Last news in Fakti

23 Август, 2021 05:44 8 816 54

ЕК иска обяснение за ограниченията на фирми около Пеевски и Божков

  • санкции-
  • ограничения-
  • закон магнитски-
  • фирми-
  • делян пеевски-
  • васил божков-
  • европейска комисия

Изпратени са въпроси до Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, с което се искат обяснения и за това как ограниченията на Министерството на финансите кореспондират с принципа на екстериториалност, към който се приспада и американският закон „Магнитски“

ЕК иска обяснение за ограниченията на фирми около Пеевски и Божков - 1
Снимка: БНТ

Еврокомисията е поиска спешно обяснения от МВнР и Министерството на финансите относно правните основания за въведените ограничения срещу фирми около Делян Пеевски и Васил Божков на базата на американския Закон "Магнитски".

Това съобщава разследващият сайт "Бивълъ", цитиран от Актуално.

На сайта е публикувана част от служебната дипломатическа кореспонденция. От ЕК са изпратени въпроси до Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, с което искат обяснения и за това как ограниченията на Министерството на финансите кореспондират с принципа на екстериториалност, към който се приспада и американският закон „Магнитски“.

Пред медията служебният министър на финансите Асен Василев е уверил , че в запитването от ЕК нямало „нищо притеснително“. Според финансовото ведомство Брюксел нямало как нито да свали ограниченията върху Пеевски и Божков, нито да ни санкционира за реакция върху законодателен от акт от трета държава. На 29 юли 2021 г. в постоянното Представителство на Република България към Европейския съюз (ППРБЕС) постъпва имейл от Михаил Келлер, политически сътрудник в Главна дирекция „Финансова стабилност, финансови служби и капиталови пазари“ (DG FISMA) към Европейската комисия. Келлер пита за „черния списък“ с 21 физически и 33 юридически лица от България съгласно решението на Министерски съвет Nr. 441 от 4 юни 2021 г.: „Както и други страни, включително Кипър, Франция, Люксембург и територията на Нидерландия“. „Разбрахме, че публичните институции в България са се разпоредили да се преустановят връзките със съответните лица и компании, а българските банки са помолени прекъснат транзакциите им“, пише представителят на ЕК. „Такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойство от страна на Европейската комисия“. В тази връзка ЕС моли за „детайли“ относно: - Целта на предприетите мерки съгласно Решението 441; - Правното основание на мерките и тяхното съответствие с Общата Външна Политика през призмата на Становището на ЕК от 8 ноември 2019 г.;

- Съответствието на мерките с политиката на ЕС за отхвърляне на екстериториалното приложение на санкции от трети страни. На 30 юли 2021 г. зам.-постоянният представител на България към ЕС Иванка Ташева препраща тези въпроси към ръководството в София чрез дипломатическа грама. Получили са я ѝ началникът на кабинета на президента и главният секретар. А също е изпратено до кабинета на външния министър Светлан Стоев и зам.-министъра на външните работи Румен Александров, както и до зам.-министрите на финансите – Моника Димитрова-Бийчър и Ваня Стойнева. „В очакване на отговор от българската страна, ЕК изразява безпокойство от едностранното действие на държава членка в отговор на санкции, наложени от трета страна“, пише зам.-представителката ни в Брюксел. „Във връзка с горното, моля за указания“, гласи още писмото на Ташева към София. На 10 август 2021 г. постоянният секретар на МВнР Иван Кондов изпраща официално писмо до и.д.главния секретар на Външно – Красимир Божанов. В него той пояснява кореспонденцията с Брюксел и позицията на ЕК по случая, предизвикала официалното запитване до ППРБЕС:

“Използвам възможността да посоча, че сред работните органи на Съвета на ЕС и европейските институции съществува единодушие, отхвърлящо извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действията предприети на основание това законодателство или произтичащи от него”. Според сайта кореспонденцията е знак, че казусът може да има и правни последици за България, ако служебният кабинет не защити пред ЕК решението на Министерския съвет от 4 юни 2021 г. Това индиректно се потвърждава от дипломатическата кореспонденция в МВнР. “Във връзка с гореизложеното и с цитираното в грамата становище на ЕК въз основа на дела С-402/05 пред Съда на Европейския съюз и предвид необходимостта от обратна връзка по поставените от ЕК въпроси, моля за Вашето съдействие за предоставяне, при първа възможност, на предложение за координиран отговор, който да изпратим по реда на постъпване запитването от ЕК”, гласи още писмото на Кондов до Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 7 Отговор
    случайни ХОРА забогатяха неслучайни ХОРА оебдняха
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    67 6 Отговор
    мафията у нас си има ДЪРЖАВА

    Коментиран от #19

  • 4 Рошко

    47 2 Отговор
    Ей може да иска много рабти, всичко тука е мафия
  • 5 Jacques Yves Moineau

    51 10 Отговор
    Позоваването на закони на трети държави от страна на дадена държава, е единствено и само решение на дадената държава....и никоя друга държава или съюз нр може да се меси. Това се нарича суверинитет.

    Коментиран от #21, #24, #33

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И какви

    20 4 Отговор
    правни основания ще им измътят ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така е

    40 5 Отговор

    До коментар #9 от "червен глист":

    Толупа е мафията !
  • 13 Единият

    35 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сатъра на Хана":

    е Келлер , а другият , който купи НОВА и скоро след това почина е Петър Келнер .
  • 14 Сатъра на Хана

    38 3 Отговор
    Който иска може да прави бизнес с Прасчо ... САМО ЧЕ АКО ОТ БАНКАТА ВАШАТА БАНКА ВИ КАЖАТ ЧЕ ПАРИТЕ ВИ СА ЗАМРАЗЕНИ ИЛИ ГИ НЯМА, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИТЕ СЪС САЩ ЗА ДА СИ ГИ ВЪРНЕТЕ... А ТОВА Е МНОГО СКЪПО .... И Винаги САЩ слагат глоби на Банката в размер на десетки милиони долари. ЗАТОВА ГЕРМАНЕЦА . ИТАЛИАНЕЦА, ШВЕЙЦАРЕЦА БАНКЕР СИ ПРАВЯТ СМЕТКАТА И НЕ РАБОТЯТ СЪС САНКЦИОНИРАНИ

    Коментиран от #37

  • 15 Ами тя е ясна работата

    43 3 Отговор
    Тримата дембели срещу които бяха насочени стачките са успели да купят ЕС. Което не се купува с пари се купува с много пари.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЯЗЪК ЗА ФАТМАКА,ЧЕ СКАЧАШЕ НА

    6 47 Отговор
    САМООТВЕРЖЕНО НА ...АМБРАЗУРАТА ПРЕД НЕГОВИЯТ БОС-ЕЛ ЧАПО ДУБАЙСКИ!
    ВЪН ФАТМАЦИТЕ- РУСКИ РЕЗИДЕНТИ И ШПИ'ОНЬЕ ОТ ДУНДУРКОВ 1 И 2
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🎸🎸🎸🎸🎸

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Специалист по всички теми се извъди ама нищо не ти се разбира . Пиши по бавно и разбираемо .

    Коментиран от #22

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ей облъчения влахундер":

    мутри в затвора ви е мястото
  • 21 суверенитет ли

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    Суверенитет? Всички банкови операции минават през американска територия и американски интернет. Впрочем като отвори дума за суверенитет в България има американски военни бази, без разрешение на народа и постоянно са разквартирувани хиляди чуждестранни военни. Отново без санкция на народа. Народът така и не се произнесе по членство в натуту и ес. Както видяхме двете са нефелни организации, точно както Варшавския договор и СИВ. Тумба талибани с по един калашник ги направиха за смях.

    Коментиран от #25, #46

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "🎸🎸🎸🎸🎸":

    БЛАГОДАРЯ
  • 23 Магнитски

    8 21 Отговор

    До коментар #7 от "АТИЛА":

    Без правно основание , без присъда ние ги сочим като престъпници и спираме всякакви работи със тях. Но това е пак погазване на конституцията, което се случва често при това правителство. Накрая кой ще плаща санкциите от ЕС - мога да предполагам че няма да в Радев, или правителството му, а обикновените хора ще плащат.
  • 24 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    В голяма грешка си! Суверенитет е, когато се позоваваш единствено и само на своите закони!

    Коментиран от #47

  • 25 Голям Слон

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "суверенитет ли":

    За ЕС конкретно народът се произнесе. Без да мисли особено.
  • 26 Кака къде

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "червен глист":

    Борисов е продукт на БКП и беше Гл. Секретар на МВР в правителството на НДСВ. Едно котило са.

    Коментиран от #29

  • 27 хамсал

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "червен глист":

    Ми точно там е Борисов! Първо член на БКП, напуска системата при отказ да се деполитизира! После аз сигурно пазих царя! 2003г. избран за депутат от НДСВ, отказва се защото е гл.секретар в МВР. Значи Баце го има и в двете структури, за които питаш! Що са прайте на дръж ми шапката незнам!
  • 28 Аналитик плюс

    15 4 Отговор
    "Такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойство от страна на Европейската комисия" - ЕС иска да ни предпази от пълно навеждане и лизане на обувки от трета държава, ама нашият народ нали е съжителствал 500 г в наведено положение, та този навик трудно се преодолява.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Джанго без окови

    7 2 Отговор
    Що не питата Америка, или ,а да забравих, нямаме "кохонес" да ги питаме тях
  • 31 ЕЮ=МАФИЯ

    19 3 Отговор
    Еми,който досега не е бил разбрал кво представлява ею,може би най сетне ще му светне!Само за ПротКола,в Брюксел РАБОТЯТ 30 000 лобиста..
  • 32 за незнаещите

    12 2 Отговор
    Пеевски е продукт на павлов и мултигруп.Разбирай дс на бкп!
  • 33 Паско

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    В наши случай се нарича "събуване на гащите". Но и в другия случай не си прав, защото международните договори, подписани от държава, а в случая Договорът за присъединяване на БГ към ЕС се явява вид такъв, въпреки че конструкцията на ЕС е уникална сама по себе си, имат примат над националното законодателство или с една дума, ако има клауза за отхвърляне на екстериториалното приложение на санкции от трети страни във въпросния договор или акт, който той поражда, БГ е длъжна да се съобрази :-)

    Коментиран от #49

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами

    17 1 Отговор
    нека се притесняват, кой им пречи на тия брюкселски пудели. Ама как не се притеснихте за корупцията в БГ питам
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Йо Несбьо

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сатъра на Хана":

    Да, това е така! Но - САЩ налагат едностранно глоби и санкции върху страна, членка на ЕС. Някой да е информирал ЕК, че САЩ налагат санкции? Въпросът е такъв, че ако си позволят подобен лукс, то все едно атакуват всички в ЕС, не само България. А нашите си мълчат, вдигат гащите и изчезват. Това нормална държава ли е?! Ами визите?! Нормална държава ще реагира, ще се кара, ще търси помощ от ЕС - вижте Унгария, Полша, Чехия, Турция ги прави смешни и им извива ръцете... А България?! Ще ни свалите ли визите? САЩ отговарят: "Не, няма.". И нашите: "А, добре.". Самолетите? 200 милиона на самолет на нас, другите ги купуват без пари. На нас Ф16, на другите Ф35...
  • 38 Има логика

    3 8 Отговор
    Санкции до дупка за служебните марионетки пречещи на българските бизнесмени и оставящи на улицата хиляди български гърла за шепа долари...
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    да пречупим гръбнака на мафията
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    някой се раждат да бъдат ГЕРОИ други с раждат да бъдат предатели
  • 41 big

    8 3 Отговор
    По случая с Магнитски, американците пръднаха, а ние се осрахме целите за да им се харесаме! Още отначало им се каза, че този закон за екстериториалност не действа на територията на ЕС, но ... . Това показва само едно: дали БМБ, дали друг, дали служебно правителство на Радев е без значение, ние сме кукла на конци управлявана от САЩ!
  • 42 Госあ

    1 3 Отговор
    ес защитава ценностите си. хахахаха
  • 43 Къде е

    5 1 Отговор
    Простакът с джипа
  • 44 Сър Пичук

    3 5 Отговор
    Хаха, ЕС ще отбележи и тези ограничения в доклада си за върховенството на закона в България.
    Въобще, служебните показаха, че в действията си не се съобразяват много много със законите - И К. Петков, и А. Василев, и Кацаров, и Рашков и Минеков. Не може да е другояче, след като принципалът им - Радев редовно нарушава Конституцията.
  • 45 Сух

    10 2 Отговор
    Е що не се произнесоха и за прокурор Трифонова? Мълчаха си за всички кражби и престъпления на разбойниците, но сега след като насъпахме 2-3 ма толупа взеха да ги защитават. За какво ни е тази престъпна организация? Изсмукаха всичко качествено от България и ни дават само боклуци(буквално)пооставиха и най-големите разбойници на власт и сега ги защитават..
  • 46 Казуар

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "суверенитет ли":

    Другарю, как хора които си хвърлят парите от балконите и смятат, че земята е плоска ще решават за националната сигурнаст на България.
  • 47 Jacques Yves Moineau

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    А защо да не ползваш информация предоставена ти от други държави, както прецениш?

    Коментиран от #52

  • 48 ПатрЕотът

    11 0 Отговор
    прасчо яко се е тръшнал за лобизъм е европарламента, ама щом са му лепнали етикета Корумпе, няма оттърване, дано поелече със себеси и покровителите си, догана, тиквоча и пр. ..........
  • 49 Jacques Yves Moineau

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Паско":

    И все пак....никой не може да ти забрани да вземеш решение въз основа на информация предоставена от трета държава. Никой не задължил българското правителство да вкара тези фирми в черен списък. Просто са ползвали информацията от решение по Закона Магнитски.
  • 50 1122

    9 1 Отговор
    Магнитски няма правомощия в Европа и Балканите.Най-после го проумейте.Магнитски важи единствено в Сащ.Но при нашите закони можем да осъдим на затвор,отнемане на цялото имущество, пари скъпоценности земи ,олигарха Пеевски и най-вече предателя Бойко Методиев Борисов, мошеника Иван Костов, ненормалния Филип Димитров.
  • 51 АМОН

    4 1 Отговор
    СТРАНЕН РЕВ И ВОЙ ОТ ЕВРО КОМИСИЯТА В ЗАЩИТА НА ЕДИН ДОКАЗАН КРАДЕЦ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА!!!!

    ЩАТИТЕ правилно блокираха сметките на тези двама НЕГОДНИКА и последва рев и вой на европейските чакали.

    ЗНАЧИ И ТЕ СА В ДАЛАВЕРИТЕ С ПЕЕВСКИ И БОЖКОВ.

    СПОКО,
    Това е само началото.
    Нека минат президентските избори.
    Тогава започва голямото изчегъртване на тази ДЕПЕСАРО - ЕВРОПЕЙСКА пасмина ограбваща не само нашите , но и европейските данъкоплатци.

    КАКВИ ПАРИ ВЪРТИТЕ С ТЕЗИ ДВАМА БАНДИТИ БЕ ГОСПОДА ЕВРОПЕЙЦИ?!!

    САМО БРАТСКИЯТ АМЕРИКАНСКИ НАРОД ЩЕ СЕ ОПРАВИ С ВАС КОРУМПЕТА И БАНДИТИ.

    НОВИЯ ПОСЛАНИК НА САЩ КОЙТО ЩЕ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ПРЕЗ ОКТОМВРИ ЩЕ ПРОМЕНИ ЛИНИЯТА НА БЪЛГАРИЯ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА - пътят на ПЕРЕСТРОЙКАТА И ИЗЧИСТВАНЕТО НА ТЕЗИ АВГИЕВИ ОБОРИ ПЪЛНИ С ЕВРОПЕЙСКИ ЛАЙ НА .
  • 52 1914

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Jacques Yves Moineau":

    Защото губиш суверинитета си,позовавайки се на чужда информация без да имаш доказателства за нея.

    Коментиран от #53

  • 53 Jacques Yves Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "1914":

    Точно за Божков и Пеевски ли ти трябват някакви специални доказателства?
  • 54 КОЙ,КОЙ Е

    2 0 Отговор
    Само не казват,кои са останалите физически лица и фирми.И кои са партийните вождове включени там.Стига с Мата Хари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове