Last news in Fakti

14 Август, 2021 15:38 3 181 16

Откриха ловния сезон за пернат дивеч

  • лов-
  • дивеч-
  • ловен сезон

Разрешени за отстрелване са пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Откриха ловния сезон за пернат дивеч - 1

Ловувайте с разум и спазвайте правилата за техническа безопасност. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по случай официалното откриване на ловния сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. По традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август, като тази година той започва на 14 август 2021 г.

Атанас Добрев отбеляза, че животът на всеки участник в ловните излети е безценен, както и на всеки, който е възможно да бъде в близост до терена, на който се извършва ловът. „В последните дни високите температури и човешката небрежност предизвикаха много пожари, загубихме и човешки животи при потушаването им. Затова настояваме за стриктно и дисциплинирано отношение към работата с оръжие и техника докато сте на горски и полски терени. Всяка прехвръкнала искра от бойното снаряжение, неизгасена цигара или не напълно загасен огън след края на ловния излет могат да бъдат фатални за гората и за екосредата в нея“, посочи още той.

Ресорният заместник-министър припомни и забраните за някои ловни практики в този вид групов и индивидуален лов, прилагани именно за по-щадящо отношение към природата. Това са забрана за използване на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. Атанас Добрев посочи, че от този сезон има и промени в някои ограничителни бройки за позволените видове дивеч за отстрел. „Със свое постановление Министерският съвет измени и допълни Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча с цел гарантиране устойчивото стопанисване и защита на гургулицата в България. Така на практика бяха приложени мерките, заложени в Международния план за защита на гургулицата предвид особеното значение на популацията ѝ за страната ни“ уточни още той.

Измененията в максимална степен ще допринесат за постигане на целите на плана, без да засягат чувствително интересите на ловците. Предвидено е ловът на този вид да е допустим през съботните дни и дните на официални празници при максимален отстрел за ден от 8 броя, при досега разрешени 10. При останалите видове дивеч няма промяна, като за по-младите колеги и е добре да се припомни, че е разрешен отстрелът до 15 пъдпъдъка на ловец и до 10 броя от видовете гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Добрев бе категоричен, че и през този сезон е разпоредено на служителите на Изпълнителната агенция по горите да следят за правилното провеждане на ловните излети, провеждането на инструктажи в началото на ловния ден и за спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, а също и за наличието на писмени разрешителни с всички атрибути. Земеделският заместник-министър поясни, че този контрол не е самоцелен, а е важен, както за гарантиране на биологичния баланс на дивечовите популации, така и за справедливо и достойно отношение към правата на всички останали участници в лова.

От свое име и от името на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков той пожела на всички ловци висок ловен дух, дисциплина и отговорност както към хората, така и към природата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    16 8 Отговор
    е сега комплексираните селски пияндета ще започнат да се избиват взаимно.....само гледайте

    Коментиран от #3

  • 2 Раданч Татлъту

    14 1 Отговор
    Сезонът на мисирките!🦜👍

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Блрс

    15 8 Отговор
    Изисквания за прием на ловци през сезон 2021-2022.
    1/ловецът на първо място трябва да е голям простак.
    2/ да изпитва удоволствие от мъченията на беззащитните животни.
    3/ да има комплекс за малоценност и да е малодушен
    4/да пЪрде и да се урига на публично място

    5/ да има жип с ДЕСЕН волан
    6/ да има малка П.ишка и да се доказва с пушка
    7/да споделя жена си с останалите членове от дружинката
    8/да има голямо шкембе и да не се къпе
    /
    9/ да мерише
    10/ и ТНТ

    Коментиран от #8, #15

  • 5 сила

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "верно е":

    прочети внимателно коментар 4
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор
    Идио...те стрелят с облак сачми,избиват не едно ,а десетки пилета,някой ги раздробяват гледаш го лети пада и не можеш да му помогнеш разкъсано и червата му висят червата му.Много е по коректно да стреляш с прашка.Пилето,което пуснах на 19 ти Юли е застрашено само от някоя котка..Засега е добре и си има местообитание и доста храна.Животните и птиците са ми много приятни и мога да си разговарям с тях, за разлика от повечето хора.....

    Коментиран от #14

  • 7 Фаро

    8 3 Отговор
    Тоя вид дивеч е за хищниците в природата и не може да нахрани човек.Някой ял ли е от посочените пернати?Няма нищо в тях само кокали и жилави мускули.Трябва да бъдат забранени за отстрел,защото са полезни за природата като унищожават много насекоми
  • 8 Радо

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Блрс":

    Много си точен. Браво
  • 9 любопитен

    6 0 Отговор
    А сезона за дупетатите кога?
  • 10 Емил

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Купувайте яко акции на. PLTR, QS, NKLA. Ама мн. яко.
  • 11 Коко

    4 1 Отговор
    Лова трябва да бъде забранен със закон.Къде са плъзнали тези убийци.

    Коментиран от #16

  • 12 анонимен

    2 0 Отговор
    А за глигани кога?
  • 13 Авджия

    2 0 Отговор
    А за прасета от кръга КОЙ, кога?
  • 14 Ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Браво! Напиши речник.
  • 15 Влад

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Блрс":

    Или казано по-накратко,ловците са най-гнусната отайка на обществото в 21-ви век.
  • 16 Влад

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коко":

    И като почнат да се снимат с утрепаните глигани...малииии...малии...вижте ни колко сме мъжествени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове