Last news in Fakti

23 Август, 2021 23:00 4 563 16

Румен Петков: Ще поискат увеличение на цената на тока

  • румен петков-
  • цена на тока-
  • увеличение

Петков отправи критика и към избора на трима от членовете на Комисията по енергетика в 46-ото Народно събрание

Румен Петков: Ще поискат увеличение на цената на тока - 1
Снимка: АБВ

Председателят на ПП АБВ Румен Петков прогнозира, че Енергийният системен оператор (ЕСО) ще поиска увеличение на цената на тока, като прогнозата се основава на експертен анализ. Пред медиите той обясни, че анализи сочат, че ако в рамките на една година се запази небалансираната цена на тока, ЕСО ще загуби около 50 млн. лв. и изрази съжаление, че този факт не е обезпокоителен за правителството и парламента. Петков призова Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да направи сериозен анализ на ситуацията.

Намалението с 40% на цените на газа през март миналата година е било изключително спекулативно, посочи Румен Петков и припомни, че още тогава АБВ алармира за този проблем.

„От милионите, които се върнаха в „Булгаргаз“ българският гражданин няма да получи нищо. Ако погледнем цената на газ на миналата година на 1 март и цената сега, ще видим, че сега тя е два пъти по-висока от високата цена на 1 март. Това дължим изцяло на правителството на Борисов. Трябва да се търси и политическа, и наказателна отговорност, защото иначе удряме всеки ден бедния българин“.

Румен Петков отправи критика и към избора на трима от членовете на Комисията по енергетика в 46-ото Народно събрание. По оглавяващия комисията Иван Хиновски, той коментира, че единствен допир на Хиновски с реалната икономика е свързан с много тежък провал.

„През 2006 г. компания, в която той е акционер и ръководител „БулЕко Енергия”, град Банско, отоплителна централа за изгаряне на дървесни отпадъци в Банско, получава лиценз от КЕВР и от година е обявена за публична продан от кредитора на компанията. Самият Хиновски обявява, че компанията е във фалит и за да се избегне катастрофата, ще бъде продадена. Дали публичният кредитор ще си търси възмездяването от личното имущество на Хиновски и останалите съакционери, е друг въпрос, но ако критерият да поверяваме ръководството на определен сектор на хора, които генерално и доказано са се провалили, е много жалко за страната ни“.

По избора на Мартин Димитров за заместник-председател на енергийната комисия, Петков подчерта, че Димитров не е компетентен за тази позиция.

„В годините след 2010 г. направи няколко анализа и прогнози, които катастрофално не се сбъднаха, но за сметка на това в периода юли 2009 г. до март 2019 г. е председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. Той е един от хората, които носят лична отговорност за нормативната уредба, на базата на която работи нашата енергетика. Той определи преговорите между президентите Путин и Ердоган като „блъф“ и обяви, че такова нещо като „Турски поток“ няма да бъде построено никога, а Русия и Турция само се опитват да ни плашат. Днес „Турски поток“ е факт, но за съжаление у нас никой не търси отговорност от лъжците. Той обяви, че „Белене“ няма да е необходим за България проект, защото няма да имаме нужда от ток, защото ще се задоволяваме от ВЕЦ и ТЕЦ. Днес цената на тока в България се колебае между 200 и 380 лв., които всички ние плащаме, а днес можеше да имаме „Белене“. Очевидно е, че в микса на ценообразуването най-ниска е цената на енергията от АЕЦ „Козлодуй“. Същото щеше и да е с „Белене. Мартин Димитров е изряден лъжец и манипулатор и заради това ще плащат всички българи“.

Като спорно име в ресорната комисия Румен Петков посочи и другия заместник-председател Делян Добрев, като припомни, че той беше неин председател от 2014 до 2019 г.

„Това е човек, който носи пряка отговорност за оперативното управление на енергетиката и енергийните ресурси на нашата страна в дълъг период от време за подготовка на цялостната нормативна база“.
Румен Петков приветства избора на Атанас Костадинов за заместник-председател на Комисията, както и кандидатурата на Рамадан Аталай.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глеем лошо

    12 15 Отговор
    Пикаещщщият във ффонтани остана сам в АБВ. Някой да знае други членове на партията?

    Коментиран от #6

  • 2 Говедо

    13 14 Отговор
    Тоя какъв се явява,та постоянно ни го давате
  • 3 То се връщаме на дърва и въглища?

    10 1 Отговор
    Но глобалното затопляне?парниковия ефект?
  • 4 Българин

    10 4 Отговор
    ТОЗИ Е ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КРЪГА МОНТЕРЕЙ НА ПОКОЙНИЯТ Л. ГОЦЕВ.
  • 5 АМОН

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Румен Петков приветства избора на Атанас Костадинов за заместник-председател на Комисията, както и кандидатурата на Рамадан Аталай.

    ИМЕТО НА РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ Е СВЪРЗАНО С ЕНЕРГИЙНИЯТ БОС АХМЕД ДЕМИР ДОГАН И ДРУГОТО ЛИЦЕ ОТ ДПС - Христо Ковачки.

    НАЛИ ТЕЗИ ДВАМАТА ИЗТЪРКАЛЯХА НОВИТЕ ЦЕНИ ОТ 300 ЛВ ЗА КИЛОВАТ , КОЯТО ЦЕНА БЕ ПОСТИГНАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЦ 2 ЧИИТО БЛОКОВЕ БЯХА В "РЕМОНТ"
  • 6 АМОН

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "глеем лошо":

    След смъртта на НИКО АХИЕЛ председател на СОФИЙСКАТА организация на АБВ , който бе И заместник председател и на световния еврейски конгрес , нещата в тази партия наистина не изглеждат добре.

    НО ТОВА Е НА МЕГДАНА.
    ТОВА ИМАМЕ , С ТОВА РАЗПОЛАГАМЕ.

    Иначе и Румчо е в този бизнес отдавна от времето когато довлече Джейкъб Менехем, който е единият от АКЦИОНЕРИТЕ на "АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ".
  • 7 Онзи

    1 1 Отговор
    Р.Овч е важно какво ще каже.
  • 8 Watchdog

    2 3 Отговор
    За съжаление, без никакво значение е коя личност ще бъде сложена в комисията по енергетика, тъй като този сектор е обект на европейска регулация и там нещата се случват независимо от предпочитанията и мненията на местните управници... Вече стана безсмислено дори да се коментира по темата. Нищо не може да бъде направено.

    Коментиран от #9

  • 9 Хо хо хо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Watchdog":

    Ми напуснете съюза.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    кевр мафия
  • 11 Шляхтиц

    0 0 Отговор
    Многоуважаеми Журналисти и Журналистки, разберете, че "ток" е само един от параметрите на Електрическата Енергия, която консумират обикновените хора в бита си и промишлеността в дейността си. Когато пишете за цена и пари, МОЛЯ ВИ, пишете за ЦЕНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ, не за цена на тока. Не изпадайте в положението на бащата на Иванчо, който всяка вечер казвал на майка му: Гаси тока и го ла....ай.
  • 12 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    ПС към коментар 11. В училище учителката задала задание учениците да напишат съчинение, сега това се нарича есе, на тема: "Най-сладкото нещо на света". Учениците писали, каквото писали, шоколад, пчелен мед, захар, Иванчо написал, че най-сладкото нещо на света е токът. Учителката се заинтересувала защо Иванчо мисли така. Иванчо отговорил: Ако токът не беше толкова сладък, щеше ли тате всяка вечер да казва на мама: Гаси тока и го ла......ай......!!!!!!!!!!!!
  • 13 Българка

    0 2 Отговор
    Аааааа ,не така другарю Петков.Не се обръщай към Борисов ,защото той не управлява.Въпросите към Фърчилото.
  • 14 4545

    1 0 Отговор
    Ще понижат цената на тока за бизнеса (Велев реве от седмици) и ще увеличат цената на тока за граждани.
    Доходите не са помръднали ни със стотинка, само раздават бонуси на държавната администрация и така надуват СРЗ.
  • 15 ???

    0 0 Отговор
    Какво значи експертен анализ наистина? Чии експертен анализ е това? Кой ще загуби пари народа или ЕСО? Кой плаща на партии извън властта и на медиите да ги показват?
  • 16 ганю

    0 0 Отговор
    седалището на кевр
    да не е в потенца италия
    много южняшки номера
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове