Last news in Fakti

26 Август, 2021 06:04 1 351 17

Матева: Добре е да има поне две седмици между президентските и парламентарните избори

  • росица матева-
  • цик-
  • избори-
  • машинно гласуване

Машинното гласуване пресича манипулирания и купен вот, няма възможност за недействителни гласове, заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК

Матева: Добре е да има поне две седмици между президентските и парламентарните избори - 1
Снимка: БГНЕС

"За нас ще е хубаво, ако изборите не са 2 в 1, да има разлика от поне две седмици между президентските и предсрочните парламентарни избори".

Това заяви пред bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

"Не мисля, че ще е някакво голямо предизвикателство избори 2 в 1. Досега парламентарни и президентски избори не са правени. Ако изборите са 2 в 1, най-вероятно ще има затруднения при предизборната кампания. Трябва да се знае, че с предимство ще се ползват президентските избори и там ще бъдат изтеглени първи номерата в бюлетината. Партиите и коалициите, които издигнат кандидат за президент, ще се явят с един и същ номер в бюлетините за двата избора. Партиите и коалициите, които не издигнат кандидат за президент и се явяват само на предсрочните парламентарни избори, ще научат номерата си в бюлетината по-късно", допълни тя.

"Избори 2 в 1 най-вероятно ще са по евтини, но ще трябва да се закупят още машини, за да няма удължаване на процеса на гласуване. Един от спорните въпроси със "Сиела Норма" е чия собственост са тези над 9 000 машини, които са закупени по договора от 6 февруари. Машините са платени в началото на юли и стои въпросът със софтуера. Днес се разбрахме да има нова среща, на която да се обсъди какво още не са предали от "Сиела Норма". В момента, в който бъде изпълнен договорът, ще бъдат платени веднага 9 млн. лева на "Сиела Норма". Ние няма как да приемем, че договорът е изпълнен, защото от "Сиела Норма" не са ни прехвърлили софтуера, но няма как и от фирмата да искат да им се плаща наем за машините за следващи избори, защото машините са платени. Пак ще повторя, че имаме готовност да платим веднага, след като получим софтуера", обясни Матева.

"Моето лично мнение е, че машинното гласуване е бързо, няма възможност за манипулиран и купен вот, резултатите излизат много бързо и няма възможност за недействителни гласове. За мен не машините са причина за по-ниската избирателна активност на 11 юли. За мен не трябва да се правят промени в начина на гласуване", завърши зам.-председателят на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факултето

    5 10 Отговор
    Бате Бойко искаме хартиени бюлетини!Молим те!Ти баща ,ти майка!

    Коментиран от #2, #9

  • 2 СОФИЯ

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факултето":

    а плащате ли си сметките към държавата

    Коментиран от #3

  • 3 Бойко Разбойко

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "СОФИЯ":

    Бате Бойко ще ни ги опрости.Той е велик!
  • 4 Камелия Нейкова!! До Изборите има време

    3 3 Отговор
    Решавайте техн Проблеми а, не, да подсмъркате!!За това е ЦИК и вземате, заплати!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Матеева от ЦИК?? Защо да са отделно

    8 3 Отговор
    Президентски и Парламентарни избори!!!??? Служебното Правителство може да остате да работи до Пролетта??!!! Неим се иска на някой, това е, видно и ясно!!

    Коментиран от #16

  • 7 Може и всяка седмица

    3 3 Отговор
    Ама е лесно когато гражданите плащат! Ти като се омъжи защо не направи 2 свадби, една в прокуратурата и една в парламента?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 нннн

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факултето":

    Коментарът ти е хубав, но хората не разбират от ирония.
  • 10 Фффффф

    3 1 Отговор
    Правилно,тъкмо време хората да се осъзнаят,че парламентът е излишен лукс...и огромни разходи
  • 11 ЧОБА

    1 4 Отговор
    ЗА ВАС ИЛИ ЗА ПИНГВИНА РАДЕВ
  • 12 МОЖЕ

    3 2 Отговор
    АМИ ПЛАТИ РАЗХОДИТЕ ТИ ИЛИ РАДЕВ СЕ МИ Е ТАЯ

    Коментиран от #17

  • 13 Сух

    1 1 Отговор
    Хахха, ако се направи заедно гласовете за президента ще паднат, защото много хора няма да отидат да гласуват заради парламентарните партии. Но ако се направи отделно тогава ще се види подкрепата към президента и недоверието към всички тулупи участвали в управлението на България до в момента..
  • 14 Сух

    2 1 Отговор
    Предпочитам отделно, може да е малко по скъпо, но това което очаква България ако спечелят тулупите ще е в стотици пъти по скъпо в последствие..

    Коментиран от #15

  • 15 ДИМУКРАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сух":

    АМИ КАК ШЪ СПИЧЕЛЯТ БЕ НАЛИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СТЕ МИЛИОНИ ИЛИ НЕ /АМИ АКО СТЕ МАЛЦИНСТВО СИ СЯДАЙТЕ НА ДЕБЕЛИТЕ ЗАДНИЦИ И МЛЪКВАЙТЕ/ ЦИТАТ ТОШКО - ИТН
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "МОЖЕ":

    Що бе Ганчо ти ли плащаш че така си се разквичал.Споко коледа е далече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове