Last news in Fakti

6 Август, 2021 14:17 3 147 28

Николай Хаджигенов пред Фрог: Спецпрокуратурата и спецсъдът саботират комисията за незаконно подслушване. Свинщина!

  • николай хаджигенов-
  • подслушване

Всеки ден идват материали, свързани с незаконното подслушване

Николай Хаджигенов пред Фрог: Спецпрокуратурата и спецсъдът саботират комисията за незаконно подслушване. Свинщина! - 1
Снимка: бТВ

Прокуратурата и спецсъдът саботират парламентарната комисията за разкриване на истината за незаконното подслушване и полицейското насилие. Това каза пред Фрог нюз нейният председател – Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Ето какво обясни още той по тази тема:
Г-н Хаджигенов, от вас като председател на комисията разбрахме в сряда, че много хора са били незаконно подслушвани по време на протестите. Като юрист и адвокат какъв съвет ще им дадете – могат ли да потърсят правата си чрез колективен иск или е добре да заведат индивидуални дела?

Идеята за колективен иск не е добра. Първо той няма да е колективен, а групов. Второ-всеки случай е различен и по тази причина трябва да се водят индивидуални дела. Съветвам всички, които подозират, че са били незаконно подслушвани, да се обръщат към Бюрото за контрол на СРС. В интерес на истината Бюрото прави страхотни глупости до момента.

Защо мислите така?

След като огласихме по БНТ за подслушването, 80 човека са направили запитване до момента. Първите 40 ги върнаха, включително и моето с аргумента, че нямало незаконно подслушване, „подпирайки се“ на разрешение на съда. Добре, но за няколко бесепари разсъждението на Бюрото е, че подслушването е незаконосъобразно, защото разрешението на съда е по чл. 95 - т. е за „въоръжено въстание“. Но моето нали е същото, по дяволите. Нали тази преписка е образувано срещу мен.

Срещу кого трябва да се заведен иска- прокуратурата, МВР, държавата?

Зависи по чие искане е направено подслушването и кой го е извършил. От това, което виждаме до момента, повечето са направени по искане на спецпрокуратурата. А две са по искане на главния прокурор. Това са институциите, срещу която трябва да се заведе дело. Но още е много рано за дела, нужни са още доказателства.

Доколкото разбрахме имената на „жертвите“ ще могат да станат факт след месец-два, така ли е?

Вече съм пуснал три писма до Бюрото за контрол на СРС. Имената на подслушваните са включени в секретен списък. В писмата ми, те са упоменати с молба да бъдат проверени. За въпросните писма съм сложил декласифициране един месец. Т. е, ако от днес се засече един месец, след като той изтече, вие може да поискате информацията от тях. Така ще може да се сдобиете с имената. На този етап е това. Всичко останало е секретно. Само малка част от информацията е поверителна.

Министър Рашков каза в НС, че прокуратурата е отказала на Бюрото да информира двама граждани, че са били незаконно подслушвани. Защо държавното обвинение не разрешава да се спази закона, за да знаят хората, че правата са им били потъпкани?

Защото прокуратурата е безконтролна. И на мен спецсъдът, спецпрокуратурата и главният прокурор ми отказват всичко. Позовават се на следствена тайна - не можело да има граждански контрол, парламентарен контрол и т. н. Има решение на европейския съд, в което се казва, че парламентарният контрол не е намеса. Става дума за дело срещу България, водено от адв. Михаил Екимджиев. В решението по това дело се сочи, че парламентарният контрол е висша форма на проверка, особено когато се касае за страни като България, в които няма съдебен контрол върху тези неща. И не е намеса нито в убеждението на прокуратурата, още по-малко се нарушава следствената тайна. Комисията иска да извърши проверка дали е имало закононарушения. А спецпрокуратурата и спецсъдът крият. В това е цялата свинщина.

Играта на котка и мишка може ли да продължи до безкрайност и никога да не се разбере истината?

Не, не е възможно. Но е нужно време. Всеки ден идват материали, свързани с незаконното подслушване. Информацията за полицейското насилие е по-малко. Вътрешният министър Бойко Рашков каза днес в парламента, докато се разминавахме, че е в ход още някаква проверка. Това показва, че има още данни. Материали, които не са свързани със спецсъда и спецпрокуратурата бълват всеки ден. Вчера ми донесоха плик с харддиск за гледане, но в момента не се сещам дали е от ДАНС или от МВР.

Да разбираме ли, че службите ви съдействат, за да установите обективната истина както за незаконното подслушване на хората от протестите, така и за полицейското насилие?

Точно така. И това се случва едва след като се смениха ръководствата.

А прокуратурата, която иначе се хвали, че иска всичко да е прозрачно, как се държи?

Прокуратурата и спецсъдът саботират работата на комисията.

Това не ви ли обезкуражава?

О не, никой няма да ме откаже от нищо.

Смятате ли, че ще има редовно правителство? Вашата партия ще подкрепи ли предложението на ИТН за проектокабинет?

Не зная дали ще се стигне до правителство. Партията ни все още не е взела решение за подкрепа. Но ми прави впечатление, че ИТН се държат нервно.

Интервю на Катя Илиева


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре стига бе

    14 20 Отговор
    Воайор гестаповски!Да качват порно клиповете на Галева в порн хъб да и видим целуита и що толкова ривете.
  • 2 ГЕШЕФ

    23 8 Отговор
    ТОЯ ХАДЖИГЕНОВ МИ ЗАВИЖДА ЗА МУЛТИФУНКЦИОНАЛНИЯ ОХЛАДИТЕЛ.АМА НЯМА ДА МУ ГО ДАМ.ДА ХОДИ ДА СИ ОХЛАЖДА БИРАТА НА ЧЕШМАТА
  • 3 Фаро

    16 20 Отговор
    Като саботирате ИТН скоро власт няма да видите оттичате в канала заедно с бсп
  • 4 аванта

    12 16 Отговор
    Дела, дела и само дела! За кво друго да призовава половонеустановения адвокатин... че и по отделно естествено... и ако може той да води всички..
  • 5 Предложение

    4 14 Отговор
    Зa дa нe ce губи врeмe, дa прeдлoжaт нa кacкeтa 100 млн., зa дa ce мaхнe oт пocтa и oт cтрaнaтa, зaeднo c близкитe cи. Aкo иcкa дa взeмe и кaкa Cийкa! C пoмoщтa нe тeзи пaри щe cпecтим бaя врeмe пo рeфoрмирaнe нa cъдeбнaтa cиcтeмa. Нямa дa cмe и нa зaгубa - дocтaтъчнo щe взeмeм oт Тулупa и щe cмe нa пeчaлбa!

    Коментиран от #8

  • 6 Българка

    11 13 Отговор
    Трябва ИТН най-после да се вразумят и да се обединят с другите партии около служебното правителство, което да продължи като редовно паралелно с работещо НС. Слави, ако се е продал на ДС, Доган, Пеевски, спзарил с Борисов да знае, че рано или късно ще плати за подлото предателство
    Трябва да се закрият възможно най-бързо туморите, които обслужват мафия- спец.прокуратура и съд и да се отстрани бухалката на мафията Иван Гешев. Те ще бойкотират всяко желание от хората за законност и справдливост
  • 7 Gowo

    9 12 Отговор
    Отпорът на хунтата е голям.Но аз видях Знакът на Тиквата влезе в знакът на Бай Ставри на небето.
  • 8 БЕЗ СИЙЧЕТО

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Предложение":

    АЗ ОНЯ ГЛАВОЧ САМО ЗАРАДИ НЕЯ ГО ГЛЕДАМ
  • 9 Генчо Ушето

    11 9 Отговор
    Ш ги управим с кака Мая кюстендилската.
  • 10 ГЕРБ

    12 10 Отговор
    А ти като защитаваш мутри какво да кажеме
  • 11 така така

    8 16 Отговор
    герберчетата се размирисаха по форумите. мислят си че с фалшивите обвинения (кой предложи пеевски, и поправката ванко-1), две напълно скалъпени обвинения, ще подронят престижаа на г-жа Мая Манолова. Показаха си лицата, какви долни твари са.
  • 12 гост

    17 9 Отговор
    Защо продължавате да давате трибуна на тоя лъжец и измамник
  • 13 Българин

    13 7 Отговор
    Дрънкало!
  • 14 да попитам

    13 8 Отговор
    Хаджибожков защо е все още тук, а не е при шефа си в Дубай?
  • 15 Изчезва й Платен Божковист

    9 5 Отговор
    Безсрамнико За Разследване си Жалко че България не се спазват законите

    Коментиран от #19

  • 16 каскета

    4 4 Отговор
    Грух-грух винцето от мултитемпературния охладител ми е охладено добре.
  • 17 Киро

    4 2 Отговор
    Кво ми цитирате Дрога бе факти, не ви ли е срам?! Що за журналисти имате...или и вас Прокопиев издържа?!
  • 18 dfu

    2 3 Отговор
    "Спецпрокуратурата и спецсъдът саботират комисията за незаконно подслушване."

    Това е държавно престъпление! Не може да няма закон против такива деаяния, с който набързо да ги осъдят.
  • 19 БСП на Бунището

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Изчезва й Платен Божковист":

    За Организаран Бунт срещу Законно избрана Власт член 95 от НПК гласи - от 10 до 20 години,Доживот или Доживот без право на Замяна....Ще не сте в Затвора бе Превратаджии...???След ТРИ уж Всенародни Въстания...След масови блокирания на кръстовища...След Ковчезите и Бесилките...След вдигнати юмруци по Площадите...В Затвора
    червените Цървули!!!!
  • 20 Наблюдател

    1 2 Отговор
    Саботажа на прокуратурата и съда се разпростри в много по-големи граници особенно по отношение правораздаването към организираната престъпност,същата до голяма степен овладяла ключови звена в управлението на държавата ! В много голяма степен /те прокуратура и съд/ са "опънали чадър' над същата! Нещо повече, те са нещо като "скачени съдове" в стремежа си да я закрилят! Няма въобще да е пресилено ако се отбележи че са преминали от "другата страна на бариерата"!!
  • 21 Историк

    3 0 Отговор
    Хаджигенов, трън ти са в очите Спецпрокуратурата и Спецсъда. Защото като калпав адвокат нямаш там спечелено дело
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Екстра Политик

    3 1 Отговор
    Този мисли само за политическите си интересчета, нулева грижа за страната. Идва ковид криза, не могат да изберат правителство, но най важния въпрос за Хаджигенчо е кой е подслушвал скапания му телефон ?! Явно нещата които може да са чули не са много лицеприятни. Та го е страх да не изтекат някъде в нета, затова е тово неистово мяукане.
  • 24 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Иска да се разпорежда с тялото и отворите на кухините на дав. Хаджигенус.
  • 25 Гражданин Сф

    4 1 Отговор
    Главният прокурор е юридически правоспособен от 1996 г.

    „В Министерство на правосъдието е налична информация за проведения стаж и издържан теоретико-практичен изпит за придобиване на юридическа правоспособност от главния прокурор Иван Гешев“, потвърди пред депутатите министър Янаки Стоилов в отговор на въпрос на Николай Хаджигенов.

    Е как си господинчо?Започна ли да те стяга шапката?Много снимков,видио и аудо материал от телевизиите имаш за подвизите ти от миналото лято и есен!Ще почнем да питаме до кога ще те чакат за да ти повдигнат обвинение и те дадат в съда за осъждана,относно т-ерора върху софийските граждани?!
  • 26 мунчо

    0 1 Отговор
    Абе Кольо, ти ако си предполагал,
    че Каскетурата няма да помага на престъпниците си голям ... хайде най-меко казано - наивник.
  • 27 разума

    0 1 Отговор
    Гласувайте правителство и ги премахнете вие във НС. Направете ги безработни , както правят в другите институции при съкращения. Ако не го направите сега сърдете си се сами.
  • 28 Досадна муха

    1 0 Отговор
    Фактът че ХГенчо има 0 спечелени дела, е достатъчно доказателство че е пълен некадърник. Защо такива са допуснати до парламента, да ни занимават от сутрин до вечер с разпечатки на Ексел таблици които ни пробутват като "официални документи".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове