Last news in Fakti

6 Август, 2021 13:43 3 466 30

Остава неясно какво сме се договорили с "Газпром". Пътната карта не е открита

  • пътна карта-
  • газпром-
  • балкански поток-
  • андрей живков-
  • мартин димитров

След като българският оригинал от пътната карта не е открит, е редно да изискаме нейно копие от "Газпром", смята депутатът Мартин Димитров

Остава неясно какво сме се договорили с "Газпром". Пътната карта не е открита - 1
Министър Живков; Снимка: БГНЕС

Пътната карта за развитие на газопреносната инфраструктура на България, подписана между страната ни и "Газпром", все още не е открита.

Това стана ясно преди минути от отговор на министър Андрей Живков на въпрос на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, зададен по парламентарен контрол.

Министър Живков поясни, че за съществуването на тази пътна карта се признава в няколко писма, като едно от тях е на руски език и е изпратено от "Газпром" към Министерството на енергетиката. Тук обаче следите на документа свършват.

Въпросната пътна карта беше подписана през 2017 година, като от българската страна документът беше подписан от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано стана ясно, отново от отговор на министър Живков на въпрос на Димитров, че Бългaрия e влoжилa в изгрaждaнeтo нa "Бaлкaнcки пoтoк" 2 540 661 575,67 лeвa бeз ДДC. Изтeглили cмe зaeм нa oбщa cтoйнocт 535 500 000 eврo oт oбщo 10 бaнки. Oчaквaнитe прихoди зa 2021 гoдинa ca в рaзмeр нa 215 085 лeвa, a зa 2022 гoдинa - 382 282 лeвa. Нaй-oптимиcтичният cцeнaрий зa възврaщaeмocт нa инвecтициятa пък е посочено, че е oт нaд 15 гoдини - с най-малко 5 години повече от първоначално прогнозирания от кабинета "Борисов 3" срок. "При такива срокове съществува въпросът дали въобще тази инвестиция ще бъде върната", коментира Мартин Димитров в интервю за ФАКТИ.

От парламентарната трибуна народният представител Мартин Димитров посочи, че след като българският оригинал от пътната карта не е открит, е редно да изискаме нейно копие от "Газпром". Министър Живков изрази мнение, че това би могло да нанесе репутационни вреди за страната ни. Последва отговор от Димитров, който смята, че е изключително важно да разберем съдържанието на документа, дори и с риск от вреди за репутацията ни като държава, тъй като може да се окаже, че сме поели конкретни ангажименти към "Газпром", за които не сме наясно. Той посочи още, че съществува и хипотезата в тази пътна карта "Балкански поток" да се нарича по друг начин, което би доказало, че българското общество е било целенасочено заблудено относно проекта на стойност над 2,5 милиарда лева без ДДС.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дълбоко

    30 1 Отговор
    скрита !
  • 2 Защо

    32 3 Отговор
    строим Турски поток на Ердоган с наши пари към Сърбия като няма да взимаме транзитни такси и няма хъб ?
  • 3 Иван

    42 2 Отговор
    Толкова е просто, с шутове се изважда от парламента онази дебела мазна п.тка Теменужка Петкова и с ритници до Министерството на енергетиката да я намери.

    Коментиран от #8, #20

  • 4 Резил

    30 1 Отговор
    На дъно в чекмеджето, под евраците.
  • 5 Българка

    33 4 Отговор
    Явно пътната карта е уишлено скрита , че може и унищожеба от Борисов Петкова и мутрите на бойковото управлени. Тази пътна карта е по-скоро карта на националното предателство. Руско-турската тръба е построерна с над три милиарда български пари, но е в полза на Русия и Сърбия, не на България
  • 6 Българка

    32 2 Отговор
    Да арестуват Борисов и Теменугата и да ги разпитат, но с детектор на лъжата. Времето работи за мафията и мутрите

    Коментиран от #12, #15

  • 7 дико

    29 1 Отговор
    Има ли на света по тъпи управници от нашите . Да ти предложат безплатен директен газопровод през морето до Варна и от там до Сърбия . ти да откажеш , и за своя сметка да направиш двойно по дълъг , от Турция до Девня и Сърбия . Да имаш договорена на ниска цена атомна централа , да я държиш на склад , а тока да се вдига и недостига . НИЕ сме ОВЦЕ
  • 8 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Подкрепям
  • 9 Предложение

    8 2 Отговор
    За да не се губи време, да предложат на каскета 100 млн., за да се махне от поста и от страната, заедно с близките си. Ако иска да вземе и кака Сийка! С помощта не тези пари ще спестим бая време по реформиране на съдебната система. Няма да сме и на загуба - достатъчно ще вземем от Тулупа и ще сме на печалба!
  • 10 Пипи Чорапчето

    16 0 Отговор
    Подозирам, че Теменужката на Енергетиката Му на изпроводяк от министерството е изяла картата;))
    Е, значи вече и я ...;) то мина достатъчно време, ако е имала проблеми след това "хранене";))
    А колкото до "репутационните щети за страната ни" - ще ни я пратят, бе, що да не ни я пратят руснаците - нали вече си реализираха проекта на наш гръб, защо трябва да мислят и за репутацията ни?
  • 11 Паткова

    7 0 Отговор
    ,къде е?!Да го лапне тиквата!
  • 12 даааа

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Тиква на клон,а паткова-на кланицата...
  • 13 ПИТАЩ

    7 0 Отговор
    къде е онова кюфте теменужка, на боко човека дето я праска ??
  • 14 Димов

    13 0 Отговор
    Нормално - ГЕРБ заличават следите от кражбите си.
  • 15 Пипи Чорапчето

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    А може ли на Буци специално да му вкарат при разпита на детектора и "отклоняващи въпроси" - примерно: коя е Мата Хари, колко кюлчета имаше в чекмеджето, колко менискуса имаш...;))
  • 16 Мдааа

    10 0 Отговор
    Пътната карта е унищожена, но не и парите. Прибрани са на топло в Чекмеджето.
  • 17 Цветков

    12 1 Отговор
    Обаче пък Гешев брои кокошките по Ихтиманско. Той и затова беше сложен де - да замита кражбите на ГЕРБ-ДПС.
  • 18 Гешев

    10 1 Отговор
    Теменуга е първата която трябва да посети затвора значи
  • 19 sss

    10 1 Отговор
    какво реноме ще изгубим?? колко е прост, нагъл и крадлив тиквара знаят и там, затова веднага изискайте документите ор Газпром!

    Коментиран от #26

  • 20 Абе,

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Какви шутове,в следственият арест и до два-три дни е изпяла всичко !
  • 21 Гай Турий

    15 1 Отговор
    Арестувайте Теменужка и пълен обиск, тормоз в ареста, докато си признае, къде и на кого е дала тоя документ. Това а държавна измяна!
    ДАНС за какво са бе?!
  • 22 Буха ха

    5 0 Отговор
    Проверете в Сараите
  • 23 Олга

    4 0 Отговор
    Руснаците имат поговорка: “ Потерявши голову по волосам не плачут”. Да предадеш всички енергийни проекти на чужди интереси без никаква компенсация и да поставиш себе си в зависимост вместо БГ да бъде газовия хъб и да “командва парада” на Балкани,за което се бори всяка вменяема власт това е какво? Провал! И кой е отговорен?
  • 24 Леле мале

    2 1 Отговор
    Другарката Теменуга е работила при Пашата,като счети!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Буха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "sss":

    ТеменуШка смъкна летвата на ниво детската градина. А ако и те кажат че са загубили тяхната Пътна карта? Ще разчитаме на добрата памет на ТеменуШка и банкянското говедо?
  • 27 Фаро

    3 0 Отговор
    България има репутация на силно корумпирана държава,тази ли репутация ще развалим?
  • 28 Ниско наведен

    1 4 Отговор
    На Мартинчо за какво му е? Да я предостави на тепсия на господаря ли? Да не се хаби господаря отдавна има копие, затова внасяме от гръцко втечнен.
  • 29 мивзечистачките

    1 0 Отговор
    И децата знаят,че документа има подпис,печат,вх.№ и се съхранява определен срок.После отива в АРХИВ мин.20год.
    Така,че най-вероятно 99,9% са го скрили нарочно.
    Всичко друго е като....черната кутия направена от захар потънала на невероятна дълбочина от 70м.и се е ....разтопила.
    Когато започнат да ги водят ефективно при бай Ставри,тогава може и да се мисли за промяна
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове