2 Март, 2013 18:04 1 833 7

Протестиращите направиха „мост” с учените

  • протестиращите-
  • направиха-
  • "мост"-
  • учените

На 3 март протеста под надслов

Протестиращите направиха „мост” с учените - 1
Снимка: БГНЕС

 Протестиращи се срещнаха днес с академичната общност. Те си подадоха взаимно ръка и направиха „мост”. Учените се наеха да формулират исканията на протестиращите, които пък вече са оформили свои работни групи на провеждащата се днес втора кръгла маса, на която присъстват още повече организации отколкото на първата.

Кръглата маса закъсня с близо час и половина. Според лицата на протеста това се е случило, защото отново е имало опити за провокации, като от организациите не е дошъл само по един представител, а повече. За което те не обвиняват никой, но това е затруднило работата, според тях.

Основните искания, които те формулираха са да не се разпуска парламента докато той не си свърши работата по Избирателния кодекс. От правната група, която сформираха протестиращите, представители ще отидат на заседанието на парламентарната правна комисия, за да представят своите искания.

Друго искане на протестиращите е 50% мажоритарен вот, за да имат всички граждани равен старт, същото ефирно време както и представителите на политическите партии и в парламента да влязат реални независими депутати.

Идната сряда протестиращите се готвят да обсадят парламента и да не позволят на народните представители да напуснат Народното събрание докато не си свършат работата.
На 3 март в националния протест се очаква да се включат още повече негодуващи срещу 23-годишното управление и монополите в страната. Утре основното мото ще е „да не се разпуска парламента докато не приключи работата си”.

Десислава Петрова, участничка в протестите и един от организаторите на дискусията, прочете декларация, в която се посочва, че участниците в инициативата искат промяна на политическата система в България, съобщи bTV.

„Гражданите отхвърлят статуквото и настояват да се понесе персонална отговорност от всеки, участвал в управлението на страната последните 23 години.

Сред предложенията на участниците в Кръглите маси е връщане на формулата от изборите през 1990 г. - мажоритарно-пропорционален вот, както и намаляване на изискуемия брой от 7000 подписа, подкрепящи регистрация на партия - на 1000 подписа. Това предложение обаче отново бе освиркано от част от присъстващите, които заявиха, че целта на протестиращите не е да сформират партии.

Сред присъстващите на форума се оказа и Аднан Лидиянов, председател на Надзорния съвет на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), чийто изпълнителен директор е Алексей Петров. Лидиянов обаче заяви, че бил на дискусиите в качеството си на експерт към най-малко пет граждански структури.

На въпрос дали Алексей Петров е свързан по някакъв начин с протестите, той препрати въпроса към службите за сигурност. „Аз се гордея с Алексей Петров - жалко, че той опитва напоследък да остава настрани от процесите”, каза Аднан Лидиянов.

Друг от присъстващите, който се представи като Николай Гацев, заяви, че гражданите искат мораториум върху изпълнителните дела на банките и на монополистите.

Андрей Слабаков отсъстваше от срещата, тъй като е обиден на реакциите на хората от събирането миналата събота.

Кристиян Коев беше категоричен, че Общественият съвет, който се проведе в петък при президента, не е бил всъщност такъв. „Там са казионни организации, които реално погледнато нищо не са направили 23 години и всичките организации, които са неправителствени са 100 и не знам колко организации, които се борят за някакви права. Не може тия казионни организации да представляват всъщност групите от хора”, поясни недоволството си организаторът на протестите.

Гарабед Минасян от БАН заяви в рамките на срещата, че за месец чудо с икономиката не може да се случи, сметките за ток ще продължават да растат. Затова и доходите са важни. Минасян допълни, че в Обществения съвет има твърде много мнения, за да бъде продуктивен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    1 1 Отговор
    Само когато обесят на Орлов мост- Костов,Станишев,Доган,Царя и Бойко,тогава можем да говорим за Нова България.Другото си е ,,Киорфишек,, :)
    П.П
    Тези които са в парламента не са част от нас,а от една прослойка,която защитава интересите на най-богатите в БГ .

    Коментиран от #2, #3

  • 2 неутрален

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Ако си мислиш, че партиите управляват държавата, много се лъжеш..
    Истинските началници не са под прожекторите ;) ... ТИМ и други подобни
  • 3 гнида

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Така е дори ги наричат политическа КЛАСА.Относно горното , аз мисля да ги заточим в някоя уранова мина и да копат в полза роду за 500 лева докато има окапят зъбите.Да изпитат и те на какъв геноцид сме подложени , да видят истината тези хрантутници.
  • 4 дас

    1 0 Отговор
    Абе, докато не се накичим със снайпери май няма да стане!
  • 5 Гражданин

    1 0 Отговор
    Малко абсурдно е това типче кристиан коев (нарочно му пиша заглавието с малки букви) да се прави на общественик и лидер. Това момченце и другите "лидери" на протестите около него ако хапнат на обяд една агнешка главичка, ще се окажат със сигурност с повече мозък в корема, отколкото в главите. Доста жалка картинка, която е изцяло в полза на сега действащото статукво, което е направило правилата със разум, който тия нямат, а че не спазват от никой е отделна тема. Абе срам и мъка. Това което се опитвам да каже е че тия, които се боричкат кой да води бащина дружина, ако видият малко власт и привилегии бързо ще забравят кошарата от която са тръгнали.

    Коментиран от #7

  • 6 гет

    1 0 Отговор
    До комемтар -2 неутрален Какво искаш да кажеш,дали стачкуваме(негодуваме),или не е все тая. На всеки му е ясно ,че истинските началници не са под прожекторите,но когато линчуваш определен политик,то следващият ще се позамисли какво да избере: предлаганите облаги от олигарха или смъртта от тълпата.Според мен Иво е напълно прав.
  • 7 Армагедон

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гражданин":

    Абе наистина е абсурдно ,тая " златна свирка" да се появи тъкмо и по време на протестите в България. Ще излезе наяве ,кой я надува !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове