв вид машина е под 150 милиона зелено.Сега Ердо хем е адски задължен,но си плаща сериозни пари.Не за ден,а за обработена площ.Това са милиони.Ако ние имахме управници с топки,това е решението.Не е самолет с военно предназначение.А на Балканите всяка година гори.Само от отдаване под наем,щяхме да избием цената за покупка.С тази машина,която спокойно се приводнява във всеки язовир ( у нас дал Господ) за няколко часа,щяха да загасят всичко.Без жертви,без изгорели имоти и хиляди дка гори.Но това е възможно,ако не си със смъкнати гащи.

    Коментиран от #26

  • 14 Ганди

    9 1 Отговор
    Браво на тиквата Борисов. Толкова Евро пари усвои и само бръщовели магистрали. Как един хеликоптер не закупи. Само усвояване и в сметките. Позор.
  • 15 Бойкоооо

    7 2 Отговор
    Фащай маркуч. Излез от зайчарника бе таралеж.
  • 16 ПОМНИМ ПОМНИМ

    1 4 Отговор
    И ДРУГ ПЪТ Е ИМАЛО ПОЖАРИ И НАВОДНЕНИЯ И ВИНАГИ Е ИМАЛО КРИЗИСТЕН ЩАБ ПО МЕСТА С МИНИСТРИ НА МЯСТО. А СЕГА КЪДЕ СА ХОРАТА НА РАДЕВ ЗАЩО НЕПОМАГАТ, СТИГА С ТИЯ ДАМАДЖАНИ, ПРОСТАЦИОТ ДС.
  • 17 До 12

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "А КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА":

    Изглежда Президент Радев се е превърнал във фикция за теб.Без значение,каква е темата на дадена публикация,за теб Радев е виновен.Я погледни под кревата в спалнята за всеки случай.Да не е там,а? Опасно е,да знаеш! Докато ровиш из нета,къде е ,ще вземе да опъне жартиерите ,я на булката,я на сестра ти,я на майка ти в краен случай.
  • 18 БСП най крадливата партия

    0 7 Отговор
    СЕГА ЩЕ ГО ХВАНЕТЕ БОРИСОВ ЗА ШЛАНГАТА, РАДЕВ ДА ХОДИ ДА ГАСИ ОНИЯ С ТОРБИЧКИТЕ И ДАМАДЖАНИТЕ, ТЕХЕН РЕД ДОЙДЕ АМА НИЩО НЕ ПРАВЯТ, ДЪРЖАВАТА ИЗГОРЯ.

    Коментиран от #28

  • 19 милиционер

    5 0 Отговор
    да , един хеликоптер ! и това е благодарение на най-великия пожарникар на републиката ! останалите са паркирани в чекмеджето.
  • 20 Лапай

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "А КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА":

    Маркуча на таралежа за5 лв
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Кой не знае България, кой не е чувал за нея? Имаме само един хеликоптер и един изтребител. За сметка на това пък нито една подводница. И едно тиквено талисманче от 12 години, под чието царуване това се случи.
  • 22 Джипко-Бибитков

    6 0 Отговор
    Ама имаме 500 млн. километра магистрали...
  • 23 2loop

    4 0 Отговор
    Вдигаите жандармерията нали имат водни оръдия барем си изкарат заплатите че ни излизат солено

    Коментиран от #27

  • 24 кофа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    или има само една кофа за гасене
  • 25 днес

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЧИТАТЕЛ":

    Освен това има няколко водни оръдия, които да се ползват на протести срещу мирни граждани. В държава, в която няма медицински хеликоптер, няма хеликоптери и самолети, пригодени за гасене на пожари, но пък притежава водни ОРЪДИЯ - това не е държава, а кочина и диктатура!
  • 26 МазенЗаевски

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ердо":

    От мене най-много ще спечелите.татари с татари
  • 27 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "2loop":

    Не сте чели една книжка и затова сте заблуден и наивен. СЪВЕТИ КЪМ СИНА.
    Ролята на силовите институции е не да пазят живота, имуществото и достойнството на народа, а да пазят властта от гнева му
  • 28 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БСП най крадливата партия":

    Ей сега ще ги видите и резултатите от борбата с пожарите.За дупетатите става дума, я къв бронзов загар ще са придобили т.к са се излегнали под хавайките, след като се върнат от отпуските
  • 29 Студопор

    1 0 Отговор
    Нямаме капацитета да се справим със собствените си пожари, но изпратихме помощ на Македония... За да поискаме помощ от ЕС, която дори и да ни бъде оказана, ще бъде окрадена още преди да сме разбрали за нея... Държавата гори (буквално), някой кретен си прави схемите.
  • 30 Нане

    2 0 Отговор
    Македония има три противопожарни самолета и изпращаме помощ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове