Last news in Fakti

23 Август, 2021 20:41 2 198 34

Кристалина Георгиева: 650 млрд. долара са мощна ваксина за финансовото здраве

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • световна банка

От разпространеното днес изявление на Георгиева става ясно, че разпределението на СПТ ще осигури допълнителна ликвидност на световната икономическа система

Кристалина Георгиева: 650 млрд. долара са мощна ваксина за финансовото здраве - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес влиза в сила най-голямото разпределение на специални права на тираж (СПТ) в историята на стойност от приблизително 650 милиарда щатски долара. Разпределението е мощна ваксина в подкрепа на финансовото здраве на света, която, използвана разумно, е и уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза. Това съобщи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

От разпространеното днес изявление на Георгиева става ясно, че разпределението на СПТ ще осигури допълнителна ликвидност на световната икономическа система, допълвайки валутните резерви на държавите и намалявайки зависимостта им от по-скъп вътрешен или външен дълг. Страните могат да използват пространството, осигурено от разпределението на СПТ, за да подкрепят икономиките си и да засилят борбата си с кризата.

СПТ се разпределят между държавите пропорционално на квотните им дялове в МВФ. Това означава, че около 275 млрд. щатски долара ще бъдат предоставени на нововъзникващите и развиващите се страни, от които страните с ниски доходи ще получат около 21 млрд. щатски долара, което в някои случаи се равнява на 6% от БВП.

СПТ са ценен ресурс и решението как да бъдат използвани оптимално се взема от всяка от нашите страни членки. За да могат СПТ да бъдат използвани в максимална полза на страните членки и на световната икономика, тези решения трябва да бъдат разумни и добре обосновани.

За да подкрепи страните и да помогне за осигуряване на прозрачност и отчетност, МВФ предоставя рамка за оценка на макроикономическите последици от новото разпределение, статистическото му третиране и управление, както и оценка на начините, по които то може да повлияе на устойчивостта на дълга. МВФ също така ще предоставя редовно актуална информация за всички наличности, транзакции и търговия със СПТ — включително последващ доклад за използването на СПТ след две години.

За да увеличи ползите от това разпределение, МВФ насърчава доброволното насочване на част от СПТ от страните със силни външни позиции към най-нуждаещите се страни. През последните 16 месеца някои членове вече се ангажираха да предоставят 24 млрд. щатски долара, включително 15 млрд. щатски долара от съществуващите си СПТ, на Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж, който предоставя заеми на преференциални условия на държави с ниски доходи. Това е само началото и МВФ ще продължи да работи с нашите членове за надграждането на тези усилия.

МВФ също така обсъжда със своите страни членки възможността за създаване на нов доверителен фонд за устойчивост и стабилност, който би могъл да използва разпределените СПТ, за да помогне на най-уязвимите страни в структурната трансформация, включително в борбата с предизвикателствата, свързани с климата. Друга възможност би могла да бъде насочването на СПТ в подкрепа на кредитирането от страна на многостранните банки за развитие.

"Отпускането на СПТ е важен компонент от по-широките усилия на МВФ за подпомагане на страните в борбата с пандемията, които включват: 117 милиарда щатски долара под формата на ново финансиране за 85 държави; облекчаване на обслужването на дълга за 29 държави с ниски доходи; както и консултации по политиките и подкрепа за развитие на капацитета за над 175 държави за осигуряване на силно и по-устойчиво възстановяване”, заяви Кристалина Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази

    44 1 Отговор
    пак се появи....
  • 2 Fen

    64 2 Отговор
    Сега разбрахте ли защо има пандемия?

    Коментиран от #23, #30

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    28 2 Отговор
    Ебре-Дебре.Само толкова ли . А , защо не 6000 милиарда . Нека да има за всички . Не само за америкаците
  • 4 Читател

    51 1 Отговор
    НЯКОЙ ДА НЕ СИ ПОМИСЛИ,ЧЕ САТАНИСТКАТА ЩЕ РАЗДАВА ДАРЕНИЯ НЕ,СТАВА ВЪПРОС ЗА НОВИ ДЪЛГОВЕ И ПО-ГОЛЯМ ХОМОТ ВЪРХУ ДЪРЖАВИТЕ!

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Lelja ti

    39 1 Отговор
    Напечатали са чистак-бърсак 100 $ тонове хартия.
  • 7 бг политик

    33 0 Отговор
    Е е е е и замирисва на крааденеее.
  • 8 смерш

    26 2 Отговор
    А всъщност става дума за перфидна схема в подкрепа на щатския долар подложен на натиск от страна на Китай и Руската Федерация осъществяващи все по ефективни стъпки на трансформация на валутните резерви за сметка на долара!

    Коментиран от #18

  • 9 Малчев

    14 1 Отговор
    Е и какво аз съм от Каспичан и тук Данакозаплатаджиите са Много добре другите са зле. Булгариш държавата на ясладжиите многото дондурковци Данакозаплатаджии. Със големи Кисии.
  • 10 Който ще потънат в джобовете на

    25 0 Отговор
    Няколко фармацевтични компании!!!а дълговете ще ги изплащат Няколко поколения българи.....безплатно..ама не съвсем...те не драскат!!те дерат живи 😜
  • 11 АБСОЛЮТНО ВЯРНО И ТОЧНО КАЗАНО!!

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Те започнаха всичко с един дългосрочен план 😇
  • 12 гост

    27 1 Отговор
    КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА МИЛИАРДИТЕ , КРАСТАВИЦО . ПОСТОВЕТЕ ТИ ОТВИСОКО СА ТЕ ЗАБЛУДИЛИ И СИ ЗАБРАВИЛА , ЧЕ ХОРАТА СА ПОЧТИ ПОЛУЖИВИ . НА ЧЕРЕШАТА ОТ ВИСОКО Е ЛЕСНО ДА СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ . ПОПИТАЙ МАЙКИТЕ КАК ДА СЕ НАХРАНЯТ ДЕЦАТА И С КАКВО .
  • 13 ежко

    26 0 Отговор
    Абе, тези 650 милиарда долара с какво са "подплатени"?С работа или със стока?Щото стока не е,ама и работа не е!Подплатени са с хартия и мастило и затова работещите и създаващи блага ще са прецакани за пореден път от нищоправещи разтегнилокуми!И Кристалинка ни обяснява,че това е нещо нормално,добро и логично?

    Коментиран от #17

  • 14 маргинал

    16 0 Отговор
    Тая само ,като я зърнах ми се дощя да напиша нещо ,но знам,че ще ме изтрият, а и за това ,което е споменато в заглавието (надолу въобще не четох) още с повече попържни ,въздържах се , но вие сте интелигентни хора ще се досетите ,какви думи са ми в главата по въпроса.
    А и имам чувството ,че сайта има политика , нарочно да ни дразнят с подобни особи и техните изказвания . Това е !
  • 15 Мечтата на Моше

    23 0 Отговор
    Перфектната схема. Измисляме ви повод, да ви затворим бизнеса, след което ви помагаме да се възстановите чрез заем с условия.
  • 16 Гост

    10 0 Отговор
    И директна инфлация, в която реално работещите няма да могат да си позволят елементарни неща, а тези, които имат много от необезпечените хартийки, ще изкупят за реално жълти стотинки каквото си искат.
  • 17 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "ежко":

    Никакви хартия и мастило, колега! Всичко това е виртуално и пластика /демек кредитна карта/ в портмонето! Китайците ги предупредиха да не се отпускат с тоя износ на инфлация, ама те слушат ли?!
  • 18 Копипасте

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "смерш":

    Варна 29.04.21
    Прoгрaмaтa зa изхвърлянe нa дoлaрa oт руcкитe aктиви нe e oт вчeрa и тoва трябвa рaзбирa ce дa cтaнe пocтeпeннo! - Бързoтo ocвoбoждaвaнe нa aмeрикaнcкaтa вaлутa, щe дoвeдe дo cпaд в курcът и! - Caмo, чe тoвa щe ce oтрaзи върху дългoвитe книжa нa CAЩ, кoитo руcнaцитe ca купили. Тoвa oзнaчaвa, дa ce oбeзцeни дългa нa aмeрикaнцитe. В тoзи cмиcъл тe нямaт интeрec oт oбeзцeнкaтa нa дoлaрa дo кaтo нe рaзкaрaт книжaтa. Кaтo рaзкaрaт книжaтa oт инвecтииoннитe cи пoртфeйли щe гo "нaбият" в "зaдния двoр" нa oвчaритe. - Cпoрeд кoличecтвoтo, кoeтo щe ocвoбoдят мoжe дa ce cтигнe дo нoвa cвeтoвнa кризa, кaктo oт 2008 гoд., ocoбeнo aкo в тaзи oпeрaция ce включaт китaйцитe. Зa нac кaтo чacт oт EC e дoбрe ocoбoждaвaнeтo нa руcнaцитe oт дoлaритe. И бeз тoвa дoлaрa нe cтрувa нищo и тo нe oт вчeрa! - ПРичинaтa дa имa тaкъв курc нe e зaрaди икoнoмикaтa им a имeннo зaрaди тoвa, чe вcички ca ce нaхaплярили c aмaрикaнcки дългoви книжa зaрaди виcoкaтa лихвa. Aкo ce oбeзцeни дoлaрa ce oбeзцeнявaт и книжaтa. - Инaчe вcички знaят, чe дoлaрa e нaй- измиcлeнaтa вaлутa.
  • 19 безпартиен

    6 1 Отговор
    Отвори се работа на печатниците!!Само не си мислете,че тези пари са даром!Това са заеми и колкото повече се взимат,толкова повече ще се дължи на банките!Частните банки!И прав е бил човека дето е казал,че ако му разрешат да печата парите на една държава,не го интересува кой я управлява!

    Коментиран от #21

  • 20 Жоси

    12 0 Отговор
    Хайдееее, приятелката на Б.Б. пак се появи

    Коментиран от #22, #29

  • 21 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "безпартиен":

    Нито лист хартия, нито капка мастило! Всичко е виртуално и пластики /демек кредитни карти/ в портмонето!
  • 22 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Жоси":

    На постната пица лелята!

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КристаликинкинаКакастринкина

    11 0 Отговор
    Е без никакъв род и произход...Може би Рокфелер или....Рокшилд.....никой не знае... ВНИМАНИЕ МОЛЯ...
  • 25 Ким Ир Сен

    8 0 Отговор
    АЙДЕ АЙДЕ , ОТ МАСОНЦИ КАТО СТАЛЙНКА ГЕОРГИЕВА АКЪЛ НЕ ВЗИМАМЕ БЪЛГАРИТЕ ,Я АРЕ У ЛЕВО НЯМА НУЖДА ОТ ТЕБ НИ НАЙ МАЛКО , ЗАЩОТО ГЛЕДАТЕ САМО ПАРИТЕ СИ И КАК ДА ЗАТРИВАТЕ НАЦЙИ , МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗЛОБНА ОВЦА !!!!!!!!.
  • 26 Ким Ир Сен

    9 0 Отговор
    СТАЛИНКА , ВЗЕМИ НА ТИКВАТА ОТ БАНКЯ МУ НАМЕРИ НЯКЪКВА РАБОТА ТАМ , МОЖЕ И ШОФЕР НА (ЖИПКА) ТОЙ ТОВА ГО УМЕЕ , И ТЪКМО ЩЕ СЕ ПРАЖДОСА ОТ БЪЛГАРИЯ ТА НАЙ НАКРАЯ ЕДНИ НЕГОВИ ПРИБЛИЖЕНИ ДА МИРЯСАТ НАЙ ПОСЛЕ , АРЕ ПА ЩЕ ТЕ ЧЕРПЯ ДОМАШНА РАКИЯ НА НЕКОЯ ЧУЖДА СВАТБА , ЛОВИ ГО ПОД МИШКА И ГО МАЙНЯИ ОТ ТУКА ЧЕ СТАНА ГОЛЯМА ДОСАДА !!!!!!!!!.
  • 27 хахаха

    3 0 Отговор
    МАНЕ СЕ МА
  • 28 АМОН

    5 0 Отговор
    ЕЙ,
    КАК ТАЗИ НАША БКП РОДИ ТОВА ФИНАНСОВО ЧУДОВИЩЕ?!!

    ЗНАЧИ КУПУВАТ СЕ ЕДНИ СПЕЦИАЛНИ ПРАВА НА ТИРАЖ ЗА 650 МИЛИАРДА ДОЛАРА, А С ПАРИТЕ ОТ ТЯХ СЕ ДАВАТ САМО 275 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА ПЪРХАЩИТЕ В МИЗЕРИЯ ДЪРЖАВИЦИ.

    МВФ им ги дава , ама под условие какво и как да правят с тези пари.

    Ами с другите платени от главанаци като нас 375 милиарда долара какво ги правиш ма кифло?!!

    Сигурно каквото направи с онези 800 милиона евро събрани от Европейския съюз за бедстващите ХАИТЯНИ.

    ГЕНКА ШЕКЕРОВА ИМА ЕДИН МНОГО ХУБАВ ФИЛМ ЗА ХАИТЕ И ОНОВА КОЕТО СТАНА С ПОМОЩИТЕ ОТДЕЛЕНИ ЗА ТАЗИ СТРАНА.

    ХАИТИ ОЩЕ ЧАКА ТЕЗИ ПАРИ МАДАМ ГЕОРГИЕВА!!!

    ИЛИ КАТО СИ НЯМАТ РАБОТА НЕКА СИ ЧАКАТ.

    ЕВРОПА И ТЯ СИ СВЪРШИ МИСИЯТА - даде едни пари незнайно на кого и защо!!!

    И ОТНОВО ОБРАЗЪТ НА ТОВА ДЕМОНИЧНО МРЪСНО ДЯВОЛСКО ИЗЧАДИЕ.

    ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ

    Не е ли по добре да не даваме за някакви си хартийки наречени СПТ, които били сериозен резерв на държавите.

    Айде стига ма другарко.
    Няма ли най после НЕМЕЗИДА да те въздаде със заслуженото.
  • 29 АМОН

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Жоси":

    Предлага ти едни няколко милиарда хартийки наречени СПЕЦИАЛНИ ПРАВА НА ТИРАЖ срещу няколко милиарда долара.

    България става богата с някакви никому ненужни хартийки наречени СПТ , слага си ги във фиска и става чудно богата.

    ТАЗИ НИ СМЯТА ЗА ЗАВЪРШЕНИ ИДИОТИ ПРЕДЛАГАЙКИ НИ СМЕТ ЗА СЛИВИ.

    На кому са нужни нейните СПТ ?!!

    НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ТАЗИ МРЪСНА ИЗМЕТ ДА ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО СИ.
  • 30 Д.ИВАНОВА

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Fen":

    БЪЛГАРИЯ се нуждае от разумни политици,не от подаяния,заеми и зависимости.Българи,имаме плодородна земя-не садете само тикви,обработвайте я и тя щедро ще ви се отплати с богата реколта;имаме питейна вода в изобилие,минерални извори-отнасяйте се с уважение ..прекрасна е нашата родина-земен рай-пазете за поколенията след нас и бъдете здрави

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тази

    3 0 Отговор
    не е нормална. Сега видяхте ли защо ковида циркулира по света в най-различни варианти. Господ да ги накаже!
  • 33 самуил

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Д.ИВАНОВА":

    Те не са наши.
    Екплоатират ги други хора, близки до султана във Брюксел.
    На Българите не се разрешава.
    Пробвала ли си да вземеш концесия?
  • 34 гост

    0 0 Отговор
    Сталинкееее, трай си бре герберасло комунистическо чудо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове