Last news in Fakti

23 Август, 2021 19:07 2 057 5

МОСВ: Няма опасност за екологичното равновесие на язовир „Ивайловград"

  • мосв-
  • ивайловград-
  • язовир ивайловград-
  • арда

От Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ-Хасково са извършили проверка на водния басейн

МОСВ: Няма опасност за екологичното равновесие на язовир „Ивайловград" - 1
Снимка: МОСВ

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ-Хасково са извършили проверка на язовир „Ивайловград“ по разпореждане на МОСВ в неделя след сигнал на „зелен телефон“ за измиране на риба в акваторията на водното тяло. Проверката е установила, че няма замърсяване на водите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

При спада на нивото на язовира и поради специфичния му релеф, на места се образуват малки плитки участъци, в които остават рибни пасажи. Малките количества вода и ниските нива на кислород са причина за измирането на рибата в тези участъци, обясняват от ведомството.

Във връзка с управлението на водите в този язовир, министерството отбелязва, че още в началото на юни министърът на околната среда и водите Асен Личев е разпоредил да отпадне указанието от предходното правителство обемите на язовирите от каскада „Арда“ да се поддържат постоянно при 20% свободен обем от общия завирен обем. Язовир „Ивайловград“ е част от енергийната система на страната и не е налице приоритетно осигуряване на питейно-битови нужди по Закона за водите. Следва да се отчете и натовареността на енергийната система при високите температури през тези месеци, сочат от МОСВ.

В допълнение и в отговор на рибопроизводителите, в язовир „Ивайловград“ има учредени две аварийни зони за преместване на садките, в случай на извънредни обстоятелства. За това са информирани и в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, допълват от ведомството.

Не на последно място България има задължение за осигуряване на водни количества за напояване в съседна Гърция – то произтича от Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между Народна Република България и Кралство Гърция (Обн. ДВ. бр. 87 от 3 ноември 1964 г.). Според нея ежегодно в периода май-септември чрез месечните графици се освобождават допълнително водни обеми от язовир „Ивайловград“ за напояване в Гърция. Българската страна е задължена да доставя на гръцката страна регулирана вода от река Арда за напояване на земи на гръцка територия всяка година в размер на 186 млн. куб. метра при година с 85% обезпеченост за срок от 60 години, т.е. до 2024 г., доуточняват от МОСВ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу герб

    12 2 Отговор
    Тия гербаджии продадоха и водата ни , колко язовира останаха празни заради чекмеджето?

    Коментиран от #2

  • 2 Само забравяш,

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Долу герб":

    че рибата измря сега,т.е. по време на служебното правителство и служебният министър казва,че това е нормално.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Долу герб

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само забравяш,":

    Рибата измря сега но бомбата е заложена от години, и какво да направят служебните, да напълнят язовирите с вълшебна пръчка ли или да се молят за дъжд? ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ Е НА ГЕРБ НАЛИ МОГАТ ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ КАКТО ТВЪРДЯТ ?????
  • 4 Мнение

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само забравяш,":

    Е нормалное е !!! рибата не може без вода и е нормално да умре без водата, за цялата тази КАТАСТРОФА отговорност носят крадците от герб!!! както и носят отговорност след това за поскъпване цената на рибата и на водата , в този случай. А за другите неуредици в държавата също трябва да носят отговорност!!!!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Палатите в "Митничарското селище"са всъщност в заливната чаша на язовир Ивайловград, но чудното е, как при наводненията в района, от които пострада и чак Одрин, пък те остават на сухо? Явно и управата на язовира и техните началници от "Язовири и каскади" и дори и техните началници от МИЕ, МОСВ и съответно "Министерския Съвет" е в далаверата. Точно "свински черва".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове