Last news in Fakti

24 Август, 2021 15:26 5 642 54

Асен Василев поиска усмирителна риза за политиците ни

  • асен василев-
  • евро-
  • политици

Това ще стане при влизането в еврозоната

 Асен Василев поиска усмирителна риза за политиците ни - 1
Снимка: БГНЕС

С предложената актуализация на бюджета, която в момента се разглежда от парламента, ще бъдем напълно подготвени да посрещнем нова COVID вълна от порядъка на тази, на която станахме свидетели миналата година, когато за месец и половина-два бяхме в изключително тежко положение. Предвидени са средства за социалните системи, за пълно финансиране до края на годината, в това число и за увеличение на пенсиите, както и средства за подкрепа на бизнеса в размер на 430 млн. лв., както и за всички медицински разходи. Между другото, възстановени са и буферите на МВР и на Министерството на правосъдието.
Това каза служебният министър на финансите Асен Василев пред Dir.bg.

"Най-вероятно между първо и второ четене ще се наложи да се предвидят малко допълнителни средства за посрещане на потенциална бежанска вълна на границата. В момента текат точните разчети, работим с МВР и Министерството на отбраната, за да видим какво ще е необходимо за посрещане на мигрантската вълна.

Всичко това се случва при намаляване на заложения в бюджета за т.г. дефицит. Благодарение на възстановяването на бизнеса, икономиката се възстанови доста добре във второто тримесечие. Към момента приходите са по-високи от предвидените, а до края на годината очакваме допълнителният приход да достигне общо 2 млрд. лв. В същото време допълнителните разходи са около 1.8 млрд. лв., т.е. с 200 млн. лв. намаляваме предварително предвидения бюджетен дефицит.

Така че финансово страната е стабилна, средства има, ако завърши процесът по актуализация на бюджета, ще имаме и възможност да разходваме тези средства целево, така че да подпомогнем всички ключови системи в страната." - допълни Василев.

"В парламента ние внесохме актуализация, която е доста проста, така да се каже, не се пипат разходите на отделните министерства, има допълнителен приход, който ще се харчи целево за подкрепа на ключовите системи, свързани с кризата - здравеопазване, бизнес, социална система, плюс някои неотложни и ключови разходи, като например, че ще имаме още един-непредвидени избори през тази година, а може би даже и още два пъти. Това е предложението на служебното правителство. Оттук нататък парламентът решава каква всъщност да бъде актуализацията. Между първо и второ четене могат да се направят сериозни корекции в част от тези показатели.

Служебното правителство внесе актуализация, която бе напълно съгласувана по всички процедури и с работодателските организации, и с профсъюзите, както и с широката бизнес общественост, също с Българския лекарски съюз и с Българския зъболекарски съюз. Така че да има разбиране, че всички системи ще са финансирани в достатъчна степен, за да посрещнат кризите, които се задават. Ако парламентарните сили искат да правят корекции, аз бих ги посъветвал първо да говорят с тези организации, да бъдат съгласувани корекциите, за да не се окажем в ситуация, в която парламентът взема решение, което след това се оказва неудачно от гледна точка на финансирането, което е необходимо за посрещането било на здравна криза, било на криза с мигрантите, било на потенциалните мерки за подкрепа на бизнеса." - каза министърът.

Относно съставяне на бюджет за 2022 година, министърът коментира:

"По Закона за публичните финанси бюджетната процедура за 2022 г. вече е започната. Министерството на финансите е издало указания към първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет как да започнат да си подготвят разчетите. Същинската част от подготовката на бюджета за догодина ще се случи през септември, като през октомври вече трябва да има готов проект, който да бъде представен на парламента. Това е по закон. Независимо дали е служебно или редовно правителството, този процес трябва да се случи, за да има готов законопроект за бюджета за догодина. Оттам нататък парламентът може да го приеме или не.

Що се отнася до указанията, които сме дали, те са доста прости - доколкото е възможно да се оптимизират съществуващите и да се преразгледат процеси и структури, които може би са необходими, но не са оптимални, с цел намаляване на разходите на министерствата и другите разпоредители на бюджетни средства. Не залагаме някакви нови драстични политики в бюджета за догодина. Залагаме обаче да има пълно финансиране на капиталовите разходи, т.е. не да се залагат 300 млн. лв., а да се харчи 1 млрд., какъвто беше случаят с АПИ.

Когато ще се правят капиталови разходи и има пари за тях в бюджета, те трябва да бъдат заложени в пълния им вид, за да може парламентът да прецени дали иска да финансира тези разходи точно в този им вид. Другото важно е капиталовите разходи да бъдат заложени на проектен принцип, така че било общини, било първостепенни разпоредители с бюджетни средства, да покажат, че имат такъв проект, който е на тази фаза, необходими са толкова средства в рамките на следващата година, за да може този проект да бъде реализиран. И това трябва да бъде описано и предложено на парламента, така че приемайки бюджета за следващата година, да се приеме и капиталовата програма на правителството."

Във връзка с навлизането на България в еврозоната, Василев сподели:

"Служебният кабинет води политика, която би позволила на България да влезе в еврозоната, ако тя поиска. Т.е. не правим прекомерни дефицити, изпълнява се планът за присъединяване към еврозоната, който още преди година - година и половина беше приет, така че да не затваряме опцията за присъединяване.

Дали България трябва да се присъедини към еврозоната или не, казвал съм и преди, по темата трябва да се проведе широк обществен дебат и да се вземе информирано решение от обществото. Истината е, че в момента България, като макроикономически зависимости и възможности за въздействие на пазара, е в еврозоната. Защото ние имаме фиксиран курс лев-евро, което означава, че не можем да водим собствена парична политика. Основната роля на централните банки, когато една държава е извън еврозоната, е да водят собствена парична политика. Това при нас, заради валутния борд, е невъзможно. Както говорихме по-рано по отношение на инфлацията, ние директно внасяме европейската в България. Каквото и движение да има на еврото спрямо други валути, то автоматично се прехвърля на движението на лева спрямо тях. Така че до голяма степен влизането ни в еврозоната не би се отразило драстично на икономиката, защото ние сме вързани с еврото вече повече от 20 години.

Въпреки това обаче има аспекти, които трябва да се разгледат. Те са свързани, например, с регулацията на банковия сектор и как това се случва. Свързани са също и с това, че върху целия износ има "данък" около 1% заради превалутирането на лев в евро и обратното, което е постоянен процес. Този "данък" би изчезнал при влизането ни в еврозоната. Лихвените проценти по кредитите също биха се променили. Това го виждаме и в момента - има разлика между кредитите в лева и евро, като вторите са малко по-евтини.

Ефектът на закръглянето при крайните цени също не трябва да се изпуска. Там е възможно при преход от едната към другата валута да се получи завишаване на цените именно заради закръглянето. Точно поради тази причина в плана за въвеждане на еврото е разписано, че една година след приемането на единната валута, цените ще се публикуват и в двете, за да се ограничи възможността търговците да предприемат такива действия.

Но за всичко това трябва да има един широк обществен дебат, който да прецени дали трябва да влезем в еврозоната или не, какви са ползите, какви са минусите и на тази база да се вземе информирано решение."

'Моментът, в който трябва да влезем в еврозоната е моментът, в който имаме достатъчно силни институции, които няма да позволят премахването на валутния борд и изведнъж да се освободи възможността правителството на България да трупа прекомерно дефицит. Т.е. преди влизането в еврозоната трябва да изработим механизъм, чрез който това, което ни дава валутният борд, като "усмирителна риза" на политиците, да бъде по някакъв начин заместено от подобен механизъм.

Защото влизайки в еврозоната без такава "усмирителна риза", шансът да тръгнат едни огромни публични харчове и трупане на дълг всъщност е доста голям. Това е свързано отчасти и с зачистване на съдебната система, отчасти и с изработването на икономически механизми, които да играят ролята, която играе в момента валутният борд." - заяви Василев своето лично мнение относно кога трябва страната да стане част от еврозоната.

"Доста ясно заявихме по повод и на една друга покана, че трябва да има съгласие по политиките, които ще бъдат водени, особено икономическите и финансовите, защото ако там няма съгласие, трябва някой друг да ги води. Трябва да е ясен и съставът на кабинета и с кои други хора ще се работи. Защото Министерски съвет е колективен орган и той трябва да може да работи спокойно, колегиално, без ексцесии и без популизъм.

Трябва да има също разбиране относно кадровият състав и както обичам да казвам - аз реагирам лошо на телефонни обаждания, т.е. трябва да има независимост в действията, която да е гарантирана. И съответно едно такова правителство трябва да има ясно изразена парламентарна подкрепа, защото иначе би било поставено в ситуация на невъзможност да работи. Ако някой може да ми отговорите на тези въпроси, аз бих могъл да отговоря дали бих се включил в редовно правителство." - завърши Василев, коментирайки дали евентуално би се присъединил към едно редовно правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    21 81 Отговор
    кой е този папагал на снимката ?!

    Коментиран от #13, #35

  • 2 Оставка

    26 88 Отговор
    Мишокът и канадецэт стига лъгаха. Да се махат, ама безочие. Тия за пари са готови на всичко.
  • 3 Сатъра на Хана

    31 5 Отговор
    Усмирителна риза - пълен месингова ламарина и вътре висококачествено олово - full metal jacket.
  • 4 Белезници

    38 3 Отговор
    Също помагат

    Коментиран от #45

  • 5 опг

    47 5 Отговор
    Не зная с усмирителна риза влиза ли се в пандиза, но нямам претенции с какви ризи и полички ще бъдат, когато започнат да оттичат натам. МУТРИ ВЪН!
  • 6 Пич

    33 5 Отговор
    Борбата е , кой ще определя харченето на така наречените "кризисни " пари... За това няма разбирателство...
  • 7 По100 лв

    11 36 Отговор
    БОЙКО КАЗА ! А ВИЕ ШЕ.БЕ.ЦИ. ВСЕ ВИ Е МАЛКО!!!
  • 8 Го4о

    15 44 Отговор
    Осмироъелна риза за политиците и ПРАНГИ за служебното правителство на превратаджията!

    Коментиран от #16

  • 9 Българка

    38 8 Отговор
    За приемането на еврото и отпадане на националната ни валута ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА РЕФЕРЕНДУМ!!!!! Ние и сега чрез валутния борд и фиксарания лев към еврото сме в еврозоната!
    ДПС и ГЕРБ не искат актуализация на бюджета не само, за да провалят Радев, служебния кабинет и истинските протестни партии, но най-вече чрез голяма инфлация да провалят валутния борд.
    На ход са ИТН да покажат до каква степен са зависими от сараите и мафията

    Коментиран от #31

  • 10 Изключително

    64 22 Отговор
    компетентен , умен и уравновесен млад човек! На фона на манипулиращите лъжци и крадци се откроява и буди доверие !
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 13 Отговор
    герб ще досъсипят БЪЛГАРИЯ
  • 12 Бамбука

    40 5 Отговор
    Основния въпрос е дал кога , а на каква цена. Преди време от Чехия ни подсказаха, че при условията които се предлагат на България за влизане в евро зоната, по-добре да бягаме далече. Всъщност защо Чехия/ Полша и други страни с развита икономика не мислят за евро зона, а Великобритания направо избяга ?
  • 13 Българка

    10 24 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Кокорчо !

    Коментиран от #14

  • 14 Ха ха ха

    13 33 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    а, къде е кирето, че ЖенеРалчето го търси да му цели чембери с паца ?!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 15 Отговор
    комунистите съсипаха БЪЛГАРИЯ
  • 16 ами

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Го4о":

    Пиеш ли си скъпото питие някъде на хотелчето?
  • 17 КОГАТО СИ НЕУДОБЕН НА КРАДЦИТЕ

    39 8 Отговор
    Е ТАКА! ЧОВЕКЪТ НЕ Е ПОРОДА "БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК", А ИСТИНСКИ ПОЛИТИК И СПЕЦИАЛИСТ! МЪКА Е КОГАТО КРАНЧЕТО СПИРА БАААВНО, БАВНО, А ТИ НЕ СИ ПОДГОТВЕН ЗА ТОЗИ ФАКТ!

    Коментиран от #21

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 33 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ СТРОИТЕЛЯ другите само знаят да крадат
  • 19 На море

    10 28 Отговор
    Асенчо покажи договора на канадската съпруга с миналото служ правителство

    Коментиран от #32

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 27 Отговор
    обичам БОЙКО БОРИСОВ
  • 21 мафия

    40 8 Отговор

    До коментар #17 от "КОГАТО СИ НЕУДОБЕН НА КРАДЦИТЕ":

    Така е. Всичките имоти, хотели, майбаси, които се накупиха с крадени пари искат много поддръжка, а за тази поддръжка се искат и много пари. Спрете ѝм напълно кранчетата на мафията.

    Коментиран от #25, #29

  • 22 истина е

    36 5 Отговор
    И извънземни да дойдат, тази кочина няма оправяне докато Шайката не напълни затворите

    Коментиран от #34

  • 23 Психо от Курило

    8 24 Отговор
    Ококорения да предвиди средства за довършване на ремонтите по пътищата. След още няколко задръствания, хората ще задръстят жълтите павета. Милионите за избори ги дайте да се довършат ремонтите.

    Коментиран от #36

  • 24 И къде пише

    30 4 Отговор
    че Асен Василев е поискал усмирителна риза за политиците. Отново подвеждащо заглавие, при което 90% ще коментират по него. Съвсем друго пише в статията: "...прeди влизaнeтo в eврoзoнaтa трябвa дa изрaбoтим мeхaнизъм, чрeз кoйтo тoвa, кoeтo ни дaвa вaлутният бoрд, кaтo "уcмиритeлнa ризa" нa пoлитицитe, дa бъдe пo някaкъв нaчин зaмecтeнo oт пoдoбeн мeхaнизъм".

    Коментиран от #51

  • 25 Айде и ти сега

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "мафия":

    А провери сега за последните три месеца колко от споменатите автомобили, че и по-скъпи са регистрирани у БГ-то и пак си помисли :)
  • 26 Пунта Канна

    17 17 Отговор
    Тоя ми падна в очите като назначи културиста за шеф на НАП. Резултатите са налице - несъбраните приходи се увеличиха с 95 мил. лева.

    Коментиран от #37, #41

  • 27 БСП в канала

    13 20 Отговор
    Той фатмака вече е провален точно от тоя, с поглед на ранен язовец. Цените растат, санирането замразено, строеж на пътища замразен, тоя заедно с другите подлоги само предлагат лобистки закончета. Работа НУЛА, ЗЕРО.

    Коментиран от #50

  • 28 хаха

    11 16 Отговор
    Смешник и слуга на подсъдимите олигарси
  • 29 НА ФОНА НА ОБЩАТА КАРТИНКА В

    19 0 Отговор

    До коментар #21 от "мафия":

    БЪЛГАРИЯ И МАЛКАТА Й ТЕРИТОРИЯ, СУПЕР ЛУКСОЗНИТЕ АВТОМОБИЛИ СА 2-3 ПЪТИ В ПОВЕЧЕ ОТ В КОИТО ТЕЗИ АВТОМОБИЛИ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ. МАЙБАСИ...ЯХТИ, МНОГО СИЛИКОН, МНООГО ЧАЛГА И ИЗВЪНЗЕМНИ КОМПЛЕКСАРИ!
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 26 Отговор
    Само герб може да изведе БЪЛГАРИЯ от блатото

    Коментиран от #33

  • 31 Дано

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Очите на българите да се отворят и да видят накъде ни водят ИТН и ДПС.
  • 32 На море

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "На море":

    Може и да изброиш многото успехи на Спеца, ама за държавата не за него си...
  • 33 Герберите

    9 5 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Са част от комунистите, от сините комуняги също така.
  • 34 да ама

    13 8 Отговор

    До коментар #22 от "истина е":

    Шайката ще напълни затворите само тогава, когато стадото избере правилната партия, което може да направи реформа на съдебната власт и основно на Прокуратурата- но уви , народа си пада по мачовци и чалгари .

    Коментиран от #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Pilot

    14 6 Отговор

    До коментар #23 от "Психо от Курило":

    Първо да се построят нови затвори за тулупите и тогава пътища !

    Коментиран от #40

  • 37 Pilot

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пунта Канна":

    Нали ти казах да се прекръстиш на пунта мара, ще ти е точно на коментарите !
  • 38 Г Марков е жив

    15 7 Отговор
    Не знам аз Горанов не съм го чул да обяснява какви ги върши.. Само знам че теглиха едни милиарди да има тиквата да си харчи
  • 39 караДАЙъ

    1 4 Отговор
    Оставкааа, хаос, не пипайте паразитните ни агенции. Тоя иска да ни изчегърта всичкото калинка по агенциите, даже искал да ги закрива.
  • 40 Психo от Курило

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Pilot":

    Ела да го кажеш на тия които висят на моста на ТЕЦ-а до мотел Симона или на Драгичево, да видиш дали ги инттересува.

    Коментиран от #42

  • 41 т-п трол гербав

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Пунта Канна":

    Баце боеко разбоеко два пъти опрости милиарди несъбираеми вземания от тяхни хора, ти ся за 97 милиона се кахъриш. Аре чегъртай се сам, да не се налага да те уволняват дисциплинарно.
  • 42 т-п трол гербав

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Психo от Курило":

    Няма нужда той да им казва каквото и да е. Министърката на РРБ им каза лапането свърши, повече няма милиони напред. Кога вимаха милионите, не протестираха, сега да си изкарат от касите за да харчат.
  • 43 зъл пес

    7 7 Отговор
    Аман от тоя шмекер и от канадеца.Вместо в съда,още се разпореждат с България.Докога?
  • 44 цървулан

    7 1 Отговор
    Какви пари за мигранти бе?Вие за българите не сте осигурили,замислил се за некви си мигранти.
  • 45 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Белезници":

    Как измами хората дето направиха пътя Русе Кубрат. Няма аналог на крадливите комунисти
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ужас

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "да ама":

    Искаш да останеш насаме с бойкиклиев, триото и чалгаря ли. Много си зле
  • 48 дъртия

    4 3 Отговор
    РАДЕВ ! ЗАЩО УВЕЛИЧИ ЦЕНИТЕ ! СЪСИПА НАРОДА БЕ !
  • 49 БЪЛГАРОФИЛ

    4 2 Отговор
    СЛЕД ХАОСА ИДВА ДИКТАТУРА !

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 оня

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "И къде пише":

    Колега, прост народ, слаба държава. За това ни е такова дереджето:))
  • 52 asd

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "БЪЛГАРОФИЛ":

    Този път диктатурата беше преди хаоса.
  • 53 Тредстоун

    1 1 Отговор
    Тоз не беше ли осъден в Англия за кражба , не плати ли за да се споразумее с ответника и за да отърве кауша.... , такива „честни“ индивиди ни натресе зеления чорап, цялото стадо от орките му са такива , от моше нагоре , оставка и затвор
  • 54 Мартин

    1 0 Отговор
    Усмирителна риза трябва именно за Асен Василев - един от новите любимци на олигарха Иво Прокопиев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове