19 Август, 2021 22:41 4 383 56

ДКК: Кирил Петков няма право да уволнява директорите във ВМЗ-Сопот

  • кирил петков-
  • уволнения-
  • вмз сопот

Пълната позиция на Държавната консолидационна компания

ДКК: Кирил Петков няма право да уволнява директорите във ВМЗ-Сопот - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Министърът на икономиката няма право да назначава еднолично извън установената процедура управителните органи на Държавната консолидационна компания (ДКК) и на дъщерните ѝ дружество. Това се казва в позиция на ДКК.

Ето и позицията на Държавната консолидационна компания:

"Във връзка с изявление на министър Кирил Петков от днес., в което става ясно намерението му да уволни част от Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) и да извади дружеството от структурата на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД, както и да поиска оставката на изпълнителния директор Ясен Спасов, ДКК ЕАД прави следните уточнения:

Управителните органи на ДКК ЕАД и дъщерните му дружества могат да се назначават единствено чрез специална процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане. В този смисъл министърът на икономиката, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да взима подобни решения еднолично и извън установената процедура.

В писмо от 18 август 2021 г. ДКК ЕАД запозна министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ, като поиска неговата подкрепа за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала.

Критериите за освобождаване на Борда на директорите на ВМЗ Сопот, изброени в Закона за публичните предприятия, са следните:

Чл. 24. (1) Договорът за управление и контрол на управител или на член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие се прекратява предсрочно при:

смърт;

подаване на молба за освобождаване;

обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца;

осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер;

несъвместимост с изискванията по чл. 20 и чл. 23, ал. 2;

тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения;

влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

(2) Освен в случаите по ал. 1, договорът може да се прекрати предсрочно и при освобождаване от длъжност поради неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма.

Същите критерии са валидни при взимането на решения за освобождаване на членове от Съвета на директорите на ДКК ЕАД, както и на всяко публично предприятие. Същевревеменно Съветът на директорите на ДКК ЕАД е единственият орган, който има законово право да освободи заемащите длъжността „Изпълнителен директор“, както и да избира нови измежду членовете си.

По отношение на намеренията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга ДКК ЕАД, обръщаме внимание на факта, че съществуването на ДКК ЕАД като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната чрез независим Съвет на директорите, е единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент.

Ръководството на ДКК ЕАД е уверено в добрите намерения на министър Петков, които стоят зад идеята дружества от ДКК ЕАД да се прехвърлят към Министерството на икономиката. За съжаление обаче нестабилната политическа обстановка в страната и потенциалната възможност дори за нови предсрочни избори не може да гарантира, че той ще остане министър на икономиката и в бъдещи кабинети. Това създава сериозен риск дейността на предприятия, важни за националната сигурност на България, да се окажат в позиция на зависимост от решенията на последователни политически кабинети с различни цели и платформи.

Ръководството на ДКК ЕАД оценява високо анжимента на министър Петков да внесе подобрения и прозрачност в дейността на холдинга и дъщерните му дружества. Отчитаме като свой съществен пропуск липсата на проактивна публична комуникация за дейността на ДКК ЕАД, която несъмнено е създала у министъра усещане за липса на прозрачност в дейността на организацията и го е поставила в ситуация да прави изводи за резултатите на ДКК ЕАД на базата на непълна информация.

Ръководството на ДКК ЕАД ще продължи да оказва пълно съдействие на министър Петков, така че той да опознае настоящия екип на огранизацията и да се запознае в детайли с всички текущи проекти и тяхната история и резултати.

Вярваме в добросъвестения диалог и конструктивната работа с принципала на ДКК ЕАД – министър Кирил Петков, в името на най-добрия резултат за националния интерес".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо

    85 17 Отговор
    Не ми се обеднявайте много, а изчезвайте некадърни гербаджийски калинки!!!
  • 2 Последния Софиянец

    55 17 Отговор
    Поздрави от Агора България пред президентството!Кирил Петков беше при нас и говори със всеки на площада.

    Коментиран от #8, #10, #13, #31

  • 3 Q2z

    33 6 Отговор
    Подкани ги да си тръгнат...всички негодуват в завода...,то и папата няма право да е намесник на...
  • 4 Шугар бейби офис си в Канада

    29 78 Отговор
    Не само, че няма право да уволнява, НЯМА право да е министър! Разберете го най-после, защото доста по образовани и уважавани хора преди него, като проф.Чирков, като дисидента Бояджиев, пък и защо не, червения Пирински, спазиха Конституцията и не си помислиха дори да я нарушат! А този Остап Бендер не стига, че отвсякъде му лъснаха зависимостите, ами се заканва да продължава да уволнява!И когато това некадърно Радево правителство отиде в небитието, познайте кой ще плаща хилядите обезщетения на незаконно уволнените от Киро Канадецо😂😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 5 Пръц

    23 63 Отговор
    КирЕ Петков Бендер ХарвардО няма изобщо право според Конституцията на Р България да бъде министър.
  • 6 Румен

    46 16 Отговор
    Е Пръц, свободен ли си отзад? Щото и царя беше с друг паспорт и седеше на министерския стол

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Две димящи дула

    61 11 Отговор
    Каква е тая наша държава след като принципалът не може да се разпорежда с имуществото си и хората на които го е поверил да го управляват? Разни самозабравили се охранени шефчета и членове на бордове с по 30-50 хиляди лева заплата се чувстват недосегаеми. Абе я марш докато можете да тичате!!!

    Коментиран от #17, #40, #42

  • 8 Ужас

    13 47 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Кирката какъв е да не е извън закона да не е недосегаем и какво като е бил незнам къде си и е дрънкал лъжи лицемерно не се интересуваме от Кирката и неговите заблуди

    Коментиран от #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Таня

    35 10 Отговор
    Има! Има! Довиждане гербери!
  • 12 8676

    46 8 Отговор
    ДКК, а вие какво точно работа вършите, и за какво взимате заплати, ще ни кажете ли, а и има право, но не ви изнася, нали?!?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Фрг

    45 8 Отговор
    ДКК, поредните кърлежи на гърба ни, клатикрачковци, роднини и близки на бившите управници!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бездарници

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Две димящи дула":

    Принципала, суверенат е вече се правите на много умни.

    Коментиран от #26

  • 18 ФАТ'МАКА ШЕ ОЛИГАВИ...САЛАМА

    11 34 Отговор
    ДЕ'БИЛА Е ЗНАЕЛ ЗА...КАНАДСКОТО ГРАЖДАНСТВО НА С'ОР'ОС'ПИЯТА - КИРЕ КАНАДКАТА И ЗА... НЕТРАДИЦИОННАТА МУ СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ.
    ✊😂🇸🇮🇻🇳
  • 19 Лъжец

    6 28 Отговор
    Естествено че така трябва да е не може всеки министър като дойде на власт да си назначава негови хора.
  • 20 Анонимен

    19 13 Отговор
    Кирчо е нашата надежда и светъл като цяло

    Коментиран от #35, #39

  • 21 1456

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "Шугар бейби офис си в Канада":

    И как го разбра бе куку , герберсти гнидаеи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Случаен

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ужас":

    "Посната пица" беШе ли министър?
  • 24 Голем смях

    12 27 Отговор
    Заради един келепир да се откажеш от канадско гражданство...Явно керепирът е многомилионен и ще захлеби и човекът на Решетников,който назначава тези крадци.

    Коментиран от #33

  • 25 Ender

    12 26 Отговор
    Канадецът бърза да завладее финансовия сектор незаконно и след това и ново правитество ще бъде с вързани ръце с години, докато се опитва законно да смени калинките на Кирчо!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Павел пенев

    17 9 Отговор
    Ако питате ГЕРБ министрите след тях нямат никакви права.
  • 28 Изчегъртайте Радев!

    12 20 Отговор
    Льотчика е много по виновен, защото е знаел за двойното гражданство на Кирчо Мошеника, но го е назначил.
    Двамата заедно да се омитат в Канада!
  • 29 Остап Бендер

    11 17 Отговор
    Киро е като хиперактивно дете .Много деен уж ама не му вярвам на намеренията Има всички елементи на измамник.
  • 30 Егати

    11 6 Отговор
    Дкк ще го ядете мазния заедно със всякакви синдикати и тем подобни организации на бизнеса ! Да ви е.... майкитер
  • 31 Наглост

    14 19 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Наглецът Румен Радев СУСПЕНДИРА конституцията! Няма ли някой да го каже високо и ясно! Да го извика с пълна сила!

    Коментиран от #32, #37

  • 32 recovery

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Наглост":

    Няма!
  • 33 ха-ха-ха

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "Голем смях":

    Много голЕм смех, оказа се човек на Сорос и цру!
  • 34 КЗББ и ДП

    15 7 Отговор
    Тиквата да не е спазил всички членове,като е назначавал тия телета
  • 35 ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Кирчо е светъл?!? Искам да разбера кои са тъмните за тебе..
  • 36 Кирчо

    7 7 Отговор
    много си повярва
  • 37 зов

    11 12 Отговор

    До коментар #31 от "Наглост":

    ИНПИЙЧМЪНТ на президента Румен Радев

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 разбирам

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Вие навярно сте съучастници, с които ще дели гепеното!
  • 40 Това от ДБ

    11 13 Отговор

    До коментар #7 от "Две димящи дула":

    кога ще проумеете, че държавното имущество не е лично на министъра ,за да раздава баници и порции . Заради пари, порции и постове ДБ съсипват държавата - Родината България. За поредният министър-крадец родината е Канада.

    Коментиран от #45

  • 41 Мой

    17 3 Отговор
    Мафията е впила пипалата в държавните пари и не иска да пуска.
  • 42 ОК...!

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Две димящи дула":

    Тогава работещите да блокират портала и не допуснат ,,борда" в завода...!
  • 43 Ех тая дебело намазана...

    11 4 Отговор
    ...Банкянска филия с мас си е наша и никой не може да ни я пипа...!Чекмедже-Ефенди ни я е дал и само той може да ни я отнеме...!Една голяма неокастрена гьостерица за вас,герберски крадливи и нагли калинки,много бързо ще ви вкара в
    правият път...!!!
  • 44 А бе неграмотния гербераст...!

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "зов":

    Пише се - ,,иМпийчмънт"...!Всички,като вожда си,сте прочели само ,,Винету"...
  • 45 Що бе...?!

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Това от ДБ":

    А по времето на Боко,държавното имущество защо бе лично на Премиера...?!?!Или и тук,отново двойни стандарти....?!
  • 46 Сатъра на Хана

    11 3 Отговор
    Ако Кирил Петков смени Директориите на ВМЗ, ще лъснат оръжейните сделки на ОПГ СИК-ДПС-Гроб с Ислямска Държава и Други Организации, признати от ЕС и САЩ за терористични. Не може Ал-Кайда и Ислямската Държава да стрелят по Американски войници в Ирак с Българско оръжие ..... Да го кажа по НАТО-вски
  • 47 ежко

    7 2 Отговор
    Май и руководството на ДКК ще си стяга багажа, ако министъра има малко повече време.....
  • 48 Сатъра на Хана

    5 2 Отговор
    Класата на мисирките и калинките е По-страшна дори от Шефа им Банкянския Пурко и братовчед му сиганина Ахмед от Дръндар
  • 49 Мачкай Кирчо...!

    4 2 Отговор
    Те и от ББР,отказваха и си разиграваха коня,но накрая си седнаха на задника...!Лесно дебел кокал,се не дава...!И тук ще е същото...!Ще въртят,ще сучат...и накрая...- ,,чао бамбино...Сорри"...!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Принципал

    6 2 Отговор
    Личи си, че са нагли и прости герберастки калинки, които белези са типичната им характеристика, по която се познават. Когато министърът на Република България ви нарежда в държавната собственост, ще стоите мирно, ще козирувате и ще марширувате към изхода кланяйки се. Разбрахте ли, шушляци неоядени!

    Коментиран от #53

  • 52 Антилопа ГНУ

    2 1 Отговор
    Децата на лейтенант Румен Прокопиев.Кирил Бендер и сие
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 !!!?

    2 2 Отговор
    Киро Харварда се прави на Дон Кихот и постоянно попада в чуждо лозе. И той като неговия ментор Радев се смятат непогрешими и по този начин опорочават намеренията си !!!?
  • 55 ПКП

    1 0 Отговор
    КИРО ДА НЕ УВОЛНЯВА А ДА ОТВОРИ ВРАТИТЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ЗА КРАДЦИТЕ !
  • 56 АК47

    1 0 Отговор
    САМО АК 47 УПРАЯ НЕЩАТА ВЕЧЕ - НЯМА ДРУГ НАЧИН !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове