Last news in Fakti

4 Март, 2013 18:25 1 374 5

Щафетни дежурства в палатковия лагер на движение "Орлов мост"

  • движение-
  • "орлов мост"
Щафетни дежурства в палатковия лагер на движение "Орлов мост" - 1
Снимки: БГНЕС

Представители на учреденото вчера движение „Орлов мост“ разпънаха две палатки в градинката между парламента и Софийския университет. На едната от тях е изписано мотото: "Това не е протест, това е процес".

На място са около 20 души от движението. Те имат разрешение от Столична община да протестират там до 12 март, но заявяват, че ще останат, докато бъдат изпълнени основните им 3 искания: свикване на Велико народно събрание, промяна в Изборния кодекс в посока гражданите да могат да участват в изборите със свои представители и мораториум върху изпълнителните дела на банките.

Протестиращите вече са изпратили писмо с исканията си до председателя на парламента Цецка Цачева. „Ние сме работодатели на това Народно събрание. Те до 12 март трябва да работят и да свършат тези неща“, заяви основателят на движевието Янаки Ганчев.

Вчера от новосъздаденото движение обявиха, че на 9 март в зала „Арена Армеец“ ще се проведе национална протестна конференция. Днес един от активистите на „Орлов мост“ – Чавдар Янев, който беше обявил гладна стачка пред ВСС, а сега е на палатка, обясни, че смятат да платят наема с дарения. Основателят на движението Янаки Ганчев пък каза, че ще се обърнат към спортния министър в оставка Свилен Нейков да предостави залата безвъзмездно за мероприятието. 

Протестиращите вярват, че скромният палатков лагер няма да остане и за секунда празен, защото дежурствата ще се предават щафетно. Организаторите заявиха, че тепърва ще се събират хора от цялата страна и ще разпъват палатки, за да изразят своето недоволство към управляващите.

В селището ще живеят и от т. нар. клуб "Сини индианци". "Ако ме питате защо правим индиански, вигвамски алюзии, то е, защото нашите управляващи се държат с нас, обикновените български граждани, като с индианци!", обясни Николай Гацев, юрист от клуб "Сини индианци".

От гражданското сдружение „Орлов мост“ обвиниха организаторите на националните протести в неделя, че са партийно ангажирани.  Те пък контрираха, че част от исканията на "Орлов мост" са безумни и че няма да отидат на конференцията в събота.

"Нашите срещи се правят на площадите, там обсъждаме нашите искания...  Тези хора, които се събират там, за какво ще се събират, да учредяват партия, движение", каза  Ангел Славчев, един от неформалните лидери на протестите в София.

Янаки Ганчев от „Орлов мост“ пък коментира другите протестиращи: „Това са патериците на БСП! Там са пет човека... Кои са тези 5 човека? Ами Янко, Ангел, Дончо... "Орлов мост" доведе до тая промяна и оставката на правителството! С кого да се събираме... С комунистите
като Ангел ли?", риторично запита Янаки Ганчев.

Славчев призна, че новите им искания са придобили политически нюанси, тъй като обществото налага това. А те са се съгласили, защото са осъзнали, че проблемите с цените на тока и влизане на държавата в големите частни монополи налага промяна на законодателната база и политическата система. Искането им за падането на бариерата за влизане в парламента от 4% на 2% не означава, че ще създадат партия, увери Славчев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от Дарик

    0 0 Отговор
    Младежи с лаптопи, настанени в луксозен хотел край Радомир, са режисирали протестите в Мрежата, още преди старта им на улицата. Червената завера с давност около месец и половина издал доволно почерпен младеж след купон с награди с лидера Сергей Станишев. Това разказа пред Дартс нюз жител на малкия град, който попаднал на информацията за случващото се в пустата местност съвсем случайно. Според източника ни наставник на младите, които пишели на лаптопите си дори по време на обяд, е бил Кирил Добрев.... [Прочети целия коментар] Два пъти в седмицата групата пристигала в хотела/който в региона се свързва с имената на Божидар Данев и Румяна Балабанова/, "с две бели бусчета", а веднъж била посетена и от председателя на БСП Сергей Станишев. Той раздал награди на младежите, а след щедра почерпка един от коментаторите в социалните мрежи се изтървал на неподходящо място: Ще бутаме правителството, България ще стане като дискотека - ще светва и ще угасва".

    Във фейсбук пък Стефан Иванов, бивш лидер на СДС-София и общински съветник в столицата, разпространи информация за лицата на протеста, която публикуваме без редакторска намеса:

    Ангел (Че) Славчев.

    https://www.facebook.com/angel.ce.14
    -член е на политическата партия „Нова левица” до преди 2 месеца, като стана известен с активното си участие в протестите срещу проучването и добива на шистов газ.
    – "Като кординатор на антишистовата кауза се занимавам с тяхното организиране" (в.Дума).15.12.2012: Избран за: „Координатор на младежкия клуб към Националното движение “Русофили”. Ангел Славчев пропагандира и разрешаването на марихуаната.Виден лидер на крайното левичарство с агресивни изяви от години насам. Беше сред хулиганите, които в нарушение на закона, поощрени от пасивното присъствие на полицията, организираха контрамитинг на митинг с искане за демонтиране паметника на съветската армия от центъра на София. Обърнете внимание на яростната му злоба срещу американци, „турчуля” и срещу…възрастните хора!

    Янко Петров
    https://www.facebook.com/ianko.petroff
    Свързан със СИЛА...
    Чест гост на телевизия СКАТ.
    Людмила Манова
    https://bg-bg.facebook.com/ludmila.manova
    организатор на протеста в Благоевград.
    Тя е регионален координатор на граждански съюз „СИЛА”.
    http://novinite.bg/articles/30379/Lyudmila-ot-Blagoevgrad-na-Kongresa-na-BSP-Pokajete-che-ste-na-stranata-na-horata
    Людмила Манова от Благоевград участва в 48-ия Конгрес на БСП в НДК.

    Дончо Дудев
    https://www.facebook.com/doncho.dudev
    е от НОВА СИЛА. Един от главните организатори. Активист е на гражданското движение “Протестирай”. Мениджър в месарска фирма, очевидно в добро материално положение.
    Той твърди, че е професионален мениджър на протести!
    http://www.regal.bg/show.php?storyid=1204046
    - Откога и защо произвеждате колбаси от конско месо?
    НОВА СИЛА http://novasila.org/
    председател: Антон Георгиев Сираков. http://www.skat.bg/products.php?type=5&genre=2 http://novasila.org/flag.png
    Статии в сайта:
    -Защо НОВА СИЛА подкрепя Путин.
    -Всички българи – на референдум! И да гласуваме с „ДА”!

    Мариана Христова
    професионален борец срещу всичко западно. В едно радиопредаване ни осветли, че като притежателка на експертиза по протести консултира протестиращите.

    Иван Петров (Варна), основно образование, Футболист, с криминални прояви, бивш кандидат за кмет на Варна, близък до лицето Борислав Гуцанов. Бивш футболист и треньор на “Спартак” /връзка с футболните ултраси с камъните и пиратките/. Национален състезател хванат да краде дънки на лагер в Уелс, изключен за това от националният отбор и от БКП! На местните избори през 2007г. той е бил включен в листата за общински съветници на Обединения блок на труда, а през 2011 е бил кандидат за кмет и водач на листата на Българската национално-радикална партия често подкрепящи БСП.

    Официалната позиция на БСП е, че подкрепя протестите, но не ги е инициирала! Всичко е започнало от цените на тока. Има нещо вярно! Но, има невидими течения и познати кукловоди!, пише Иванов.

  • 2 Хрисимир Йоцов

    0 0 Отговор


    От къде гепихте военната палатка бе?От Позитано,и артелна ще ви докарат след някой ден!
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Знаете ли, ако не го знаеме как ще сваляме власта?! - Ако протестите почнат да носят някакви успехи, ще забележим че водачите са все евреи! Как! Как са се провряли между краката ни и се качили на подиума? - Петхилядогодишен опит.
  • 4 Орлов Мост

    0 0 Отговор
    10% ЩАСТИЕ ПЛЮС 10-те искания на протестиращите граждани!

    Президентът на РБ да поиска от Народното събрание Декларация за подкрепа
    и съгласие за изпълнение на следните 10 предложения от протестиращите граждани:

    10% плюс за доходите, като компенсация на увеличението на ток-вода- топло разходите, чрез увеличаване на държавния дълг, както е в целия културен свят (без сиромахомилски дянковщини). Така РБ няма да бъде първа по без бюджетен дефицит (прощавай Евро!), но няма да е и последна по доходи на гражданите.

    1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.
    2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013.
    „Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.
    3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.
    4. 10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии чрез Декларация от всяка отделна партия от Парламента.
    5. Конституционен контрол върху медиите за недопускане на подстрекателство с антиконституционни призиви за промяна на държавното устройство.
    6. Приемане на Закона за образованието от съществуващия парламент. Чрез извънредно („спиране на часовника“ за седмица). Парламентът ни дължи това усилие.
    7. Студентките с извънредно финансиране за отглеждането на до три деца. Едногодишен мораториум върху повишаване на таксите за студенти.
    8. Приемане на Закон за взаимоспомагателните каси и приравняването им с другите кредитни институции в полза на малкия бизнес до 1 септември 2013.
    9. Постигане на реално задължително основно образование чрез тестова проверка.
    10. Отказ от влизане в Шенгенското пространство. Щом не ни искат, отказваме да влезем. Това ще ни предпази от реалната афро-азиатска емигрантска вълна към РБ.
  • 5 Илия Илиев

    0 0 Отговор
    МАРРДВРИ

    Международна Асоциация за Развитие, Развойна Дейност,

    Внедрение и Реализация на Иновациите

    e-mail:[email protected]



    СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „МАРРДВРИ”, ВИ ПРИВЕТСТВА!
    Обръщаме се към Вас поради пълната анархия и безразличие, поради, партийност, некомпитентност, лична изгода и други негативи, спъващи иновоциите на всички равнища и нива и последиците съвпътваща тази недалновидна политика, не само за България, но и за всички страни в ЕС. Само прекият контакт между всички нас и разясняване на идеите и всенародно обсъждани, би довело до положителен резултат. Мътенето на водата, може да повлече всички тези, които я размътват и ако не реагираме и нас. .Да не усъвършенстваме проблема /за своя полза/, а да се усъвършенства плода на разрешаването му. Народа очаква не политически непристойни нападки и далавери, а икономическа, политическа и социална стабилност, с истинска демокрация, правов ред, с прозрачно управление и отговорно, материално, наказателно и морално правителство. За да се осъществи това, е необходимо да има стабилно правителство, което трябва да има, правилна иновационна социална, икономическа, финансова, етническа и др. политика, следствие на това и основателно балансиран бюджет. Той се сформира от приходите и разходите. Няма производство, няма и приходи, а от къде ще се покрият разходите по минималната заплата и кого ще облагоденства и на кого ще навреди. Никой не говори за изрязване на росните корени на разходите и дискриминация, народ от администрация, която сама си гласува повишение на соц. статута си, чрез заплати и явни и скрити бонуси. Дянков говореше само за икономии, но от пенсиите на тези, които работиха и построиха и изградиха България, за да могат сега какво да грабят. Всички искат, но никои не казва как и от къде. Значи някой трябва да каже и това са тези които са най-потърпевши и «Помогни си сам» е изхода :
    Младите, това е нашето бъдеще! „Съчетание на енергията и дръзновението на младите и мъдростта, опита и търпението на не партийни възрастни, което те сполучливо съчетаят и остава само правилната държавна иновоционна политика. Създаване на младежки самофинансиращи се иновоционни центрове, от разни специалности градовете, биха станали основа на решаването на изкуствено създадените проблеми и на всички за нас нива от гражданското общество. Сблъсквайки се реално с проблемите, те ще се школуват и утвърдят, като професионален, потенциален управленчески и помощен апарат. Контактите ни с научни институции, ВУЗ и др., ще даде необходимата практика и финансовата самостоятелност на учрежденията, студентите, а на учениците и кариерното им орентиранe и ще намерят правилният път от кризата, защото: Там дето присъства иновационен продукт, няма криза/ икономическа, културна, политическа и др., защото те не търсят реализацията, а сами създават пазара и са общински или държавен приоритет и при неправилна политика, условие за шантаж и корупция. Няма неизличима болест и нерешим проблем, има погрешна или нарочена диагноза и те са за това, да предложат истинската и препоръката, а всеки сам или съвместно да направят избора. Махаме всички политически, етнически и др. пристрастия, защото „Плодовете на реализация, не са на един човек и затова те трябва да се разпределят по приноса на участие”. Без интерес /материален, духовен и др./ няма прогрес. Така ще стимулираме иновационно, рентабилно и конкурентно производство, основа на икономически възход.
    Ние не искаме, а предлагаме съвместно възможност за излизане от кризата, чрез нашата Банка иновационни продукти в Facebook. Всичко е в ръцете на Вас младите и заедно можете много!!! Очакваме мнения и препоръки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове