Last news in Fakti

25 Август, 2021 05:48 2 047 9

Протест поиска оставката на екоминистъра

  • еколози-
  • рибари-
  • протест-
  • вец-
  • асен личев-
  • министър-
  • оставка

Причина са промените в Закона за водите и Наредбата за повърхностните води към закона, които уреждат условията, при които функционират ВЕЦ-овете в страната

Протест поиска оставката на екоминистъра - 1
Снимка: БГНЕС

Рибари и природозащитници поискаха оставката на служебния екоминистър Асен Личев, предаде БНТ.

Причината - промени в Закона за водите и Наредбата за повърхностните води към закона, които уреждат условията, при които функционират ВЕЦ-овете в страната. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че ще вземат отношение по темата след изтичане на срока за обществено обсъждане на двата документа.

Според протестиращите, които се събраха пред Министерския съвет днес, промените в Закона за водите отварят вратата за строителство на ВЕЦ-ове в зони от "Натура 2000".

"Разрешават се наново ВЕЦ-ове в Натура 2000 много завоалирано, тъй като казват, че щяло да бъде забранено, ако има забрана в плана за управление или заповедта за обявяване. В досегашните планове и заповеди обаче няма такива забрани, следователно не е забранено за ВЕЦ-ове", заяви Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

Недоволни граждани протестираха и пред ВЕЦ-а в пловдивското село Кадиево. Съоръжението е изградено на река Въча, която попада в зоната на НАТУРА 2000. Именно то е причина и за замърсяването на водата в село Брестовица, твърдят местните.

"Това заблатяване, нарушаването на строителните книжа, завишаването на 3 метра на съоръжението, което е тук, образуването на дългото водно огледало, което попада в санитарната зона на вододайната зона на Брестовица води до това", каза Любомир Томов от сдружение "Живот за Брестовица".

Протестиращите настояват и да се оттегли частта от Наредбата за повърхностните води, която освобождава собствениците на такива съоръжения от изискването да имат учредено право на строеж от държавата. От МОСВ ще коментират темата след изтичане на срока за обществено обсъждане на двата документа в началото на септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    15 16 Отговор
    Не остана фатмашки министър на който не са му искали оставката.
    Оставка, Фатмак
  • 2 Сатъра на Хана

    12 2 Отговор
    И аз ще ходатайствам за оставката му, понеже вместо да подгони като Финансовото Министерство Големите Замърсители - Най-богатите Миньори , тоя се услушва като мишок
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Миризлив пор

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Селяк":

    Човека е прав колкото и да ти е странно. Събрали са се хора за които природата е хубава снимка и протестират. Истината е, че над 1/3 от земята на страната е в натура 2000, има региони в които нищо не може да се прави и там хората загиват поради липса на работа. Все едно някой да ти отреже 1/3 от жилището и да получава наем за това от държавата.

    Коментиран от #6

  • 6 Селяк

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Не е от значение 1/3 или 1/2, от значение е, че има причина за протест и това е замърсяването което се получава от ВЕЦ построен и функциониращ в забранена зона и заради който населени места са потърпевши! Ако ти живееше там, щеше да си и ти част от протеста! Ама не си и като ти чета коментара ми се повдига! Продължавайте да си затваряте очите за всичко и да коментирате нагло онлайн, и така докато ви дойде до вратата, само тогава ще смените палачинката и ще си размърдайте г*зовете! Един пример колко Не сме единни и не ни е грижа за нищо извън нашето жилище!

    Коментиран от #8

  • 7 Селяк

    3 1 Отговор
    Благодаря на Модвратора, че премахна коментара ми с няколко позитивни оценки и нито една негативна, който беше в отговор на нагъл българин който коментира под Номер 3, че е минал от там и е видял само 9 човека и как не са им платили за да бъдат повече! За мен това е наглост и показва, какъв е българина, продажен и нагъл, който без пари няма да излезе на протест!
  • 8 Миризлив пор

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Селяк":

    Колкото и да ти е странно живея точно в натура 2000. Мога да ти кажа само че животинските видове описани че са по много в храстите наоколо никой не ги е виждал поне от 60-70 години. Плодородни ниви обработвани 80-90 години поне сега са превърнати в пустеещи земи. Няма възможност да инвестираш в каквото и да е, хората се изнесоха поради липса на препитание. За сметка на това няколко зелени глави без да излизат от офиса си в София, виртуално броят виртуални животни и получават субсидия.
  • 9 Доколенков

    1 0 Отговор
    Оставка на цялото правителство!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове