Last news in Fakti

24 Август, 2021 16:17 2 234 19

Управителят на БНБ: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия

  • бнб-
  • магнитски-
  • димитър радев

Преди седмица служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че има вероятност да има допълнителни санкции по закона „Магнитски“

Управителят на БНБ: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия  - 1
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат. Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в комисията „Магнитски”, цитиран от БНТ.

На 13 февруари 2018 г. например САЩ включи в този списък латвийска банка за това, че не спазва американски санкции, свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 г. банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките.

Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0,017%.

Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0,029%, обяви Димитър Радев. Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем, свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите, може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система, подчерта Радев.

Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки, каза още Димитър Радев.

Комисията „Магнитски” ще изслуша и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица на санкциите по глобалния закон върху българската финансова и икономическа система.

Преди седмица служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че има вероятност да има допълнителни санкции по закона „Магнитски“, тоест още лица, включени в списъка.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan S

    14 7 Отговор
    Ние сме в EU! Какво ни пука за американците? Нали има запушихме устата с 2 милиарда?
  • 2 Майна

    17 5 Отговор
    Между другото американски анализатори прогнозират пълен срив на САЩ докрая на годината, та....ГЛОБАЛИСТИТЕ СА ПРЕДНАЧЕРТАЛИ ,,ЗАТРИВАНЕТО,, НА САЩ, тя вече не им е необходима...

    Коментиран от #7

  • 3 Радев

    11 21 Отговор
    Радев не разбра ли че си пътник, БНБ е обещана на Доган и ще си я получи посредством Каримански. После всички Български пари отиват при Доган и Пеевски и Магнитски губи смисъл. Доган е велик да си вземе национална банка това е голям замах.

    Коментиран от #14

  • 4 ежко

    20 5 Отговор
    И какви ще са тези "тежки последствия"?За някой нагушили се с кинти и продали се на САЩ -да.Ще им спрат парите, но за останалите?Ако сме в позиция, да могат САЩ да ни натискат, това ознаяата само едно -не сте си свършили работата и сте ни поставили в зависимост!Е, тогава първата стъпка е да си подавате си оставките!
  • 5 Отряд1

    14 7 Отговор
    По голямо предателство спрямо суверенитета на българските граждани от предателството на Апостола до този момент мисля, че няма. Българска Народна Банка (прочетете пак) БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА се оказа, че е Американска Банка за Българите!

    Това обаче няма да изкара хората на улицата, нито пред американското посолство. Раята си е рая!
  • 6 Пешо

    10 7 Отговор
    Кой са тия САЩ че да им играем по свирката,ние нямаме ли самостоятелна външна политика?

    Коментиран от #11

  • 7 Пешо от блока

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Отвори вестник работническо дело от която искаш година и в раздел международни новини ще прочетеш същото- Америка загива, САЩ фалира, долара се срива..... Много държави от това време изчезнаха, много валути вече ги няма, но долара и САЩ са все така могъщи.

    Коментиран от #10

  • 8 Разбира се ,че ще има последствия...

    5 1 Отговор
    ... особенно за блюдолизци като този от снимката!
  • 9 Българка

    11 3 Отговор
    На всички държавни фирми трябва да е забранено да търгуват с хората и фирмите от списъка Магнитски, както и от разширения б.г.вариант! Така пазим икономиката и банковата си система ! Очаквам действащият политик Бойко Борисов, Киро Домусчиев и т.н. от гербераско-депесарската шайка да с в нов списък от САЩ

    Коментиран от #12

  • 10 ежко

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо от блока":

    Пешо, то един път ще стане и когато най-малко го очакваш.Бум и готово:)Явлението се казва "черен лебед" и е описано от Насим Николас Талеб.И тогава ще тане страшно, дори за руснаците, дето вече почти нямат нищо общо с долара.Страна в която само сладоледа не се внася, няма как да просъществува дълго в исторически план, за което 100 години не са дълъг период.Дали ще е след 5,10 или 20 години , голямото "бум" предстои.
  • 11 Мале мале

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Те може да са никакви, ама Херо реди кабинетчето!
    Не че ми харесва, ама им играем по свирката, та пушек се вдига!
    И за каква самостоятелна външна политика говориш?
    Ний нямаме самостоятелна вътрешна, ти за външна питаш!
  • 12 банкер

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Киро Домусчиев има за кво да се плаши!
    Ама Баце, не му дреме-щото парите му са в чекмеджето!
    Бурканбанк демек!
    Особино пък кюлчетата са без проблем, вървят навсякъде!

    Коментиран от #16

  • 13 кредиторче

    2 2 Отговор
    Главния банкер казва да са плашим от "Магнитски" ,пък от Европата ни кастрят, че го прилагаме?!
    А сега де?!
  • 14 някой

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Радев":

    Радев банкерът си знае кога му свършва мандата!
    Ти него не го мисли!
    Важно е кой ще изтипосат на неговото място!
    Нещо не ми харесва тоя Каримански, дето го гласят там, ма да видим!
    То пък нас кой ли ще ни пита?!
    Само дето правим оборот на нета!
  • 15 Перо

    5 2 Отговор
    А, дано тиквата,Киро Гела, Прокопиев и другите държавни милионери да влезнат в списъка! Данчо-ментата и Пеевски да не си хранят някакви илюзии за оспорване или незачитане на закона Магнитски,защото всички финансови разплащателни институции са американски и имат договор с банките в БГ за СУИФТ транзакции,кредитни и дебитни карти: виза,мастеркард,американ експрес и мн.др..Ако чуждите банки издържат до 10 дни,преди фалита,измислените,безконтролни банки в БГ,няма да издържат и 10 часа,ако всичко се стопира! Никоя банка няма да посмее да пренебрегне закона Магнитски за дивидент за част от процента! Само неграмотни мутри си мислят,че могат да се измъкнат от вилката! Преди да се утвърди списъка за санкцията от Президента на САЩ,се минава през иглени уши за доказателства и
    американските власти не са длъжни да се обясняват! Дано повече държавни милионери да влезнат в допълнителния списък. Няма нито един мошенник,на който парите да са му заработени в чужбина или да са му бащиния,от преди 1989 г.,всичко е по криминална линия от приватизация,обществени поръчки,реституция с компенсаторни хартишки,заменки,кошаревски свидетели,счетоводни машинации и кражби от държавни болници и фирми!
  • 16 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "банкер":

    Киро Гела си мисли,че като е “инвестирал” крадени БГ пари в САЩ за закъсало производствено,мижаво предприятие се е откупил! Блажени са вероющите.
  • 17 big

    2 2 Отговор
    Г-н управител, ние кой щат на САЩ сме? Защо трябва да спазваме чуждо законодателство, което противоречи на ЕС, чийто член сме ние?
  • 18 косача

    1 1 Отговор
    Може, и то започнат да падат главите на слугите на Сащ, тази империя сатанинска.
  • 19 МалкоЛогика

    1 1 Отговор
    Правото важи само за тези които нямат голяма бухалка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове